شرکت پدید پردازش پایدار؛ امروز دخالت کامپیوتر در وجوه مختلف زندگی ما اجتنابناپذیر است و هر روز هم دامنه آن گستردهتر میشود. ما در عصر دیجیتالی شدن صنعت به سر میبریم و داریم دوره گذار را طی میکنیم. صنایع به تسخیر دیجیتال درآمدهاند و چاپ هم از این موضوع مستثنی نبوده و در حال تسلیم شدن است!
خوشحالیم که در کشور ما هم شرکتهایی وجود دارند که در مورد کارشان تحقیقات علمی میکنند و همواره در حال بهروزرسانی خود هستند. در این میان به اشتراک گذاشتن یافتهها و هشیار کردن دستاندرکاران هم صنف، امتیازی جداگانه دارد و تشکری درخور میخواهد.
شب گرم سهشنبه هفتم شهریورماه در هتل هما با عدهای از فعالان صنعت چاپ در سمینار علمی آموزشی جایگاه چاپ دیجیتال حرفهای در چاپخانههای افست، مهمان شرکت پدید پردازش پایدار شدیم. مجری و تنظیمکننده برنامههای این سمینار مهندس پیمان پدیدار، مدیر فنی شرکت پدید پردازش بود. در این سمینار مهندس محمود پدیدار بهعنوان مدیرعامل شرکت و مهندس پیام پدیدار بهعنوان مدیر فروش سخنرانی کردند تا راز موفقیت پدید پردازش پایدار، پدیدار شود.
کازو کوبایاشی و نیر انصاری از مدیران ارشد کونیکا مینولتا نیز در این سمینار حضور داشته و سخن گفتند. همچنین برخی از روسای اتحادیه پشت تریبون رفتند، با تعدادی از فعالان صنف چاپ دیجیتال گفتوگو کردیم و جلسه پرسش و پاسخ روشنگرانهای هم برقرار شد که شرح مفصل آنها در ادامه به نظرتان خواهد رسید.
پدید پردازش پایدار (سخنرانی محمود پدیدار، مدیرعامل شرکت پدید پردازش پایدار)
تشکر از تمام عزیزانی که مفتخر کردند و در این سمینار حضور به هم رساندند. با سمیناری در خدمتتان هستیم که اجمالاً به بررسی جایگاه چاپ دیجیتال در چاپخانههای افست میپردازد. ما در ابتدا به دنبال فهم این موضوع هستیم که آیا چاپ دیجیتال میتواند در کنار چاپ افست در چاپخانهها حضور داشته باشد؛ اگر این حضور شدنی است به چه دلیل باید این کار صورت بگیرد.
افرادی که در نمایشگاه دروپای سال پیش حضور داشتند متفقالقولاند که چاپ دیجیتال حضور پررنگ و قدرتمندی در این دوره از نمایشگاه داشت و درواقع وجه غالب این نمایشگاه را چاپ دیجیتال تشکیل داده بود. در این نمایشگاه علاوه بر حضور غرفههای بزرگ شرکتهای معتبری چون کونیکا مینولتا اتفاق جالبی که افتاده بود حضور پررنگ چاپ دیجیتال در غرفههای شرکتهای بزرگ و شناخته شده افست بود. این حضور به شکلی بود که میتوان گفت، چاپ دیجیتال این غرفهها را تسخیر کرده بود.
اگر ما دروپا را بهعنوان بزرگترین رویداد جهانی صنعت چاپ بپذیرم، باید باور داشته باشیم که هر دورهای از آن که برگزار میشود نقشه راهی برای چهار سال آینده صنعت چاپ ترسیم میکند. اگر بر این اساس بنگریم نتیجهای که از دوره اخیر دروپا گرفته میشود، قرابت و مجالست چاپ دیجیتال و افست است.
امروز باورها تغییر پیدا کرده و کسی چاپ دیجیتال را رقیب افست نمیداند بلکه همه از نقش تکمیلی آنها نسبت به یکدیگر گفتوگو میکنند. موسسه اسمیترز پایرا (smithers Pira) یکی از پژوهشکدههای معتبری است که کارش تحقیق و بررسی همهجانبه صنعت چاپ است، تحقیقات این پژوهشکده بارها بهعنوان مستنداتی علمی مورد منبع قرار گرفتهاند.
اخیراً این پژوهشکده تحقیقی را با نام آینده چاپ دیجیتال تا ۲۰۲۴ (به قلم دکتر شان اسمیت) منتشر کرده است. در این مقاله حجم چاپ دیجیتال در سال ۲۰۱۳، ۱۳۰ میلیارد دلار برآورد شده است و پیشبینیشده این میزان در سال ۲۰۲۴ با ۲۲۵ درصد رشد به ۲۹۵ میلیارد دلار خواهد رسید.
بر همه دستاندرکاران این صنعت مبرهن است که چاپ افست دیگر آن رونق سابق را ندارد و این مورد تنها در کشور ما به وجود نیامده بلکه در سراسر جهان هم وضع بر همین منوال است. یکی از علتهای اصلی آن به وجود آمدن و همهگیر شدن رسانههای مجازی و دیجیتال است که امروزه همگی ما با اثربخشی آنها آشنا هستیم.
این رسانهها ذائقه مخاطب را تغییر دادهاند و در مورد صنعت چاپ باعث شدهاند که چاپ بهصورت فیزیکی کاهش بسیار زیادی پیدا کند. همه ما از کم شدن تیراژهای کتابهای چاپی آگاهی داریم؛ این مسئله باعث به وجود آمدن نیازهای جدیدی در صنعت چاپ شده است.
امروز صحبت از چاپ بر اساس تقاضا و شخصیسازی کارهای چاپی است؛ کوتاه کردن فرآیند چاپ و انعطاف کارهای چاپی از موارد دیگری هستند که مخاطبین این صنعت از آن انتظار دارند. شاید دو دهه پیش سخنی از این موارد نبود اما امروز اینها نیازهای قطعی مخاطب ما هستند و چاپ دیجیتال میتواند بهخوبی جوابگوی آنها باشد.
این تغییر و تحول در تکنولوژی و نیازهای مخاطب چیز جدیدی نیست، این صنعت بارها با این مقوله روبرو شده است، یک زمان لیتوگرافها با دوربینهای عمودی کار میکردند و بعد مجبور شدند این کار را با اسکنرها به انجام برسانند و بعد از آن به استفاده از ایمیجستر و پلیت ستر رو آوردند. در چاپ افست هم اوضاع از همین قرار بود و تکنولوژی تغییرات زیادی در سیستم کار ایجاد کرد.
امروز اکثر دستاندرکاران، فرآیند کلی کار را از اولین مراحل طراحی کار تا پیش از چاپ، چاپ و مراحل پس از چاپ، صحافی و تمامی عملیات تکمیلی در زیر یک سقف فراهم آوردهاند؛ اینها تغییراتی هستند که تکنولوژی و نیازهای مخاطب باعث آنها شده است. همگامی و همراهی با پیشرفتهای صنعتی امری اجتنابناپذیر است و موفقیت از آن کسی است که هرچه زودتر خود را با این اوضاع وفق دهد.
امروز چالشهای زیادی روبروی چاپخانهها است و با کمی بررسی مشخص میشود که گره کار به دست چاپ دیجیتال گشوده میشود. ما در مورد چاپ و نشر و چاپ تجاری سخن میگوییم، اگر یک چاپخانه افست مجهز به دستگاههای چاپ دیجیتال بشود میتواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای مشتریانش باشد.
عصر حاضر نقطه عطفی در صنعت چاپ به شمار میآید؛ از طرفی دوران طلایی چاپ در دهههای اخیر رو به افول گذاشته و از سویی دیگر تکنولوژیهای جدیدی پا به عرصه گذاشتهاند که روند سنتی چاپ افست را به چالش کشیدهاند.
نیاز است که دستاندرکاران و صاحبنظران صنعت چاپ به مطالعه و بررسی پرداخته و به شناخت دقیق از شرایط روز نائل آیند و راهکارهای مناسب را پیدا کرده و به کار بگیرند. به اذعان صاحبنظران و متخصصان این صنعت در سطح جهانی، چاپ دیجیتال حلقه مفقوده این ماجرا و راهگشای بسیاری از موارد شناخته میشود.
شرکت پدید پردازش پایدار در سال ۱۳۸۱ تأسیس شد و از سال ۸۳ همکاری خود با بخش گرافیک شرکت کونیکا مینولتای ژاپن را آغاز کرده و از همان سال شروع به واردات دستگاههای سری حرفهای این شرکت به ایران کرد. خود بنده بالغبر ربع قرن است که خدمتگزار صنعت چاپ هستم و بنا به کارم که در حوزه فنی بوده از روز اول تا به حال مستقیماً با تکنولوژیهای این صنعت سروکار داشتهام.
شرکت پدید پردازش پایدار هم در ۱۳ سال گذشته بهطور تخصصی با صنعت چاپ دیجیتال درگیر بوده و مطالعات زیادی در این صنعت و بازار داخلی داشته است که سعی میکنیم آنها را به مرور مدون کرده و در اختیار دستاندرکاران این صنعت قرار دهیم.
ما امروز نمایندگی رسمی شرکت کونیکا مینولتا را در بخش تجهیزات چاپ دیجیتال حرفهای در اختیار داریم و تمام تلاشمان را خواهیم کرد تا خدمتگزاری صادق برای صنعت چاپ ایران باشیم.
دیجیتال، آینده چاپ (سخنرانی بابک عابدینی رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران که به نیابت از ایرج استاد علینقی رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران، ایراد شد)
من این فعالیت آموزشی و اطلاعرسانی را که در صنعت چاپ رایج شده است به فال نیک میگیرم. خیلی خوشحالم که پیشقدم این حرکت مبارک افراد خلاق و شرکتهای موفقی هستند که توانستهاند پای برندهای معتبر را به کشور ما باز کنند. این عمل که فعال یک حوزه بیاید اطلاعات خود را به دیگر دستاندرکاران این عرصه عرضه بدارد، پیشرفت صنعتی را تسهیل میکند.
رشد وسیع چاپ دیجیتال در سالهای اخیر غیرقابل انکار و از دیگر حوزههای چاپ بیشتر بوده است. استفاده از چاپ دیجیتال در بخش بستهبندی و پیدا شدن فرآیند یکپارچه دیجیتال همه مبین رشد و همهگیری این شیوه در صنعت است.
