علیاکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت ارشاد به همراه جمعی از مسئولان این وزارتخانه به مناسبت تولد حضرت فاطمه (س) و روز زن از چاپخانه مینو بازدید کرد و بر نیاز حضور بانوان فعال در صنعت چاپ تاکید کرد.
بازدید مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر از چاپ مینو
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ وقتی نام بهارستان و خیابان ظهیرالاسلام را میشنوی ناخودآگاه به یاد چاپخانه، لیتوگرافی و کاغذ فروشی میافتی، مکان پر جنبوجوش و پر از حیات، حیاتی در جهت کسب روزی حلال، تلاش مردمی سختکوش که از اول صبح کارشان را آغاز میکنند. محیط را که نگاه میکنی اما متوجه این مطلب میشوی که اینجا هم مانند بسیاری از مکان ها محیطی مردانه است. کمتر زنی را می بینی که چاپخانهای را اداره کند و یا بتواند از پس مدیریت چنین محیطی که مردان احاطه اش کرده اند بربیاید، اما استثناهایی نیز وجود دارد. یکی از این استثناها چاپخانه مینو است، یکی از چاپخانه های خیابان ظهیرالاسلام واقع در کوچه مشیرالدوله. بانویی در این چاپخانه ناخدای چاپخانه اش است.
سمیه جلال وند مدیر چاپخانه مینو یکی از زنان موفقی است که در حوزه چاپ به فعالیت میپردازد. این چاپخانه دار جوان فعالیت خود را در این زمینه از سال ۸۶ و با گرفتن مجوز از وزارت ارشاد آغاز کرد. جلال وند در خصوص آغاز فعالیت خود به خبرنگار مجله چاپ و نشر گفت: من در خانواده ای به دنیا آمدم که با صنعت چاپ بیگانه نبود. برادرانم که خودشان در حال حاضر نیز در این حوزه فعالیت دارند چاپخانه دار بودند؛ اما از آنجایی که ما اصالتاً لر هستیم به من اجازه فعالیت نمی دادند، اما من مصر بودم که روزی چاپخانه خودم را تأسیس کنم، با همین رؤیا بود که وارد دانشگاه شدم و در رشته چاپ تحصیلاتم را به پایان رساندم، هم زمان با اتمام تحصیلاتم نیز ازدواج کردم و تصمیم خودم را در این مورد با همسرم در میان گذاشتم، خوشبختانه ایشان مرد همراهی بوده و هستند و با پشتیبانی مالی ایشان و همراهی برادر بزرگترم وارد این صنعت شدم، با وجود همه سختیها و مشکلاتی که وجود داشت مجوز چاپ را هم دریافت کردم.
آن سال ها دخترم مینو به تازگی به دنیا آمده بود و من برای گرفتن مجوز چاپخانه ام مدام به اداره ارشاد رفت و آمد داشتم، یادم هست زمانی که می خواستم اسم چاپخانه را انتخاب کنم، دخترم مینو که چند ماه بیشتر نداشت را در آغوش داشتم از همین رو نام مینو را برای چاپخانه انتخاب کردم، دخترم نادانسته پا به پای من برای گرفتن مجوز با من همراه بود. من در این سالها همزمان با وظیفه مادری برای دو فرزندم مینو و اهورا توانستم به رؤیای دیگرم نیز دست پیدا کنم، هر چند مسیر سختی بود اما با همراهی خانواده، همسر، برادر و خواهرم تا اینجای کار توانستم از پس طوفان های مشکلات بربیایم.
صنعت چاپ برای توسعه نیاز به تسهیلات دارد
در ادامه این بانوی کارآفرین صنعت چاپ در گفت و گو با مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد درباره مشکلاتی که به عنوان یک چاپخانه دار با آن درگیر است بیان داشت: من تصمیم داشتم سال ۹۴ حرفه ام را گسترش بدهم و توانش را هم در خودم می دیدم اما متأسفانه به دلیل نبود تسهیلات و عدم پشتیبانی که باید از جانب ارشاد و اتحادیه در این حوزه وجود داشته باشد از این تصمیم منصرف شدم. بانوان فعال در صنعت چاپ
ایجاد رانت در صنف
وی افزود: تهیه مواد اولیه و ملزومات چاپ، مسائل مربوط به تأمین اجتماعی، استخدام و بیمه کارکنان و … فشار زیادی را به چاپخانه داران وارد می کند. یکی از مشکلاتی که در این سال ها با آن مواجه بودم نیز این است که شرکت تعاونی به ما سهم نمی فروشد، قانونی در این مورد وجود دارد که سهم تعاونی از پدر به پسر ارث می رسد؛ و ما که خودمان این کار را شروع کرده ایم نمی توانیم از مزایایی که شرکت تعاونی برای تهیه مواد اولیه برای چاپخانه داران قائل می شوند برخوردار شویم.
