گزارشی از چهارمین جلسه کمیسیون تخصصی صنعت چاپ در اتاق اصناف ایران
چهارمین جلسه کمیسیون تخصصی صنعت چاپ کشور با حضور اعضای این کمیسیون، روز گذشته (یکشنبه ۱۴ مردادماه) با هدف بررسی چالشهای این صنعت در محل اتاق اصناف ایران برگزار شد. پیگیری مصوبات جلسات پیشین، بررسی چالش های ارزشافزوده در صنعت چاپ، بررسی پیرامون پیشنهاد مدیر کل جدید دفتر امور چاپ، بررسی و پیگیری علل منحل شدن اتحادیه چاپ گلستان و بررسی برگزاری جشنواره صنعت چاپ در استانهای کشور از اهم موضوعات مطرح شده در این نشست بود.
ضرورت همکاری اتاق اصناف در پیگیری مصوبات
به گزارش خبرنگار چاپ و نشر آنلاین در ابتدای این نشست مجید محبی رئیس کمیسیون تخصصی صنعت چاپ و رئیس اتحادیه چاپ ارومیه گفت: صنعت چاپ یک صنعت وزین و تکمیل کننده صنایع دیگر و یک صنعت فاخر است؛ بنابراین برای توسعه کشور و معرفی آن به جهان ناگزیر از توجه ویژه به آن هستیم.
ضرورت نوسازی ماشینآلات فرسوده صنعت چاپ و سلولزی یکی از مباحثی بود که محبی به آن اشاره کرد و گفت: ماشینآلات چاپ درکشور ما بیشتر آلمانی و در حوزه سلولزی نیز اسپانیایی و ایتالیایی هستند. از این نظر برقراری ارتباط و مراودات با سفارت این کشورها بهمنظور دریافت تسهیلات در حوزه نوسازی ماشینآلات میتواند مؤثر باشد. این کاری است که جناب نوریانی انجام دادند و با دریافت تسهیلات از کشور آلمان موفق به توسعه صنعت چاپ کشور شدند. اتاق اصناف ایران
وی ادامه داد: در حال حاضر ما تبدیل به واردکننده ماشینآلات دسته دوم از کشور ترکیه هستیم درحالیکه ترکیه در گذشته خریدار ماشینآلات دستدوم بود. از این منظر ما نیازمند به ایجاد فرآیندی مناسب برای دستیابی به بهترین خروجی هستیم.
محبی در ادامه با بیان ضرورت همکاری هرچه بیشتر اتاق اصناف در رابطه با مصوبات تعیین شده در جلسات کمیسیون صنعت چاپ تأکید کرد که دبیرخانه اتاق اصناف باید همکاری و تعامل بیشتری را در این زمینه داشته باشد تا از بیانگیزگی اعضای کمیسیون جلوگیری کند.
رئیس کمیسیون تخصصی صنعت چاپ کشور در ادامه با اشاره به بند چهار دستور جلسه کمیسیون تخصصی صنعت چاپ گفت: بررسی و پیگیری علل منحل شدن اتحادیه چاپ گلستان یکی از موضوعاتی است که باید پیگیری شود. البته اطلاع داریم که جناب دکتر صفایی اتاق اصناف ایران در جریان این موضوع و پیگیر آن هستند. اتاق اصناف ایران
محبی در بخش دیگری از سخنان خود به بررسی ارزشافزوده متعلق به صنعت چاپ پرداخت و اظهار داشت: طبق بند ب ماده ۹ قانون مالیات بر ارزشافزوده خدمات، زینک، چاپ، انتشار روزنامه اعم از کاغذی یا الکترونیکی، کتاب، نشریه و خدمات نشر و توزیع معاف از مالیات بر ارزشافزوده هستند اما ما شاهد این هستیم که سازمان امور مالیاتی این قانون را به نفع خود تفسیر میکند. این موضوع که دولت با کمبود منابع مواجه است دلیل خوبی برای زیر پا گذاشتن قانون نیست چراکه باعث فرار مالیاتی و عدم شفافیت مالی میشود.
