در ادامه مقاله آینده از آنِ چاپ دیجیتال است؛ قابلیت های چاپ دیجیتال نسبت به سایر روش های چاپی، قابلیت های منحصربهفرد چاپ دیجیتال، کاربری آسان ماشین های این نوع از چاپ، چاپ اطلاعات متغیر، سفارشی ساختن، کوتاه بودن مدت زمان آماده سازی و گستردگی و تنوع در ابعاد و سطوح چاپی مختلف در چاپ دیجیتال و کاربرد چاپ دیجیتال در صنایع پرداخته می شود. قسمت دوم این مقاله را در ادامه میخوانید.
باید اشاره کرد که چاپ دیجیتال در مسیری که بهسمت آینده طی میکند وارد حوزه های متنوعی از صنایع گوناگون شده است که میتوان به چند مورد آنها اشاره کرد:
کاربرد در مراحل پیش از چاپ سایر روشهای چاپی
تکنولوژی های دیجیتال علاوه بر شیوههای چاپی به این طریق، روندها و گردش کاری سایر روش های چاپ را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است. هماکنون مراحل پیش از چاپ روش افست و چاپ فلکسو و گراور و حتی دیگر روشهای چاپی از انجام مراحل و روشها بهصورت دستی و آنالوگ، بهطور کامل بهسمت روندهای دیجیتالی حرکت کردهاند؛ بهطوریکه تمامی مراحل تولید پلیت و کلیشه بهصورت دیجیتال به انجام میرسد.
کاربرد چاپ دیجیتال در صنعت نساجی
دستگاه های چاپ پارچه با تکنیک جوهرافشان و در رنگهای بسیار متنوع علاوهبر روشهای دیجیتال کلیشه سازی در این صنعت، از روندهای رو به رشد در چاپ پارچه محسوب میشوند.
بیشتر بخوانید: کهن اما روزآمد/طرز تهیه کلیشه با فیلم حساس
کاربرد در دکوراسیون داخلی
چاپ تابلوهای نقاشی و عکس به روش جوهرافشان روی سطوح سخت مانند MDF، چوب، سنگ، کاشی، شیشه و همچنین روی سطوح قابلانعطاف مانند انواع بوم و کاغذ، کاربرد بسیاری در حوزه دکوراسیون داخلی امروزی پیدا کرده است. برای مثال تصور کنید اتاق کودکان را با عکسهای چاپشده از پرتره خودشان کاغذدیواری کنید. از دیگر کاربردهای این شیوه، بهرهگیری از آن در دکوراسیون داخلی منازل و شرکتهاست.
کاربرد چاپ دیجیتال وسیع در تبلیغات
یکی از مشتریان ثابت شیوه های مختلف چاپ دیجیتال، کسبوکار تبلیغات است. صنعت تبلیغات برای جذب مخاطب از روشها و قابلیتهای مختلف چاپ دیجیتال مانند چاپ اطلاعات متغیر، شخصیسازی، تیراژهای کم، ابعاد خاص، چاپ روی متریالهای متنوع و… استفاده فراوان میبرد که از این میان میتوان به چاپ روی هدایای تبلیغاتی متنوع مانند لوازمالتحریر، خودکار، ظروف متنوع، ساعت و همچنین پوسترهای نمایشگاهی، بیلبوردهای تبلیغاتی و… اشاره کرد.
کاربرد چاپ دیجیتال در تولید کارتهای اعتباری و شناسایی و همچنین چاپ قبوض
یکی از حوزههای مهم کاربرد چاپ دیجیتال در مرحله شخصیسازی کارتهای اعتباری بانکی است. بدنه این کارتها به روش انبوه و در تیراژهای بالا با سایر روشهای چاپی تولید شده و مرحله کدگذاری و شخصیسازی آنها بهطور کامل از طریق دستگاههای دیجیتال ویژه این سفارشات با سرعتهای بالا انجام میشود.
چاپ کارتهای شناسایی در تیراژهای کم نیز برای مصارفی نظیر کارتهای شناسایی ادارات و مؤسسات مختلف، از طریق پرینترهای دیجیتالی رومیزی در مدتزمان بسیار کوتاهی انجام میگیرد. چاپ کلیه قبوض برق، آب، گاز، تلفن، مالیات، بیمه و… بهصورت دیجیتال صورت میگیرد.
