مولود مهتاب خواه؛ بانویی پرتلاش و پر مهر
برخی از فعالان صنف صحاف روز پنج شنبه (۱۷ شهریورماه) به همراه محمد جواد دلشاد پیشکسوت عرصه چاپ و صحافی ضمن حضور در منزل مولود مهتاب خواه بانوی پیشکسوت صحاف، از وی دیدار و به پاس یک عمر تلاش و خدمتگزاری به صنف صحافی از وی تقدیر کردند.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ سکوت گرگ و میش، صبحگاهان میزبان صدای قدم های بانویی می شود که کرکره زندگی را با یاد پروردگار رزاق بالا کشیده و با شوقی بی حد و بدون احساس خستگی شروع به کار می کند و این داستان عمر حدودا ۶۰ ساله ای است که نه تنها دچار دور تکرار نمی شود بلکه هر روز انگیزه ای تازه را در وجود پر از نورش کاشته؛ آنچنان که چون پیچکی بالا رفته تا به گنبد نیلی برسد.
مولود ۹ ساله که هنوز باید برای عروسک هایش مادری و با دختران کوچه گرگم به هوا بازی کند، بنا به درخواست یکی از آشنایان که در حوزه چاپ فعالیت داشت و با موافقت مادرش قدم در مسیری می گذارد که بیش از نیم قرن جدایی از آن برایش غیرممکن می شود و آنچنان عاشق که باورنکردنی و آنچنان صادق که ناگفتنی به حرفه ای به نام صحافی می پردازد.
حرفه ای که امروز در عنفوان هشتاد سالگی نه تنها از قدم گذاشتن در آن پشیمان نیست بلکه هنوز هم امیدوار است تا با بازیافتن سلامتی بتواند بار دیگر کار را از سر بگیرد. خلوص کلامش را می توان از برق چشمانش هنگامی که از خاطراتش سخن می گوید به راحتی فهمید.
مولود مهتاب خواه، نام نیک امروزش را مرهون تلاشی می داند که سال های سال در سرما و گرما و در اوج فراز و فرودهای زندگی شخصی اش از آن دریغ نکرد. خدمت صادقانه ای که موجب شد خانواده بزرگ چاپ در روزی که متعلق به این صنعت بود -۱۱ شهریورماه- به پاس قدردانی از او و خدماتش ایستاده تشویق اش کنند و جمعی از فعالان صنف صحاف نیز برخود لازم دانستند که به رسم ادب و احترام با این بانوی پیشکسوت دیداری تازه کرده و تاکید کنند که همواره و در همه جا تمام قد به یادش هستند و حمایت از او را برخود واجب می دانند.
فعالان صنف صحاف برای دیدار از مولود مهتاب خواه، این بانوی فرهیخته برنامه ای ویژه تدارک دیده بودند و آن چیزی نبود جز حضور محمدجواد دلشاد پیشکسوت صحافی ایران و همکار قدیمی مولود مهتاب خواه! برنامه ای که برای لحظاتی نه تنها این دو پیشکسوت را بلکه همه حاضران را دچار احساساتی عمیق و شگرف کرده و فضای منزل را عطرآگین از مهر دو همکار و دوست قدیمی!
شغلی همانند زندگی
مولود مهتاب خواه در ادامه به بیان خاطراتی از عمر رفته در صحافی پرداخت. «صحافی اسلامی» به مدیریت اصغر سبزواری نخستین جایی بود که این بانوی صحاف در آن مشغول به کار شد. مهتاب خواه می گوید در آن سال ها که هنوز دستگاه های پیشرفته ای برای صحافی وجود نداشت، تمام کارها از جمله تهدوزی، ورق تاکنی و جلدسازی با دست انجام میشد.
او ادامه داد: من در ابتدا تهدوزی را یاد گرفتم و همراه با دیگر همکارانم با سوزن لحاف دوزی اقدام به این کار می کردیم و آنقدر غرق کار بودیم که تنها آخر وقت متوجه سوزش جای سوزن ها بر روی انگشتانمان می شدیم. بعدها که ماشین دوخت آمد کار را با دستگاه انجام دادیم.
مولود مهتاب خواه به مدت ۲۸ سال در صحافی اسلامی کار کرد و هم زمان با تعطیلی این مجموعه مجبور به خانه نشینی شد اما این سکون دوام چندانی نداشت و بعد از یک ماه به نزد محمدجواد دلشاد مدیر «صحافی دلشاد» رفت و پس از صحبت با وی دوباره مشغول به کار شد که این همکاری نیز ۳۳ سال ادامه یافت.
