به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران به مناسبت ماه مبارک رمضان، غروب ۲۹ فروردین ماه با برپایی ضیافت افطاری در هتل اسپیناس پالاس میزبان و مسبب تجدیددیدار مسئولان، بزرگان، پیشکسوتان و فعالان صنایع سلولزی کشور بود.
گفتنی است که در این ضیافت مونا ابروفراخ؛ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشتافزار وزارت صمت نیز حضور داشت و ضمن سخنرانی پاسخگوی برخی از مشکلات و درخواست های افراد حاضر در این جلسه بود.
تجدیددیدار فعالان صنایع سلولزی، کاغذ و مقوا
در این مراسم بعد از صرف افطاری مهشید پورداد، دبیر سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در ابتدا ضمن خیرمقدم به مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشتافزار وزارت صمت و همکارانشان، مسئولان اتاقهای بازرگانی، روسای محترم تشکلها، انجمن مدیران صنایع ورق و کارتن، همچنین واردکنندگان، اصناف، تجار و بازاریان، روسا و مدیران چاپخانههای بزرگ کشور، روسا و اساتید دانشگاهها و پژوهشهای علمی و تأمینکنندگان، ذینفعان و همکاران حوزه صنایع سلولزی و دیگر صنایع مرتبط بیان کرد: خدا را شاکریم که شما بزرگان دعوت سندیکا را پذیرفتید و در ماه مبارک رمضان روزه خود را در جمع ما باز کردید.
وی افزود: این دعوت به مناسبت ماه مبارک رمضان و به منظور تجدیددیدار با همکاران پس از اپیدمی کرونا و کاهش دیدارهای حضوری اعضا و فعالان این حوزه صورت گرفته است. امیدواریم همگی بهره لازم را از این ضیافت الهی ببریم.
ایجاد ظرفیتهای جدید در صنایع سلولزی
در ادامه مونا ابروفراخ؛ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشتافزار وزارت صمت بیان کرد: با همت و تلاش شما بزرگواران که به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی جهادگران اقتصادی نام گرفتهاید در حوزه کاغذ نکات مثبتی رقم خورده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه میزان تولید در کشور در زمینه کاغذ و فرآوردههای سلولزی بیشتر از تقاضا است، افزود: وقتی در ۷۳ واحد کاغذسازی کشور، ۱۱ هزار و ۲۳۰ نفر مشغول به کار هستند و در این زمینه در حدود چهار هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است میتوان تغییر رتبه جهانی را شاهد بود و امیدواریم به زودی از رتبه ۳۲ جهانی، به رتبهای پایینتر برسیم و همچنین ظرفیتهای جدیدتری نیز در این زمینه فراهم شود.
مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشتافزار وزارت صمت ادامه داد: در حوزه ورق و کارتن از ۱۹۰ واحد موجود حدود ۱۰ هزار اشتغال در کشور فراهم شده است که سرمایهای بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان را از آن خود کرده است و به لحاظ وزنی در سال گذشته افزایش قابلتوجهی در بخش صادرات را تجربه کردیم که میتواند برای برنامه ریزی های آینده استراتژی خوبی باشد تا گامهای مهم تری را در این رابطه برداریم.
ابروفراخ با اشاره به رصد حوزه کاغذ دوبلکس گفت: در زمینه صادرات این بخش نیز از وضعیت خوبی برخورداریم که نشاندهنده این موضوع است که ما در کشور به شرایط خوبی دست یافته ایم و میتوانیم با تقویت و برنامه ریزی منظم برای ایجاد ارزش های افزوده جدید اقدام کنیم.
وی با تاکید بر تغییرات نرخ تسعیر ارز در بازارهای جهانی، افزایش ۳۰ درصدی قیمت مواد اولیه گفت: هم اکنون بازار شرایط نابه سامانی را تجربه می کند با این حال سعی داریم تا با برنامه ریزی درست و دقیق بتوانیم صنعتگران، تولیدکنندگان و فعالان این حوزه کمترین آسیب را متحمل شوند. علاوه بر آن این اطمینان را می دهیم که با استراتژی که در پیش گرفته ایم حاشیه سود مناسبی را در این حوزه برای همه واحدهای تولیدکننده داخلی رقم بزنیم.
مدیرکل دفتر صنایع سلولزی وزارت صمت تصریح کرد: در مدت کوتاهی که در محضر شما عزیزان بودم بسیار خرسندم که هماهنگی بین زنجیره تأمین کاغذ اعم از تولیدکنندگان، واردکنندگان، چاپ و غیره وجود دارد زیرا همواره معتقدم بیشترین کمک و نیاز ما در تولید به هماهنگی، همدلی و همفکری است و خوشبختانه برگزاری چنین مجالسی نشان می دهد این اتفاق در حال شکل گیری است.
