حضور معاون فرهنگی وزیر ارشاد در آیین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران و سومین همایش علمی علوم و فناوری چاپ ایران با حضور فعالان عرصه صنعت چاپ و بسته بندی ایران در روز شنبه (۵ شهریور ماه) در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد، محمد بیطرفان رئیس انجمن علمی فناوری چاپ ایران، احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران، مجتبی معراج محمدی رئیس اتحادیه لیتوگراف و چاپ دیجیتال تهران، جلال ذکایی عضو شورای سیاست گذاری صنعت چاپ و نایب رئیس اتحادیه لیتوگرافان، غلامرضا شجاع مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان تهران، احمدرضا اعتماد مظاهری، مدیرعامل تعاونی چاپخانه داران تهران از جمله افرادی بودند که در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران حضور داشتند. همچنین این مراسم به صورت آنلاین میزبان جمعی از مدیران ارشاد استان های کشور بود.
صنعتی راهبردی
در ابتدای آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران محمد بیطرفان رئیس انجمن علمی فناوری چاپ ایران اظهار داشت: انجمن علمی فناوری چاپ افتخار دارد که برای هشتمین سال متوالی این مراسم را با همت و مشارکت همه فعالان این حوزه برگزار کند. این دوره از هفته علوم و فناوری چاپ ایران با شعار «صنعت چاپ و راهبردهای توسعه در برنامه هفت» برگزار می شود.
به گفته بیطرفان بومی سازی، خوداتکایی و پژوهش های کاربردی با رویکرد فناوری های نوین، صنایع خلاق و فناوری های نرم با محوریت آینده پژوهی، کسب و کار دانش بنیان و آنلاین مبتنی بر شعار سال، فرصت ها و چالش های توسعه صادرات محصولات چاپی و غیر نفتی با محوریت پیمان های منطقه ای، روزآمدی تشکل های صنعت چاپ در مواجهه با صنعت و اقتصاد دانش بنیان و زنجیره تامین تا مصرف با تاکید بر ایران ساخت و صیانت از زبان فارسی از جمله نشست های هم اندیشی علمی و تخصصی صنعت چاپ در جریان برگزاری هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران است.
وی در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران عنوان کرد: انجمن علمی و فناوری همواره با مشارکت تشکل های صنفی کل کشور یکی از مهم ترین و هم افزاترین رویدادهای ملی در صنعت چاپ کشور است. این انجمن از ابتدای فعالیت خود صنعت چاپ را به عنوان صنعتی راهبردی به رسمت شناخته و خواستار برگزیده شدن به عنوان یک صنعت راهبردی بوده است.
همایشی در راستای پیشرفت صنعت چاپ
در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران علی اکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تبریک روز صنعت چاپ اظهار داشت: انجمن علمی و فناوری صنعت چاپ ایران همواره پیشقدم و آغازگر برنامه های روز صنعت چاپ بوده است. از این منظر قدردانی می کنم و امیدوارم برگزاری چنین مراسم هایی زمینه پیشرفت صنعت چاپ در کشور را فراهم کند.
وی ادامه داد: دفتر چاپ و نشر با توجه به سیاست و برنامه ریزی هایی که دارد، هر سال در آیین بزرگداشت روز صنعت چاپ برنامه هایی استانی را تحت عنوان جشنواره ملی در دستور کار دارد. امیدوارم که مجموعه این مراسم ها که توسط انجمن آغاز می شود و با نمایشگاه چاپ و بسته بندی در شهر آفتاب ادامه پیدا می کند، در شان صنعت چاپ برگزار شده و رضایت فعالان این عرصه را فراهم آورد.
ضرورت فراگیری زبان و ادبیات قانون
جلال ذکایی عضو شورای سیاست گذاری صنعت چاپ کشور و نایب رئیس اتحادیه لیتوگراف تهران در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران اظهار داشت: مبرهن است که نظام برنامه ریزی کشور باید بر ریل خود قرار بگیرد و هر صنفی که تقاضا یا ادعایی مبنی بر توسعه را دارد بی نیاز از برنامه ریزی نیست. صنعت چاپ نیز به عنوان یک صنعت تاثیرگذار از این منطق باید پیروی کند.
وی ادامه داد: الفاظی که برای صنعت چاپ از جمله صنعت مادر، فراصنعت، صنعت پیشرو استفاده می شود شاید برای سخنرانی ها و خطابه ها خوب باشد اما باید براساس منطق و علم اثبات کنیم که چنین الفاظی درست است یا خیر؛ از همین رو بنده از لفظ صنعت تاثیرگذار استفاده می کنم.
