سید‌مهدی علوی؛ آخرین بازمانده صنعت چاپ جنوب عروج کرد

    0
    257
    سید‌مهدی علوی

    چاپخانه مبارکه علوی بوشهر که به‌همت سید‌عبدالله علوی بهبهانی پدر پدر بزرگ سید‌مهدی علوی راه‌اندازی کرد خیلی زود خوش درخشید و نسل به نسل چراغش در برابر تندبادهای روزگار بدست خاندان فرهنگ دوست علوی بهبهانی روشن نگه داشته شد تا اوراق و کارنامه و اعلامیه و دیگر کارهای چاپی دولتی و خصوصی و مکتوبات فراوانی به چاپ برساند.

    سید‌مهدی علوی

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از  خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به دنبال درگذشت سید‌مهدی علوی، چاپخانه‌دار پیشکسوت استان بوشهر غلامرضا شجاع نماینده تشکل‌های صنعت چاپ و مصرف‌کنندگان کاغذ استان‌های کشور و مدیر عامل شرکت تعاونی لیتوگرافان ایران با ارسال یادداشتی به شرح زندگی وی و تلاش‌هایش در حوزه چاپ پرداخته است. متن این یادداشت به شرح زیر است؛

    صنعت چاپ و صنعت بانکداری خدمات فرهنگی سید‌مهدی علوی بهبهانی را فراموش نمی‌کند. ویروس منحوس کرونا حاج سید‌مهدی علوی را هم از صنعت چاپ ایران گرفت، بازمانده‌ای از نسلی خدمتگزار به فرهنگ و صنعت چاپ و نشر که نه تنها منطقه جنوب بلکه همه نقاط کشور مدیون تلاش آن خاندان علوی در راه‌اندازی اولین چاپخانه در ایران است؛ چاپخانه‌ای که  در شروع از  کارکنان هندوستان استفاده کرد چون کارگر فنی چاپ در منطقه نبود.  این چاپخانه اکنون به‌عنوان قدیمی‌ترین چاپخانه فعال بخش خصوصی کشور همچنان فعال است.

    در سال ۱۲۸۶ شمسی یعنی ۱۱۴ سال قبل چاپخانه‌ای در بندر بوشهر به‌دست خانواده‌ای فرهنگی و بومی ایران تاسیس شد، چاپخانه‌ای که بعد از مطبعه مبارکه مظفری دومین چاپخانه ایران بود، چاپخانه مبارکه علوی بوشهر که به‌همت سید‌عبدالله علوی بهبهانی پدر پدر بزرگ سید‌مهدی راه‌اندازی کرد خیلی زود خوش درخشید و نسل به نسل چراغش در برابر تندبادهای روزگار به‌دست خاندان فرهنگ دوست علوی بهبهانی روشن نگه داشته شد تا اوراق و کارنامه و اعلامیه و دیگر کارهای چاپی دولتی و خصوصی  و مکتوبات فراوانی به چاپ رساند و رونق‌گر  فرهنگ و چاپ و نشر در استان بوشهر و استان‌های مجاور در جنوب و مرکز کشور باشد.سید‌مهدی علوی؛ آخرین بازمانده صنعت چاپ جنوب عروج کرد

    سید‌مهدی علوی نسل چهارم خاندان علوی بود و قبل از او شادروان حاج سید‌ابوالقاسم علوی و سپس شادروان حاج سید‌مهدی علوی در دهه‌ها و سال‌های اخیر نقش محوری در زنده نگهداشتن این میراث فرهنگی ایفا کردند و همواره در خدمت فرهنگ و چاپ و نشر بودند. این خاندان و سید‌مهدی علوی به غایت جدی و محکم و خستگی‌ناپذیر، از بوشهری‌های با تعصب و دلسوز نسبت به مردم و بندر بوشهر بودند و زمانی هم که علاوه بر بوشهر چاپخانه‌ای در مرکز تهران تأسیس کردند مرتب به بوشهر می‌رفتند، دلشان بیشتر برای بوشهر پر میزد و دلشوره بوشهر داشتند. از همین رو بود که سید‌مهدی علوی با جمعی از دوستانش در تهران انجمن بوشهری‌های مقیم مرکز را راه انداختند و از گردانندگان جلسات و دیدار مرتب بوشهری‌ها در پایتخت بود.

    در دهه هشتاد بود و همزمان با صد سالگی چاپخانه بوشهر پیشنهاد خود را برای واگذاری عمارت علوی در محله بهبهانی به میراث فرهنگی و تبدیل آنجا به موزه چاپ و نشر را مطرح کردد که پس از ۶ سال در فاصله سال‌های ۱۳۹۰یا ۹۱ با استقبال روبه‌رو شد و در مراسمی که در تجلیل از خدمات خانواده علوی در مرکز ایرانشناسی شعبه بوشهر برگزار شد، تفاهم‌نامه واگذاری این عمارت امضا شد.

    سید‌مهدی علوی اصرار و شرط داشت که کار مرمت عمارت بلافاصله شروع و گرفتار فراموشی روزمره نشود که خوشبختانه با اختصاص اعتبار مورد نیاز، این عمارت مرمت و به دستان خودش افتتاح شد. بعد هم با پیشنهاد تبدیل آنجا به فرهنگسرا موافقت کرد و تا همین چند روز پیش هم تلفنی پیگیر راه‌اندازی آنجا بود و میگفت این هم باشد خدمت فرهنگی خانواده علوی به  بچه‌های محله امان بهبهانی.

    اما افسوس که این‌بار کرونا حاج سید‌مهدی علوی را نشانه گرفت که هنوز پر انرژی بود و انگیزه داشت برای خدمت به فرهنگ و چاپ و نشر. مردی که برنامه‌های فرهنگی زیادی داشت و می‌گفت که بعد از پایان کرونا، در سفر به بوشهر قصد انجامشان را داشت؛ گرچه عمرسید‌مهدی علوی کفاف نداد، اما نام نیک خاندان علوی همواره پابرجا خواهد ماند و در تاریخ استان بوشهر خدمات ماندگار آنان فراموش شدنی نیست. سید‌مهدی علوی؛ آخرین بازمانده صنعت چاپ جنوب عروج کرد

    زنده‌یاد سید‌مهدی علوی در سال ۱۳۸۱ بعنوان مشاور امور بانکی دفتر امور چاپ یار و یاور و دوست همیشگی دکتر اسدالله جامی مدیر‌کل وقت دفتر چاپ بود زیرا ایشان تحصیلات عالیه در امور بانک داشتند و مدتی عضو هات‌مدیره بانک صادرات ایران در تهران هم بود و زمانی که در سال ۱۳۸۳ عضو تعاونی لیتوگرافان شدند و تاکنون هم عضویت دارد همواره به‌عنوان مشورت و کمک در امور بانکی کنار ما و راهنمایی می‌کردند و همچنین عضو هیات‌مدیره انجمن پیشکسوتان ایران در اولین دوره تاکنون بودند. انسانی وارسته و خوش اخلاق و خیر در امور مدرسه‌سازی که همواره در کمک به زلزله و سیل زدگان پیشگام بود.

    روحشان شاد و یادشان گرامی.

    بیشتر بخوانید:

    مدیر چاپ هنر گفت: صنعت چاپ نیازمند حمایت ‌های کلان است

    مقاله قبلیمجموعه فرانگر آینده نگر در حیطه فناوری
    مقاله بعدیمزایای استفاده از بسته بندی مقوایی

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.