جانشین پروری و کوچینگ سازمانی

    بخش دهم کوچینگ کسب‌ و کار

    0
    102
    کوچینگ سازمانی

    کوچینگ سازمانی

    کوچینگ سازمانی

    نویسنده: شیرین داراپور

    دغدغه‌ ای به بزرگی کمبود نیروی انسانی ماهر به ویژه در پست‌ های کلیدی و حساس، مفهومی را در سازمان‌ ها به وجود آورده است که از آن به نام جانشین پروری یاد می‌ شود. شناسایی استعدادهای انسانی سازمان و تربیت و نگه داشت افراد برای پست‌ های کلیدی سازمان را می‌ توان به عنوان تعریف سرراست جانشین پروری و کوچینگ سازمانی عنوان کرد.

     

    اهمیت جانشین پروری در سازمان ها

    امروزه اهمیت جانشین پروری در سازمان‌ ها و ضرورت آن برای داشتن نیروی انسانی کارآمد و شایسته به منظور بقاء سازمان‌ ها امری حیاتی است. نیاز به رشد سازمان‌ ها از یک‌ طرف و کمبود نیروی انسانی ماهر و کارآمد به خصوص در پست‌ های کلیدی و حساس از طرف دیگر چالش جدی را برای سازمان‌ ها رقم زده و یک تهدید جدی به شمار می‌رود.

    از این رو فرآیند جانشین پروری یکی از راهبردهای کلان مدیریت منابع انسانی است و کمک می‌ کند تا سازمان‌ ها بتوانند با تغییرات آنی و غیرقابل‌ پیش‌ بینی محیط، مقابله‌ ای مناسب داشته باشند. در شرایط پر تغییر امروز ضرورت و اهمیت برنامه‌ ریزی برای جانشین پروری بیش از گذشته احساس می‌ شود و برای دست‌یابی به سرمایه‌ های انسانی باید نگرشی فراتر از یک جایگزینی ساده نیروی کار داشته باشیم.

    کوچینگ سازمانیجانشین پروری یک راهکار اثربخش برای تأمین منابع انسانی مستعد و شایسته سازمان‌ها محسوب می‌شود جانشین پروری یک فرآیند نظام‌یافته است و بدون رویکرد کل نگر و سیستمی کارایی نخواهد داشت. این فرآیند کوتاه مدت و زودبازده نیست بلکه نیازمند زیرساخت موردنظر، نیازسنجی، برنامه‌ریزی، اجرا و ارزیابی مستمر است.

    مدیریت فرآیند جانشین پروری نیز نیازمند استراتژی و برنامه‌ریزی است و در این راستا کوچینگ سازمانی یکی از الزامات و زیرساخت‌های ضروری برای تسهیل این فرآیند است.

    کوچینگ سازمانی می‌تواند بر عوامل بازدارنده متعددی که در فرآیند جانشین پروری وجود دارد مثل تأکید بر منافع زودهنگام، بوروکراسی‌ ها، عدم صداقت، عدم اعتماد، عدم همکاری، حسادت‌ ها، محدود کردن دسترسی به اطلاعات، عدم مشارکت و حمایت مدیران اثرگذار باشد. کوچینگ سازمانی فرآیند جانشین پروری را از ابتدا تا انتها همراهی کرده و تعهد و مسئولیت‌ پذیری فردی و گروهی را تقویت کرده و در نهایت افراد را برای اجرای نقش‌ های آتی در سازمان آماده می‌کند.

    کوچینگ سازمانیدر صنعت چاپ و بسته‌ بندی نیز کمبود نیروی انسانی ماهر و متخصص به‌ وفور دیده می‌ شود که به جرئت می‌ توان گفت یکی از بزرگ‌ ترین دغدغه‌ های مدیران این صنعت به شمار می‌ رود.

    به عنوان مثال اگر نیروی متخصص یک مجموعه از اپراتور ماشین‌ آلات گرفته تا مدیران ارشد آن به هر دلیلی مثل ترک خدمت، جابجایی‌ ها، بازنشستگی و غیره مجموعه را ترک کنند، علاوه بر عدم حضور آن نیروی متخصص، هم‌ زمان تمامی دانش و تجربه آن فرد نیز از مجموعه خارج می‌ شود و اگر برای چنین روزی از قبل برنامه‌ ریزی صحیحی وجود نداشته باشد، مجموعه متحمل هزینه‌ های سنگینی خواهد شد که شامل صرف زمان زیاد برای جایگزینی، آشنایی، آموزش و حتی دوباره‌کاری‌هایی در مجموعه می‌شود.

    امروزه سازمان‌های آگاه نگاه ویژه‌ای به امر جانشین پروری در مجموعه خود دارند و با استفاده از کوچینگ سازمانی با بالاترین کیفیت و بازدهی این پروژه را در سازمان خود اجرا می‌ کنند و از مزایای بلندمدت آن بهره می‌ برند.

    ادامه دارد…

    Shdarapour@

    مقاله قبلیحمایت از تاسیس مدرسه چاپ از سوی معاون فرهنگی وزیر ارشاد
    مقاله بعدیمحمدرضا جاوید؛ جاوید صنعت چاپ

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.