ذکایی در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران اظهار داشت: باید دید چرا موفق به جایابی صنعت چاپ در طول سالیان گذشته در برنامه های بالادستی کشور نشدیم. در قانون برنامه توسعه پنج ساله تا به الان ردپای مستقیم از صنعت چاپ دیده نشده است. باید توجه کنیم که هر دو بخش خصوصی و دولت در این راستا به یک اندازه مقصر هستند و باید تلاش بیشتری برای یافتن جای پای مناسبی برای صنعت چاپ در قوانین بالادستی داشته باشیم.
نایب رئیس اتحادیه لیتوگرافان در رابطه با علت این مسئله بیان داشت: دلیل اصلی این ماجرا نداشتن ادبیات درست برای مواجهه با نظام برنامه ریزی کشور توسط کلیه بازیگران این صنعت است. ترجیع بند کلام همه در سخنرانی های مختلف نوسازی ماشین آلات، تسهیلات بانکی، معافیت مالیاتی و غیره است در صورتی که این مشکلات تنها مربوط به صنعت چاپ نمی شود و دیگر صنایع هم درگیر این معضلات هستند اما چگونه است که آنها می توانند نقشی جدی در استاد بالادستی داشته باشند اما صنعت چاپ نمی تواند؟ ما نتوانستیم با یک ادبیات علمی با قانون گذاران کشور صحبت کنیم.
وی ادامه داد: گلایه های زیادی می توان در کمیسیون های مختلف مجلس نسبت به صنعت چاپ مطرح کرد اما تمام صحبت ها باید با اعداد و ارقام همراه باشد. یکی از وظایف شورای راهبردی صنعت چاپ تبدیل اطلاعات به اسناد قابل اعتنا و قابل مقایسه است.
به گفته ذکایی اگر این اراده در جمع صنف چاپ و دولت و مرکزهای پژوهش های مجلس به عنوان یک نهاد علمی وجود نداشته باشد همین طور تسری پیدا خواهد کرد و گزارش نهایی قابل استناد نخواهد بود.
وی در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران در این رابطه گفت: باید زبان قانون را بدانیم و ادبیات آن را فرا بگیریم تا بتوانیم به نتیجه مطلوب برسیم. پیش نیاز این مسئله نیز اجرای طرح آمایش سرزمینی در حوزه صنعت چاپ به عنوان یک اصل جدی است. همچنین مطالعه وضعیت کشورهای رقیب، بررسی و آسیب شناسی توسعه صنعت چاپ، بررسی تکنولوژی های نوظهور در این صنعت از جمله چاپ دیجیتال، بررسی بازارهای رو به رشد و روبه ظهور از دیگر مولفه های جدی است که باید به آن توجه کرد.
ذکایی در خاتمه سخنان خود در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران به قرائت پیشنهادی که برای متن قانون برنامه ششم توسعه ارائه کرده بود، پرداخت و گفت: متن این پیشنهاد به سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت از این قرار بود که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت طرح جامع توسعه، بازسازی و نوسازی صنعت چاپ ایران را با رویکرد اصلاح نظام صنفی، رفع مشکلات ساختاری و حمایت های قانونی، مقرراتی، بیمه ای و مالی از بخش خصوصی، روزامدسازی ماشین آلات و تجهیزات چاپ و صنایع وابسته، ارتقای دانش فنی دست اندرکاران چاپ، استانداردسازی فعالیت های چاپ و توسعه ظرفیت های صنایع چاپ از طریق شهرک های تخصصی در سال اول برنامه تهیه و تصویب کند. همچنین بیان شد که دولت موظف است هرساله در قوانین بودجه ردیف اعتباری مستقلی را برای اجرای این طرح اختصاص دهد. امیدوارم در دولت سیزدهم و برنامه های شوراهی راهبردی کارهای مفید و مثمر ثمری در این رابطه انجام شود.
اهمیت تامین منابع مالی برای صنعت چاپ
در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران غلامرضا شجاع مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان ضمن تبریک روز صنعت چاپ اظهار داشت: یکی از بزرگ ترین معضلات صنعت چاپ، منابع مالی است که در واقع یکی از دلایل دست نیافتن به اهداف برنامه های پنج ساله در دوره های قبلی همین موضوع بوده است.
وی در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران ادامه داد: متاسفانه بانک ها با دولت و صنایع مختلف همراه نیستند و دیدگاهشان بیشتر سودآوری است. اگر برنامه هفتم توسعه می خواهد مبتلا به برنامه های ۵ ساله قبلی نشود باید منابع مالی مشخص و محکمی را تدارک ببیند. این برنامه ها شدنی نیست مگر با همراهی بانک های کشور.