وی ادامه داد: ارزشافزوده به کالایی تعلق میگیرد که زنجیره تولید، عرضه و مصرف یک کالای عمومی را طی کند. ما چند مالیات پنهانی مانند مواد اولیه چاپ را داریم. این مالیات پنهان که از اصناف دریافت میکنند ظلم است چراکه باعث میشود صنایع کوچکتر چاپ از بین بروند.
انتخاب مدیرکل جدید دفتر چاپ و نشر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبحث دیگری بود که محبی به آن اشاره کرد و گفت: مهمترین و بیشترین سیاستگذاریهای کلان صنعت چاپ و بستهبندی از سوی وزارت ارشاد صورت میگیرد؛ بنابراین برای ما اهمیت دارد شخصی که مسئولیت این صنعت را در وزارت ارشاد بر عهده میگیرد فردی آگاه و متخصص باشد نه یک فرد سیاسی. صنعت چاپ به مرد سیاست نیازی ندارد بلکه برای ما تخصص اهمیت بیشتری دارد؛ بنابراین کمیسیون تخصصی صنعت چاپ وظیفه خود میداند که افراد متخصص و آگاه را برای تصدی این امر به وزیر ارشاد معرفی کند. اتاق اصناف ایران
صنعت چاپ، از اولویتهای اتاق اصناف
در ادامه این نشست مجتبی صفایی رئیس اتاق اصناف ایران در رابطه با تشکیل کمیسیونهای تخصصی گفت: یکی از بهترین کارهایی که در دوره مدریت بنده انجام شد، تشکیل کمیسیونهای تخصصی بهعنوان بازوهای اجرایی ما بودند. درحال حاضر هیچ موضوعی در اتاق نیست که استعلام شود اما پاسخهای صد در صد کارشناسی شده به آنها داده نشود چراکه در این کمیسیونها مسئولیت به فعالان تخصصی داده میشود تا نظرات تخصصی خود را بیان کنند.
وی در ادامه به اهمیت صنعت چاپ اشاره کرد و گفت: پیشرفت بشر در حوزههای مختلف علمی مرهون و مدیون صنعت چاپ است. امروز گفته میشود که فضای مجازی به این صنعت آسیب وارد کرده است که تا حدودی پذیرفتنی است اما چرایی این اتفاق برای ما جای سؤال است و شاید این ما هستیم که از این فضا بهدرستی بهره نبردهایم. نیویورکتایمز هماکنون یکمیلیون نسخه چاپی دارد و این موضوعی قابلبررسی برای ما است.
صفایی در ادامه به موضوع تورهای تجاری در صنعت چاپ و ارائه پیشنهاد برگزاری آن به آقای مخبر در دولت قبل اشاره کرد و اذعان داشت: در این زمینه بحث اعتبار سنجی و تأمین اعتبار برای ما بسیار مهم است. در این زمینه دولت باید بحث تخصیص ارز را تقبل کند. ما این موضوع را باید طوری برای دولت تعریف کنیم که بدانند تأمین ارز بهمثابه یک کالای اساسی برای کشور ضروری است. در زمینه ویزای تورهای خارجی هم ما پیگیریهای لازم را انجام خواهیم داد.
وی بیان داشت: صنعت چاپ و بستهبندی یکی از موضوعاتی است که در رابطه با آن طرحهایی نوشتهشده و تأکید کردهایم که باید به آن توجه شود. در این زمینه ارتباطات جدی با دولت جدید در حال انجام است که امیدواریم بتوانیم به نفع صنف از آن بهرهمند شویم. اتاق اصناف ایران
انحلال اتحادیه چاپ استان گلستان موضوع دیگری بود که رئیس اتاق اصناف ایران به آن اشاره کرد و بیان داشت که در جریان تمام مسائل و روند مربوط به این قضیه است و آن را پیگیری خواهد کرد. وی همچنین در پایان بر موضوع پیگیری مصوبات کمیسیونها از سوی اتاق اصناف تأکید کرد. اتاق اصناف ایران
انحلال اتحادیه چاپ گلستان، غیرقانونی
حمید سلیمانی عضو کمیسیون تخصصی صنعت چاپ در ادامه به انحلال اتحادیه چاپ استان گلستان اشاره کرد و گفت: اگرچه در این زمینه گویا مشکل شخص من است اما این یک بحث شخصی نیست چراکه این اتحادیه ۲۵۰ عضو دارد که با انحلال آن دچار مشکل شدهاند. اتاق اصناف ایران
وی ادامه داد: متأسفانه برخی دوستان اعتبارنامهای غیرموثق درست کردند که کاملاً هم غیرقانونی است. با توجه به اینکه دعوا بین من و هیئت اجرایی است دست بنده به هیچ جا بند نیست اما به شکل قانونی و حقوقی پیگیر قضایا هستم که پروسهای زمانبر است.