ابروفراخ در ادامه به اهمیت و تاثیرگذاری صنعت استراتژیک بسته بندی اشاره کرد و گفت: صنعت بسته بندی در همه صنایع میتواند اثر گذار باشد و مشخصا تغییر قیمت در بخش تولید کاغذ و بسته بندی میتواند در قیمت تمام شده تمامی محصولات کشور تاثیر بگذارد؛ بنابراین ما آماده ایم از پیشنهادات، راهکارها و رهنمودهای همه تولیدکنندگان، انجمن ها و سندیکا برای برنامه ریزی و هدف گذاری این صنعت استفاده کنیم و حمایت های همه جانبه در این حوزه داشته باشیم تا در آینده نزدیک گسترش و توسعه بهتری را در این بخش شاهد باشیم.
وی با اشاره به موضوع مهم تهیه آخال به عنوان یکی از مهمترین مسائل حوزه کاغذ و صنایع مرتبط اظهار داشت: امیدواریم بتوانیم از مسیری قانونی و به صورت شفاف و ضابطه مند در مورد مسئله واردات آخال تسهیل گیری صورت بگیرد و همچنین از ظرفیتهای تأمین آخال در کشور که جز برنامه ها و دستور کار وزارتخانه است به وضعیت مطلوبی برسیم که این مورد نیز همکاری همه بزرگان این صنعت را می طلبد.
مدیرکل دفتر صنایع سلولزی وزارت صمت با تاکید بر ظرفیتهای تولید کاغذ در کشور بیان کرد: ما با حمایت هایمان در حوزه توسعه صادرات، گامهای مثبت و قوی بر می داریم؛ علاوه بر آن از سرمایه گذاری در حوزه هایی که با کمبود روبرو هستیم همچون کاغذ تحریر که هم اکنون بخش اعظم آن از خارج کشور تأمین می شود حمایت می کنیم و در سال جاری عزممان را جزم کرده ایم تا با همکاری بزرگان، فعالان در این بخش نیز به خودکفایی برسیم.
توسعه همکاری تشکلهای صنایع سلولزی
در ادامه حجت صفرپور، مدیرعامل تعاونی انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق از سوی هیئت مدیره این انجمن گفت: مراسم امروز فرصتی مغتنم و با هدف توسعه و تعمق همکاری تشکلهای این صنعت خصوصا سندیکا و انجمن در سال جاری است.
وی در ادامه گفت: اعضای انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق با مصرف بیش از ۶۰ درصد کاغذ بسته بندی تولیدی کشور و با تولید بیش از ۵۴۰ هزار تن در سال، نقش مهمی در صنعت سلولزی و به طور خاص صنعت کارتن دارند و به عنوان حلقه تکمیل کننده زنجیره تولید بیش از ۸۵ هزار واحد تولیدی و ده ها میلیون تن محصولات کشاورزی و صنعتی داشته و بالطبع در رونق اقتصادی کشور سهم بسزایی را ایفا می کنند.
به گفته صفرپور صادرات محصولات تولیدی و توزیع کالاهای اساسی ازجمله دارو، مواد غذایی و غیره با وجود بسته بندی کارتنی میسر می شود و جزء لاینفک این محصولات است.
وی تصریح کرد: امروزه ما در جهانی زندگی می کنیم که در هر ثانیه بیش از ۱۴ تن کاغذ تولید و مصرف می شود و با رشد تکنولوژی و توسعه کسب و کار اینترنتی، مصرف کاغذ بسته بندی که در حدود ۵۷ درصد کل مصرف انواع کاغذ را شامل می شود؛ بسیار قابل توجه است؛ اما در ایران این میزان یعنی تولید ثانیه ای کاغذ حدود ۷۰ کیلوگرم بوده که کمتر از نیم درصد جهان است.
صفرپور در ادامه این سوال را مطرح کرد که چرا ایران متناسب با روند رو به رشد مصرف کاغذ و بسته بندی کاغذی در دنیا و حتی کشورهای همسایه چنین رشدی را شاهد نبوده و برعکس در استفاده از بسته بندی های پلیمری و آسیب رسان به محیط زیست پیشرو است؟
وی در پاسخ به این سوال گفت: دغدغه اصلی انجمن و یقینا اکثر صنعتگران سلولزی را میتوان در چند مورد خلاصه کرد که عبارتند از اجباری کردن بسته بندی کاغذی به جای بسته بندی های پلیمری، رعایت استاندارهای حداقلی در تولید کاغذ و کارتن و به روزرسانی استاندارهای کیفی، ضرورت هماهنگی تولیدکننده و مصرف کننده از طریق انجمن و سندیکا، برنامه ریزی مشترک انجمن و سندیکا برای تدوین استراتژی های صنعت سلولزی کشور، تلاش برای حل معضل کمبود آخال و تشکیل کارگروه مشترک برای استخراج آمار و اطلاعات درست از کل چرخه تأمین، تولید و مصرف است که باید به آن توجه ویژه داشت.