طبق بررسیهای انجامشده در سال ۲۰۱۶ میلادی بیشترین رشد در بازار صنعت چاپ مختص چاپ دیجیتال بوده است، طبق آمار اعلامشده بیشترین دستگاههای چاپ نصب شده در جهان، دیجیتال و یا دستگاههایی بودهاند که بخشی از خط تولید آنها به این شیوه مجهز شده است.
کیفیت، سرعت، قیمت تمام شده مناسب و بهینهسازی این چاپ در تیراژهای پایین و متوسط ازجمله عواملی بودهاند که دستاندرکاران این صنعت را برای تهیه و استفاده از این دستگاهها راغب کردهاند. شاید از خودتان بپرسید که چرا چاپ دیجیتال لازم است؟
در همه دنیا صحبت بر سر این است که آینده چاپ در اختیار شیوه دیجیتال است و این شکل از چاپ در پی رفع نواقص شیوههای سنتی برآمده است و هر روز هم به قله نزدیکتر میشود اما ما در اینجا یک قدم به عقب میرویم و حتی آیندهنگریها را نادیده گرفته و آن را در بستر فعلی مطالعه میکنیم، این چاپ میتواند به چاپخانه ما در تولید کم و نمونهگیریها کمک کند و تمامی سلایق را پوشش داده و مشتریان را اقناع کند.
ما نباید کورکورانه از دیگران تبعیت کنیم و کسی هم از شما نمیخواهد که بدون دلیل دست به سرمایهگذاری بزنید؛ این سمینار و امثال آن میتوانند ما را با مزیتهای مختلف این چاپ جهانگیر آشنا کنند و دلایل خوبی برای قرار گرفتن در روند توسعه به ما بدهند.
گمان نکنم جایگزینی دیجیتال با افست یا فرآیندهای تولیدی دیگر نکته منفی و بدی برای صنایع باشد، استفاده از دیجیتال در یک بخش کار باعث تحریک و دیجیتالیزه شدن سایر قسمتهای دیگر نیز میشود. امروز استفاده از این شیوه چاپ در کنار چاپ افست و فلکسو باعث تکمیل فرآیند چاپ شده و بسیاری از نیازهای چاپخانهها را پوشش داده است.
صداقت، اصل اساسی (سخنرانی احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه لیتوگرافان)
من آقای پدیدار را از سال ۱۳۷۶ میشناسم و به صداقت ایشان هیچ شکی ندارم. رشد دیجیتال سرعت بیش از اندازهای به خود گرفته و در همه زمینهها ورود پیدا کرده؛ یکی از آنها صنعت چاپ است. چاپ دیجیتال در اروپا ۹ درصد و در آمریکا بیش از ۱۱ درصد رشد داشته و تنها خاورمیانه است که هنوز از این رقابت عقب مانده و رشد قابل قبولی در این عرصه نداشته است، هرچند که کشور ما توانسته رشد نسبتاً خوبی در این مورد داشته باشد.
شرکت کونیکا مینولتا طی این سالها امتحان خود را پس داده است؛ در زمان تحریمها کمی این واردات تحتالشعاع قرار گرفت اما یادم میآید که در همان اوایل و قبل از بروز این تحریمها یکی از اولین دستگاههای واردشده کونیکا مینولتا توسط پدید پردازش پایدار را مجموعه ما خریداری کرد. بنده بهخوبی با عملکرد و کیفیت این دستگاهها آشنایی دارم و طی این سالها از خدماترسانی و سرویسدهی این شرکت کمال رضایت را دارم.
ما باید بپذیریم که نمیتوان جلوی تکنولوژی ایستادگی و مقاومت کرد و در ضمن صنعت چاپ هم هرگز دیدگاهش به چاپ دیجیتال به چشم رقیب نبوده و همیشه آن را یار و یاور خود دانسته است. ما فعالان حوزه چاپ بهخوبی دریافتهایم که میتوان در این رابطه به پیشرفتهای خوبی نائل شد.
من از مهندس پدیدار و شرکتشان پدید پردازش پایدار و هر شخص دیگری که در این صنعت در بخش فروش و تهیه ماشینآلات هست و یا قرار است که قدم بگذارد خواهش دارم که صداقت و ایمان کاریشان را حفظ و تقویت کنند، چرا که این مقوله برای صنعت امروز ما از هر چیز دیگری مهمتر است.
صد و چهل سال سابقه! (سخنرانی کازو کوبایاشی، مدیر دفتر خاورمیانه شرکت کونیکا مینولتا)
شرکت کونیکا مینولتا از به هم پیوستگی دو شرکت هفتاد ساله به وجود آمد. در سال ۲۰۰۳ این دو شرکت در هم ادغام شدند و کونیکا مینولتا با تخصصی بیشتر به کارش ادامه داد. هر دو این کمپانیها بخش اعظمی در خود داشتند که به بحث دوربین و عکاسی اختصاصی داشت که با ادغام آنها واگذار شد و امروز تمرکز اصلی آنها بر ساخت دستگاههای دیجیتال چاپ قرار گرفته است.
کونیکا مینولتا در ۱۵۰ کشور دنیا نمایندگی فروش و خدمات دارد و در مجموع بیش از ۴۴ هزار کارمند در آنها مشغول به کار هستند. فروش سالانه این شرکت در سطح دنیا به بیش از ۱۰ میلیارد دلار میرسد. ۸۰ درصد از زمینههای فعالیت شرکت کونیکا مینولتا به ارائه تکنولوژیهای اداری و چاپ حرفهای برمیگردد.
۹ درصد از این فعالیتها به حوزه سامت و ۹ درصد به بخش صنایع و ۲ درصد باقیمانده به موارد دیگری اختصاص پیدا میکند. یک بخش از دستگاههای ما را ماشینهای اداری و یک بخش دیگر آن را ماشینهای حرفهای صنعت چاپ تشکیل میدهند. چاپ حرفهای خود از دو بخش متشکل است، چاپ ورقی و چاپ بستهبندی و لیبل که ما در هر دو تولید داریم و شرکت پدید پردازش پایدار نماینده عرضه دستگاههای چاپ حرفهای ما در ایران است.
کونیکا مینولتا علاوه بر این در شاخههای کوچکتری نیز فعالیت دارد که از آن جمله میتوان به فعالیتهای ما در حوزه سلامت، ساخت و عرضه لنزهایی که مصارفی چون استفاده در دیویدی پلیرها دارند و تولید مواد پیشرفته، اشاره کرد.
دفتر خاورمیانه ما در سال ۲۰۰۶ کار خود را آغاز کرد، این دفتر ابتدا ظرفیت کمی داشت و میتوان گفت که در سال ۲۰۱۱ بود که به شکل کامل و امروزی خود درآمد. اکنون حدود ۳۰ متخصص در این دفتر مشغول به کار هستند و به ۹ نمایندگی ما در کشورهای مختلف منطقه سرویسدهی میکنند. مشتری مداری یکی از اولویتهای کونیکا مینولتا است و ما در کنار نمایندگان در کشورهای تحت پوشش در راستای خدمترسانی بهتر به مشتریان فعالیت میکنیم.
در راستای این اهداف سالانه کنفرانسی با حضور نمایندگیها برگزار میشود و خطمشی گذاریهای کمپانی برای آنان تشریح میگردد.
کونیکا مینولتا در سه بازار فعالیت عمده خود را دنبال میکند؛ بازار دستگاههای اداری که حجم بازار جهانی آن ۱۰۰ میلیارد دلار است و ما اصالتاً از تولید این محصولات کارمان را شروع کردیم. دو بازار دیگر در حوزه تجاری و صنعتی هستند که منظور از بخش صنعتی دستگاههایی است که در چاپ لیبل، بستهبندی، پارچه و امثال آن استفاده میشود و بازاری با حجم ۵۲۰ میلیارد دلار دارد.
چاپ تجاری که معمولاً به نشر و تبلیغات اطلاق میشود بازار سوم ما است و حجمی در حدود ۳۹۰ میلیارد دلار دارد. طبق بررسیهای انجامشده ۵/ ۳ درصد بازار چاپ تجاری و ۷/۲ درصد بازار چاپ صنعتی، تحت نفوذ چاپ دیجیتال قرار دارد که با توجه به کاراییهای تعریف شده بهزودی این آمار افزایش خواهد یافت و چرا که این بازار نیازهای زیادی دارد و مستعد رشد است.
دستگاههایی که کونیکا مینولتا برای استفاده در بازار تجاری عرضه میکند تشکیل شده است از دستگاههای حرفهای چاپ رنگی، دستگاههای حرفهای چاپ سیاهوسفید و برخی نرمافزارهایی که برای مدیریت کار و مدیریت رنگ استفاده میشوند. در چاپ صنعتی کونیکا مینولتا دو دستگاه اینک جت دو ورقی و چهار و نیم ورقی و یک دستگاه چاپ لیبل را عرضه میکند؛ دو دستگاه اول هنوز در بخش خاورمیانه ما توزیع نشده اما دستگاه لیبل مذکور بهزودی توسط شرکت پدید پردازش پایدار به بازار ایران وارد خواهد شد.
ما بازار لیبل و بستهبندی را مستعد رشد یافتیم و از این رو در این بخش سرمایهگذاری کرده و ۴۰ درصد سهام شرکت MGI را خریداری کردهایم تا بهواسطه آن دستگاههایی چون UV موضعی و طلاکوب دیجیتال هم به سبد محصولاتمان اضافه شود. همچنین کونیکا مینولتا در مورد دستگاههای صحافی نیز به همکاری با شرکایی میپردازد.
سال ۲۰۰۴ پدید پرازش پایدار نماینده بخش گرافیک کونیکا مینولتا شد که آن زمان دستگاههای چاپ حرفهای را به بازار عرضه میکرد، عملکرد خوب آن باعث شد پس از رفع مشکل تحریمها ما بهسرعت روابط را از سر بگیریم. ما بازار ایران را مستعد یافتیم و پدید پردازش پایدار را بهعنوان نماینده رسمی خود در ایران قرار دادیم تا بهواسطه آن به این بازار سرویس بدهیم.
ما در پی این هستیم که راهحلهای مناسب بازار ایران را بیابیم و در این همایش هم جامعه هدف ما دوستان دستاندرکار در چاپ افست و آشنا کردن آنها با مزیتهای وجود چاپ دیجیتال در چاپخانهها است. کونیکا مینولتا به همراه پدید پردازش پایدار در بیست و سومین نمایشگاه چاپ و بستهبندی تهران حضور یافت و با توجه به برنامهریزیهایی که انجامشده در نمایشگاه سال جاری نیز حضور خواهیم داشت.
