چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل با حضور هوشنگ رضایی ثمرین ریاست اداره بازرگانی سازمان صمت در اتاق بازرگانی تهران در روز سه شنبه (۲۸ دی ماه) برگزار شد. این نشست با هدف آشنایی با قوانین و مقررات به روز واردات و صادرات و امور ثبت سفارش کالاها، مواد مصرفی و ماشین آلات مورد نیاز به عنوان یکی از نیازهای صنعت چاپ و بسته بندی برگزار شد.
بابک عابدین رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران، هومن محمدی دبیر اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ و مدیر عامل شرکت هودیس، غلامرضا شجاع مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان و نماینده تشکل های صنعت چاپ سراسر کشور، اسکندر خمسه پور رئیس انجمن پیشکسوتان صنعت چاپ و مدیرعامل ورنی چاپ، معراج محمدی رئیس اتحادیه لیتوگراف و چاپ دیجیتال، علی مخزن مدیرعامل چاپ طلایه مرجان، هاشم احمدی مدیر عامل شرکت افق قطعات آسیا و دیگر فعالان صنعت چاپ از جمله افرادی بودند که در چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل داشتند.
در ابتدای جلسه چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل بابک عابدین رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران با بیان اینکه این دوره آموزشی نخستین برنامه رسمی این اتحادیه پس از شیوع بیماری کوید ۱۹ است، اظهار داشت: بحث جلسه آتی نیز در زمینه بهبود محیط کسب و کار با عنوان «سخت و زیان آور در محیط کسب و کار» خواهد بود. مدرس این جلسه نویسنده کتاب «رفع موانع و گذر از سخت و زیان آور در محیط کسب و کار » است که در رابطه با روش ها و قوانین موجود از محیط های سخت و زیان آور آموزش هایی از سوی ایشان ارائه می شود.
وی افزود: «آشنایی با چاپ انعطاف پذیر به ویژه چاپ فلکسوگرافی» موضوع بعدی جلسه آینده است. افرادی که در این دوره ثبت نام کرده اند با حضور در چاپخانه سلطان چاپ از روش های پیش از چاپ، چاپ، پس از چاپ و بازرگانی چاپ انعطاف پذیر آگاهی پیدا می کنند. همچنین پس از این دوره حضوری یک دوره آکادمیک به عنوان دوره تکمیلی برگزار می شود و از سوی اتحادیه سرتیفیکت به شرکت کنندگان در این دوره اهدا می شود.
عابدین هدف از برگزاری آموزش های فنی در محیط چاپخانه ها را ایجاد یک نقطه اتصال برای حضور فعالان صنعت چاپ و دانشجویان حوزه چاپ برای آشنایی با محیط چاپخانه و جذب آن ها به صنعت چاپ برشمرد و خاطرنشان کرد: همچنین شبکه سازی بین کارگاه ها و افراد متقاضی کار به منظور اشتغال زایی از دیگر اهداف این دوره های آموزشی است.
آشنایی با قوانین واردات و صادرات در چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل
هوشنگ رضایی ثمرین رئیس اداره بازرگانی سازمان صمت در چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل به بیان آخرین قوانین و مقررات در سه بخش واردات، صادرات و ترانزیت به ویژه در حوزه وراردات مواد اولیه پرداخت. به گفته وی ایران در ۹ ماهه نخست امسال بیشترین صادرات را به کشورهای چین، عراق، ترکیه، امارات و افغانستان و در حوزه وارادات هم با امارات، چین، ترکیه، سوئیس و آلمان بیشترین همکاری را داشته است.
رضایی اظهار داشت: رقم صادرات ایران در ۹ ماهه اول امسال، ۳۵ میلیارد دلار بوده که در این میان سهم گمرکات استان تهران نزدیک به یک میلیارد دلار یعنی ۵۰ درصد از تجارت خارجی کل کشور است. در ۹ ماهه سال گذشته میزان این رقم ۷۳۰ میلیون دلار بوده است که با رشد ۴۰ درصدی رو به رو شده است.