کاربرد در معماری
بسیاری از متریال بهکاررفته در نما، کف و سایر قسمت های یک ساختمان، یا بهطور مستقیم دارای نوعی چاپ است و یا حاوی روکشی است که چاپ روی آن صورت گرفته است. در این میان بسیاری از این سطوح به شیوه چاپ دیجیتال به چاپ میرسند که از کاربرد چاپ دیجیتال است.
کاربرد در چاپ عکس با کیفیتهای بالا و در ابعاد نامحدود
در دورانی نهچندان دور، چاپ عکس به شیوه آنالوگ و پس از عکاسی آنالوگ انجام میشد. علاوهبر تغییر و تحولاتی که با واردشدن تکنولوژیهای دیجیتال در عرصه تولید دوربینهای عکاسی رخ داد شیوههای چاپ عکس نیز بههمراه آن متحول شد.
چاپگرهای جوهرافشان و نوری دیجیتال میتوانند روی انواع کاغذ، عکس را در چند دقیقه با کیفیتی بالا چاپ کنند. همچنین با روی کار آمدن چاپگرهای فرمت عریض جوهرافشان، این امکان برای عکاسان پدید آمد تا بتوانند عکسهای خود را در ابعادی بسیار بزرگ به چاپ برسانند و به اینترتیب کاربری عکسهای خود را گسترش بخشند.
کاربرد در صنایع بستهبندی
یکی از بازارهای هدف چاپ دیجیتال، در صنایع بستهبندی و چاپ روی لیبل و لفافهای مختلف است. چاپ دیجیتال در این عرصه از خصوصیات مثبتی نظیر کوتاهبودن زمان آمادهسازی برای چاپ، تولید مقرونبهصرفهتر و بینیاز از پلیت برخوردار است ولی از آنجایی که چاپ روی بستههای انعطافپذیر نسبت به چاپ روی بستههای معمولی کار پیچیدهتری بهحساب میآید استفاده از چاپ دیجیتال در این زمینه هنوز متداول و معمول نشده است.
برای مشتریانی که بهدنبال چاپ دیجیتال کمتیراژ هستند، مواردی از قبیل چاپ اطلاعات متغیر، تولید نمونه چاپی برای محکزدن بازار، الزامات امنیتی برای جلوگیری از تقلب و کپیکاری در بستهبندی و رساندن سریع محصول به بازار از امتیازات این شیوهها است.
کاربرد چاپ دیجیتال در بارکد و کدزنی
از نمونههای بسیار پرکاربرد روش جوهرافشان در صنایع تولیدی، بهصورت دستگاههای کدزن برای مصارفی نظیر درج تاریخ تولید و انقضاء محصول، شمارهزنی و سایر علامات و اطلاعاتی است که نیاز است روی محصولات متنوع درج شود. به این منظور دستگاههای کدزن بهصورت inline روی خط تولید محصولات متنوع نصب میشوند.
کاربرد چاپ دیجیتال در صنعت نشر و چاپ کتاب
موضوع چاپ کتاب بر اساس تقاضا (Book on Demand) چند سالی است که در حوزه نشر خودنمایی میکند. اما درواقع این قابلیت که بتوانیم کتاب مورد نظرمان را حتی در یک نسخه و در کمترین زمان ممکن به چاپ برسانیم از قابلیتهای چاپگرهای لیزری است که بهطور پیوسته مرحله چاپ و صحافی را در درون خود انجام میدهند.
با تمام این تفاسیر و کاربردهای گسترده چاپ دیجیتال، این شیوه هنوز نوپاست و راه زیادی برای طیکردن در پیشرو دارد. از چالشهای مهم این شیوه در مسیر رشد و صنعتیشدن، موضوع هزینهها و قیمت تمامشده بالای چاپ دیجیتال در برابر چاپهای پرتیراژ است که تمرکز سازندگان ماشینآلات دیجیتال را به خود معطوف کرده است.
در مجموع میتوان بیان داشت که چاپ دیجیتال بهمثابه قطار سریعالسیری است که به راه افتاده و ایجاب میکند که همه چاپخانهداران در هر زمینهای که فعالیت دارند و به فراخور نوع چاپی که انجام میدهند، در کنار چاپ عرفی خود دستگاههای چاپ دیجیتال قرار دهند تا بتوانند بقای خود را تضمین کنند.