یادداشت عیدانه احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران: سال نو را پیشاپیش به همه هموطنان عزیزم بهخصوص فعالان و بزرگان صنعت چاپ تبریک میگویم. انشاءالله سالی توأم با موفقیت، سربلندی و شادی داشته باشند؛ از سویی همزمان شدن سال نو را با ماه رمضان از باب دیگر تبریک میگویم و از همه عزیزان التماس دعا دارم که بنده را در شبهای قدر فراموش نکنند.
سالی که گذشت سال بسیار سختی برای صنعت چاپ بود، البته این سختی برای همه صنایع کشور وجود داشت و صنف ما نیز از این قاعده مستثنا نیست؛ بااینوجود اتحادیه توانست برای اولین بار در تاریخ صنعت چاپ کشور، روز صنعت چاپ یعنی ۱۱ شهریورماه را با شکوه هرچهتمامتر و با حضور دو هزار و چهارصد نفر از اعضای شریف صنعت چاپ به برگزاری برساند.
همینطور تفاهمنامههای با شرکت شهرکهای صنعتی بهمنظور گرفتن زمین برای فعالان حوزه چاپ به امضا رسید که اتفاق مبارکی بود. از دیگر رویدادهای خوب سال گذشته برای صنعت چاپ کشور، برگزاری نمایشگاه صنعت چاپ تهران در ابعاد بزرگ بود. از سویی وزارت صنعت و معدن نیز یک سند راهبردی را در افتتاحیه این نمایشگاه رونمایی کرد که نشان میداد وزارت صمت جایگاه خاصی برای صنعت چاپ کشور قائل است و باید منتظر همکاریهای بیشتر در این زمینه باشیم.
جا دارد که از همینجا از مسئولان وزارت صمت، وزیر محترم و معاونان ایشان تقدیر ویژهای به عمل بیاورم که خیلی از مشکلات چاپخانهداران در سال گذشته را حل کردند. وزارت صمت پذیرفته است که چاپ یک صنعت است و باید از آن حمایت کند. صحبت خانم ابروفراخ برای بنده خیلی جالب است؛ ایشان فرمودند مهم نیست که متولی این حوزه کیست، مهم آن است که بپذیریم تولیدات این بخش برای کل صنایع مهم و کاربردی است، ایشان جمله جالبی گفتند و اهمیت صنعت چاپ را با دو حوزه توریسم و خودرو برابر دانستند.
رخداد بسیار خوب دیگر برای صنعت چاپ در سالی که گذشت؛ همدلی و یکپارچگی بود که بین رؤسای اتحادیههای کشور به وجود آمد و تقویت شد. همدلی که بین کل اتحادیههای صنعت چاپ به وجود آمده مهم است؛ آنها همگی متفقالقول از سیاستهای پیشبرنده وضع شده دفاع کردند. جاهایی بود که از آنها میخواستند حضور پیدا کنند اما به دلیل حمایت از اتحاد به وجود آمده حضور نیافتند و این مهم وزنه مسئولیت ما را سنگینتر میکند.
اتحادیه چاپخانهداران تهران توری را برای بازدید از نمایشگاه دروپا گذاشت که با استقبال خانواده چاپ از اقصا نقاط کشور روبرو شد و ازجمله رخدادهای خوب سال گذشته بود.
در سال ۱۴۰۲ بخش خبری اتحادیه بسیار قوی عمل کرد، روابط عمومی خیلی خوب ظاهر شد و نشریاتی همچون چاپ و نشر پررنگتر از گذشته در این حوزه نقشآفرینی کردند.
مشکل ما بیش از همه بیثباتی نرخ ارز، تهیه مواد اولیه و عدم سرمایهگذاری قوی است؛ به شکلی که اکنون سرمایه لازم برای بهروز کردن دستگاهها وجود ندارد. یکی از مهمترین مسائل ما این است که صنعتی هستیم اما در بخش فرهنگ گیر کردهایم. متولی ما وزارت ارشاد، در دولت جدید نتوانسته است یک گزارش کامل از عملکرد خود بدهد؛ تنها گزارشی که در حوزه چاپ میدهند در مورد مسئله و مشکل کاغذ است و این در حالی است که کاغذ تنها یکی از مشکلات کوچک صنعت چاپ کشور محسوب میشود.
متأسفانه فاصلهای عمیق بین اتحادیههای چاپ سراسر کشور و مدیریت ارشاد پیشآمده، دولت ما افتخار مردمی بودن دارد اما فاصله زیادی بین بخش دولتی با بخش خصوصی و مردم وجود دارد. اتحادیههای چاپ کشور اعلام میکنند که با ارشاد مشکل دارند اما هیچ عکسالعملی از سوی مسئولان وقت نشان داده نمیشود. بنده بهعنوان رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران و فعال صنفی، معترض فاصله پیشآمده میان بخش دولتی و خصوصی هستم و معتقدم که این مسئله در آتیه نزدیک آسیبرسان خواهد بود.
این را هم بگویم که عدهای غیرکارشناسانه و مغرضانه میخواهند در مقابل اتحادیه ریشهدار چاپ، یک مجموعه به نام خانه چاپ ایجاد کنند که معلوم است جز موازی کاری و ایجاد معضل هیچ کاری از دستش ساخته نیست. باید بگویم اگر این مهم عملی شود وزارت ارشاد با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد؛ ما نیز به هرجایی که بتوانیم شکایت خواهیم کرد؛ چراکه این موضوع ضربه بزرگی به صنف چاپ وارد میکند.
یادداشت عیدانه احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران
بیشتر بخوانید: ارشاد حمایتگر سند راهبردی صنعت چاپ ایران باشد
امید داریم که سال آینده، دولتی که ادعای مردمی بودن میکند، بهجای کمرنگ کردن حضور بخش خصوصی، به رشد و ارتقا آن یاری برساند.