کمبود و نبود صنایع تبدیلی و غذایی موجب پرتی و از بین رفتن بخش عمدهای از محصولات کشاورزی استان شده، به نظر میرسد وجود برخی مشکلات و بوروکراسیهای اداری انگیزه را از متقاضیان برای احداث کارخانجات فرآوری و بستهبندی گرفته است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرگزاری فارس از خرمآباد، با وجود ظرفیتهای متعدد در حوزه کشاورزی لرستان اما آنگونه که باید و شاید از این قابلیت در مسیر اشتغال و رونق اقتصادی استان استفاده نشده و میتوان گفت بخش عمدهای از این ظرفیت همچنان مغفول مانده است.
یکی از زیرساختهایی که علاوه بر ایجاد اشتغال ارزش افزوده قابل توجهی را هم برای بهرهبرداران و هم دیگر بخشها به دنبال دارد، ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی است موضوعی که توجه چندانی به آن نشده است.
طبق آمار و مستندات سهم استان سالانه بیش از دو هزارتن انواع محصولات کشاورزی است که به دلیل نبود صنایع تبدیلی، سردخانه و انبارهای فنی بخش قابل توجهی از این تولیدات که حاصل دسترنج کشاورزان است به ضایعات تبدیل میشود.
با توجه به جایگاه و اهمیت بخش کشاورزی و سهمی که میتواند در رشد و توسعه اقتصادی استان دارد نیاز است متولیان این حوزه عزم جدی برای ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی داشته باشند.
ضایعات کشاورزی در نبود صنایع تبدیلی
در همین راستا یک کارشناس کشاورزی با اشاره به اینکه طبق آمار سال ۹۷، ۶۲۰ هزارهکتار اراضی قابل کشت در استان وجود دارد که تنها ۳۰ درصد از آنها آبی است، عنوان کرد: بنابر آمار سال ۹۷ دوهزار و ۷۰۰ تن تولید در بخش کشاورزی از جمله زراعی، باغی و دامی داشتهایم.
حسین خدیش افزود: از دو هزار و ۷۰۰ تن تولید بخش کشاورزی لرستان بین ۹۰۰ هزار تا یک میلیون تن مصرف داخلی استان است و ۲۰ درصد از آن به ضایعات کشاورزی تبدیل میشود یعنی ۵۴۰ هزارتن که رقم قابل توجهی است.
وی ادامه داد: همچنین از دو میلیون تن محصولات تولید شده حدود یک میلیون تن مازاد مصرف داریم که شامل محصولات زراعی، باغی و دامی است.
قابلیت صادرات ۲۱ محصول بخش کشاورزی
عضو اتاق بازرگانی خرمآباد با اشاره به اینکه بیش از ۲۱ محصول تولید شده در بخش کشاورزی از جمله نخود، سیبزمینی، سبزیجات، سیب، انجیر، گردو، انار، زردآلو، لبنیات، عسل و زعفران از قابلیت صادرات برخوردار هستند، تصریح کرد: این ۲۱ قلم که حجم تولید آنها ۴۳۲ هزارتن است در صورتی که شرایط صادرات فراهم باشد ارزشی کمتر از ۸۷۱ میلیون دلار نخواهند داشت.
خدیش تاکید کرد: در صورتی که کارخانجات فرآوری در استان ایجاد شود از ۵۴۰ هزار تن ضایعات بخش کشاورزی جلوگیری میشود علاوه بر این شرایط برای فرآوری یک میلیون تن مازاد بخش کشاورزی فراهم میشود که نتیجه آن ارزش افزوده قابل توجهی برای استان است.
کمبود صنایع تبدیلی در همه حوزهها
عضو اتاق بازرگانی لرستان با اشاره به اینکه طبق آمار ۱۳۴ واحد تبدیل و فرآوری در زمینههای مختلف فعالیت می کنند، اظهار کرد: این تعداد با توجه به ظرفیت استان در بخش کشاورزی اندک است و نیازمند ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری، انبارهای فنی و بستهبندی برای مصرف در بازارهای داخلی و خارجی هستیم.
وی تاکیدکرد: در تمام بخشهای کشاورزی و دامی به ویژه سبزیجات، میوهجات و حبوبات با کمبود صنایع تبدیلی مواجه هستیم، به طوری که حدود ۵۰ درصد محصولات باغی به ضایعات تبدیل میشود و در نهایت میتوان گفت تنها ۲۰ درصد از محصولات بخش کشاورزی فراوری میشود که رقم اندکی است.