طبق بررسیهای انجامشده بازار چاپ ایران در پنج سال آینده به توسعه ۴۳ درصدی خواهد رسید و حجم بازار کار آن نیز رشد ۲۰ درصدی را تجربه خواهد کرد؛ این پیشبینی به لحاظ تکنولوژیک هم انجامشده که طبق آن چاپ دیجیتال با ۶۰ درصد و چاپ افست ورقی با ۴۰ درصد رشد روبرو خواهند شد. ازلحاظ کاربرد نیز لیبل ۳۱ درصد، چاپ تجاری ۳۱ درصد، تبلیغات ۴۰ درصد، چاپ کاتالوگ ۱۸ درصد و تولید کتاب ۱۵ درصد رشد را تجربه خواهند کرد.
آمار دیگری که شاید برای شما جالب باشد سهم شرکتهای دیجیتال در بازار خاورمیانه است، طبق این آمار ۳۸، ۳۰ و ۳۴ درصد از بازار به ترتیب در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ سهم کونیکا مینولتا از بازار منطقه بوده و همین انتظار را شرکت کونیکا مینولتا از بازار ایران دارد.
بعد از برداشته شدن تحریمهای ایران شرکتهای زیادی از اقصی نقاط جهان به بازار ایران برگشتند، شرکتهای بزرگ و نامداری چون بوئینگ از آن دست هستند که هواپیمای جدیدی را به ایران عرضه کردهاند. کونیکا مینولتا نیز از اولین شرکتهایی بود که با این اتفاق بهسرعت وارد بازار ایران شد و دوست دارد در نوسازی چاپخانهها کمکحال صنعت این کشور باشد. ما انتظار داریم ایران در ۳ تا ۵ سال آتی به بزرگترین بازار کونیکا مینولتا در منطقه تبدیل شود.
عصر چاپ بر اساس تقاضا
بنده نیر انصاری مدیر توسعه کسبوکار دفتر خاورمیانه شرکت کونیکا مینولتا به مدیریت آقای کوبایاشی هستم. صحبتهای من به دو بخش تقسیم میشود، بخش اول به معرفی دستگاه چاپ دیجیتال حرفهای کونیکا مینولتا اختصاص دارد و بخش دوم به چاپ دیجیتال لیبل مربوط است.
ما گرد هم آمدیم تا نگرشی در مورد روند فعلی و آینده صنعت چاپ پیدا کنیم و ببینیم که چطور میتوانیم خود را با این روند همراه کرده و یک کسبوکار درآمدزا و موفق داشته باشیم.
امروز بازاریابی انبوه به بازاریابی فردبهفرد تبدیل شده است، دیگر زمان تولید انبوه یک کاتالوگ و پخش مستمر و استفاده طولانی مدت از آن گذشته است. ما نیاز داریم به سمت بازاریابی هدفمند پیش برویم و برای وصول به نتیجهای بهتر، مخاطبین هدفمند خود را شناسایی کنیم.
کارهای چاپی امروز در کیفیت بالا، تنوع بیشتر و تعداد کمتر تعریف شدهاند. مشتری سفارش خود را بهسرعت طلب میکند و دیگر از انبارداری انبوه کارهای چاپی و پخش مدتدار آنها خبری نیست، امروز بحث چاپ بر اساس تقاضا مطرح است.
گاهی پیش میآید که مشتری برای هر نسخه خود طرح بالقوهای در ذهن دارد و از ما انتظار دارد که خواستههایش را مطابق میل او برآورده کنیم. برای موفقیت در بازار ما باید حجم کار را افزایش دهیم، یک راه ساده آن افزایش بیشتر و بیشتر تیراژ یک کار است که عملی نیست، پس منطقیتر آن است که به دنبال سفارشات متعدد و بیشتر باشیم. ما باید برای رونق کار سرمایهگذاری کنیم و در این بین باید نگاهمان از سرمایهگذاری روی یک ماشین به سرمایهگذاری روی ارزش آفرینی آن ماشین تغییر پیدا کند.
ما باید به بازگشت هرچه سریعتر سرمایه فکر کنیم و کاری که یک ماشین میتواند به مجموعه ما اضافه کند و سبد محصولاتمان را تکمیل کند مدنظر قرار دهیم. در بازار کسی پیشرو محسوب میشود که بتواند سایر نیازهای مشتریان خود را مرتفع کند و برای این کار یک چاپخانه باید زنجیره تولید کاملی داشته باشد و نگذارد مشتری او به خاطر نواقص در خط تولید به کار با مجموعه دیگری متمایل شود. باید توجه داشت که دیجیتال در پی کنار زدن و جایگزینی افست نیست بلکه بیشتر یک نقش مکملی ایفا میکند. دستگاه چاپ دیجیتال نیاز یک چاپخانه افست برای تکمیل خط تولیداتش است.
مشتری امروز متفاوت شده چرا که بازار امروز متفاوت است، مشتری امروز از شما میپرسد، آیا میتوانید سفارش مرا بهسرعت تحویل بدهید؟ من نیاز به شخصیسازی نسخه به نسخه سفارشاتم دارم، آیا تولید کاری با این خصوصیات برای شما مقدور است؟ من سفارش بزرگی دارم اما مقداری از آن را همین الآن احتیاج دارم، آیا این مقدار امروز به من تحویل داده میشود؟
سفارشات من از سریال نامبرها و کیو.آر کدهایی استفاده میکند و من نیاز به مقدار کمی از هرکدام دارم، شما میتوانید این سفارشها را به انجام برسانید؟ اینها ازجمله سؤالهایی است که نیاز بازار آنها را تولید کرده است و چاپخانهای که نتواند آنها را پاسخگو باشد، مشتریان بالقوه زیادی را از دست خواهد داد.
موسسه پایرا (smithers Pira) اخیراً تحقیقی انجام داده که طی آن از ۵۰۰ چاپخانه در اروپا و آمریکا در مورد اینکه چاپ دیجیتال چه کمکی به یک چاپخانه افست میکند، نظرخواهی کرده است. ۴۹ درصد آنها به امکان تیراژ پایین این دستگاهها اشاره کردهاند، ۵۰ درصد از هزینههای پایین برای راهاندازی این دستگاهها صحبت کردهاند و گفتهاند که این دستگاهها به خاطر عدم استفاده از زینک و دیگر ملزومات پیش از چاپ تولیدات بهصرفهای ارائه میدهند، ۴۰ درصد به مزیت شخصیسازی آن توجه کردهاند، ۱۸ درصد مسائل زیستمحیطی و صنعت سبز را مطرح کرده و ۵۹ درصد به تکنولوژی این دستگاهها در بحث کیفیت برتر و پیدا کردن جایگاه و موردتوجه قرار گرفتنش اشاره کردهاند.
در این مورد آخر آنها کیفیت این دستگاهها را نسبت به دو دهه پیش سنجیده و متوجه پیشرفت آن طی این سالها شدهاند. امروز چاپ دیجیتال در بحث کیفیت اگر از چاپ افست بهتر نباشد هم رتبه آن است. با دیدن این کیفیت بود که بسیاری گمان میکردند بهزودی چاپ دیجیتال جایگزین افست خواهد شد، اما تجربیات این حوزه نشان داد برای سفارشات انبوه کماکان چاپ افست انتخاب بهتری است و چاپ دیجیتال مقابل افست نیست بلکه کنار آن به کار میرود و نقش تکمیل کننده دارد.
اگر بخواهیم کمی دیگر از مزیتهای چاپ دیجیتال نسبت به افست بگوییم میتوانیم به حجم کمتر سرمایهگذاری اولیه آن اشاره کنیم. اپراتوری ساده در کنار پیشرفته بودن یکی دیگر از مزیتهای بیچون و چرای دستگاههای چاپ دیجیتال است که آنها را خواستنیتر کرده است؛ یک اپراتور میتواند تمامی یک خط تولید دیجیتال را بهسادگی راهاندازی کند. نگهداری ساده و تنظیمات آسان؛ به این معنی که ما یکسری تنظیمات ساده را در ابتدای روز کاری و روشن کردن دستگاه به آن میدهیم و دستگاه تا انتهای کار با آن دستورالعمل کار کند.
این تنظیمات میتواند بهصورت هفتگی هم به دستگاه داده شود تا دستگاه در طول یک هفته کاری روندی ثابت داشته باشد. این دستگاهها تنوع بالایی از محصولات را به تولید میرسانند و هیچ نوع اسراف، دورریز و ضایعاتی متوجه کار ما نیست و حتی اولین خروجی این دستگاه نیز قابلاستفاده است و لازم نیست برای تنظیم آن تعدادی کار چاپ شود.
علاوه بر اینها محصول تولیدشده این دستگاهها در همان لحظه قابلاستفاده است و از هدر رفتن زمانی که برای خشک شدن کار تلف میشود، جلوگیری میکند. خروجیهای ما همگی ترتیب شده است و احتیاج به ترتیب کن ندارد.
تمامی این مزیتها نشان میدهد که چاپ دیجیتال لازمه صنعت امروز است و یکی از شاخصهای اصلی مشتری مداری محسوب میشود. چاپ دیجیتال طی این سالها چالشهای بسیاری را از سر گذرانده است و توانسته کیفیت خود را تا حد چاپ افست بالا ببرد. هزینه تمام شده چاپ دیجیتال کاهش یافته است و نقطه سر به سری آن با افست بالاتر رفته است. بهبود عملکرد یکی دیگر از فاکتورهایی است که چاپ دیجیتال بهسرعت به آن دست یافته است، دستگاههای چاپ دیجیتال نوین میتوانند کاغذهایی با گرماژ ۴۰۰ را بهصورت دو رو و در سایزهای مختلف به چاپ برساند و این امکانات هستند که رشد بازار دیجیتال را سبب شدهاند.
آمارهای جهانی و منطقهای همگی مبین رشد شتابنده چاپ دیجیتال در سالیان اخیر هستند، جایگاه چاپ دیجیتال تثبیت شده و دستاندرکارانی که فکر توسعه در سر دارند مجبور به قبول تکنولوژی و همسان شدن با روند بازار هستند. کونیکا مینولتا راهحلهای متعددی برای نیل چاپخانهها به چاپ حرفهای دارد و نرمافزارهای تسهیلگر و سبد محصولی متنوع آن از این دست هستند.
