به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ دومین نشست هماندیشی فعالان صنعت چاپ با موضوع مطالبات صنفی از وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم عصر سهشنبه ۳۰ شهریورماه در اتحادیه چاپخانهداران تهران برگزار شد. رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران در این نشست از تشکیل معاونت چاپ در وزارت ارشاد خبر داد.
معاونت چاپ در وزارت ارشاد
احمد ابوالحسنی؛ رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران در ابتدای این نشست درباره اهدافی که اتحادیه در پی دستیابی به آن است، گفت: از مهمترین اهدافی که در دوره فعلی هیئتمدیره دنبال کردهایم، نخست شناساندن جایگاه واقعی چاپ به افکار عمومی و مسئولین بوده است. هدف مهم دیگری که پیگیری میشود، ایجاد روحیه مطالبهگری در صنف چاپ است.
وی با بیان اینکه ما به دنبال ایجاد معاونت چاپ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودیم، ادامه داد: با توجه به اینکه وزارت فرهنگ، یک معاونت اضافی در چارت سازمانی خود دارد که باید حذف شود؛ از این رو در حال حاضر به دنبال راهی هستیم تا چاپ زیرمجموعه دفتر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گیرد؛ یعنی وضعیت کنونی بهنوعی تبدیل به معاونت چاپ شود. برای تحقق این مهم، مقدمات نیز فراهم شده است.
ابوالحسنی افزود: با شرایط کنونی که صنف چاپ دچار آن است، اگر به صنایع برگردیم بیشتر ضربه خواهیم خورد؛ به همین دلیل در حال حاضر باقی ماندن در ارشاد برای ما بهتر است. برای رفتن به صنایع باید ساز و کاری دیگر را تعریف کنیم.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران ادامه داد: برای ایجاد هر قانونی باید به کمیسیون فرهنگی مراجعه کنیم که خوشبختانه با همراهی و انعطاف کمیسیون فرهنگی مجلس برای احقاق حقوق و مطالبات صنف چاپ مواجه شدهایم.
از وزارت ارشاد اختیارات بیشتری گرفته شود
تقی علیان، مشاور عالی اتحادیه چاپخانهداران در ادامه این نشست گفت: سالها پیش، در نشستهای دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد هیچ پیشنهاد و مطالبهای از سوی اتحادیه چاپخانهداران مطرح نمیشد و هیئتمدیرههای قبلی هیچگاه به دنبال تقویت اتحادیه و گرفتن اختیارات بیشتر از وزارت فرهنگ و ارشاد نبودند.
وی افزود: اکنون فرصت خوبی پیشآمده تا مطالبهگر جایگاه و حقوق واقعی صنف چاپ باشیم. چرا که شاهدیم وزیری بر مسند وزارت فرهنگ و ارشاد تکیه زده که میخواهد برای صنف چاپ کاری انجام دهد. ما باید به دنبال این باشیم که اتحادیه را به نقطه مطلوب برسانیم و اختیاراتش را زیاد کنیم.
علیان ادامه داد: چاپ در صادرات غیرنفتی سهم بالایی دارد اما مسئولان چاپ آن را فقط در صنعت نشر و کتاب میبینند که باید این دید تغییر کند.
تجمیع انتظارات در قالب مطالبات صنفی
رضا منصوری، مدیرعامل شرکت زنجیرههای زرین هوشمند آینده؛ با اشاره به مدیریت خوب و حرفهای در مراسم روز ملی صنعت چاپ اظهار داشت: در این روز اهم مشکلات ریشهای چاپ در زمان مناسب با حضور معاون فرهنگی ارشاد مطرح شد که جای امیدواری دارد.
وی با تأکید بر اینکه اتحادیهها باید نگاه حرفهایتری به حوزه چاپ داشته باشند، اظهار داشت: باید انتظارات، مطالعات و توقعات به شکلی منسجم درآمده و توسط یک گروه حرفهای به صورت مطالبات صنفی پیگیری شود. به نظر میرسد در دولت جدید میتوان به نتایج خوبی رسید.
منصوری افزود: بیشتر توقعات ما از مسئولان کارکرد حمایتی آنها است اما باید تمهیداتی اندیشید که آنها احساس وظیفه بیشتری کرده و نقش هدایتی پیدا کنند؛ به عبارتی احساس نکنند اقداماتشان از سر لطف است بلکه باید تبدیل به وظیفه بشود.
مانع تراشی محیط زیست
علیقلی حسنی اعظمی؛ مدیرعامل انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق با اشاره به اینکه جایگاه اتحادیه چاپ و بستهبندی در دوره جدید تغییر یافته و رو به بهبود و پیشرفت است، بیان داشت: این اقدامات موجب ایجاد حسی خوب در میان اعضای صنف شده است. بر اساس شنیدهها و صحبتهایی که داشتم متوجه شدم، اعضای صنف پشتیبان اتحادیه هستند و این جمع جدید را دوست دارند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات فعالان حوزه چاپ، مانعتراشیهای سازمان محیطزیست به بهانه آلایندگی ماشینآلات چاپ است، ادامه داد: هنگامی که میخواهیم ماشینی را وارد کنیم، محیطزیست در وهلهی اول از ما میپرسد پساب صنعتی دارید؟ درست است که ما باید بیشتر دقت کنیم اما مانعتراشیهای اداره محیطزیست در برخی موارد واقعاً اذیت کننده است.