بازسازی و نوسازی صنایع کارتن و کاغذسازی با تسهیلات ارزان
در انتهای این مراسم ابوالفضل روغنی گلپایگانی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران ضمن عرض خیر مقدم مجدد به حضار با اشاره به تاریخچه تولید کاغذ در جهان و اینکه ایران بعد از کشور چین در جایگاه دوم قرار داشته که به فناوری تولید کاغذ دست یافته گفت: تولید کاغذ یکی از مهمترین ابداعات بشر بوده و بعد از آن همه ابداعات و اتفاقات روی آن ثبت و مکتوب شده است بنابراین صنعت کاغذ به عنوان یک صنعت استراتژیک نیازمند توجه ویژه است.
روغنی ادامه داد: در نسخه ابتدایی سند راهبری کشور ۸ صنعت به عنوان صنایع پیشران مطرح شدند که متاسفانه صنایع سلولزی در آن بین جای نداشت، با استناد به تاکید رهبر بر مسئله کاغذ و با تلاش و زحمات همکاران در نگاه دوم به سند راهبردی، صنایع چوب و کاغذ نیز به عنوان صنعت یازدهم به عنوان صنعت پیشران شناخته و معرفی شد که امیدواریم در برنامه های دولت محترم حرکت مناسبی در این زمینه داشته باشند.
وی با بیان آمارهایی از تولیدات کاغذ در جهان گفت: در دنیا حدود ۴۲۵ میلیون تن کاغذ تولید می شود که از این میزان حدود ۱۲۵ میلیون تن که در حدود ۵/۲۹ درصد می شود به کشور چین اختصاص دارد؛ آمریکا با ۷۲ میلیون تن تولید کاغذ و ۱۷ درصد در مقام دوم و ژاپن با ۲۶ میلیون تن؛ ۶ درصد در رتبه سوم قرار دارد و بعد از آن کشور آلمان با ۲۳ میلیون تن در حدود ۵/۵ درصد و هند با ۱۸ میلیون تن در رتبه های بعدی قرار دارند.
بیشتر بخوانید: روغنی گلپایگانی گفت: گره اصلی صنعت در عدم دسترسی کافی به مواد اولیه است
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران با اشاره به تاکید و توجه مقام معظم رهبری بر مسئله کاغذ تحریر و تشکیل کارگروه های مختلف در این زمینه بیان کرد: برای رسیدن به وضعیت مناسب نیازمند برنامه ریزی هستیم.
وی در ادامه گفت: در سال ۲۰۰۸ تولید کاغذ تحریر به ۱۵۰ میلیون تن در جهان رسیده بود که با شیوع کرونا ویروس در جهان در سال ۲۰۱۹ این عدد به حدود ۱۰۰ میلیون تن کاهش یافت و پیش بینی شده این عدد تا سال ۲۰۲۵ به حدود ۵۰ میلیون تن برسد. تولید کاغذ روزنامه در سال ۲۰۰۸ در حدود ۲۸ میلیون تن بود که با ایجاد فضای مجازی و گسترش شبکه های اجتماعی در سال ۲۰۱۹ به ۲۰ میلیون تن رسید و پیش بینی می شود که با کاهش روز به روز هموار شود. تولید کارتن در دنیا در سال ۲۰۲۰ نیز ۲۶۵ میلیون تن بوده که ۱۲۵ میلیون تن از آن سهم آسیا بوده است.
روغنی در ادامه به بررسی وضعیت صنایع سلولزی در بازه زمانی ۱۰ ساله، بین سال های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ پرداخت و گفت: وضعیت تولید کاغذ چاپ و تحریر در سال ۹۰ در حدود ۲۸ هزار تن بود که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۲۰ هزار تن رسید، بالاترین رنج تولید این محصول در کشور با ۷۶ هزار تن به سال ۱۳۹۴ بر می گردد. صادرات آن نیز در سال ۱۳۹۰ حدود ۲۸۳ هزار تن بود که در سال ۱۴۰۰ به حدود ۲۱۳ هزار تن رسید و بالاترین واردات آن مربوط به سال ۹۸ است که در حدود ۳۶۷ هزار تن واردات کاغذ تحریر داشتیم.
