سنت تولید کاغذ ژاپنی برای سازگاری با محیط زیست و کمک به توسعه پایدار و با تکیه بر پسماند میوه ها و سبزیجات اصلاح می شود.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، واشی یا واگامی نوعی کاغذ ژاپنی است که از الیاف پوست بعضی از درختان یا خیزران و برنج و گندم درست می شود. یکی از شهرهای واقع در غرب ژاپن به نام اِچیزن، مهد و پایتخت تولید این نوع کاغذ در ژاپن به شمار می رود.
گفته می شود حرفه ی تولید کاغذ ژاپنی حدود یک هزار و پانصد سال پیش در این منطقه شروع شد. هنوز هم هنرمندان ژاپنی این نوع کاغذ را با دست تولید می کنند. اما امروزه این حرفه در معرض خطر قرار دارد، زیرا این نوع کاغذ همانند اکثر کاغذها از الیاف پوست درختان تولید می شود که در سال های اخیر این درختان کاهش یافته اند. نوآورهای امروزی شمار کشاورزانی را کاهش داده است که درختان مورداستفاده برای تولید این نوع کاغذ را پرورش می دهند.
منبع اصلی برای الیاف لازم تولید کاغذ ژاپنی، درخت شاه توت است. به همین علت، یکی از تولیدکنندگان سنتی این کاغذ به همراه خانواده اش به شیوه جدیدی برای تولید این نوع کاغذ روی آورده است که با محیط زیست هم سازگار است و همسو با اهداف پایدارسازی محیط زیست و توسعه پایدار است. در این شیوه، منبع الیاف لازم برای تولید «واشی» تغییر یافته است به طوری که پسماندهای میوه و سبزیجات به منبع جدید این کار تبدیل شده است.
در این شیوه، از پوست پیاز، پوست هویج، و هر میوه و سبزیجات دیگر فصل استفاده می شود. در این زمینه هیچ کمبودی وجود ندارد، زیرا هر سال میلیون ها تن از مواد غذایی تولید شده از زباله ها سر در می آورند. ابداع کنندگان این روش امیدوارند که این شیوه سبب شود استفاده کنندگان از کاغذ «واشی» به حفاظت از محیط زیست بیشتر توجه کنند. واشی با فرآیندی بسیار ظریف و زمانبر و با استفاده از مواد مختلف ازجمله آب سرد تولید میشود. آب سرد مانع از رشد باکتری و تجزیه فیبر درختان میشود. در عین حال، سرما سبب منقبض شدن الیاف و حالت برجسته این نوع کاغذ میشود.
بیشتر بخوانید: درآمدی بر کاغـذ/ تاریخچه کاغذ
گفتنی است کلمهی واشی از دو واژه «وا» به معنای ژاپنی و «شی» به معنای کاغذ تشکیل شده است و هنگامی برای توصیف محصول به کار می رود که کاغذ یاد شده به روش سنتی و دستساز تولید شده باشد. از کاغذ واشی در هنرهای سنتی ژاپنی نظیر اوریگامی یا ساخت اشیاء با کاغذ (Origami)، شودو (یا خطاطی ژاپنی Shodo) و اوکییوئه (Ukiyo-e) که شبیه نقاشیهای ظریف و رنگارنگ روی چوب است استفاده میشود.
این شیوهی تولید کاغذ ژاپنی جزء آثار ثبت شده یونسکو در زمره میراث ناملموس جهانی است. کاغذ واشی برای مراسم آئینی بودایی و امثال آن نیز کاربرد دارد. در پایان بازیهای پاراالمپیک ۱۹۹۸، به برندگان هدایایی داده شد که در آن از همین نوع کاغذ سنتی استفاده شده بود.
منبع: خبرگزاری صداوسیما