فرزند ثروتمند وزارت ارشاد
حسین احمدی، مدیرعامل شرکت چاپ مادرول در ادامه با بیان این نکته که صنف چاپ نباید انتظار خیلی خاصی از دولتها داشته باشد، ادامه داد: اگر بتوانیم تعلقات صنف چاپ را از دولت کم کرده و به اتاق فکر اتحادیه بیاوریم کار بزرگی انجام دادهایم.
وی افزود: انتظار من از دولتها تهیه زیرساختها و حل مشکلات بانکی است. البته باید توجه کرد که ما باید اختیارات اتحادیه را بیشتر کنیم تا تصمیماتی که ارتباط مستقیمی با صنف دارد، به اتاق فکر اتحادیه منتقل شود.
احمدی تصریح کرد: نباید فراموش کنیم که چاپ فرزند ثروتمند وزارت ارشاد و فرزند فقیر وزارت صنعت است. وارد شدن به وزارت صنعت خوب است اما باید با مطالعه و برنامهریزی همراه باشد.
احداث شهرک چاپ
شاهرخ شیرمست، مدیر چاپ تیراژه در این نشست گفت: صنعت چاپ از سوی هیچ وزارتخانه و سازمانی حمایت نمیشود. در حالی که صنف چاپ برای نوسازی ماشینآلاتش، نیازمند حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صمت است؛ ولی تاکنون هیچ حمایتی را دریافت نکرده است. برای تولید صادراتی باید تجهیزات و ماشینآلات به روز داشت ولی در حال حاضر ماشینآلات چاپ کشور ضعیف و فرسوده است.
وی ادامه داد: سطح چاپ ایران قدرت بالایی دارد و ما توان رقابت با کشورهای توسعه یافته را داریم اما باید راه صادرات و مراوده باز شود. به نظر من اگر مسئلهی شهرک چاپ دنبال شود و ما بتوانیم در نزدیکی فرودگاه این شهرک را بنا کنیم و از طرفی حاشیهها کنار گذاشته شوند، میتوانیم به آینده این صنعت امیدوار باشیم.
ادغام سراسری صنوف چاپ
حسین قنبرزاده، مدیرعامل چاپ خزر در این نشست با بیان اینکه اتحادیه باید به دنبال دو مطالبه اساسی خود باشد، درباره این مطالبات توضیح داد: باید لایحهای جامع و مانع از خواستهها و مطالبات صنف چاپ تنظیم و تدوین شده و در نشست آتی با وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و صمت ارائه شود. همچنین ادغام سراسری صنوف چاپ و تشکیل اتحادیه کشوری باید به عنوان اصلیترین مطالبهی صنف چاپ مطرح و پیگیری شود.
وی افزود: تمام تولیدات بدون چاپ معنای خود را از دست میدهند. بعد از صنف غذا، چاپ بالاترین سرمایهگذاری و نیروی کار را دارد؛ اما تا وقتی که نتوانیم در وزارت صمت جایگاه و پایگاهی داشته باشیم، نمیتوانیم موفق شویم.
قوانین مربوط به چاپ تغییر کنند
علی طارمی، مدیرعامل سابق شرکت افست و پیشکسوت صنعت چاپ در این نشست اظهار داشت: برای اینکه بدانیم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چه مطالبهای داشته باشیم، آگاهی از تعریف چاپ در قانون اساسی و همچنین وظایف وزارت فرهنگ در رابطه با آن ضرورت دارد.
وی افزود: بر اساس تعریف قانون چاپ، بستر نشر است. بنا بر این وزارت ارشاد باید تنها بر نحوه کار و فعالیت چاپخانهها نظارت و کنترل داشته باشد. در هیچ جای قانون، نگاه صنعتی و حمایتی به صنعت چاپ نشده است.
طارمی ادامه داد: وزارت صمت در دهه شصت خورشیدی، به هیچ وجه چاپ را صنعت قلمداد نمیکرد. در بازدید مسئولین وقت وزارت صنعت که از شرکت چاپ افست صورت گرفت، این پرسش مطرح شد که فرایند چاپ پیچیدهتر است یا فرایند کارتنسازی؟ آنجا بود که در ذهن مسئولین نهادینه شد که میتوان چاپ را یک صنعت به شمار آورد.
این پیشکسوت صنعت چاپ بخشی از مشکلات موجود صنعت چاپ که مربوط به وزارت ارشاد میشود را به سه دسته تقسیم کرد و توضیح داد: پروسه طولانی تأسیس چاپخانهها مانند نقل و انتقال ماشینآلات که باید برای خرید آن به دفترخانه برویم، خودزنی و رقابتهای انتحاری میان همکاران همچنین انتظار صرف از دولت برای حل مشکلات ازجمله این مشکلات برشمرده میشوند.