وی ادامه داد: تا سال ۹۴ ما نیازمند واردات کاغذ بسته بندی بودیم ولی با برنامه ریزی درست در وزارت صنعت، معدن و تجارت امروزه دیگر نه تنها به واردات نیاز نداریم بلکه صادرات را نیز در برنامه کشور قرار داده ایم. روند تولید کاغذ بسته بندی در سال ۹۰ ۵۴۰ تن بود که در سال ۱۴۰۰ این عدد به یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن رسید. واردات ما در این بخش در سال ۹۰، ۱۶۸ هزار تن بود که در سال ۱۴۰۰ به حدود ۳۷ هزار تن رسید. بیشترین آمار واردات آن به قبل از سال ۹۴ می رسد که تولید در حوزه کاغذ بسته بندی به صورت گسترده نبود.
به گفته روغنی روزی کشور به ۱۳۰ هزار تن کاغذ روزنامه احتیاج داشت که امروزه آمار واقعی آن به ۱۳هزار تن رسیده است و این نشان می دهد که این بخش در حال نابودی است. تولید کاغذ تیشو در سال ۹۰ حدود ۳۷ هزار تن بود ولی امروزه تولیدات در این زمینه به ۱۷۵ هزار تن رسیده است و نه تنها نیاز داخلی مرتفع می شود بلکه میتوانیم با تقویت صادرات در این زمینه به ارز آوری دست یابیم.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در زمینه مقوای دوبلکس گفت: تولید این محصول در سال ۹۰ حدود ۵۰ هزار تن و وارداتمان ۲۵۰ هزار تن بود. در سال ۱۴۰۰ تولیداتمان در این زمینه به ۱۱۰ هزار تن و واردات به ۹۵ هزار تن رسیده است که این مورد خود نشان از سرمایه گذاری های تازه در این زمینه است.
روغنی تصریح کرد: در سنوات گذشته ساماندهی بازار کاغذ کشور با دستور مقام معظم رهبری در کمیسیون فرهنگی مجلس پیگیری شد و بر همین اساس جلسات متعددی نیز مبنی بر حمایت از تولید کاغذ برگزار شد؛ امیدواریم وزارت صمت نیز به این موضوعات توجه نشان دهد.
وی با تاکید بر اهداف صادراتی محصولات بیان کرد: سهم بسته بندی هر کالا ماکسیمم ۸ درصد است ولی باید به این نکته توجه کرد که لباس هر کالا بسته بندی آن است و برای عرضه بهتر باید به بسته بندی آن توجه ویژه داشت. علاوه بر آن باید از بسته بندی پلیمر و پلاستیکی نیز به سمت بسته بندی کاغذی که دوستدار محیط زیست است حرکت کنیم و این کار با تشکیل کارگروه ملی میسر است. این کارگروه تنها برای کاغذ تحریر تشکیل شده است در صورتی که برای رسیدن به اهداف صادراتی این اتفاق باید برای کل صنایع بسته بندی رخ دهد.
به گفته رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران امروزه در ایران امکان تولید کاغذ تحریر در کشور خیلی کم است و تنها شرکت چوب و کاغذ مازندران در این زمینه فعال است و باید با تسهیل گری فرصتی برای واردات این محصول ایجاد شود.
وی ادامه داد: تأمین آخال جزئی از مسائل حاکمیتی به حساب می آید و نیاز به رفع موانع و تسهیل گری در واردات دارد علاوه بر آن در خصوص جمع آوری ضایعات و آخال در کشور نیز وضعیت خوبی نداریم و این مورد نیز مستلزم فرهنگ سازی است و برای فرهنگ سازی در این زمینه صدا و سیما و همه ارکان کشور باید وارد شوند تا بتوانیم به صورت فرهنگ آن را در کشور جا بیاندازیم. برای جمع آوری این طلای کثیف که شامل ضایعات، پوشال، آخال و … می شود باید مکانیسمی طراحی کنیم تا با جمع آوری آن را به ارزش افزوده بدل کنیم؛ بنابراین خواستار نگاه حاکمیتی به این موضوع هستیم.
روغنی در ادامه با اشاره به بحث ارز آوری از طریق صادرات گفت: باید بر اساس عرضه و تقاضا و همچنین میزان تولید کشور بستر صادرات محیا شود نه اینکه از صادرات آزاد جلوگیری شود؛ به نظر بنده این مورد برای تمام صنایع امری ناپسند و غلط است.
وی با اشاره به مستهلک شدن صنایع کارتن و کاغذ سازی گفت: ما برای بازسازی و نوسازی این صنعت نیازمند وام های ارزان قیمت هستیم و درخواست داریم تا این مورد در بودجه های دولتی سازمان برنامه و بودجه پیش بینی شود تا از این صنعت به درستی بهره برداری شود.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران بیان کرد: سال ۱۴۰۱ توسط مقام رهبری به نام «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» مزین شده است؛ برای حرکت در این مسیر از همکاران درخواست می کنیم تا پیشنهاداتشان را برای تشکیل کارگروه به ما ارائه دهند.