یکی از مشکلات صنعت چاپ استان خراسان شمالی وجود مراکز تبلیغاتی و دفاتر چاپ و تکثیر است که باعث بیرون رفتن کارهای چاپی و نقدینگی از منطقه میشوند. مسئولان و متولی صنعت چاپ باید به این مراکز تفهیم کنند که کار آنها تنها طراحی است و نباید و نمیتوانند بهعنوان دلال، کارهای چاپی استان را از آن خارج کنند.
حیدرقلی ابراهیمی از چاپخانهداران بزرگ صنعت چاپ استان خراسان است. وی از فعالان اجتماعی و بزرگان اهلقلم صنعت چاپ استان خراسان شمالی محسوب شده و ریاست انجمن صنعت چاپ استان خراسان شمالی را نیز عهدهدار است. وی در مورد وضعیت صنعت چاپ خراسان شمالی به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: صنعت چاپ در دورهای از فعالترین صنایع کشور بهحساب میآمد که بیشترین سود را برای فعالان این حوزه به همراه داشت و به دلیل گردش مالی بالا و اشتغالزایی همواره در میان صنوف دیگر از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار بود؛ اما شرایط اقتصادی در دهههای گذشته صنف ما را با رکود سراسری مواجه کرده است؛ به شکلی که اگر بهموقع به داد این صنعت نرسیم باید شاهد نابودی کامل آن باشیم.
وی در ادامه بیان داشت: دستگاههای چاپ در گذشتهای نهچندان دور در چندین نوبت کار میکردند اما در حال حاضر ماشینهای چاپ در کل ۲۴ ساعت شبانهروز یکی دو ساعت بیشتر کار نمیکنند.
رئیس انجمن صنعت چاپ استان خراسان شمالی اظهار داشت: یکی از مشکلات صنعت چاپ استان خراسان شمالی وجود مراکز تبلیغاتی و دفاتر چاپ و تکثیر است که باعث بیرون رفتن کارهای چاپی و نقدینگی از منطقه میشوند. مسئولان و متولی صنعت چاپ باید به این مراکز تفهیم کنند که کار آنها تنها طراحی است و نباید و نمیتوانند بهعنوان دلال، کارهای چاپی استان را از آن خارج کنند. متأسفانه بسیاری از کارهای استان ما از این طریق به مشهد و سایر کلانشهرها فرستاده میشوند.
صنعت چاپ استان خراسان شمالی نیازمند حمایت
وی در ادامه بیان داشت: بودجه ادارات کاهش پیدا کرده است، به همین دلیل آنها در پرداخت اجرت چاپخانهها تعلل کرده و این مطلب ضرر و زیان مضاعفی را به ما وارد میکند. برای مثال شما بهعنوان چاپخانهدار ۵۰۰ هزار تومان بابت کاغذ هزینه کرده و با در نظر گرفتن سود کار، برای سفارشدهنده در حدود ۶۰۰ هزار تومان هزینه نهایی تعیین میکنید، متأسفانه این اجرت کار را دو ماه بعد پرداخت میکنند که در اصل با توجه به تورم قیمت کاغذ در آن زمان به بندی ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته و سودی را برای چاپخانهدار به همراه ندارد. در این پروسه شما نهتنها سودی عایدتان نشده است بلکه با تورمی که در این مدت پیش آمده دیگر توانایی تهیه مواد اولیه مورد نیازتان را نیز نخواهید داشت.
ابراهیمی تأکید کرد: به غیر از کاغذ بهصورت کلی هزینه تأمین مواد اولیه بهشدت افزایش یافته است. قیمت مرکب، الکل و… طی چند ماه اخیر بهطور بیسابقه و غیرقابل انتظاری افزایش یافته است.
وی افزود: مسئولان باید حمایتهای ویژهای از صنعت چاپ استان خراسان شمالی داشته باشند و اگر تصمیم به ارائهی وام برای رفاه حال این صنف دارند باید بهرههای کمتری در نظر بگیرند، سیستم بروکراسی را هم بهگونهای تنظیم کنند تا یک چاپخانهدار بتواند از این تسهیلات به راحتی و در کمترین زمان ممکن بهرهمند شود؛ ادارات باید کارهایشان را به چاپخانههایی بسپارند که دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند. اداره ارشاد به خوبی میداند که تعداد چاپخانههای صنعت چاپ استان خراسان شمالی از حد معمول فراتر رفته است از این رو نباید مجوز جدیدی برای تأسیس چاپخانه صادر کند.
مدیر ایرانچاپ اظهار داشت: انجمن چاپخانهداران تا به حال سعی کرده است بهعنوان پلی ارتباطی بین اداره ارشاد و چاپخانهداران عمل کند و تا آنجا که در توان دارد به حلوفصل مشکلات صنعت چاپ استان خراسان شمالی رسیدگی کند.
وی در ادامه با ابراز ناخرسندی از قرار گرفتن خراسان شمالی در گروه استانهای محروم ابراز داشت: در نقشهی شاخص محرومیت که همه استانهای کشور به نسبت از آن برخوردارند، قرار گرفتن در رتبهی دوم کشور در استانی که از نظر جغرافیایی، اجتماعی، فرهنگی و طبیعی موقعیت خوبی دارد مایه تأسف است.
استان ما چرا باید بعد از سیستان و بلوچستان مقام بالاترین نرخ محرومیت را کسب کند؟ متأسفانه باید دید گیر کار کجاست؟ مقصر کیست؟ نمایندگان مردم در مجلس؟ مسئولان خرد و بزرگ دولتی؟ عدم برنامهریزی صحیح دستاندرکاران؟ بیتوجهی دولتها به این منطقه؟ و یا بیتفاوتی مردم و معتمدین؟ مگر نه اینکه استان ما لقب گنجینه فرهنگها را به خود اختصاص داده؟! این یعنی اهالی با فرهنگ باید از مسئولان ما بازخواست کنند که چرا وضعیت به اینگونه است؟
ابراهیمی در همین رابطه افزود: مگر رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر تاریخی خود به استان خراسان شمالی خطاب به مسئولان امر نفرمودند که باید استان خراسان شمالی در زمره ۱۰ استان برتر کشور قرار گیرد؟ لازم است برای زدودن محرومیت از این استان سرسبز کوچک ولی با پتانسیلهای بالقوه فراوان، با حس مسئولیت و کار جهادی و برنامهریزی صحیح دستکم آن را از قعر جدول به اواسط جدول منتقل کرد. جایگاه استان خراسان شمالی با این موقعیت ممتاز این نیست.