شاید در بین سازندگان دستگاههای چاپ هیچکس بهاندازه کونیکا مینولتا رنگ را نشناسد، ما از ادغام دو شرکت بزرگ ایجاد شدیم که هرکدام از آنها متخصص در تولید رنگ و مدیریت رنگ بودند و این مشارکت باعث پیشرفت دوچندان آنها شد تا بتوانند راهحلهای بسیار حرفهای را عرضه کنند. ما در روند رو به رشد خود وارد عرصه چاپ برای بستهبندی شدیم و دستگاههای حرفهای برای چاپ دیجیتال تولید کردیم. دستگاههای ما امروز چاپ لیبل، بستهبندیهای بزرگ و حتی چاپ پارچه را پوشش میدهند و ما در این زمینهها حرفهای زیادی برای گفتن داریم.
گفتنی است که کونیکا مینولتا در عرصههای زیادی دست به تولید ماشین زده است اما عرضه این محصولات در مناطق مختلف بهتدریج صورت خواهد پذیرفت. عرضه دستگاه چاپ دیجیتال لیبل بعد از نمایشگاه لیبل اکسپو در کشور ایران آغاز خواهد شد و دیگر دستگاهها هم بهزودی و بهتدریج به بازار ایران خواهند رسید. دستگاههای چاپ دیجیتال اینکجت ۲ و ۴ و نیم ورقی که با مرکبهای UV کار میکنند و با سرعت بسیار بالا چاپ میکنند و دستگاههای طلاکوب کونیکا مینولتا ازجمله دستگاههایی هستند که بهزودی در بازار ایران عرضه خواهند شد.
دستگاه لیبل دیجیتال C71cf یکی از آن دستگاههای چاپ لیبل با کیفیت است که قیمت آن نسبت به دستگاههای همتای لیبل و فلکسو مناسبتر است. این دستگاه با طول ۵ متر فضای بسیار کمی اشغال میکند، اپراتوری بسیار سادهای میطلبد و هزینه تمام شده کار چاپی با آن بسیار پایین و بهصرفه بوده و برای چاپ تیراژ پایین لیبل بهترین انتخاب است.
در بازار لیبل امروز، بسیاری از سفارشات تیراژی زیر ۱۰ هزار نسخه دارند و این دستگاههای دیجیتال برای این قسمت از بازار تهیه شدهاند. یکی از مزیتهایی که این دستگاه دارد زمان کوتاه آماده شدن سفارشات است، کار آمادهسازی شابلون برای چاپ با دستگاه فلکسو زمانبر است که این مرحله در دستگاه دیجیتال بهصورت اتوماتیک و بسیار سریع اتفاق میافتد. بهطور تقریبی چاپ ۱۰ هزار نسخه لیبل در یک دستگاه فلکسو ۱۰۰ دقیقه زمان میبرد که این زمان در دستگاه چاپ لیبل دیجیتال به ۴۰ دقیقه کاهش پیدا کرده است.
تکمیل زنجیره تولید
پیام پدیدار، مدیر فروش شرکت پدید پرازش پایدار هستم. من در مورد راهحلهای دیجیتال در چاپخانههای افست موضوعاتی را به استحضار میرسانم.
تمام محصولات شرکت کونیکا مینولتا که با چاپ حرفهای ارتباط پیدا میکنند، تحت پوشش برند اکوریو (accurio) قرار میگیرند. این اسم از سه کلمه دقیق (Accurate)، پیشرفته (Advance) و خودکار (Automation) تشکیل شده است.
آکوریو پرینت (AccurioPrint) و آکوریو پرس (Accuriopress) تجهیزات و ماشینها و آکوریو پرو (Accurio Pro) راهحلهای نرمافزاری هستند که در خدمت این تجهیزات قرار میگیرند. منظور ما از چاپ حرفهای یک چاپ با کیفیت افست است که از همه جوانب از فایل اولیه گرفته تا چاپ نهایی از کیفیت بالایی برخوردار بوده و زیر نظر یک ناظر چاپ حرفهای به عمل رسیده باشد. ما چنین چاپی را معیار قرار داده و مدعی هستیم که دستگاههای حرفهای چاپ دیجیتال کونیکا مینولتا میتوانند کیفیتی هم رده این چاپ داشته باشد.
اجزای تشکیلدهنده تصویر در یک کار چاپی افست و سایر مراحل را در یک دستگاه چاپ دیجیتال با همان صورت و کیفیت داریم. این دستگاه مسائل تخصصی چون انتخاب زاویه ترام و دیگر تنظیمات را بهراحتی و آسانی در خدمت کاربر میگذارد و کنترلی بینظیر برای او فراهم میکند.
این دستگاهها از نسل پنجم پردازنده تصویر قدرتمندی بهره میبرند که حداکثر جزئیات تصویر و پردازش آن را در اختیار ما میگذارد. کونیکا مینولتا از تونرهای پلیمری استفاده میکند و باعث میشود که رزولوشن کار بالا رفته و کیفیت تا حد زیادی ارتقاء پیدا کند.
گاموت رنگ دستگاه دیجیتال کونیکا مینولتا از یک دستگاه افست چهار رنگ بزرگتر است و امکاناتی فراتر از آن به ما میدهد تا طیف بیشتری از رنگها در اختیار ما باشد و کیفیت بالاتر خروجی تضمین شود. بحث رنگ برای یک برند بهمنزله هویت و اصالت آن است و صحت آن در بازتولیدهای بعدی بسیار مهم و حائز اهمیت است، این وظیفهای است که به عهده یک چاپخانه قرار دارد.
برای رسیدن به این هدف، چاپخانه شما به یک مدیریت رنگ نیازمند است و باید توجه داشت که شیوههای سنتی دیگر جوابگوی بازار مدرن امروز نیست. استانداردهایی باید رعایت شوند تا یک کار چاپی به ثبات رنگ برسد که تمامی اینها در دستگاه چاپ دیجیتال کونیکا مینولتا گرد هم آمده است و تفاوتی در این استانداردها بین دستگاههای دیجیتال و افست موجود نیست.
پروفایلهای مختلفی برای دستگاه چاپ دیجیتال کونیکا مینولتا تعریف شدهاند تا یک رنگ صحیح را فارغ از اینکه روی چه نوع کاغذی چاپ میشود، به دست دهد. سازمانهایی وجود دارند که دستگاههای مختلف را مورد آزمایش قرار داده و بر اساس استانداردهای تعریف شده گواهینامههای تضمین رنگ صادر میکنند؛ دستگاههای کونیکا مینولتا معتبرترین گواهینامههای تضمین رنگ را دریافت کرده تا کاربر از کیفیت نهایی کار خود اطمینان داشته باشد.
دانش مدیریت رنگ تخصص بالایی طلب میکند که هر کسی به آن مجهز نیست، دستگاههای جدید این کار را بهصورت اتوماتیک به انجام میدهند. این دستگاهها به اسپکتروفتومتر داخلی مجهز بوده و بهصورت خودکار مدیریت رنگ را به انجام رسانده، پروفایل ایجاد میکند و دستگاه را کالیبره میکند که تمامی این پروسه بهصورت هوشمند و خودکار به انجام میرسد.
دستگاههای نسل جدید ما تکتک کارهای چاپی را ازلحاظ ثبات رنگ اسکن میکنند تا خروجی اول با خروجی پنج هزارم آنها هیچ تفاوتی نداشته باشد. اگر دستگاه تغییر رنگی را در بخش اسکن خود تشخیص داد این فرمان خیلی سریع به داده پرداز منتقل میشود تا این تغییر اصلاح شود. در کنار رنگ بحث رجیستر هم وجود دارد که با کراپ مارکهایی که روی هر صفحه چاپی داریم و کنترل آنها در طول چاپ میتوانیم از رجیستر دستگاه نیز مطمئن شویم.
از کیفیت که بگذریم نکاتی چون ظرفیت بالای تولید نیز مطرح میشود. ما دستگاههایی داریم که بهراحتی میتواند تا یکمیلیون صفحه A4 را در ماه به چاپ برساند. این دستگاهها سرعت بالایی دارند که تحویل سفارشات را به جلو میاندازد. درست است که یک دستگاه افست ۴.۵ ورقی میتواند تا ساعتی ۱۵ هزار صفحه به چاپ برساند اما باید توجه داشت که ما نباید تنها زمان چاپ را محاسبه کنیم بلکه باید کل پروسه تولید را در نظر بگیریم.
در چاپ با دستگاههای دیجیتال ما فایل را به دستگاه میدهیم و همان لحظه چاپ به انجام میرسد در حالی که در چاپ افست مراحل پیش از چاپ وجود دارد که به زمان زیادی نیازمند است. تنوع زیاد در خروجی و کارهای متعددی که ما با یک دستگاه دیجیتال قادر به تولید آن هستیم مبحث مهم دیگر است. ما با این دستگاهها میتوانیم روی کاغذهای مختلفی چاپ کنیم. ما با بعضی از این دستگاهها میتوانیم کارهایی با طول ۱۲۰ سانتیمتر را نیز به انجام برسانیم، قابلیت چاپ روی پاکت داریم تا گراماژ ۴۰۰ را میتوانیم با بعضی از مدلهامان پوشش دهیم و به این ترتیب میتوانیم در بخش چاپ برای بستهبندی هم از آنها بهره ببریم.
ما میتوانیم در ادامه خط تولید از دستگاههای صحافی استفاده کنیم تا به این ترتیب یک فایل را به دستگاه داده و کار تکمیل شدهای را تحویل بگیریم. علاوه بر صحافی مفتول، میتوانیم بخش چسب گرم نیز داشته باشیم و به این ترتیب فایل PDF را به دستگاه داده و یک کتاب کامل تحویل بگیریم.
من از بحث تجهیزات چاپ میگذرم و در ادامه دو نرمافزار را که کونیکا مینولتا در اختیار کاربران قرار داده است معرفی میکنم. شما در یک چاپخانه دیجیتال چندین دستگاه دارید که میخواهید آنها را بهصورت یک مدیریت متمرکز کنترل کنید، نرمافزار جدید کونیکا مینولتا این امکان را به شما میدهد.
بهطور مثال این نرمافزار میتواند صفحات رنگی و سیاهوسفید یک فایل PDF را تشخیص داده و آنها را برای دستگاههای متفاوتی ارسال کند یا وقتی دستگاهی مشکل دارد این نرمافزار آن را از چرخه تولید خارج میکند. گاهی یک سفارشدهنده ۱۰ هزار تیراژ از کاری میخواهد اما ۵۰۰ عدد از آن را همان روز نیاز دارد و نکته مهم این است که این ۵۰۰ عدد باید در عین آماده شدن سریع، کیفیتی مطابق بقیه سفارش داشته باشند که این نرمافزار این ثبات را برای ما به ارمغان میآورد.