سلیمانی اضافه کرد: باید از تشکلات چاپ حمایت شود چراکه آنها متعلق به صنعتی پویا هستند. موضوع ادغام اتحادیههای استانی کاملاً نادرست است و نباید این اتفاق بیفتد. این تغییر و تحولات قانونی نبوده و ما تا احقاق حق صنف پرتلاش چاپ، پیگیر خواهیم بود.
اتاق اصناف؛ زیرمجموعه وزارت صمت
علی توسطی دبیرکل اتاق اصناف ایران نیز در ادامه این نشست اذعان داشت: نگاه توسعهای به اصناف در رشد آنها تأثیر بسزایی دارد. اتاق اصناف تنها جایی است که در یک چهارچوب هدفمند و قانونی به مسائل صنفی در قالب کمیسیونهای تخصصی رسیدگی میکند. چراکه اتحادیهها بهجز تهران معمولاً به وزرا دسترسی ندارند و به همین علت کمیسیونها میتوانند جایگزین مناسبی برای این خلأ باشند.
وی ادامه داد: ما در اتاق اصناف نقش یک کلینیک برای بیماران را ایفا میکنیم؛ یعنی درد آنها را میشنویم و به متخصص ارجاع میدهیم. ما زیرمجموعه وزارت صمت هستیم؛ مسائلی مانند ارزشافزوده ارتباطی به وزارت صمت ندارد که ما بتوانیم در آن اعمالنفوذ کنیم بلکه این موضوع را باید وزارت اقتصاد پیگیری یا اصلاح کند اما در همان حدی که از دستمان بربیاید مطالب را پیگیری خواهیم کرد. اتاق اصناف ایران
بیشتر بخوانید: تعریف نقشه راه صنعت چاپ سال ۱۴۰۳
صنعت چاپ؛ نیازمند گوش شنوا
علی مغانی عضو دیگر کمیسیون تخصصی صنعت چاپ در ادامه این نشست بیان داشت: ارزشافزوده تنها مسئله مبتلابه صنعت چاپ نیست بلکه این صنعت مشکلات دیگری مانند معافیت بیمهای و بحث سخت زیانآور هم دارد. مسئله ما این است که هیچکس از این صنعت دفاع نمیکند برای مثال ما در شهرک صنعتی توس دو روز در هفته برق و یک روز آب نداریم. این درحالی است که ۴۰ هزار کارگر از آنجا ارتزاق میکنند اما هیچکس به حرف ما گوش نمیکند.
وی ادامه داد: در گذشته کار ما چاپ روزنامه، مجله و کتاب بود اما این حوزهها اکنون تنها ۵ درصد از این صنعت را تشکیل میدهند و ۹۵ درصد کار ما مربوط به بستهبندی میشود. بستهبندی در کشور ما کیفیت لازم را ندارد و گواهش هم این است که در دنیا سرانه مصرف کاغذ برای هر فرد ۲۷ کیلو اما در ایران هفت کیلو است.
در پایان این جلسه مصوب شد تا بررسی ارزش افزوده متعلق به صنعت چاپ از طریق مشاور امور مالیاتی اتاق اصناف ایران پیگیری شود؛ همچنین مقرر شدتا علل انحلال اتحادیه چاپ گلستان از طریق معاونت حقوقی و امور مجلس پیگیری شود. طبق مصوبات این جلسه مقرر شد تا با همکاری معاونت اقتصادی و برنامهریزی اتاق اصناف ایران و کمیسیون تخصصی صنعت چاپ، پروپوزالی تخصصی تهیه و به معاونت ریاست جمهوری ارسال شود.