ایران رتبه سوم باغات و رتبه چهارم تولید سیب دنیا را دارد اما به دلیلکمبود بسته بندی مناسب، مشکلات ارزی و عدمحمایت کافی سهم ناچیزی از بازار صادراتی این محصول را داراست.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ناطقان: ایران با تولید سالانه نزدیک به سه میلیون تن سیب بعد از کشورهای چین، آمریکا و هلند رتبه چهارم دنیا را به خود اختصاص داده اما باوجود کیفیت و تنوع بالای سیب تولیدی کشورمان بخش ناچیزی از این محصول استراتژیک صادر میشود.
در کنار موانع سنتی سالیانه ازجمله نبود برنامهریزی برای حمایت از تولید، عقب ماندن در رقابت با محصول خارجی، بستهبندی نامناسب محصول، منطقی نبودن قیمتها با توجه به هزینه تولید و در برخی موارد همسان نبودن کیفیت سیب داخلی با نمونههای خارجی؛ در سالهای اخیر مشکلات ارزی موجب شده تا صادرات و فروش سیب با مشکلات عدیدهای مواجه باشد.
آذربایجان غربی سالانه با تولید افزون بر یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب سهم بیش از ۴۵ درصدی سیب تولیدی و قطب اول کشور را از آن خود کرده اما این افزایش تولید باوجود مرغوبیت و کیفیت بالا نهتنها سودی برای اقتصاد کشاورزی و باغداران استان نداشته بلکه به یکی از دغدغههای اصلی استان در سالهای اخیر تبدیلشده است.
عدم ساماندهی خرید سیب در کارخانههای صنایع تبدیلی، نبود سورت و کمبود بسته بندی مناسب، پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینههای تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات و همچنین ریزشهای قبل از برداشت محصول هرسال و نبود کامیونهای یخچال دار از بزرگترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی به شمار میرود.
در زمان حاضر اشتغال بیش از ۸۰ هزار خانوار بهصورت مستقیم از طریق تولید محصولات باغی تأمین میشود اما چند سالی است نبود مشتری و بازار مناسب، متضرر شدن اقتصاد کشاورزی و باغداران در کنار فراهم نبودن زیرساختهای صادراتی گلایه و نارضایتی مردم و باغداران را فراهم کرده است.
تعهد ارز از بخش کشاورزی حذف شود
عضو هیئترئیسه و رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه در خصوص مسائل و مشکلات پیش روی صادرات سیب به مهر خبرنگار مهر گفت: در کنار مشکلات متعددی ازجمله نبود زیرساختها و امکانات لازم در بخش صادرات سیب ازجمله بستهبندی، حملونقل و پرداخت نکردن مشوقهای صادراتی در سالهای اخیر تعهد و پیمان ارز مانع بزرگی برای صادرات محصولات کشاورزی ازجمله سیب ایجاد کرده است.
کمبود بسته بندی مناسب در استان ها
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی در خصوص موانع پیش روی صادرات سیب و سهم ناچیز از بازارهای جهانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سالانه بیش از یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تن سیب در استان تولید میشود که از این میزان ۳۵ درصد سیب صنعتی و ۳۰ درصد به مصرف تازه خوری میرسد.
احمد دهقان با بیان اینکه ۵۰۰ هزار تن سیب تولیدی سالانه در سردخانههای استان ذخیرهسازی میشود، گفت: بخشی از این سیب در ایام عید و مابقی روزهای سال مجدد وارد بازار شده و به مصرف میرسد و بخش دیگری صادر میشود.
در حال حاضر تنها یک واحد سورت و بسته بندی مناسب در استان وجود دارد که به دلیل عدم استقبال باغداران و نیز هزینههای بالا کمتر از ظرفیت موجود کار میکند.
وی با بیان اینکه فراهم نبودن امکانات، تکنولوژی و زیرساختهای صادراتی در استان و حتی کشور موجب شده باوجود کیفیت بالا و میزان تولید مناسب تاکنون سهم قابلتوجهی از صادرات سیب را به خود اختصاص ندهیم، افزود: متأسفانه موضوع پیمانسپاری ارزی به این مشکلات افزودهشده و اگر شرایط موجود ادامه یابد و مشکل پیمانسپاری ارزی حل نشود بازارهای هدف موجود را نیز از دست میدهیم.
وی در پاسخ به این سوال که مشکل سورت وکمبود بسته بندی مناسب و مطابق با نیاز بازار روز دنیا چرا حل نمیشود؟ گفت: در حال حاضر تنها یک واحد سورت و بستهبندی در استان وجود دارد که به دلیل عدم استقبال باغداران و نیز هزینههای بالا کمتر از ظرفیت موجود کار میکند.
دهقان با بیان اینکه بیشترین بستهبندی سیب در استان بهصورت سنتی و دستی انجام میگیرد، افزود: واحد بستهبندی سیار وجود ندارد که در محل باغات اقدام به بستهبندی کند در این راستا به دلیل هزینههای بالای سورت نیز باغداران استقبال زیادی از این واحد نمیکنند. کمبود بسته بندی مناسب از جمله مشکلات است.
وی با اشاره به اینکه تأمین یک دستگاه واحد سورت و بستهبندی بالای ۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، عنوان کرد: هزینههای بالا در این بخش موجب شده اهمیت چندانی به سورت و بستهبندی داده نمیشود و همچنان بخشی از بستهبندی بهصورت دستی توسط خود باغدار صورت میگیرد. کمبود بسته بندی مناسب باید حل شود تا صادرات به حیات خود ادامه دهد.
بیشتر بخوانید:
بخش کشاورزی وابسته به صنعت بسته بندی