یک راهحل نرمافزاری دیگر کونیکا مینولتا، نرمافزاری است که به شما امکان مدیریت متمرکز رنگ را میدهد. یک چاپخانه را در نظر بگیرید که از چند نوع دستگاه چاپ، از افست تا دیجیتال استفاده میکند، این نرمافزار امکان مدیریت رنگ را (فارغ از دیجیتال یا افست بودن) در میان تمامی آنها برای ما مقدور میکند. با کمک این نرمافزار خروجی دستگاه دیجیتال ما ازلحاظ کیفیت و رنگ با دستگاه افست ما یکی است.
یک مبحث مهم در دستگاههای چاپ بالأخص دستگاههای چاپ دیجیتال، بحث پشتیبانی و خدمات پس از فروش است. شرکت پدید پردازش پایدار بهعنوان نمایندگی رسمی شرکت کونیکا مینولتا تیم فنی قوی دارد که تحت لیسانس کونیکا مینولتا عمل میکنند. گارانتی دستگاهها، تجهیزات و تأمین قطعات و سایر پشتیبانیهای دیگر لازم هستند تا ما بتوانیم همواره خروجی با کیفیتی را از دستگاه بگیریم که در طول زمان دستخوش تغییر و افت نشود، پدید پردازش پایدار هست تا این ویژگی را برای مشتری خود تضمین کند.
ما در حال مهیاسازی زیرساختهای لازم یک سیستم هستیم که بهزودی اجرایی میشود و طی آن تمامی دستگاههای فروخته شده در سطح کشور به سرور فنی اصلی کونیکا مینولتا متصل میشوند. با این اتفاق ما میتوانیم عملکرد آنها را بهصورت دقیق زیر نظر بگیریم که این مقوله پاسخ به نیاز فنی را در زمان بسیار کوتاهتری عملی میکند.
ما با سیستم نگهداری از راه دور بهصورت هوشمند از احتیاجات یک دستگاه قبل از به اتمام رسیدن (و پایین آمدن از یک حد مشخص) آگاه شده و به این وسیله ملزومات را خیلی سریعتر و قبل از احساس نیاز مشتری در اختیار او قرار میدهیم تا به این وسیله هیچگونه تعللی در تولید برای او پیش نیاید.
ما امروز در پی آن بودیم تا با برشمردن محاسن دستگاههای دیجیتال لزوم حضور آنها در یک چاپخانه افست را توجیه کنیم. واقعیت بازار امروز با کارهای کمتیراژ و سفارشات فوری عجین شده است و باعث شده برخی کارها به علت تیراژ کم و بهصرفه نبودن از سبد تولیدی یک ناشر خارج شوند؛ دستگاههای دیجیتال این مشکلات را مرتفع کردهاند.
دنیا دارد به سمت چاپ دیجیتال حرکت میکند و ما نیز باید خودمان را با آن تطبیق دهیم، یک دستگاه چاپ دیجیتال بهخوبی زنجیره تولید ما را کامل میکند و در حفظ مشتری مؤثر است. بسیار پیش آمده که مشتری به خاطر عدم ظرفیت ما در تولید کار تیراژ پایین و یا عدم تحویل بهموقع سفارشات فوری به سمت چاپخانهای دیگر سوق پیدا کرده و به این وسیله تیراژهای بالای او هم از سبد تولیدی ما حذف شده است؛ این در بازار کار رقابتی امروز توجیهی ندارد.
سربلند بحرانها
سعید ایرانعقیده هستم، رئیس هیئتمدیره انجمن چاپ دیجیتال. زمان زیادی از ورود چاپ دیجیتال به بازار نمیگذرد، این زمان بالغبر بیست سال است اما به خاطر کاربردهای متعددی که این تکنولوژی داشته خیلی زود جای خود را باز کرد. در ابتدای امر بدون هیچ مشکلی این دستگاهها وارد کشور شد و فعالیتها پیرامون آن آغاز شد.
وقتی صحبت از چاپ دیجیتال میشود یعنی مقولهای که کامپیوتر در کار آن دخیل است و به این خاطر اغلب ما کارکرد زیادی برای آن قائل نیستیم، عموماً ما دستگاههای تونری (لیزری) را بهعنوان دستگاههای دیجیتال میشناسیم و این در حالی است که سایر چاپگرهای اینک جت هم از زیرمجموعههای چاپ دیجیتال هستند.
همانطور که اشاره کردم این تکنولوژی یک فناوری جوان است و تکنیک ساخت آن در انحصار چند کشور صنعتی معدود است. خوشبختانه این تکنولوژی هنوز در چین راه نیافته است و میتوان گفت که تمامی تولیدکنندگان و سرویسدهندگان چاپهای تونری شرکتهای خوبی هستند و تولیداتشان از کیفیتهای لازم برخوردار است.
حالا امکان دارد که شرکتی بیاید بگوید رزولوشن دستگاه ما dpi2400 است اما در نگاه من نوعی، این شاخصه زیاد مطرح نیست و همان dpi1200 معمول، عموماً برای هر کار گرافیکی بسنده میکند. مقاومت و استقامت ماشین چاپ دیجیتال یکی از اصلیترین شاخصههایی است که در تصمیمسازی و انتخاب مؤثر است.
قیمت دستگاه و هزینههای جانبی آن هم مورد مهمی است که کمپانیهای سازنده بیشتر در این قسمت به رقابت میپردازند. اگر قیمتها در بخش خروجی پایینتر بیاید، چاپ دیجیتال از هر جهت بهتر از چاپ افست خواهد بود و من مطمئنم در آینده نهچندان دور این جایگزینی صورت خواهد گرفت. آینده از آن چاپ دیجیتال است.
کمپانی کونیکا مینولتا یک شرکت باسابقه و شناختهشده جهانی است اما در ایران این مقبولیت خیلی بیشتر است چرا که رقیبهای قدرتمند آن موفق نشدند در ایران فعالیت مرتب و پیوستهای داشته باشند و هر فعالی در این حوزه که بخواهد دستگاهی نو و جدید تهیه کند تنها برند قابل اطمینانی که پیدا میکند کونیکا مینولتا است.
زیراکس و دیگر شرکتهای بزرگ تاکنون نتوانستند در ایران نمایندگی قوی داشته باشند و خوشبختانه کسی که توانست نمایندگی شرکت کونیکا را اخذ کند یک فرد کاردان و شایسته بود که با جوانب کار بهخوبی آشنایی داشت، ایشان خودش الکترونیک خوانده و یک مهندس زبردست است که با آگاهی کامل دست به انتخاب زد.
جناب پدیدار بهواسطه تبحرشان توانست ارتباط خوبی با فعالان این حوزه و بازار این کار برقرار کند و بتواند وعدههای منطقی داده و به آنها عمل کند. به نظر من با توجه به وضع موجود و تحریمهایی که به ما تحمیل شد توانست با سربلندی از بحرانها عبور کند و بهخوبی به مشتریان خودش سرویسدهی کند. این نمایندگی کردن قدرتمند باعث شده حتی دستگاههای دست دومی که به کشور وارد میشوند با اتکا به سرویسدهی و خدماترسانی پدید پردازش پایدار، از برند کونیکا مینولتا باشند.
امروز از هر ۱۰۰ دستگاهی که وارد کشور میشود، ۹۰ عدد آن از مارک کونیکا مینولتا است و این بازخورد متناسب باعث شده که این برند روز بهروز کیفیت و سرعت بهتری پیدا کند و هزینههای کلی آن کاهش بیابد.
در بازار امروز صحبتی از استاندارد و کیفیت نیست و تنها قیمت ملاک است. الآن کسی که یک دستگاه دیجیتال ۵۰۰ میلیونی خریداری میکند باید با افرادی که دستگاههای کارکرده و یا چاپگرهای اداری ۵ میلیونی دارند هم رقابت کند و این کار را مشکل کرده است. قیمت سفارشات باید یکی باشد و این در حالی است که سرمایهگذاریها یکی نیست. اگر درهای واردات باز شود و شرکتهای معظم اروپایی و کشورهای صاحب صنعت به بازار وارد شوند، آنوقت مقوله کیفیت مهم میشود چرا که آنها هر استانداردی را نمیپذیرند.
اگر دستگاههای شرکتهای دیگر در ایران رواج داشت بهراحتی میشد دست به مقایسه بین آنها زد اما امروز چیزی که برای خود من مهم است کیفیت سرویسدهی و خدماترسانی است و آنچه مرا به خرید دستگاه کونیکا مینولتا وادار میکند مدیریت متبحر شرکت پدید پردازش پایدار است که یکی از محاسن و مزیتهای تأثیرگذار در انتخاب من است که مرا برای خرید از این برند ترغیب میکند.
ماشینهای چاپ ورقی تونری برخلاف ماشینهای چاپ اینکجت که تنها هد آنها است که معمولاً به سرویس احتیاج دارد، قطعات زیادی دارند که با عملیات چاپ درگیر است و لذا به سرویسدهی بیشتری نیاز دارند و این نکته که شرکتی وجود داشته باشد که این نیاز شما را مرتفع کند بسیار مهم است. شاید زیراکس مارک بهتری نسبت به کونیکا مینولتا باشد اما برای تولیدکنندهای چون من که در بازار داخلی فعالیت دارم و وضعیتی اینچنینی به کارم حکمفرما است، مهم بزرگی برند نیست، بلکه خدماترسانی و اطمینانی که این مقوله به کارم میبخشد مهم است.
اگر کسی از من بپرسد اتومبیل تویوتا بخرم یا بی. ام. دبلیو شاید در نگاه اول جواب مشخص باشد و همگان بر انتخاب بی. ام. دبلیو اتفاق نظر داشته باشند اما من تویوتا را پیشنهاد میکنم چون امروز خدماترسانی آن در کشور من بیشتر و بهتر است.
آیندهای روشن (گفتوگو با جلال ذکایی برگزارکننده نمایشگاه چاپ دیجیتال و نشر رومیزی)
نمایشگاه چاپ دیجیتال و نشر رومیزی با هدف پوشش، رواج و معرفی کامل و همهجانبه این شیوه از صنعت چاپ پایهگذاری شد. نمیدانم که این ضعف از ما بود و یا اینکه بازار کشش آن را نداشت که عموم دستاندرکاران بیشتر به سمت چاپهای لارجفرمت و چاپهای فضای باز گرایش پیدا کردند. برخی از دلایل این گرایش شاید به خاطر پایین بودن حجم سرمایهگذاری در این بخشها و مخاطبهای بیشتری میباشد که در این بازار حضور دارند.