شجاع در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران با اشاره به دست نیافتن به اهداف برنامه های پنج ساله در ادوار گذشته اظهار داشت: امیدوارم در دوره جدید دولت برنامه هایی برای این موضوع داشته باشد و منابع مالی هم مشخص باشد. همچنین ضرورت دارد دولت آسیب شناسی کند که چرا به اهداف دست نیافتیم تا برای تحقق قبلی برنامه ریزی کنیم. همچنین تا زمانی که نظام بانکی توسط دولت اصلاح نشود و بانک ها خود را به سطح جهانی نزدیک نکنند نمی توانیم توقع داشته باشیم که به راهبردهای توسعه چاپ و نشر نزدیک شویم.
وی در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران خطاب به مدیرکل فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: دولت های قبل؛ چاپ را فرزند خود نمی دانستند و آنقدر که به نشر بها می دادند از حوزه چاپ دور بودند. یکی از خلاءهای قانونی که در دستگاه های مختلف وجود دارد این هست که در هنگام مواجهه با برنامه های پنج ساله توسعه به جای همراه شدن با آن خودشان را تحمیل می کنند. در وزارت ارشاد هم این خلاء وجود دارد که جایگاه صنعت چاپ به صورت شفاف بروز و ظهور ندارد.
شجاع خاطرنشان کرد: نباید دولت و نظام را مقصر دانست بلکه اول باید خودمان را مقصر بدانیم چون نتوانستیم خواسته هایمان را شفاف مطرح کنیم و متولی ما هم به صورت جدی دنبال برنامه های ما نبوده است.
لزوم تغییر استراتژی توسعه و بهبود فضای کسب و کار صنعت چاپ مانند همه صنایع باید در برنامه هفتم توسعه دیده شود تا بلکه از این طریق بتوانیم در آینده به اهداف خود دست یابیم. اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی از مهم ترین اتفاقاتی است که امیدوارم در برنامه هفتم توسعه گنجانده شود.
وی در پایان سخنان خود در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران خاطرنشان کرد: اقتصاد سیاست زده ناشی از سیستم اقتصادی لیبرالیسم است که ضد منافع نظام مقدس جمهوری اسلامی و مانع ایجاد عدالت و اهداف آن برای مستضعفین بوده است که امیدوارم دولت سیزدهم با اهداف بلندی که دارد انقلابمان را به جایگاه اصلی خود برساند.
دانش، آینده چاپ
سیدرضا غفاریان معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران در رابطه با موضوع ضرورت توجه به آموزش و پژوهش در صنعت چاپ سخن گفت.
وی بیان داشت: بازار جهانی چاپ در سال ۲۰۲۱ حدود ۴۳۴ میلیارد دلار بوده است که برخی از شرکت ها این رقم را ۸۲۱ میلیارد دلار اعلام کرده اند. پیش بینی می شود رشد سالانه این بازار تا سال ۲۰۲۷ سالانه دو درصد باشد. در این میان انتظار است سهم ایران با توجه به مزیت های مختلفی چون منابع طبیعی و معدنی و مزیت های استراتژی و جغرافیایی و … به ۱۵ میلیارد دلار برسد. آنچه که موجب نجات صنعت چاپ در طوفان هایی که صنایع مختلف دچارش شده اند، دانش است.
غفاریان در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران گسترش محصولات سفارشی و شخصی سازی شده، گسترش چاپ هوشمند، تجارت الکتررونیک در چاپ، حضور صنعت چاپ در بازارچه های انلاین؛ چاپ ابری و چاپ سبز را از جمله دلایل توجه به حوزه دانش در صنعت چاپ برشمرد.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران بیان داشت: ادغام صنعت چاپ با فناوری های نوظهور یک واقعیت در حال رخ دادن است. ترغیب و تشویق بازیگرانی که گام های درستی بر می دارند، می تواند دنیای مهارت ها، کسب و کارها و آموزش و پژوهش را با هم متحد کند.
وزارت صمت در کنار صنعت چاپ
در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران مونا ابروفراخ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشت افزار وزارت صمت با بیان اینکه نمی توان صنعت چاپ را صنعتی مغفول برشمرد که در این سال ها تحولی نداشته است، گفت: تحول صنعت چاپ در سال های گذشته چشمگیر بوده است به طوری که نمی توان آن را نادیده گرفت. این صنعت در ایام کرونا و پساکرونا که بسیاری از صنایع را تحت تاثیر خود قرار داد همچنان به کار خود با قوت ادامه داده اما به هر حال هنوز جای کار بسیاری در این حوزه وجود دارد و نمی توانیم ادعا کنیم که در نقطه مطلوب قرار گرفته ایم.
