جیک سالیوان، نامزد تصدی سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت بایدن گفت بازگشت آمریکا به برجام در دسترس است. سالیوان همچنین مدعی شده است که با لغو تحریمها، زمینه برای مذاکرات بعدی با ایران درباره مسائل گستردهتر فراهم میشود.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از دنیای اقتصاد، موضوعی که دولتهای عربی خلیج فارس در دو هفته اخیر آن را تکرار کرده و از لزوم حضور در مذاکرات آتی سخن گفتهاند. این در حالی است که وزیر امور خارجه ایران در واکنش به این درخواستها تاکید کرده است که ما با غرب درخصوص منطقه مذاکره نمیکنیم.
در شرایطی که ایران بارها اعلام کرده درباره مسائل موشکی و منطقهای مذاکره نخواهد کرد، نامزد تصدی سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت احتمالی بایدن مدعی شده، بازگشت آمریکا به برجام در دولت آینده و لغو تحریمها، زمینه را برای مذاکرات بعدی با ایران درباره مسائل گستردهتر فراهم میکند. همزمان وزیر امورخارجه ایران در واکنش به درخواست برخی دولتهای عربی برای حضور در مذاکرات احتمالی تاکید کرده که ما با غرب درخصوص منطقه مذاکره نمیکنیم. پیشتر عربستان و بحرین اعلام کرده بودند باید بخشی از مذاکرات بر سر برجام باشند.
در همین ارتباط، «جیک سالیوان» نامزد معرفی شده «جو بایدن» برای تصدی سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت، دولت آینده آمریکا قصد دارد با بازگشت به توافق هستهای ایران و مجبور کردن تهران به پایبندی به مفاد توافقنامه اصلی، برنامه هستهای ایران را بار دیگر تحت کنترل قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری فارس، او در سخنانی در اجلاس شورای مدیریت «والاستریتژورنال» در روز دوشنبه گفت: در عوض، آمریکا به مفاد توافق هستهای سال ۲۰۱۵ احترام خواهد گذاشت. ما فکر میکنیم این، عملی و دستیافتنی است. سالیوان افزود: در وضعیت خطرناکی قرار داریم. آنها اورانیوم بیشتری غنی کردهاند. ما (از توافق) خارج شدیم و تنها هستیم. وی ادعا کرد: بازگشت به توافق که به معنای لغو تحریمهای میلیارد دلاری برای تهران است، زمینه را برای مذاکرات بعدی درباره مسائل گستردهتر فراهم خواهد کرد.
درحالیکه آمریکا کشوری بوده که از برجام خارج شده، سالیوان در ادامه مدعی شد به ایران بستگی دارد و اگر حاضر به همراهی نشود، آن زمان آمریکا میتواند از کشورهای دیگر بخواهد به آن بپیوندند تا به ایران نشان دهند گزینه دیگری ندارد.
گزینه بایدن برای سمت مشاور امنیت ملی آمریکا در ادامه صحبتهایش به قصد دولت آتی برای اصلاح نهادهای بینالمللی و تقویت روابط آمریکا با متحدان خود در عین مقابله با دشمنان و رقبای جهانی از جمله چین هم اشاره کرد. او درخصوص خاورمیانه هم توافقات عادیسازی روابط میان برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در دولت ترامپ را باارزش توصیف کرد و گفت دولت بایدن این روند را ادامه خواهد داد. سالیوان گفت: به تقویت و تعمیق و گسترش عادیسازی روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی امیدواریم.
پیشتر روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی با اشاره به وعدههای جو بایدن درباره بازگشت به توافق هستهای ایران نوشت، جیک سالیوان، کسی که در مذاکرات محرمانه با ایران قبل از آغاز مذاکرات منتهی به برجام نقش داشت گفت اگر ایران موافقت کند که به تعهداتی که نقض کرده است (اشاره به کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران) بازگردد و آماده پیشبرد مذاکرات باشد، بایدن هم آماده است همان کار را انجام دهد.
جو بایدن که در آستانه ورود به کاخ سفید قرار دارد، در رقابتهای انتخاباتی گفته بود اگر ایران به پایبندی کامل به تعهداتش ذیل برجام بازگردد، او واشنگتن را به این توافق بازخواهد گرداند. این اظهارات درحالی مطرح شده که سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارتخارجه ایران روز دوشنبه در نشست خبری با تاکید بر اینکه برجام چیزی مربوط به گذشته است و مذاکرات مربوط به آن در گذشته انجام شده است، گفت: این توافق بینالمللی موافقان و مخالفان خود را داشته است، فراز و نشیبهای خود را طی کرده است.
با دقت نکات در آن لحاظ شده، مهر و موم شده و هرگونه دست زدن به آن از لحاظ شکلی و محتوایی به منزله پایان برجام است. خطیبزاده تاکید کرد: اینکه برخی فکر میکنند مسیری که آمریکا و رژیم ترامپ با سیاست فشار حداکثری ضدملت ایران طی کرد و نتوانست به اهداف خود دست پیدا کند، از طرف دیگری که اسم آن را گفتوگو یا مذاکرات جدید بگذارند میتوانند به آن برسند، موضوعی است که کسی در تهران خریدار آن نیست.
سخنگوی وزارتخارجه تاکید کرد: ایران گفته است که اگر همه طرفهای مقابل به تعهداتشان عمل کنند اقدامات کاهشی که ایران در چارچوب برجام انجام داده است برگشتپذیر است و ایران در قبال اجرای کامل تعهدات از سوی طرف مقابل تعهدات خود را نیز انجام میدهد. محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران نیز اخیرا در توییتی نوشت: ایران در ۱۵ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی حسننیت خود را ثابت کرده است.
دولت بایدن باید حسننیت خود را با پیروی کامل از قطعنامه ۲۲۳۱ و پایان دادن به جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایرانیان نشان دهد. در آن زمان ایران از اقدامات جبرانی خود ذیل برجام بازمیگردد. دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شد و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد. تروئیکای اروپا بهرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند. جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در پنج گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل این توافق را کاهش داد.
اخیرا نمایندگان مجلس شورای اسلامی در چارچوب گامهای کاهش تعهدات هستهای و نامه رئیسجمهور ایران به کشورهای اروپایی و در پاسخ به روند اقدامات خصمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و همراهی کشورهای اروپایی طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را به تصویب نهایی رساندند. کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس در واکنش، روز دوشنبه در بیانیهای مشترک از تصمیم ایران برای نصب سانتریفیوژهای جدید در تاسیسات غنیسازی نطنز، ابراز نگرانی کردند.
تروئیکای اروپایی که این روزها چشم به تصمیم دولت جدید آمریکا درباره برجام دوخته، با ادعای اینکه تصمیم ایران برای نصب سانتریفیوژهای جدید در نطنز، نقض توافق هستهای است، گفتند: «اگر ایران درباره حفظ فضای دیپلماسی جدی است، باید از توافق تبعیت کند.» پیشتر «محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در پیامی توییتری، خطاب به این سه کشور گفت: «به تعهداتتان در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل پایبند باشید و نقض برجام را متوقف کنید.»
بیشتر بخوانید:
عدم امکان خرید واکسن کرونا برای ایران