یک علت مهم دیگر هم وجود انبوه تولیدکنندگان چینی و برندهای متعدد آنان با قیمتهای نازل است. واردکنندگان هم برای سود بیشتر به این سمت سوق پیدا کردهاند و بدتر از آن افراد غیرمتخصص هستند که تنها به خاطر حاشیه سود بالای این کار به آن رو آوردهاند و بازار را اشباع کردهاند.
تکنولوژی ساخت دستگاههای دیجیتال بهصورتی است که همه کشورها به آن دسترسی ندارند و این دانش انحصاری است که در اختیار معدودی از تولیدکنندگان قرار دارد. چین و کشورهای ارزانساز دیگر، در این زمینه حرفی برای گفتن ندارند و از این حیث دستگاههای دیجیتال قیمت بالایی دارند و حالا شما به اینها بحث تحریم و مشکل دستیابی را نیز اضافه کنید. همه اینها دست به دست هم داد تا ما حضور پررنگ دستاندکاران چاپ دیجیتال را در نمایشگاه اخیر از دست بدهیم.
کونیکا مینولتا و برخی دیگر از برندهای شناختهشده این حوزه به علت دلایل پیشگفته در نمایشگاه اخیر حضور نداشتند و این کمبود بهوضوح احساس میشد. ما طبق برنامهریزیهای جدید به دنبال رفع این نقیصه هستیم، برخی از این ایرادات متوجه به عملکرد ما است که باید شرایط مساعدتری را برای شرکت این عزیزان مهیا کنیم و یک بخش کار هم متوجه کشش بازار و رونق کسبوکار صنعت چاپ است. اگر بازار اقتصادی رونق پیدا کند و چاپخانهدار توان سرمایهگذاری و نوسازی خط تولیدش را داشته باشد آنگاه میتوان انتظار حضور حداکثری شرکتها و عرضه برندها را در نمایشگاه داشت.
برگزاری خود این همایش و سمینار و امثال آن نشاندهندهای این نکته است که کمپانی اصلی متوجه شده که بازار ایران یک فرصت خوب برای عرضه محصولاتش است و ارزش سرمایهگذاری دارد و میتوان انتظار فروش و کسب سود از آن داشت. حضور شرکتها در نمایشگاه اخیر به هیچوجه برای من راضیکننده نبود و مطمئناً برای شرکتکنندگانی که آمده بودند پیشرفت این تکنولوژی را مشاهده کنند نیز اقناعکننده نبوده است. وجود سمینارهایی از این دست اتفاقات خوبی است که میتوان بر اساس آن آیندهای روشن برای شکوفایی این صنعت پیشبینی کرد.
سابقه درخشان
امیرحسین قاسمی هستم، مدیرعامل شرکت طلوع پردازش و عضو هیئتمدیره اتحادیه لیتوگراف؛ چاپ دیجیتال یکی از زیرمجموعههای اتحادیه لیتوگراف محسوب میشود و بنده عضو مؤسس و هیئتمدیره آن هستم.
بنده جناب مهندس پدیدار را از زمانی که نوجوانی ۱۲ ساله بودم میشناسم. پدر من در همین صنف کار میکرد و در آن زمان در بخشهایی چون ایمیجستر و اسکنر از کمک ایشان بهره میبردیم. سال ۱۳۷۹ بنده مجموعه طلوع پردازش را تأسیس کردم و سال ۱۳۸۳ بود که با کمک مهندس پدیدار یک دستگاه از ویوتک آمریکا خریداری کردیم که در بخش لارجفرمت پرینتینگ از آن بهره میبردیم.
من آن موقع در بخش کاتشیت که حوزه فعالیت کونیکا مینولتا نیز هست، یک دستگاه زیراکس داشتم و عمده دستگاههای دیگر مجموعه نیز از برند زیراکس بودند اما بعد از اخذ نمایندگی کونیکا مینولتا توسط جناب پدیدار، به خاطر اعتماد به ایشان جزو اولین شرکتهایی بودیم که از دستگاههای آنها تهیه کردیم و تا مدتها از تنها مجموعههایی بودیم که همزمان از کونیکا مینولتا و زیراکس استفاده میکردند.
علت انتخاب ما قیمت خوب و متناسب با وضعیت بازار آن بود، علاوه بر اینکه سرویس و خدمات حرفهای از طرف نمایندگی به ما داده میشد که نمیشد آن را نادیده گرفت. کونیکا مینولتا از قدیمالایام بهعنوان یکی از تأمینکنندگان مهم در بخش پیش از چاپ بهحساب میآمد و میدانیم که کمپانیهایی که در این بخش واردشدهاند باید از درجههای بالایی از حرفهایگری بهره ببرند و عمدتاً از کمپانیهای باسابقه هستند، چرا که بحثهایی چون تفکیک رنگ، اصلاح رنگ و بازآفرینی رنگ در این مرحله اتفاق میافتد.
کمپانیهایی که این دانش را دارند هنگامی که وارد کار تولیدات صنعتی چاپ میشوند با وسواس برخواسته از دانش به این کار میپردازند و این اتفاقی است که بعد از ادغام کونیکا و مینولتا رخ داد. وقتی این کمپانی پا در این راه گذاشت دستگاههایی که تولید کرده بود بهصورتی بودند که تمامی خواستهها و انتظارات را برآورده میکردند. یک نمونه ساده از این کارکرد خوب، چاپ بر روی کاغذهای بافتدار است که بدون هیچ نوع (بهاصطلاح) سفیدی که عمده دستگاههای تونری ایجاد میکنند، کار را به انجام میرساندند.
یکی دیگر از مزیتهای آن بحث رجیستریشن و هماهنگی آن بود، به این طریق که کار چاپ شده با این دستگاه میتوانست در جای دیگر برش بخورد، چرا که اختلاف سطح چاپی در آنها وجود نداشت. این مزیتها ناشی از نگرشی است که سابقه در بخش پیش از چاپ مسبب آن شده است.
علاوه بر مزیتهای دستگاه کونیکا مینولتا این سابقه درخشان پدید پردازش پایدار است که بسیاری را مجاب به خرید از این نمایندگی کرده است. مهندس پدیدار از افراد شریف و باسابقه این صنعت هستند که همواره حسن برخوردشان زبانزد دستاندکاران این صنف بوده است. علاوه بر صداقت در کار و شفافیت در معامله، دانش و حرفهایگری مجموعه پدید پردازش پایدار به مزیتهای کونیکا مینولتا افزوده است.
مهندس پدیدار دانشآموخته الکترونیک هستند و پیش از این در بخشهای پیش از چاپ در کار نصب و سرویسدهی بودند و بسیاری از همکاران موفق امروز، دیروز از دانش و توان ایشان بهره بردهاند. سابقه مدیرعامل این مجموعه باعث شده که مشکلات یک چاپخانه را بهخوبی درک کنند و بتوانند بهترین خدمات را به آنها عرضه دارند. ایشان برخواسته از پیکره صنف چاپ بوده و جدا از مسائل فنی و تجاری، مقتضیات تولید را هم میشناختند و میتوان گفت که پدید پردازش پایدار با اتکا بر این خصوصیات بود که توانست در این سالهای تحریم دوام بیاورد و از محدود کمپانیهایی باشد که از این ورطه بهسلامت عبور کردند.
سرویسدهنده برتر
شهریار کاظمی هستم از چاپ دیجیتال شهاب، ما از سال ۱۳۸۵ بهواسطه خریداری دستگاههای کونیکا مینولتا با شرکت پدید پردازش پایدار آشنا شدیم. در دوران شدت یافتن تحریمها این شرکت نتوانست دستگاه جدیدی را به بازار عرضه کند اما در سال ۹۵ و بهمحض باز شدن راهها، دستگاههای جدید وارد کشور شد و ما هم سریعاً مدل جدیدی از آنها خریداری کردیم. دیماه ۹۵ بود که خط تولید ما با دستگاه جدید کونیکا مینولتا (مدل ۱۱۰۰) تجهیز شد.
ما در چاپ دیجیتال انتخابهای زیادی نداریم، کشورهای زیادی تکنولوژی آن را ندارند و برندهای زیادی این دستگاهها را تولید نمیکنند. میتوان گفت که زیراکس در دنیای چاپ دیجیتال حرف اول را میزند اما این برند بعد از سال ۸۵ نتوانست سرویس خوبی را مهیا کند و از چرخه رقابت خارج شد. کونیکا مینولتا با دستگاههای باکیفیت توانست بهخوبی جایگزین زیراکس شود و این اتفاق نه تنها در کشور ما که به نوعی در تمامی جهان به وقوع پیوست.
اگر شما آمار فروش این شرکت در جهان را ببینید متوجه بالا رفتن ملموس آن طی این سالها خواهید شد. کونیکا مینولتا از یک سیستم خوب و باکیفیت استفاده میکند که در عین حال کارایی سادهای نیز دارد. این دستگاهها مقاوم بوده و سرویس بسیار کمی نیاز دارند و ماندگاری آنها بسیار بالا است. مجموع این مزیتها باعث شد کونیکا مینولتا با استقبال خوبی از طرف شرکتها، بهخصوص شرکتهای خصوصی روبرو شود، البته تحریمها هم باعث شد آنها انتخاب بالقوه زیادی نداشته باشند و این نکته هم مزید بر علت شد. کونیکا مینولتا هم همانطور که گفته شد کیفیت خوبی داشت و بهخوبی توانست خود را اثبات کرده و جایگزین بهصرفهای باشد.
به نظرم اگر در این بازار برندهایی چون اچپی و زیراکس هم حضور داشتند باز کونیکا مینولتا فروش خود را داشت. این دستگاهها به نسبت قیمتشان از برندهای همتای خود ارزانتر هستند و با توجه به وضعیت اقتصاد فعلی طبیعتاً باز هم اقبال خود را داشتند.
زیراکس تکنولوژیهای متفاوتی در دیجیتال دارد که کونیکا مینولتا ندارد. باز از آن بهتر اچپی است، اما هر دو برند آمریکایی بوده و واردات آن به ایران قطع شده است. اگر این برندها در ایران حضور داشتند کونیکا مینولتا برد زیادی نداشت، البته به این شرط که آنها نمایندگیهای قوی در ایران داشتند و از طرفی تعرفه گمرکی برابری برای آنها مقرر میشد. اگر رقابتها مساوی و عادلانه میبود کونیکا مینولتا در جایگاه دوم قرار داشت.