خدیش ادامه داد: به عنوان مثال ما در استان ۲۰۰ کیلو مازاد زعفران داریم که ارزش افزوده زیادی دارد اما به صورت فله از استان خارج و سودش به جیب دلالان میرود.
این کارشناس کشاورزی تاکید کرد: برای توسعه و ایجاد صنایع تبدیلی باید ایجاد انگیزه کنیم که تقویت صادارات یکی از مواردی است که میتواند به سرمایه گذاری در این حوزه جان بدهد.
وجود ۱۷۴ واحد صنایع تبدیلی و غذایی در لرستان
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به ظرفیت استان در بخش کشاورزی عنوان کرد: صنایع تبدیلی و غذایی لرستان یا ۱۴۰۰ کد آی سیک در چهار حوزه زراعت، باغبانی، شیلات و دام فعالیت دارد که متقاضیان ایجاد صنایع تبدیلی و غذایی با مراجعه به سایت مربوطه میتوانند ثبت نام کنند.
صید احمد مرادی بیرانوند گفت: اولویت ساتزمان در زمینه ایجاد صنایع تبدیلی و غذایی شهرکهای صنعتی است، زیرا علاوه بر فراهم بودن زیر ساختهای اولیه هدف ما حفظ اراضی و منابع پایه است.
وی با اشاره به تعداد صنایع تبدیلی لرستان اظهارکرد: از اول انقلاب تاکنون مجوز ۵۰۰ واحد صادر شده که از این تعداد در حال حاضر ۱۷۴ واحد به طور فعال، نیمه فعال و فصلی مشغول فعالیت هستند.
بوروکراسیهای اداری بانکها؛ کاهش انگیزه متقاضیان
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه سازمان ما در زمینه صدور مجوز برای احداث صنایع تبدیلی از آمادگی لازم برخوردار هستیم، تصریح کرد: اما باید به این نکته توجه کرد که جهاد کشاورزی تنها یک ضلع سرمایهگذاری است بنابراین برای ایجاد یک واحد بانک و خود سرمایهگذار نیز باید با جدیت پای کار باشند.
مرادی افزود: وجود بوروکراسیهای اداری بانکها در مواقعی سرخوردگی سرمایه گذار و متقاضی ایجاد واحدهای فرآوری را به دنبال دارد، از طرفی عدم شناخت متقاضیان از محصول و بازارهدف نیز مشکلات را دو چندان میکند.
وی تاکید کرد: کارشناسان و مدیریت صنایع تبدیلی و غذایی سازمان علاوه بر توجیه و ارائه مشاورههای فنی و اقتصادی لازم به متقاضیان آمادگی کمک به واحدهایی که مجوز احداث را دریافت کرده اما کار را شروع نکردهاند هم داریم.
اولویتها برای ایجاد صنایع تبدیلی
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در ادامه گفت: ما حدود بیش از ۳۰ اولویت را در حوزه صنایع تبدیلی و غذایی شناسایی و مشخص کردهایم که میتوان به بازسازی تجهیزات واحدهای صنتعتی فرسوده، فعالیت واحدهایی که بانک به علت بدهی آنها را به تملک خود درآورده با معرفی سرمایهگذار جدید، فرآوردههای لبنی و احداث کشتارگاههای صنعتی دام و طیور اشاره کرد.
مرادی با بیان اینکه ایجاد واحدهای بستهبندی عسل، احداث سردخانهها، ایجاد واحدهای فرآوری میوه و سبزیجات از دیگر اولویتهای ما است، عنوان کرد: در واقع ما قطبهای تولید را شناسایی همچنین در جاهایی که خلا دارند روی انها کار می کنیم و از ورود متقاضی استقبال می کنیم.
بیشتر بخوانید: کار آفرینی با صنایع بسته بندی
به گفته وی ۱۷۴ واحدی که در حوزه صنایع تبدیلی و غذایی فعالیت دارند پیشبینی ما این است که بتوانند ۸۰۰ هزارتن مواد اولیه را جذب کنند البته اگر واقعا مردم پای کار باشند همچنین زمینه اشتغال دو هزارنفر را به طور مستقیم دارند.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی لرستان تاکید کرد: در حوزه صنایع تبدیلی و غذایی علاوه بر اطلاعرسانی مستمر و فراگیر نیازمند حمایت همه جانبه هستیم که بدون شک پیامدهایی در پی خواهد داشت.