وی ادامه داد: یکی از مطالبات حوزه چاپ کشور دیده شدنشان به عنوان صنعت بوده است. صدای همگرایی فعالان این صنعت باعث شد که در این دولت با دستور دکتر فاطمی امین وزیر صمت، دفتر مخصوص حوزه چاپ ایجاد شده و آن را به عنوان یک صنعت بپذیریم. البته این بی راه نبوده است زیرا ۳۰۵ واحد چاپی در کشور داریم که اگر ظرفیتی بالغ بر یک و نیم میلیون را برایشان حساب کنیم تقریبا ۶۱ هزار میلیارد ریال در این واحدها سرمایه گذاری شده است. حدود ۱۰۱ واحد نیز در حال احداث و حدود ۱۰۰ هزار میلیارد ریال پروژه درحال بهره برداری در این صنعت وجود دارد.
ابروفراخ در پایان سخنان خود در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران تصریح کرد: حداقل ۵۳ واحد ادوات چاپ با ۶۷ هزار تن ظرفیت در کشور وجود دارد که ۳۰ هزار نفر به صورت مستقیم در حال فعالیت هستند. همچنین این واحدها دارای ظرفیت اشتغال جدید نیز هستند. همه اینها در کنار هم نشان می دهد تکنولوژی ها، به روز رسانی آن ها می تواند اتفاقات بهتری را رقم بزند. ما هم در وزارت صمت تمام تلاش خود را برای رسیدن صنعت چاپ به جایگاه واقعی خود به کار خواهیم بست.
حل مشکلات صنعت چاپ، اراده دولت
یاسر احمدوند در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران ضمن بیان اینکه با گذشت یک سال از اسقرار دولت همه شاهد بودیم که اراده دولت بر حل مشکلات در زمینه های مختلف از جمله صنعت چاپ بوده است، گفت: صنعت چاپ در زمان استقرار ما در یک حالت بلاتکلیفی به سر می برد. از یک طرف وزارت ارشاد تمایلی برای تولی گری این صنعت نداشت و از طرف دیگر برخی ملاحظات مانع انتقال آن به وزارت صمت می شد.
وی در آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران ادامه داد: در نهایت وزارت ارشاد با جدیت اعلام کرد طبق قانون مسئولیت و راهبری این صنعت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باقی خواهد ماند و در این میان همدلی و همگرایی دفتر چاپ در وزارت صمت در امور تسهیلات و حمایت و ارائه مجوزها برای موفقیت این عرصه ضروری خواهد بود.
مدیرکل دفتر چاپ و نشر در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران اظهار داشت: صنعت چاپ احتیاج به نوسازی هم در زمینه تجهیزات و ماشین آلات و هم در زمینه نیروی انسانی دارد. تشکیل شورای راهبردی صنعت چاپ در وزارت ارشاد با حضور کارشناسان، فعالان و افراد ذی صلاح صنف و بخش علمی به طراحی نقشه ای جامع و کاربردی برای صنعت چاپ کمک می کند.
احمدوند در ادامه آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران توجه به بازارهای منطقه ای، حمایت از صادرات، تسهیل آیین نامه ها و مقررات، تسهیل بهره مندی از تسهیلات با نرخ ارزان و زمینه های ایجاد اشتغال در صنعت را از جمله مهم ترین مباحثی برشمرد که در این شورا پیگیری خواهد شد. همچنین توجه به طرح های چاپی در دور جدید سفرهای استانی و حضور جدی تر صنعت چاپ در شهرک های صنعتی از دیگر مباحثی بود که وی به آن ها اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: برگزاری هشتمین نکوداشت علوم و فناوری چاپ به صورت بین المللی
گفتنی است در پایان آیین افتتاحیه هشتمین نکوداشت هفته علوم و فناوری چاپ ایران بیانیه این دوره قرائت شد. همچنین انجمن علمی و فناوری چاپ، تندیس یادبود این همایش را به سیدرضا غفاریان معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر بهنام زنگی رئیس انجمن علمی پژهشی های هنری ایران، دکتریاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت ارشاد و مونا ابروفراخ مدیرکل دفتر صنایع سلولزی، چاپ و نوشت افزار وزارت صمت به پاس قدردانی از حمایت و همراهی این افراد همچنین تندیسی نیز به محمد بیطرفان رئیس انجمن علمی و فناوری چاپ ایران به عنوان میزبان جشنواره اهدا شد.