رئیس هیئت مدیره انجمن متخصیص علوم و صنایع غذایی ایران معتقد است که اگر دولت بتواند ارزش افزوده مواد غذایی را کم یا حذف کند، در قیمت مواد غذایی تاثیر قابلتوجهی خواهد داشت. چندینبار نیز حذف ارزشافزوده از مواد غذایی در مجلس مطرح شده، ولی هنوز به نتیجهای نرسیدهاست.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایسنا محمدحسین عزیزی با بیان اینکه میزان صادرات صنعت غذا در سالحدود ۵میلیارد دلار است، گفت: محصولاتی چون پسته، زعفران و خرما بیشتر بهصورت خام صادر میشوند که البته بستهبندی و بعضی تبدیلهای اولیه روی آنها انجام میشود. همچنین صادرات محصولاتی مانند لبنیات، شیرینی، شکلات، میوه و صیفی و محصولات شیلاتی نیز داریم که در سالهای مختلف دچار نوسان شدهاند.
وی ادامه داد: صادرات ما غالبا به کشورهای همسایه مانند عراق، روسیه، افغانستان و کشورهای حاشیه خلیجفارس است؛ اما به بعضی کشورهای اروپایی، چین و حتی آمریکا و کانادا نیز این صادرات انجام میشود.
عزیزی با بیان اینکه در صنعت غذا هزینه تولید محصولات غذایی بسیار گران شده، گفت: بر اساس گزارشهای مرکز آمار در سالهای قبل ۲۵ درصد درآمد خانوار صرف غذا میشد، ولی بهنظر میرسد که این عدد به ۵۰درصد رسیده، یعنی ۵۰درصد درآمد خانوار صرف تهیه غذا میشود.
تاثیر قابل توجه قیمت ها با حذف ارزش افزوده مواد غذایی
رئیس هیئت مدیره انجمن علوم و صنایع غذایی ایران با اشاره به اینکه ارزانسازی غذا برای اینکه در دسترس همه قرار گیرد، مساله مهمی است، گفت: یکی از موضوعاتی که میتواند به ارزانتر شدن غذا کمک کند ارزشافزوده است. اگر دولت بتواند ارزش افزوده مواد غذایی را کم یا حذف کند، در قیمت ها تاثیر قابلتوجهی خواهد داشت. کارخانهها نیز سالهاست که بهدنبال این موضوع هستند و چندینبار نیز حذف ارزش افزوده مواد غذایی در مجلس مطرح شده، ولی هنوز به نتیجهای نرسیدهاست.
این کارشناس صنعت غذا تصریح کرد: غذاهای اصلی نباید شامل ارزشافزوده شود. در کشورهای دیگر هم همینطور است؛ مثلا برخی پنیرها و مواد غذایی اصلی مانند نان، مرغ، تخممرغ و… که مورد مصرف عامه مردم هستند، ارزانتر و مورد حمایت است و برخی دیگر گرانتر هستند و مورد حمایت یارانهای قرار نگرفتهاند.
عزیزی با بیان اینکه در کل دنیا صنایع بزرگ در بخش غذایی موفقتر هستند، گفت: صنایع کوچک معمولا بهصورت زنجیرهای هستند و برخی از آنها برای صنایع بزرگ کار میکنند، یعنی کوچکترها کارگزار بزرگ ترها هستند. در مجموع میتوانیم بگوییم کارخانههای بزرگ موفقترند، زیرا میتوانند مواد اولیه خودشان را نیز تولید کنند.
بیشتر بخوانید: تاثیر بسته بندی مواد غذایی بر فروش
او در بخش دیگری از صحبتهایش در پاسخ به این سوال که آیا امکان افزایش سرمایهگذاری در بخش صنایع غذایی وجود دارد؟ گفت: چون کارخانههای بسیاری در این بخش وجود دارند، فرصت سرمایهگذاری زیادی وجود ندارد، مگر اینکه این سرمایهگذاری در جهت ورود تکنولوژی جدید یا خاص یا تامین مواد اولیه باشد؛ مثلا میتوانیم در بخش مواد افزودنی شامل آنزیمها، رنگها، اسانسها، طعمدهندهها و نگهدارندهها سرمایهگذاری انجام دهیم و اگر کسی در این زمینهها با قدرت وارد شود، موفق خواهد شد.
ارزش افزوده مواد غذایی