بازار کتاب با وجود تخصیص کاغذ یارانهای به ناشران از گرانی بینصیب نبوده و در چند وقت گذشته قیمت تمام شده کتاب افزایش چشمگیری داشته است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا و تعطیلی گاه و بیگاه و کمرونق شدن کتابفروشیها در کنار گرانی چرخه تولید و توزیع کتاب از جمله کاغذ، صحافی، چاپخانه، حقوق مولف یا مترجم و ویراستار و … کار در این حوزه را هر روز سختتر از پیش میکند.
افزایش قیمت تمام شده کتاب با وجود توزیع کاغذ دولتی
در شرایطی که معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از قولهایی مبنی بر حمایت از ناشران بهدلیل شیوع ویروس کرونا و لغو نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داده بود؛ گمانهزنیهایی مبنی بر تخصیص نیافتن ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کاغذ در آینده نزدیک وجود دارد. طی سالهای گذشته کاغذی که مورد مصرف ناشران بود حداکثر با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشد و حتی قبل از تحریم و کرونا این رویه برای حمایت از ناشران بازار نشر کتاب وجود داشت.
با وجود اینکه تا امروز عمده کاغذ مورد نیاز ناشران به صورت یارانهای و با ارز ۴۲۰۰ تومانی بین ناشران توزیع شده است؛ طبق آمار و ارقام متوسط قیمت کتاب در سال ۱۳۹۴، ۱۴ هزار تومان بود ولی در سال ۱۳۹۹ به قیمت ۴۲ هزار تومان رسیده است.
این اختلاف قیمت به این دلیل است که قیمت کاغذ نقش بسیار کوچکی در قیمت تمام شده کتاب دارد و با وجود اینکه ناشران کماکان کاغذ را با قیمت یارانهای دریافت کردهاند، اما دیگر تولید کتاب مانند زینک، صحافی، چاپخانه، حقوق مولف یا مترجم و ویراستار و … هزینههای تهیه کتاب افزایش پیدا کرده و تقریباً به سه برابر رسیده است.
افزایش قیمت چند برابری کتاب در صورت لغو تخصیص کاغذ دولتی
در شرایطی که کاغذ کماکان به صورت یارانهای به دست ناشران میرسد هزینه کاغذ ۱۰ تا ۱۵ درصد از قیمت تمام شده کتاب را در بر میگیرد. هزینههای سایر اقلام چرخه تولید و نشر کتاب، بر اساس قیمت آزاد است و این هزینهها بازار کتاب را از گرانیهای این چند وقت اخیر بینصیب نکرده است؛ حال اگر تخصیص کاغذ دولتی نیز از طرف وزارت ارشاد لغو شود و ناشران مجبور به استفاده از کاغذ با قیمت آزاد شوند؛ شاهد افزایش قیمت تمام شده کتاب شدید در بازار کتاب خواهیم بود که دود آن نه تنها به چشم مشریان کتاب بلکه به چشم تمام چرخه نشر خواهد رفت و ناشران کمرمق را از پای درخواهد آورد.
بنابراین در این شرایط که بسیاری از ناشران با مشکلات فراوان توانستهاند کج دار و مریز تا امروز حرکت کنند؛ به نظر میرسد تحمل و کشش خرید کاغذ آزاد را نخواهند داشت.
بیشتر بخوانید: قیمت گذاری نهایی عامل افزایش کتاب