رئیس اتحادیه صنعت چاپ خراسان رضوی گفت: صنعت چاپ می تواند جایگزین صنعت نفت باشد، به شرط اینکه زیرساخت ها برایش فراهم شود.
علی مغانی در تشریح این مشکلات به گوشهای از نارسایی های این صنعت اشاره و اظهار کرد: یکی از مهمترین وظایف دولت حمایت از صنایع مختلف است که صنعت چاپ نیز در همین زمره قرار می گیرد. در گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تولیگری صنعت چاپ را هم در بعد محتوا و هم در بعد ماشینهای چاپ بر عهده داشت اما چند سالی است که حوزه دستگاههای چاپ از زیرمجموعه این وزارت جدا شده و به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است.
وی با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال حاضر فقط مسئول نظارت بر بعد محتواهای چاپی است، افزود: همین دوگانگی در مدیریت باعث ضربه های مهلکی به صنعت چاپ شده که این معضل در صورت تداوم خسارتهای جبرانناپذیری را به این صنعت وارد خوهد کرد.
رئیس اتحادیه صنعت چاپ خراسان رضوی فرسودگی ۱۰۰ درصدی دستگاه های چاپ استان و کشور را رهاورد عدم حمایت های دولتی از فعالان این عرصه دانست و بیان کرد: با ادامه این روند چرخه رقابت بین چاپخانه های ایرانی با رقبای بهروز خود که هم دسترسی به دستگاههای مدرن دنیا را دارند و هم از لحاظ اقتصادی این کار برایشان صرفه لازم را دارد، از بین خواهد رفت.
بیشتر بخوانید: مشکل چاپ بهرهمندی از تسهیلات صنعتی است
مغانی با اشاره به اعداد و ارقام جدید مربوط به خرید دستگاه های بهروز و مدرن چاپ دنیا عنوان کرد: برای خرید یک دستگاه چاپ ساده حداقل باید رقمی بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار هزینه کرد که اگر به دلار ۳۰ هزار تومان حساب کنیم، به عددی بیش از ۵۰ میلیارد تومان نیاز است. این رقم به غیر از آن مبلغی است که برای پرداخت به گمرک و هزینه های جانبی برای نصب دستگاهها باید کنار گذاشته شود و در حال حاضر چنین هزینهکردی برای چاپخانهدارها منطقی نیست.
وی با بیان اینکه حتی در حوزه تامین قطعات لازم برای دستگاههای چاپ نیز دچار مشکل هستیم، ادامه داد: طی ۲۰ سال گذشته، حتی یک ریال برای نوسازی قطعات مربوط به دستگاههای چاپ، گشایش اعتباری صورت نگرفته و این موضوع فرایند بازسازی را با مشکلات زیادی مواجه ساخته است همچنین چه در حوزه نوسازی دستگاهها و چه در زمینه خرید، این سوال پیش میآید که با وضعیت فعلی بازار آیا امکان بازپرداخت ارقام چندین میلیاردی این صنعت را داریم یا نه؟
چاپخانههای استان به تعداد انگشتهای دست هم کتاب چاپ نمیکنند
رئیس اتحادیه صنعت چاپ خراسان رضوی با اشاره به دنیای گسترده و پیچیده صنعت چاپ بیان کرد: این گستردگی به دلیل ورود این صنعت به حوزههای تجاری و بستهبندی است که تنوع بسیار بالایی دارد و به نیاز بدون تردید مردم تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه از داروهای داروخانهای تا کارتهای شناسایی و هویتی، از بلیت مترو و اتوبوس تا سردرِ مغازهها پوشیده شده از محصولات چاپی است، اظهار کرد: با این حال وقتی سخن از صنعت چاپ به میان میآید همه ذهنشان به کتاب و روزنامهها متمایل میشود، در حالیکه چاپخانههای استان به تعداد انگشتهای یک دست هم کتاب چاپ نمیکنند و از طرفی دیگر به دلیل تورم افسارگسیخته چاپ روزنامه هم زیانده است.
مغانی با تاکید بر این که صنعت چاپ میتواند جایگزین صنعت نفت باشد، به شرط اینکه زیرساختها برایش فراهم شود، افزود: خراسان رضوی به دلیل مجاورت با کشورهای حوزه آسیای میانه، جایگاه بسیار خوبی را میتواند در حوزه صادرات محصولات چاپی داشته باشد و در این مسیر کارهای بزرگی هم صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: خراسان رضوی با ۲۲ شهرستان، چاپخانههای بسیار خوبی دارد که سهم بالایی در تولیدات چاپی شهر مشهد، استان خراسان رضوی و سایر نقاط ایران و جهان دارند. خانواده تحت پوشش اتحادیه چاپ خراسان رضوی نیز به بیش از ۶۵۰۰ نفر در استان میرسد و فقط در شهر مشهد بیش از ۲۰۰۰ کارگر در این صنعت مشغول فعالیت هستند.
تدوین بسته حمایتی جدید برای صنعت چاپ استان در آینده نزدیک
امیررضا رجبی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز با اشاره به فرصتهای اثرگذاری جشنواره در رونق صنعت چاپ و بسته بندی در استان اظهار کرد: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، استان خراسان رضوی به دلیل برخورداری از شهرکهای صنعتی متعدد، خصوصاً در مناطق پیرامونی مشهد این فرصت را داشته است که به عنوان یکی از قطبهای مهم صنعت چاپ و بستهبندی در کشور فعال باشد؛ تا جایی که امروز ۴ واحد تولید قوطی فلزی در استان، روزانه ۴ میلیون قوطی فلزی آماده برای چاپ را به صنایع وابسته تحویل میدهند.
بر اساس گزارش ستاد خبری بیست و دومین جشنواره صنعت چاپ خراسان رضوی، وی افزود: در استان ۲۵۰ واحد صنعتی تولید نایلکس و ۱۰۰ واحد تولید کارتن وجود دارد که حجم محصولات آنها در صنایع بستهبندی، همگن و تولیدات پلاستیکی علاوه بر نیاز استان به سراسر کشور و سایر استانها صادر میشود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی خاطرنشان کرد: بیست و دومین جشنواره صنعت چاپ خراسان نقطه کانون امیدوارکنندهای برای صاحبان این صنعت و مسئولان متولی امر است تا بیواسطه با هم ارتباط بگیرند، با جدیدترین فرصتها و البته چالشها آشنا شوند و گره از کار صنعتگران باز کنند. به دنبال این هستیم که علاوه بر حمایتها و پشتیبانیهایی که تاکنون از صنعت چاپ و بستهبندی استان صورت گرفته، یک بسته حمایتی جدید متشکل از تسهیلات در حوزه نقدینگی و تأمین مواد اولیه و البته سادهسازی روند صدور مجوز برای شرکتهای دانشبنیان این حوزه تدوین کنیم که در نمایشگاه به تولیدکنندگان تعلق خواهد گرفت.
بیست و دومین آئین بزرگداشت روز ملی چاپ و تجلیل از فعالان و پیشکسوتان چاپ استان خراسان رضوی با حضور مسئولان کشوری و استانی و اهالی صنعت چاپ این استان، دوازدهم آبان ماه در هتل پردیسان مشهد برگزار خواهد شد.