نشریات دانشجویی و حذف کاغذ

    0
    59
    صنعت نشر

     یکی از برنامه های در دست اجرای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دیجیتالی کردن نشریات دانشجویی است که شورای نظارت بر نشریات دانشجویی بررسی ها را آغاز کرده است.علاوه بر تغییر فناوری و عادات مخاطبان، محدودیت مالی چاپ کاغذی از جمله مواردی است که حرکت به سمت دیجیتالی کردن نشریات دانشجویی را گریز ناپذیر کرده است.

    معاون فرهنگی وزیر علوم: تا پایان سال ضوابط نشر الکترونیکی  را تدوین می‌کنیم

    به گزارش چاپ و نشر به نقل از خبرگزاری فارس،غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در پیگیری آخرین وضعیت تدوین شیوه نامه نشر الکترونیکی توسط وزارت علوم، گفت: یکی از سیاست‌هایی که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر آن تاکید دارد،سوق پیدا کردن نشریات دانشجویی به سمت دیجیتال شدن است. البته این امر نیاز به بازنگری در شیوه‌نامه نشریات دانشجویی دارد که این کار در حال انجام است.

    وزارت علوم رویکرد دیجیتالی شدن نشریات دانشجویی را در دستور کار دارد که این موضوع در بازنگری شیوه‌نامه نشریات دانشجویی دیده شده است. بازنگری در شیوه نامه فعلی تا پایان نیم سال جاری انجام می‌شود

    وی ادامه داد: در حال حاضر درباره نشریات دانشجویی، بر اساس شیوه‌نامه موجود و جاری عمل می‌شود که این شیوه‌نامه  توجه به اقتضای روز نیاز به بازنگری دارد که اصلاح و بازنگری شیوه‌نامه نشریات دانشجویی در شورای نظارت بر نشریات در دست اقدام است.

    غفاری توضیح داد: تا پایان نیم سال جاری شیوه نامه نهایی از سوی رئیس جمهور ابلاغ خواهد شد.

     ناگزیر به نشر دیجیتالی شدیم

    در عین حال که وزارت علوم شیوه نامه جدید نشریات دانشجویی را تدوین می‌کند، دانشگاه‌ها فعلا بر اساس رویه‌های موجود تا حدی کارها را پیش می‌برند.

    مجید سرسنگی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس در این باره، اظهار داشت:‌ مشکلات موجود در زمینه نشر دانشجویی ما را ناگزیر کرد به سمت نشر دیجیتال حرکت کنیم. وی ادامه داد: در حال حاضر قانون به ما اجازه می‌دهد که دانشجویان نشریات الکترونیکی داشته باشند اما اقدام مناسبی است که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، شیوه نامه جدیدی تنظیم کند؛ زیرا نشر الکترونیکی می‌طلبد که شیوه نامه جدید و آئین‌نامه‌های خاص خود را داشته باشد. بنابراین شیوه نامه جدید نشریات دانشجویی حتما مورد نیاز است.

    نشر الکترونیکی شیوه‌نامه جدید و آئین‌نامه‌ مخصوص می‌طلبد

    به گفته سرسنگی، در حال حاضر فضای مجازی بر فضای حقیقی غلبه کرده است و دانشجویان بیش از اینکه در فضای حقیقی باشند و کاغذ به دست بگیرند در فضای مجازی و وب حضور دارند.

    به متقاضیانی که تقاضای مجوز نشر الکترونیکی نشریه را داشته باشند مجوز می‌دهیم تا نشریات دانشجویی در دانشگاه تهران به سمت الکترونیکی‌شدن سوق پیدا کند

    معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران ادامه داد:‌ در حال حاضر در دانشگاه تهران به متقاضیانی که مجوز نشر الکترونیکی بخواهند و پس از بررسی مشخص شود که امکانات آن را دارند مجوز نشر الکترونیکی داده می شود تا در نتیجه این سیاست و رویه، نشریات دانشجویی در دانشگاه تهران به سمت نشریات الکترونیکی پیدا کنند.

    سرسنگی تصریح کرد:‌ در نتیجه اگرچه در حال حاضر با دستورالعمل های فعلی رویه الکترونیکی شدن نشریات دانشجویی را تشویق می‌کنیم اما طبیعی است که این نشریات باید چارچوب مخصوص به خود را داشته باشد و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید چهارچوب های مصوب را به روشنی ابلاغ کند.

    معین شاکری عضو کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه تهران نیز درباره وضعیت نشریات الکترونیکی دانشگاهی، اظهار داشت: در حال حاضر اگر نشریه‌ای درخواست مجوز الکترونیکی هم داشته باشد به آن نشریه مجوز الکترونیکی هم داده می‌شود که مجوز الکترونیکی در برگه مجوز نشریه قید می‌شود.

    وی ادامه داد: با این مجوز نشریه می تواند نسخه الکترونیکی هم داشته باشد و نسخه الکترونیکی خود را در فضای مجازی به اشتراک بگذارد که بیشتر فضای کار نشریات دانشجویی، شبکه‌های اجتماعی مرسوم است.

    دانشگاه‌ها با توجه به امکانات خود تیراژی از نشریات دانشگاهی را به صورت رایگان چاپ می‌کنند؛ برای مثال دانشگاه تهران تا ۸۰ نسخه را برای نشریه چاپ می‌کند، اما برای دانشگاهی با ۵۴ هزار دانشجو این تیراژ هیچ است؛ در حالی که نسخه نشریه که به صورت الکترونیکی در شبکه های مجازی منتشر می‌شود تا هزار بار دیده می‌شود

    به گفته شاکری، نشریات دانشجویی به دلیل اینکه اسپانسر ندارند منبع درآمد هم ندارند و از این رو موضوع چاپ و صفحه آرایی یکی از دغدغه‌های اصلی نشریات دانشجویی است.

    عضو کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه تهران افزود: در حال حاضر اداره کل های فرهنگی دانشگاه‌ها با توجه به شرایط و امکانات دانشگاه تا تیراژی از نشریات دانشگاهی را به صورت رایگان چاپ می کنند که برای مثال در دانشگاه تهران اداره کل فرهنگی حدود ۷۰ تا ۸۰ نسخه را برای نشریه چاپ می‌کند، اما در واقع برای دانشگاهی که ۵۴ هزار دانشجو دارد این تیراژ هیچ است و نسخه نشریه که به صورت الکترونیکی در شبکه های مجازی منتشر می‌شود تا هزار بار دیده می‌شود.

    به گزارش فارس، با توجه به اینکه مدیران مسئول نشریات دانشجویی با مشکل جدی بودجه و اسپانسر روبه‌رو هستند، به نظر می رسد در نبود نسخه‌های الکترونیکی در واقع نشریات دانشجویی بلااستفاده می شوند. از این رو تدوین ساز و کاری مخصوص این تولیدات قطعا می‌تواند به رشد نشریات الکترونیکی کمک کند.

    منبعخبرگزاری فارس
    مقاله قبلیحسین رئیسی ؛ چاپ و عشق
    مقاله بعدیبسته بندی خاویار و تاثیر آن بر عملکرد بازار

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.