به گفته رضایی ثمرین مجموع واردات و صادرات در حوزه تجارت خارجی در ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ میزان پنج و نیم میلیارد دلار بود که امسال به ۷۲ میلیارد دلار رسیده است که با رشد ۳۸ درصدی مواجه شده است. وی بیان داشت: وزارت صمت هیچ محدودیتی برای واردات ماشین آلات نو یا مستهلک و مواد اولیه ندارد و همواره سعی داشته تا حوزه واردات و صادرات از آسیب های احتمالی در امان باشد.
بنا بر گزارش بانک مرکزی از گمرکات کل کشور نزدیک به ۳۲ درصد از صادرات کشور از طریق دارندگان کارت بازرگانی استان تهران انجام می شود. وی در چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل با بیان این نکته ادامه داد: از مجموع ۳۹ هزار کارت بازرگانی صادر شده در کشور تعداد ۱۵ هزار کارت متعلق به استان تهران است که توان این ۱۵ هزار کارت فعال بیش از ۵۰ درصد توان کل کشور است. در مجموع موضوع واردات پیچیده تر از صادرات است. زیرا در حوزه صادرات نیاز به اخذ ثبت سفارش جز در برخی از کالاها مانند استاندارد یا بهداشت وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه بازرگانان برای ثبت سفارش نیازمند به داشتن کارت بازرگانی و سپس مراجعه به سامانه جامع ثبت سفارش هستند، در رابطه با این سامانه توضیح داد: از راه اندازی سامانه جامع ثبت سفارش هشت سال می گذرد و کلیه عملیات از واردات، صادرات و انبار داری در این سامانه انجام می شود. روند ثبت سفارش واردات پس از پروفرم هایی که از فروشنده خارجی تهیه شده است انجام می شود.
در ادامه نشست چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل ثمرین به بخش ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی اشاره کرد و گفت: در حوزه ترانزیت داخلی کالا از گمرکات بندرعباس وارد می شود و بعد از تخلیه به گمرک شهریار یا قزوین ترانزیت داخلی و سپس در مقصد نهایی کارهای مربوط به ترخیض انجام می شود. در حوزه ترانزیت خارجی نیز برای مثال وقتی کشور آذربایجان می خواهد ماشین بخرد، وقتی بار با با کشتی می آید و با شرکت حمل و نقل ما قرار داد می بندد، همانجا بارگیری می شود و بدون اینکه تخلیه شود از گمرک هایی مانند باکو یا آستارا خارج می شود.
وی افزود: البته در حال حاضر بیشتر کشور ترکیه در حوزه ترانزیت خارجی فعال است که از بابت استفاده از خاک ایران درآمد قابل توجهی برای کشور دارد.
رئیس اداره بازرگانی سازمان صمت در چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل مطالعه دو کتاب «مقررات صادرات و واردات» و «قانون امور گمرکی» را برای واردکنندگان و صادرکنندگان ضروری برشمرد و گفت: کتاب «مقررات صادرات و واردات» نخستین بار در سال ۱۳۲۱ به چاپ رسید و پس از آن هر سال تجدید چاپ شد. کالای مجاز، کالای مجاز مشروط، کالای ممنوع، شماره تعرفه کالا، میزان حقوق ورودی و مقررات ورود و صدور کالا از جمله مطالبی است که در این کتاب به آن ها اشاره شده است.
«کارت بازرگانی» ضروری است
وی همچنین داشتن «کارت بازرگانی» را یکی از ضروری ترین مسائل بازرگانان برشمرد و در ادامه جلسه چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل اظهار داشت: کارت بازرگانی قبل به صورت یک دفترچه بود اما اکنون هشت سال است که به صورت هوشمند درآمده است. این کارت در واقع شناسنامه یک بازرگان محسوب می شود. بازرگانان باید برای دریافت این کارت ۱۴ مدرک را در سامانه جامع بارگذاری کنند.