یکی از حسنهای شرکت پدید پردازش پایدار سرویسدهی آن است. این شرکت مانند بسیاری دیگر از شرکتهای واردکننده درگیر تحریم بود و در تهیه قطعات مشکل داشت، این قضیه حتی تا توقف فروش ماشینها هم پیش رفت اما این شرکت با مدیریت خوب بر مشکلات فائق آمد و از بحران رد شد. آنها در تمام طول این مدت توانستند بهخوبی به مشتریان خود سرویسدهی کنند و این یک مزیت بزرگ بود.
در سالهای ۹۱ و ۹۲ که تحریمها در اوج خود بود این شرکت میتوانست به بهانه تحریمها سرویسدهی خود را قطع کند اما جناب پدیدار این کار را نکرد و این ممارست بالاخره به بار نشست و ایشان موفق شد عرضه محصولات خود را در سال گذشته از سر بگیرد. ما بهعنوان یک مشتری از کار با شرکت پدید پردازش پایدار رضایت داریم.
جلسه پرسش و پاسخ
گلستانیان از چاپ رازی: ضمن تشکر از آقای پدیدار و شرکت پدید پردازش پایدار که این همایش مفید را برگزار کردند. میخواستم از این فرصت استفاده کرده و از شرکت کونیکا مینولتا خواهش کنم که چاپچی ایرانی را نیز مانند آمریکاییها و اروپاییها نگاه کند! الآن در کشوری مثل کانادا چاپخانهدار میتواند دستگاههای کونیکا مینولتا را اجاره کرده و ماهانه هزینه ثابتی را پرداخت کند و هرگاه دستگاه جدیدتری آمد آن را با مدل قدیمی خود تعویض کند، به این صورت نهتنها خواب سرمایهای متوجه کار نیست بلکه خط تولید نیز همواره مدرن میماند.
یک مدل دیگر این است که چاپخانه بدون پرداخت هیچ هزینهای دستگاه کونیکا مینولتا را در اختیار میگیرد و درواقع با این شرکت شریک میشود. شراکت به این صورت است که هر کاری با این دستگاه به چاپ رسید درصدی از قیمت به این شرکت پرداخت میشود، مثلاً اگر یک کار چاپی یک دلاری با دستگاه چاپ کونیکا مینولتا تولید شد ۵۰ سنت آن سهم این شرکت است. مدل دیگر هم فروش اقساطی کمبهره با باز پرداخت طولانیمدت است. ما چاپخانههای ایرانی هم به دنبال پیشرفت و نوسازی هستیم و خواهش میکنم که کونیکا مینولتا این دید را نسبت به ما هم داشته باشد و این پشنهادات را در اختیار ما نیز قرار دهد.
پیام پدیدار: متأسفانه این اعتبار بخشیها به دلایل مشکلات اقتصادی کشور ما قابلاجرا نیست. وضعیت بازار ما منحصربهفرد است و اساساً نمیتوان آن را با کشور دیگری مقایسه کرد. این مشکلات فقط مربوط به صنعت چاپ نیست، شما اگر به بازار خودرو هم نگاه کنید مدلهای فروش لیزینگ را در سایر کشورها داریم که در کشور ما به آن صورت قابلیت اجرا ندارند. با همه این تفاسیر خود شرکت پدید پردازش پایدار تمهیداتی اندیشیده که بهواسطه آن تا جایی که بازار اجازه میدهد ترتیبی لحاظ کند که ماشینهای کونیکا مینولتا بهصورت شرایطی در اختیار صنعتگر ایرانی قرار بگیرد.
ما در پدید پردازش پایدار به معامله مثل یک فروشنده و خریدار نمینگریم و خود را شریک چاپخانهداران میدانیم. دلیل این امر هم ساده است، هر چقدر چاپخانه موفق و پررونق باشد بازار کار ما هم گرمتر خواهد بود. فروش صرف یک دستگاه سودی را متوجه کار ما نمیکند بلکه این کارکرد خوب دستگاه است که برای چاپخانه و شرکت سرویسدهنده ارزش ایجاد میکند.
ممنون از همایش شما و توضیحات مبسوطی که داده شد. ما میدانیم که نحوه چاپ در دستگاههای دیجیتال با پاشش و یا فشار انجام میگیرد؛ من میخواستم بدانم نحوه نشست ترام و زاویهبندی آن چگونه در این دستگاهها شکل میگیرد؛ نکته دوم اینکه شما اشاره کردید این دستگاهها قابلیت چاپ یکمیلیون نسخه در بازهای یک ماهه را دارا هستند، لطفاً میزان استهلاک آن در مقایسه با یک دستگاه افست را نیز بیان کنید.
پیام پدیدار: دستگاه دیجیتال را نباید بهمنزله تنها یک ماشین چاپ نگاه کرد بلکه این ماشینی است که کارهای پیش از چاپ و چاپ را همزمان به انجام میرساند. همان پروسهای که ما در دستگاه لیتوگرافی داریم (لیزری که میآید روی زینک عملیات ترامگذاری انجام میدهد) به همان صورت در دستگاه دیجیتال هم این عمل به انجام میرسد؛ بر روی یک غلتک به اسم درام این کار را انجام میشود و فرآیند آن بسیار شبیه به دستگاه CtP است و نوشتن روی آن به وسیله لیزر به انجام میرسد و سپس به کمک چند واسطه روی کاغذ به چاپ میرسد.
در مورد سؤال دوم که فرمودید باید گفت اگر ما کاربری صحیحی از ماشین داشته، از قطعات مصرفی اورجینال در آن استفاده کنیم، سرویسهای لازمه را بهموقع به انجام برسانیم و بنا به زمان استاندارد قطعات آنها را تعویض کنیم، طول عمر دستگاه میتواند خیلی بالا باشد و سالیان سال به شما سرویسدهی کند. ما الآن برای دستگاههایی که نصب میکنیم تعهدهای ۷ ساله داریم که در این مدت خدمات فنی و سرویسدهی ما بهصورتی باشد که دستگاه را در سطح کیفیت اولیه و بالای خود برای شما نگهداری کنیم.
* امیر شهلائی مقدم: به شما برای برگزاری یک سمینار استاندارد تبریک میگویم. ما چاپچیان همواره دغدغه خدمات پس از فروش داریم، وقتی دستگاه وارد کارگاه شده و نصب و راهاندازی میشود تازه ابتدای مشکلات ما است، پشتیبانی فنی، مواد مصرفی، قطعات یدکی و آموزش از مسائلی هستند که باعث بروز ایراد در کار میشوند، ضمن اینکه برای استفاده از دستگاههای دیجیتال ما یک مقدار مشکل زیرساختی هم داریم؛ مثلاً اگر بخواهیم بهصورت آنلاین از پشتیبانیهای کونیکا مینولتا استفاده کنیم، سرعت و پهنای باند اینترنت این اجازه را به ما نخواهد داد. یک مسئله دیگر هم عدم امکان بهروزرسانی دستگاهها است و من میخواهم تمهیدات شرکت شما برای رفع این نیازها را بدانم.
پیام پدیدار: بحث خدماترسانی در مورد دستگاههای چاپ علیالخصوص چاپ دیجیتال بسیار مهم است. اگر ما بهترین دستگاههای دیجیتال را در اختیار داشته باشیم اما شرکتی برای خدماترسانی از آن پشتیبانی نکند، این دستگاه بهسرعت از خط تولید کنار میرود و ناکارآمد میشود. در استفاده مداوم و طولانی، دستگاههای چاپ احتیاج به تعویض قطعه پیدا میکنند و آن موقع است که ارزش یک دستگاه دارای خدمات و پشتیبانی مشخص میشود.
هر دستگاهی که توسط شرکت ما فروخته میشود، شماره ساخت (سریالنامبر) آن در شرکت کونیکا مینولتا ثبت شده و این به آن معناست که کمپانی مادر ملزم به خدماترسانی و پشتیبانی تام از این دستگاه میباشد.
امیر شهلائی مقدم: مباحثی که مطرح شد بسیار خوب و جامع بود و ما نمونههای چاپی را نیز دیدیم اما همه چیز بهصورت تئوریک مطرح شد و من میخواهم بدانم آیا امکان آن هست که شو رومی برپا شود و ما بتوانیم این دستگاهها را از نزدیک بازدید کنیم و روند کار آنها را از نزدیک ببینیم؟
پیام پدیدار: لازمه سرمایهگذاری در تجهیزات این است که قبل از خرید شما از نزدیک با دستگاه کارکرده و آشنا شوید، به استناد حرف و بروشور و کاتالوگ نمیشود این کار را صورت داد. ما تعداد قابل توجهی از این دستگاهها را در تهران و دیگر شهرستانهای کشور نصب کردهایم که در حال فعالیت هستند و علاوه بر آن شورومی هم مختص پدید پردازش پایدار در اختیار داریم و حتماً قبل از هر نوع خریدی مشتری را از نزدیک با دستگاه و طرز کار آن آشنا میکنیم، این یکی از قسمتهای استاندارد و پروسه کار ما است.
* احمد ابوالحسنی: بیش از ۹۰ درصد دستگاههای دیجیتال دست دومی که وارد ایران میشوند از کشورهایی چون آمریکا و کانادا وارد میشود و بازار ما نیز تشنه این تجهیزات است. من با جواب پیشین شما قانع نشدم و خواهش دارم که خود آقای کوبایاشی توضیح بدهند که چرا کونیکا مینولتا همان برخورد و اعتباربخشی که برای چاپخانهدار آمریکایی دارد برای صنعت کشور ما قائل نمیشود؟
کازو کوبایاشی: در بازاری چون بازار آمریکا شرکتهای ثالثی وجود دارند که این اعتبارات مالی را تأمین میکنند، این کونیکا مینولتا نیست که این تجهیزات و انتخابها را در اختیار آنان قرار میدهد. این شرکتها هیچ ارتباطی با ما یا نماینده ما ندارند، آنها این امکانات را فراهم میکنند و روی آن سرمایهگذاری انجام میدهند. متأسفانه در بازار ایران این سازوکار وجود ندارد و این خدمات ارائه نمیشوند.