جلال وند ادامه داد: من بارها با جناب مظاهری صحبت کردم اما نتوانستم ایشان را متقاعد کنم که این موضوع باعث ایجاد رانت می شود. بعضی از همکاران ما از این سهم سوءاستفاده می کنند و مواد اولیه را به قیمت تعاونی دریافت می کنند و به چندین برابر به چاپخانه هایی مانند ما که از این سهم برخوردار نیستیم می فروشند. بانوان فعال در صنعت چاپ
نظارت بر قیمت گذاری
وی یکی دیگر از مشکلات صنعت چاپ را قیمت گذاری دانست و اظهار داشت: یکسری از چاپخانه های بزرگ به دلیل آنکه خودشان واردکننده کاغذ هستند و یا یکسری دستگاه هایی مانند سلفون کشی دارند می توانند قیمت هایی به مشتری اعلام کنند که بسیار پایین تر از حد معمول است؛ این موضوع سبب می شود تا ما نتوانیم اجرت کارمان را بالا ببریم در صورتی که قیمت مواد اولیه برای ما بسیار گران تر از گذشته تمام می شود. به این ترتیب روز به روز از حاشیه سود ما کم می شود و امکان به روزرسانی و توسعه کار از چاپخانه های کوچکتر گرفته می شود. این مسئله باید با دخالت اتحادیه و ارشاد مورد بررسی قرار گیرد.
مدیر چاپ مینو افزود: چاپخانه هایی در تهران هستند که به صورت غیر مجاز فعالیت می کنند و در همین خیابان ظهیرالاسلام انواع و اقسام کارهای مربوط به مواد غذایی را با قیمت های پایین انجام می دهند و تاکنون اتحادیه برای متوقف کردنشان کاری انجام نداده است؛ در حالی است که چاپخانه ای را به خاطر چاپ نوشته ی لاتین روی برس، توبیخ کرده اند. مواردی از این قبیل زیاد است و به جاست که اتحادیه و ارشاد از زاویه ای دیگر به مشکلات و مسائل صنعت چاپ توجه داشته باشند، باید نظارت بیشتری بر کار متخلفان این صنعت داشته باشند تا در حق چاپخانه های دیگر اجحاف نشود.
عدم حضور بانوان در جلسات اتحادیه
این بانوی کارآفرین صنعت چاپ در مورد حضور بانوان در جلسات اتحادیه چاپخانه داران تهران اظهار داشت: اصولاً بانوان در صنف چاپ حضور بسیار کم رنگی نسبت به مردان دارند و این موضوع به خوبی در جلسات اتحادیه نیز مشهود است؛ در جلسات اتحادیه چاپخانه داران شما حضور حتی یک چاپخانه دار خانم را نیز نمی بینید. دو سال پیش انتخابات هیئتمدیره بود، من مدارکم را به صورت اینترنتی برای اتحادیه ارسال کردم اما چون اطلاع رسانی کامل نبود، نمی دانستم که به صورت فیزیکی نیز باید به اتحادیه مراجعه کنم، به همین دلیل هم نتوانستم در انتخابات شرکت کنم. مسلماً خانم هایی که در این حوزه فعالیت دارند مایل هستند که نقش پر رنگی در صنف و در کارهای اجرایی ایفا کنند اما این مهم منوط به حمایت ها و اطلاع رسانی های به موقع است. بانوان فعال در صنعت چاپ
جای خالی انجمن بانوان در صنعت چاپ
در ادامه علی اکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر لزوم نقش بانوان فعال در صنعت چاپ بیان داشت: شما از جمله بانوان فعالی هستید که پتانسیل انجام کارهای اجرایی را دارید و می توانید به بخش های تصمیم سازی و سیاست گذاری وارد شوید؛ اگر بتوانید در حوزه بانوان مجوز انجمن دریافت کنید می توانید در غالب NGO و یا انجمن به کرسی تصمیم سازی های کلان ورود پیدا کنید. صنف چاپ به انجمن بانوان نیازمند است و جای خالی چنین انجمنی در صنعت چاپ احساس می شود.
تقدیر از بانوان فعال صنعت چاپ
محسن شمس، مسئول مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در همین رابطه اظهار داشت: بانوان نیاز به انگیزه دارند و به همین دلیل سال گذشته در بیستمین جشنواره ملی صنعت چاپ برای ایجاد انگیزه و تشویق بانوان فعال در صنعت چاپ، بخشی به عنوان تقدیر از بانوی برگزیده این صنعت اضافه کردیم تا انگیزه برای انجام چنین فعالیت هایی را در آنان ایجاد کنیم.
بانوان فعال در صنعت چاپ