واردات به دو دسته واردات قطعی و واردات موقت تقسیم می شود. در واردات قطعی ثبت سفارش انجام، سپس کالا وارد می شود ورود موقت نیز به منظور پردازی کالا است. رضایی ثمرین با بیان این سخن ادامه داد: هر کدام از این دو نوع واردات یک حسن هایی دارد. در واردات قطعی پس از ورود کالا مجوز فروش کالا یا هر اقدام دیگری وجود دارد. اما واردات موقت به این شکل است که مواد اولیه وارد شده و نزد ما تنها ثبت سفارش انجام می شود و نظری از سوی ما داده نمی شود.
رضایی ثمرین در ادامه نشست چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل در رابطه با سامانه تجارت ایران در فرآیند ثبت سفارش و دریافت ارز از بانک مرکزی اظهار داشت: هنگامی که ثبت سفارش انجام می شود، کارشناس موظف است بر اساس سابقه شما که در سیستم ثبت شده است، نظر خود را اعلام کند. پس از تائید متقاضی می تواند کارمزد خود را پرداخت کند. یکی از مواردی که در این سامانه بررسی می شود، رتبه بندی به منظور اعتبار سنجی شرکت است. در هنگام ثبت نام در سامانه شاخص مسئولیت پذیری، شاخص کسب و کار از نظر کمی و کیفی و شاخاص مالی برای بازرگانان امتیاز محسوب می شود.
وی در رابطه با ثبت سفارش در استان تهران در ۹ ماه نخست سال ۱۴۰۰ گفت: در این مدت نزدیک به ۱۸ میلیارد یورو پرونده به دست ما رسید که از این مقدار ۱۵ میلیارد یورو یعنی ۸۶ درصد از پرونده ها تائید و دو میلیون یورو نیز رد شد که بیشتر آن ها کالاهای واسطه ای یا مواد اولیه بوده است. از نظر تعداد پرونده نیز نزدیک ۵۰ هزار پرونده به دست ما رسید که تعداد ۴۲ هزار پرونده تائید و حدود ۶ هزار پرونده رد شد.
به گفته رئیس اداره بازرگانی سازمان صمت اظهار نامه کالا «برگ سبز» مهم ترین سند واردات و صادرات کالا است. وی در این باره توضیح داد: در حوزه ورود موقت برای مثال هنگامی که کاغذ را برای تولید دفترچه وارد می کنید، محصول تولید شده ممکن است در بازه زمانی دو ساله صادر شود. بنابراین هنگام صادرات «برگ سبز» از سوی گمرک خروجی مهر زده می شود. به این ترتیب در پایان دو سال بابت واردات جریمه نمی شوید زیرا به تعهدات خود در رابطه با صادرات عمل کرده اید.
بیشتر بخوانید: صنعت چاپ البرز در حوزه نشر آسیبپذیر است
«مقررات اینکوترمز بین الملل» یا «زبان تجارت» از دیگر موضوعاتی بود که رضایی ثمرین در نشست چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل به آن اشاره کرد و گفت: در «مقررات اینکوترمز بین الملل» تکلیف خرید مشخص شده و در واقع این قوانین مانع اختلافات گمرکی می شود. یکی از ۶۴ موردی که در ثبت سفارش بررسی می شود شرایط حمل است که باید در این راستا به آن توجه شود.
وی در پایان سخنان خود در چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل در رابطه با شیوه های تامین، مبادله و انتقال ارز صحبت کرد و اظهار داشت: شیوه های بانکی، شیوه های غیر بانکی (صرافی، نقدی) و شیوه های غیر تجاری و مرزنشینی (نقدی) از شیوه های مبادله کالا است که از طریق ارز نیمایی براساس سابقه و رتبه، ارز از محل صادرات خود با دیگران در کالاهای اولویت دار و ارز از حساب ارزی وارد کننده انجام می شود. گشایش اعتبار اسنادی به شیوه نقدی و مدت دار، برات به صورت گشایش برات اسنادی و برات وصولی و حواله بانکی نیز از روش های بانکی مبادله و انتقال ارز محسوب می شود.
گفتنی است در پایان نشست چهارمین دوره آموزش تجارت بین الملل مدعوین به بیان دغدغه ها و پرسش در رابطه با مشکلات خود در زمینه قوانین واردات و صادرات پرداختند.