مهندس پدیدار: ما تا جایی که توانستهایم خدمات ویژهای را برای مشتری خود ارائه دادهایم و از هیچ کاری برای کمک به صنعتگر داخلی این صنف کوتاهی نکردهایم. شرایط امروز ما به هیچوجه سخت و استثمارگرایانه نیست؛ پدید پردازش پایدار تهیه دستگاهها را تا حد امکان سهل و ساده کرده است. مقایسه بازار ایران با کشورهای اروپایی و کشوری چون آمریکا قیاس معالفارق است و ما هرگز نمیتوانیم شرایط اقتصادی خود را با آنها مقایسه کنیم، ما میتوانیم به سهم خودمان تلاش کنیم و مورد به مورد با مشتریان مذاکره کرده و راهحلی برای مشکلات و مقتضیات آنها بیاییم. تمام تلاش ما کمک به صنعت چاپ و بالأخص چاپ افست برای نوگرایی و پیشرفت است.
* جلال ذکایی: جایی در ابتدای سخنان آقای کوبایاشی، ایشان اشاره کردند که با رفع تحریمها ما به بازار ایران آمدیم، همانطور که ایرباس هم آمد. خواستم به ایشان بگویم ما ایرباس را نیز بهصورت اقساطی تهیه کردیم، ۱۵ درصد مبلغ را دادیم و الباقی را قرار شده بهصورت اقساطی پرداخت کنیم. به نظر من اگر قرار است کونیکا مینولتا در بازار ایران کار جدی انجام دهد بهتر است مطالعاتی را انجام داده و طی آن حتماً به خیابان ایرانشهر سری بزند و ببینید که دستگاههای دست دوم در آنجا به وفور عرضه میشود و بازار داغی هم دارد. به جرات میتوانم بگویم که تمامی حضار این مراسم همگی با کونیکا مینولتا آشنا بوده و به خوشنامی از این برند و نماینده محترم آن شرکت پدید پردازش پایدار یاد میکنند، هیچکدام آنها شک ندارند که دستگاه نو این برند کارایی بینقص و فوقالعادهای دارد اما چه کنند که با این شرایط اقتصادی و وضعیت بازار توان خرید ندارند.
بگذارید در اینباره مثالی بزنم، در مورد دستگاههای افست هم همین اتفاق افتاد و اینطور نیست که حتماً باید شرکتهای واسطهای حضور داشته باشند. یک شرکت و نمایندگی در ایران که نام آن را نمیبرم، چند سال پیش با کمپانی سازنده وارد مذاکره شد، از آن امتیازات ویژه گرفت و فروش خوبی هم داشت. چنانچه شرکت کونیکا مینولتا یک مقدار مسامحه و همکاری داشته باشد بهراحتی میتواند بازار ایران را از آن خود کند.
مهندس پدیدار: من به یک نکته اشاره کنم و آن اینکه متأسفانه اتفاقاتی که در بازار ایران میافتد منحصر به همین بازار است، اشارهای به خیابان ایرانشهر داشتید، باید بگویم که کشور ما در حال تبدیل شدن به قبرستان ماشینهای اوراق و فرسوده و از کار افتاده اروپا و آمریکا شده است. یک عده میروند و از خارج کشور این ماشینها را میآورند اما فکر نکنم کسی تا به حال از کار با این دستگاهها خیری برده باشد. اگر واقعاً هدف کسی کار کردن باشد (نه اینکه صرفاً بخواهد دستگاه دکوری خریداری کند) این کار جوابگوی نیازش نیست.
شما در هیچ جای دنیا نمیبینید که کسی با ماشین اداری کار چاپ حرفهای انجام دهد، ماشین اداری یک کپی پرینتر است اما خیلی از بنگاههای چاپی ما دارند از یک ماشین اداری کمتوان استفاده میکنند. بازار ما مسائل خاص خود را دارد اما قطعاً با آمدن دستگاههای نوین و دست اول کونیکا مینولتا به بازار ایران و عرضه این خدمات مناسب و شرایطی که ما تا حد بضاعتمان برای این کار ارائه میدهیم، بازار ایران هم چون دیگر کشورها به سمت و سوی صحیح خود حرکت خواهد کرد.
* غلامرضا شجاع: جناب مهندس پدیدار بنده دیدم بیانصافی است که از شما تشکر نکنم، سمینار شما بسیار عالی و آموزنده بود. شاید برخی حضار این مسئله را ندانند؛ لازم است بگویم ۲۲ سال پیش زمانی که جناب پدیدار اولین ماشینهای کونیکا مینولتا را به کشور آورده بودند، یک دستگاه پنجاه میلیونی را بهصورت مجانی به شرکت تهران اسکنر دادند که ضمن کار و بهرهوری خوب، این دستگاه یک نمونه برای مشاهده و ارزیابی دستاندرکاران و یک پشتیبان برای سرویسدهی به دیگر دستگاهها بود. ما همواره به خاطر این کار بزرگ مدیون ایشان هستیم و این شرکت را عضوی از خانواده دستاندرکاران پیش از چاپ میدانیم. ایشان بیش از سه دهه پیش بهعنوان مهندس در این صنف کار میکردند و من همیشه برای این اقدام ایشان که کمتر شرکتی آن را عملی میکند، از آنها متشکرم. جناب پدیدار شما از آمریکاییها و اروپاییها جلوتر زدید و این دستگاه را رایگان به صنعت چاپ اهدا کردید.
مهندس پدیدار: ممنون از محبت شما، ما همیشه خود را مدیون و خدمتگزار صنعت چاپ ایران دانسته و میدانیم.
* تشکر از سمینار بسیار خوبتان. بنده خواستم موضوعی را در مورد چاپ افست متذکر شوم، این چاپ حدود یک قرن قدمت دارد و در سالهای اخیر به حالتی ثابت رسیده و رشد کندی دارد، در مقابل آن چاپ دیجیتال بهتازگی همهگیر شده و چه ازلحاظ سختافزاری و چه نرمافزاری با سرعت زیادی در حال تغییر و تکامل است. این رشد آنقدر سریع است که دستگاههایی که چند سال پیش خریداری شدهاند باید ضرورتاً تعویض شوند چرا که تغییر در این فناوری شاید به سال هم نرسد.
من میخواستم بدانم اگر امروز کسی بیاید و در بخش سختافزاری چاپ دیجیتال سرمایهگذاری کند چه تضمینی وجود دارد که سرعت و کیفیت این دستگاهها برای چند سال آینده جوابگوی نیاز او و بازار کارش باشد؟ شما برای تعویض و نوسازی دستگاههای قدیمی با دستگاههای جدیدی که وارد میشود چه تدبیری اندیشیدهاید؟ و خواهش دیگری که دارم این است که شما بیایید هزینه تمام شده یک لیبل و یا یک کار چاپ شده روی کاغذ A4، A3 و یا A2 را با توجه به استهلاک و مواد اولیه این دستگاهها بیان کنید. ما میدانیم که قیمت مرکب این دستگاهها بالا بوده و متأسفانه هنوز هم پایین نیامده است و عموم هزینههای چاپ با دستگاه دیجیتال هم مختص به همین موضوع است، از اینرو خواهش دارم که این هزینهها را بیان کرده تا ما از ابعاد مختلف چاپ دیجیتال آگاه شویم.
سؤالات من متعدد شد اما لطفاً حداقل گرماژی که این دستگاهها قادر به چاپ روی آن هستند را هم بیان کنید و همچنین به موضوع استهلاکی که در چاپ دیجیتال هست (و ما میدانیم که چاپ اول آن با چاپ چند میلیونم آن تفاوتهای زیادی دارد) بپردازید و بگویید شما این ثبات کیفیت را چگونه تضمین میکنید؟
پیام پدیدار: اجازه بدهید که من ابتدا به بخش فنی سؤالات شما که پاسخ به آنها سادهتر است بپردازم. در مورد گرماژ که فرمودید باید گفت که بسته به نوع دستگاههای متفاوت است اما بهطور کلی در دستگاههای سیاهوسفید میتوانیم از گرماژ ۴۰ و در دستگاههای رنگی از گرماژ ۵۵ تا ۴۰۰ را بهراحتی و با کیفیت به چاپ برسانیم.
در مورد استهلاک باید بگویم که حفظ کیفیت استاندارد بهشدت به نگهداری دستگاه وابسته است. در این رابطه نگهداری، پشتیبانی، استفاده از قطعات اورجینال و انجام سرویسهای منظم دورهای و از طرفی آموزش دیدن اپراتورهای دستگاه، مهم است. نگهداری از این دستگاهها اصولی چون مدیریت رنگ و نگهداریهای روزانه دارد که اگر این دو فاکتور به درستی رعایت شوند میتوانیم مطمئن باشیم که دستگاه فارغ از اینکه چاپ چندمش است، افتی در کیفیت کار خروجیاش مشاهده نخواهد شد.
مهندس پدیدار: نکته حائز اهمیتی که باید همواره مدنظر داشته باشید، تفاوت افست با دیجیتال است. شما زمان سرمایهگذاری روی یک دستگاه افست، نگاهی درازمدت دارید در حالی که دیجیتال به هیچوجه اینگونه نیست. ابتدا عرض کنم که چاپ دیجیتال امروز به بلوغ خود رسیده است و ربع قرن از عمرش میگذرد. این چاپ ازلحاظ کیفیت و ثبات و همچنین صنعتی بودن دستگاهها به بلوغ خود رسیده است و میتوان روی آنها برای تولیدات با کیفیت حساب کرد، اما نگاهها کماکان باید متفاوت باشد. شما در دیجیتال میتوانید از یک دستگاه حداکثر ۶ تا ۷ سال استفاده کنید و قرار نیست این دستگاه ۲۰ سال برای یک چاپخانه کار کند که البته بسته به کاربریها این عمر متفاوت است و برخی با کاربری درست آن را تا حد زیادی افزایش میدهند اما به هر حال این فلسفه دستگاههای دیجیتال است. شخصی که از دستگاههای دیجیتال استفاده میکند باید بتواند در ۲ سال به بازگشت سرمایه برسد تا در ۴ یا ۵ سال آینده بتواند از آن بهرهبرداری کند. اینکه چه تضمینی برای ثبات کیفیت دستگاههای حرفهای چاپ دیجیتال وجود دارد، باید بگویم که پدید پردازش پایدار تعهد میدهد که دستگاههای کونیکا مینولتا عرضه شدهاش را در طول عمر رسمی که کارخانه سازنده اعلام کرده، مانند روز اول و چاپ اول نگاه دارد.
نویسنده: میلاد حاتمی لندی
منتشر شده در شماره ۱۵۲ نشریه چاپ و نشر-مهر ۱۳۹۶