یک فعال فرهنگی گفت: بهترین حالت برای اینکه کتاب ارزان به دست مردم برسد همان است که کاغذ یارانه ای به ناشر ان بدهند و با توجه به تعداد چاپ و تیراژ بر قیمت گذاری نظارت داشته باشند.
به گزارش چاپ و نشر به نقل از دیار آفتاب؛ اراک از ۸ الی ۱۳ آبان ماه میزبان برگزاری دهمین نمایشگاه کتاب استان مرکزی بود در همین راستا با ابوالفضل فخرالاسلام فعال فرهنگی و یکی از ناشران استان مرکزی در خصوص برگزاری نمایشگاه های کتاب به گفتگو نشستیم.
فخرالاسلام فعال فرهنگی و یکی از ناشران استان مرکزی گفت: از حدود بیست سال گذشته در دولت های قبل یارانه کاغذ به ناشران داده میشد که هم در قیمتگذاری کتابها و هم در یارانه کاغذ و تعداد تیراژی که چاپ می شد تأثیرات خوبی داشت و با نظارت دقیق اداره ارشاد انجام می گرفت.
وی افزود: ولی در دوره اصلاحات موضوعی را مطرح کردند که اینکار به نفع ناشران و به ضرر مردم شد و در نتیجه تصمیم گرفتند که نمایشگاه هایی را تأسیس کنند و یارانه کتاب و کاغذ را به نمایشگاهها بدهند و آنها هم با برپایی نمایشگاه در حقیقت کتاب را با قیمت ارزان به دست مردم برسانند.
مدیر انتشارات فخر الاسلام اراک اظهار کرد: این در صورتی است که از آن تاریخ به بعد قیمت کتابها به جهت آزاد بودن کاغذ بدون نظارت و با اختیار کامل ناشران به هر مبلغی که دلخواه آنها بود در ابتدا و یا انتهای کتاب درج میشد و عملاً با دادن ۳۰ درصد تخفیف نمایشگاهی بازهم مردم کتاب را گران میخریدند.
وی با اشاره به مشکلات بعدی که با این اتفاق ایجاد شد گفت: موضوع بعدی که در این خصوص ایجاد شد این بود که در این نمایشگاه ها تعداد به خصوصی از ناشرانی که کتاب های روزمره و عوام پسندی را چاپ می کنند که از نظر تعداد چاپ به حد نصاب قابل قبولی در نمایشگاه ها می رسد اینها می توانستند در همه نمایشگاه ها شرکت کنند و در این صورت آنها همیشه از یارانه ها که نمایشگاه ها برای برپایی نمایشگاه های استانی یا سراسری در نظر می گرفتند منتفع می شدند و سود مخصوص همین چند تعداد ناشری بود که به تعداد مورد نیاز بخشنامه کتاب چاپ می کردند.
فخرالاسلام ادامه داد: ولی سایر ناشرانی که از نظر تعداد عنوان به حد نصاب نرسیده بودند از هیچ کمکی برخوردار نمی شوند و مجبور هستند کتاب ها را با تیراژ پایین و آن هم تنها برای مؤلف چاپ کنند و به همین خاطر در بحث نمایشگاه ها یک مافیای قدرتمندی ایجاد شده که به صورت هماهنگ و شاید با داشتن کارت ملی های متعدد و تهیه بن های کارت کتاب برای خودشان درآمد کسب می کنند.
وی با ارائه پیشنهاد برای رفع این مشکلات بیان داشت: بهترین حالت برای اینکه کتاب ارزان به دست مردم برسد همان است که کاغذ یارانه ای به ناشر بدهند و با توجه به تعداد چاپ و تیراژ بر قیمت گذاری نظارت داشته باشند.
مدیر انتشارات فخر الاسلام اراک با اشاره به برگزاری نمایشگاه کتاب استان مرکزی در اراک گفت: در این نمایشگاه اخیر استان مرکزی وقتی جوانب مختلف آن بررسی شد گاها کتابی که از نظر چاپ ده هزار تومان برای آن صرف شده بود که با ۷ درصد سود هم حساب کنیم می بایست به ۲۰ تومان فروخته می شد به بیش از ۵۰ هزار تومان قیمت گذاری شده بود و این موضوع مهمترین دلیلی بود که در این نمایشگاه عمدتا برای دیدن آمده بودند و خرید آنچنانی انجام نمی گرفت.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین معایب نمایشگاه کتاب استان عدم برخورداری شهرستان ها از این نمایشگاه بود افزود: در خصوص برگزاری نمایشگاه کتاب استانی از ابتدا ما منتقد این بودیم که سهمیه یارانه ای که برای استان مرکزی در نظر گرفته شده ویژه همه شهرستان ها و سایر نقاط استان است ولی این نمایشگاه در صورتی برگزار شد که در اراک برگزار شد و اقداماتی که بتوانند مردم را به این نمایشگاه بیاورد یا پیش بینی نشده بود و یا اصلا امکان این موضوع را در نظر نگرفته بودند.
فخرالاسلام در این خصوص تصریح کرد: در واقع حق ۹۰۰ هزار نفر از جمعیت استان که از این نمایشگاه کتاب سهمی داشتند پایمال شده و این بایستی در دوره های با یک برنامه ریزی دقیق جبران شود تا بتوان اینگونه نمایشگاه را در معرض دید همگان قرار داد و یا اینکه بتوان آن را نوبتی در سایر شهرستان های استان دایر کرد.
وی با بیان اینکه نمایشگاه کتاب یک رویداد فرهنگی است گفت: نمایشگاه کتاب علاوه بر اینکه می تواند اثرات فرهنگی مثبتی داشته باشد از نظر اثربخشی بسیار عالی است ولی هدف و پایه گذاری که برای نمایشگاه می شود باید بر طبق ساختار مناسب باشد تا مردم بتوانند کتاب های لازم و مورد علاقه خود را تهیه کنند ولی بسیاری از ناشران برجسته در این نمایشگاه های استانی حضور ندارند.