او با بیان اینکه پس از شروع بیماری اش دیگر توان کار کردن در صحافی را نداشت، بیان داشت: هنوز هم عاشقانه کارم را دوست دارم و می دانم که اگر دوباره قوت گذشته را بازیابم حتی برای یک لحظه تعلل نمی کنم و به کاری که دوست دارم باز خواهم گشت و آن را تا آخرین لحظه عمرم ادامه خواهم داد.
مولود مهتاب خواه ادامه داد: برای کسی که شغلش را دوست داشته باشد، کار تبدیل به بخشی از زندگی اش می شود. کار من جدا از زندگی ام نبود. فرزندانم را در صحافی بزرگ کردم و روز و شب های جوانی ام را بدون حتی یک روز مرخصی در آنجا سپری کردم. هوا تاریک بود که از خانه بیرون می رفتم و وقتی هم به خانه برمی گشتم باز هم هوا تاریک بود اما امروز حتی لحظه ای از این موضوع پشیمان نیستم و تنها ناراحتی ام این است که چرا نمی توانم دوباره به کار مورد علاقه ام بپردازم.
مهتاب خواه در ادامه ضمن قدردانی از فعالان صنف صحاف بابت حضور در منزلش گفت: دیدار مجدد شما برای من بسیار ارزشمند است و موجب تقویت روحیه ام شد. ما پیشکسوتان انتظاری جز این نداریم که به یادمان باشید و قطعا این اقدام شما به من یادآوری کرد که هنوز هم در خاطر شما عزیزان هستم.
یادی از بزرگان
سعید شاهواروقی فراهانی یکی از فعالان صنف صحاف با اشاره به لزوم قدردانی از پیشکسوتان گفت: ما خوشحالیم که در این صنف هستیم و شاگردی بزرگترها را می کنیم. از خداوند برای این عزیزان طلب طول عمر داریم تا به این واسطه بتوانیم از تجربیات و دعای خیرشان بهره مند شویم. بانو مولود مهتاب خواه از بزرگانی است که سال ها عمر و جوانی خود را در این راه گذاشتند.
وی ادامه داد: با توجه به امکانات امروزی متوجه خواهیم شد که این عزیز (مولود مهتاب خواه) با چه مشقتی فرزندانش را بزرگ کرده است. باید درود فرستاد به شرف و ایستادگی این مادر بزرگوار چرا که همه می دانیم صحافان شاید بتوانند امکاناتی را برای فرزندان خود مهیا کنند اما به خاطر مشغله کاری بزرگ شدنشان را نمی بینند.
فراهانی به ادامه یافتن این بازدیدها اشاره کرد و گفت: از چند سال پیش برگزاری چنین برنامه ای را درنظر داشتیم اما جرقه شروع این رویداد از دو ماه قبل و در جریان تجلیل از کارگران در روز صنعت چاپ زده شد. این حرکت پاسداشتی است از یک عمر فعالیت صادقانه تا به این شکل بتوانیم از رهنمودهای بزرگان به منظور پیشبرد اهداف شغلی و زندگی بهره مند شویم.
وی در ادامه با اشاره به مهجور بودن صنف صحاف اظهار داشت: هیچ گاه یادبودی برای این صنف جز در موارد معدود وجود نداشته و به نوعی همیشه نگاهی از بالا به پایین نسبت به صحافان وجود داشته است. امیدوارم با تشکیل یک گروه و با کمک اتحادیه و دوستان فعال در این حوزه بتوانیم صنف صحاف را به جایگاه و شأن واقعی اش برسانیم.
بانویی شریف
در ادامه احمد دلشاد به بیان خاطراتی از سال ها همکاری با مولود مهتاب خواه پرداخت و گفت: در طول سال ها همکاری با بانو مهتاب خواه آنچه توجهمان را به خود جلب می کرد وجدان کاری وی بود. به طوری که ایشان پیش از همه می آمدند و آخرین نفر هم از صحافی خارج می شدند. یک عده از کارگران به قدر مزد کار می کردند اما وی بدون صحبت از مسائل مالی هیچگاه آنچه را که از دستش بر می آمد دریغ نمی کرد.
بیشتر بخوانید: محمد جواد دلشاد؛ صحافی با دل شاد
او در ادامه بر اینکه تمام افرادی که توسط مولود مهتاب خواه پروش یافتند امروز از شرافتمندترین افراد این صنف هستند تاکید کرد و گفت: همیشه از بانو مهتاب خواه به نیکی یاد می شود چرا که کسی جز مهر و شرافت کاری از او ندیده است.
در پایان این دیدار لوح یادبود و هدیه ای از طرف فعالان صنف صحاف توسط محمدجواد دلشاد به مولود مهتاب خواه اهدا شد.