کاغذهای موجود در بازار بیش از آنکه حاصل فرآیندهای مکانیکی باشند محصول کنش های شیمیایی هستند. کاغذی که طی مراحل لینگین زدایی و خمیرسازی آماده تولید می شود کاملا طبیعی و سفید نیست، بنابراین سازندگان برای تولید کاغذ و مقوا موادی را به آن اضافه می کنند تا فلورسانس کاغذ را افزایش دهند. این پروسه برای ساخت اکثر کاغذهایی که امروزه استفاده می شود اتفاق می افتد.
رایجترین مواد مورد استفاده در تولید کاغذ و مقوا
در واقع افزودن مواد شیمیایی به کاغذ باعث استحکام بیشتر، درصد روشنایی بالاتر و ظاهر شکیلتر و طبیعیتر آن میشود، به همین علت وجود مواد شیمیایی به عنوان ماده خام اولیه در صنعت کاغذسازی و تولید مواد سلولزی نقشی ضروری و تعیین کننده در کیفیت نهایی این محصول کاربردی دارد. شش ماده شیمیایی زیر جزو رایجترین مواد در صنعت ساخت و تولید کاغذ و مقوا هستند.
سولفات آلومینیوم
آلومینیوم سولفات یک ماده شیمیایی معروف و کاربردی در صنعت کاغذسازی و سلولزسازی است. این ماده ارزشمند از قرنها پیش برای حفظ رنگدانهها و رزینها، سرعت بخشیدن به واکنشهای شیمیایی در مرحله سفید کاری و درخشان کردن کاغذ کاربرد داشتهاست که البته امروزه با اتکا به پیشرفتهای روزافزون علم، از این ماده شیمیایی به شکلی مدرن و با درصد خلوص بیشتر استفاده میکنند.
سولفات آلومینیوم توانایی بالایی در جذب آلودگیهای یونی موجود در خمیر کاغذ دارد، به همین علت از آن هم در تولید و هم در بازیافت کاغذ استفاده میکنند. این محصول شیمیایی تأثیر به سزایی در افزایش نیروی جاذبه بین الیاف طبیعی کاغذ دارد و شار مغناطیسی ایجاد شده در طول پروسه تولید کاغذ را خنثی میکند. از سولفات آلومینیوم برای بهینه سازی هر نوع جنس کاغذ به خصوص کاغذهای آبرنگی استفاده میکنند. این آلوم باعث براقیت بیشتر و کیفیت بالاتر کاغذ شده و به دلیل قیمت ارزان، نقش مؤثری در کاهش هزینههای تولید انواع کاغذ و مقوا دارد.
آمونیوم پرسولفات
این ماده شیمیایی یک اکسید کننده قوی با خاصیت خورندگی بالا (در برابر حرارت) است که از آن برای تجزیه و تنظیم ویسکوزیته نشاسته خام در پروسه تولید کاغذ استفاده میکنند. در واقع صنعتگران به کمک این ویژگی آمونیوم پرسولفات، اقدام به آهارزنی کاغذ میکنند. این راهکار هم کاملا اقتصادی است و هم نتایج رضایتبخشی را در پی دارد.
پرمنگنات پتاسیم
پرمنگنات پتاسیم به عنوان یک ماده رنگبر و گندزدا در فرآیند تولید کاغذ شناخته میشود. تولید کنندگان کاغذ تلاش میکنند تا با استفاده از خاصیت اکسید کنندگی این ماده شیمیایی بنفش رنگ، کاغذهایی با کیفیت بالاتر و رنگ روشنتر تولید کنند. از پرمنگنات پتاسیم در صنعایع کشاورزی، خوراکی و پاکسازی و تصفیه آب نیز به وفور استفاده میکنند.
پلی آلومینیوم کلراید
پلی آلومینیوم کلراید به عنوان یک پلیمر غیر آلی قوی، نقش پر رنگی در جداسازی آلایندههای آب و خنثی کردن الیاف سلولزی دارد، از اینرو جایگزین مناسبی برای سولفات آلومینیوم شناخته میشود. خاصیت انعقاد کنندگی این ماده شیمیایی اثربخش به پروسه خشک شدن کاغذ سرعت بخشیده و کیفیت آن را افزایش میدهد.
ریتنشن اید
این ماده شیمیایی با افزایش پیوندهای خمیر، به بهبود پارامترهای کیفی کاغذ کمک میکند و نقش مؤثری در کاهش تشکیل لجن در خط تولید این محصول دارد. صنعتگران و تولید کنندگان توانستهاند به کمک این ماده شیمیایی الیاف ریز و درشت خمیر کاغذ را روی وایر ثابت نگهدارند و مانع از پراکنده شدن آنها شوند تا کاغذ انسجام و فرم مناسبی به خود بگیرد.
بیشتر بخوانید: مواد الیافی و افزودنی در ساخت کاغذ
مایع AKD یا SSK
این مایع شیمیایی مقاومت دهنده کاغذ است. مایع AKD قابلیت بالایی برای ترکیب با نشاسته دارد. به کمک این ماده پلیمری انواع ورق کاغذ، کاغذ راه راه، کاغذ ظریف و غیره در برابر نفوذ آب، رطوبت و خرد شدن مقاوم میشوند. دوز پایین این مایع اثرگذاری بالایی دارد به همین علت، بسیار مقرونبهصرفه است و شیوه مصرف آسانی نیز دارد.
تولید کاغذ و مقوا