او تصریح کرد: برای حل این مشکلات چند راهحل وجود دارد. اول اینکه باید در این فضای همدلی ایجاد شده برای تغییر قانون مربوط به چاپ تلاش کنیم، همچنین پیشنهاد تأسیس یک اداره کل و حتی بالاتر از آن را به وزارت صمت بدهیم و جایگاه صنعت چاپ را به این وزارتخانه معرفی کنیم. نکته بعدی هم این است که وظایف و قدرت اتحادیه برای اعمال قانون بیشتر شود.
تحریم ها و مشکلات مربوط به چاپ
امیرهومن محمدی، مدیر چاپ و بستهبندی هودیس پارس با بیان اینکه تحریمها موجب شده، نتوانیم وارد بازارهای بینالمللی محصولات چاپی شویم، ادامه داد: مادامی که محدودیتهای تحریم برداشته نشود، وضعمان تغییری نخواهد کرد.
وی افزود: مسئله ما تحریم و مشکلات ریز نیست. باید مطالبات تجمیع شود و سپس آنها را در قالب چند مطالبه اصلی به ترتیب به نتیجه برسانیم، سپس سراغ مطالبات بعدی برویم.
تفکیک چاپخانهها میان دو وزارتخانه
محمدعلی هاشمی، مدیر چاپ و نشر شادرنگ با اشاره به اینکه مسئله ادغام بخش چاپ به وزارت صمت سالها است که حل نشده، اظهار داشت: به دلیل ناامیدی از حل این مشکل پیشنهادم را در قالب سؤالی مطرح میکنم. آیا این فکر قابل اجراست که به جای انتقال تمام چاپخانهها به زیرمجموعه وزارت صمت، تنها واحدهای چاپی بزرگ به آن منتقل شوند؟ آیا میتوان به شکلی تقسیمبندی کرد که چاپخانههای کوچک همچنان زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باقی بمانند؟
بازتعریف صنعت چاپ برای مسئولان
افشین فرنگی مدیرعامل شرکت گرینفیلد اظهار داشت: در وزارت صنایع وقتی اسم چاپ میآید، هنوز کارتن و کتاب را به یاد میآورند در صورتی که چاپ حوزه بسیار وسیعی را شامل میشود؛ بنابراین باید ابتدا تعریف چاپ را در ذهن عزیزان تثبیت کرد.
وی با بیان اینکه اصلیترین مشکل چاپ قوانینی است که باید تغییر کنند، ادامه داد: اگر بناست تغییری ایجاد شود، باید ابتدا اتحادیه را تقویت کرد. اتحادیهای که توانایی و قدرت ایجاد چالش با وزارتخانههای مطبوع را داشته باشد و هویتش مورد پذیرش دولت باشد.
ضرورت تشکیل یک معاونت در وزارت صمت
در ادامه این نشست احمد سمیعی، مدیرمسئول نشریه چاپ و نشر با بیان اینکه انتقال به وزارت صمت، مستلزم پذیرش شرایط سختی است که ممکن است از عهده بخش زیادی از چاپخانهها خارج باشد، ادامه داد: سالها است که انتقال صنعت چاپ به وزارت صنعت مطرح میشود که موافقان و مخالفان زیادی دارد. یک زمانی همه علاقهمند به حضور در وزارت صمت بودند اما با دیدن شرایط سخت آن منصرف شدند.
وی افزود: با اختلافاتی که پیش آمد در نهایت این مشکل همچنان باقی ماند. مسئله مهم این است که فعالان این صنعت به باور برسند و یکدل تصمیم بگیرند که میخواهند به وزارت صنعت منتقل شوند یا در وزارت ارشاد بمانند؛ در غیر این صورت به نتیجه نخواهیم رسید.
سمیعی تصریح کرد: همچنین در کنار سایر تصمیمات و تلاشها، به هر حال تشکیل یک اداره کل یا یک دفتر در وزارت صنعت، معدن و تجارت برای پیگیری مطالبات صنعت چاپ که همواره با مسئلهی نوسازی روبرو است، ضرورت دارد.
تجمیع واحدهای کوچک
میریونس جعفری، نایبرئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران با بیان اینکه مدیریت احمد ابوالحسنی موجب پویایی اتحادیه شده است، اظهار داشت: در حال حاضر چاپخانههای بزرگ بهنوعی، زیرمجموعه وزارت صمت هستند؛ ولی برای انتقال تمامی چاپخانهها، لازم است واحدهای کوچک را از طریق ایجاد شرکتهای تعاونی و هدایت آن به شهرکهای صنعتی، تجمیع کنیم.
وی افزود: باید قدرت اتحادیه را افزایش داد تا کارهای کوچک و بزرگ اداری در همین اتحادیه انجام شود. در نهایت امیدوارم دولت جدید تبدیل به یکی از دورههای طلایی برای صنف چاپ و بستهبندی شود.