جلسه هیئت مؤسس انجمن کاغذ، مقوا، کارتن و بستهبندیهای سلولزی استان البرز یکشنبه ۱۸ خردادماه با حضور جمعی از دستاندرکاران و مسئولان دولتی و خصوصی در اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی البرز برگزار شد.
در این نشست افرادی چون مهندس محمد کُردی (فرماندار شهرستان اشتهارد)، دکتر ابوالفضل روغنی گلپایگانی (رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران و رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران)، دکتر حمیدرضا فرشباف (مشاور عالی اتاق بازرگانی استان البرز)، مهندس رحیم بنا مولایی (رئیس اتاق بازرگانی استان البرز)، مهندس محمدامین فرشی (مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره شرکت شهرکهای صنعتی استان البرز) و جمعی از دستاندرکاران این حوزه حضور داشتند و در مورد این اتفاق بزرگ اقتصادی در حوزه کاغذ، مقوا، کارتن و بستهبندی به ارائه نظر پرداختند. در ادامه مشروح این نشست را میخوانید.
استان البرز؛ استانی سرمایهپذیر و دارای پتانسیل رشد
در ابتدای جلسه تشکیل هیئت مؤسس انجمن کاغذ و مقوا، دکتر حمیدرضا فرشباف که مدیریت جلسه را به عهده داشت با بیان خیرمقدم به حاضران در این نشست گفت: اتاق بازرگانی استان البرز همواره حامی بخش خصوصی و تشکلهای آن بوده و بر اساس ماده ۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، ایجاد تشکلهای صنعتی و جلوگیری از موازیکاری بر عهده اتاقهای بازرگانی است، بیشک ما نیز خوشحالیم که در بخش کاغذ، مقوا، کارتن و صنایع سلولزی چنین انجمن منسجم و سندیکای خوبی در کشور فعالیت میکند و پذیرا این انجمن هستیم.
وی با ابراز امیدواری برگزاری این جلسه را منشأ خیر و برکت برای فعالیت بخش خصوصی واقعی دانست و افزود: همواره به فراخوان برگزاری این جلسه که توسط جناب حسن پیشنماز صورت گرفت باور داشتم و میدانستم تفکر بزرگی در پشت تشکیل این انجمن وجود دارد.
فرشباف ادامه داد: شهرستان اشتهارد و شهرک صنعتی کوثر یکی از مناطق صنعتی و فرهنگی کشور است که میتواند به دور از رانت و هرگونه اختلال اقتصادی پل ارتباطی مناسبی ما بین این انجمن و بخش خصوصی باشد.
وی افزود: درست است که صنایع سلولزی، سالها مورد بیمهری قرارگرفته ولی انتخاب استان البرز برای سرمایهگذاری مجدد توسط بزرگان بخش خصوصی این صنعت در سالی که مزین به نام «جهش تولید» است، یک اقدام مناسب خواهد بود، زیرا استان البرز یکی از استانهای سرمایهپذیر و دارای پتانسیلهای خوب تحقیقاتی و اقتصادی است.
تعیین سرانه مصرف و توجه به کمبودها
سپس مهندس رحیم بنا مولایی، رئیس اتاق بازرگانی استان البرز ضمن خیرمقدم به دکتر روغنی و دیگر مدعوین این جلسه بیان کرد: اتاقهای بازرگانی جستهوگریخته طرح ساماندهی کسبوکارها را به عهده گرفته است و ما در حقیقت در تمام دورهها به دنبال این موضوع بودیم که بخش خصوصی در زیر یک تریبون قرار بگیرد تا همافزایی داشته باشد و بتواند تمام مطالباتش را از یک جا پیگیری کند.
وی با اشاره به ماده ۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار توضیح داد: اتاقها مکلفاند فهرست ملی تشکلهای اقتصادی را تهیه و تغییرات آن را اعلام کنند. در آن دسته از فعالیتهای اقتصادی که فاقد تشکل فعال هستند، اتاقها موظفاند برای ساماندهی، ایجاد و ثبت تشکلهای اقتصادی فعال زمینههای لازم را ایجاد کنند و در فعالیتهایی که تشکلهای موازی وجود دارد، زمینه ادغام، شبکهسازی، یکپارچهسازی و انسجام آنها را فراهم کرده و تمامی تشکلها موظفاند در اجرای احکام این ماده با اتاقها همکاری کنند.
بنا مولایی تأکید کرد: در تمام کشورها؛ اتاقهای بازرگانی محور مسائل اقتصادی هستند. متأسفانه تعدد مراکز تصمیمگیری در کشور ما باعث شده به بیراهه کشانده شویم و شاهد افزایش بیرویه بروکراسی اداری و در کنار آن فسادهای مالی باشیم.
وی با اشاره به پتانسیلهای بخش خصوصی توضیح داد: بخش خصوصی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد، بخشی که به دنبال رانت و ارز دولتی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی است که ما مخالف این دسته هستیم و در اصل میتوان آنها را خصولتی نامید. دسته دوم بخش خصوصی اصلی و افرادی هستند که بر سرمایه خود تکیه دارند و به دنبال بهرهوری، حفظ درآمد و البته افزایش تولیدند.
رئیس اتاق بازرگانی استان البرز تصریح کرد: بخش خصوصی اگر به دنبال ثبات است باید همواره همافزایی و نگاه گروهی را مد نظر داشته باشد و با احترام تجربه و علم را در کنار هم ملاک کار قرار دهد. ما به هیچوجه علم و تحصیلکردهها را نفی نمیکنیم ولی باید در نظر داشته باشید که علم و تجربه لازم و ملزوم هم هستند، بنابراین باید تجربه بزرگان را نیز در پیشبرد اهداف ارج نهاد.
وی تأکید کرد: در اصل اقتصاد مقاومتی این است که ما از داشتههایمان به بهرهوری برسیم. یکی از مشکلات کشور ما این است که سرانه مصرف مشخصی نداریم. انجمنها در این مورد میتوانند بسیار کمکرسان باشند زیرا یکی از وظایف انجمنها نقش هدایت سرمایه است، بنابراین انجمنها با تعیین سرانه مصرف میتوانند از هدر رفت سرمایهها جلوگیری کنند.
بنا مولایی بیان کرد: در مورد کارتن، مقوا، بستهبندی و محصولات سلولزی نیز باید به کمبودها توجه بیشتری داشت، باید دید در کدام بخشها مواد مصرفی از خارج کشور تهیه میشود و در آن حوزهها سرمایهگذاری بیشتری کرد. نباید با موازیکاری دست در گلوی همصنفی خود کرد و با رقابت ناسالم، بازارها را از رونق انداخت.
وی با توضیح اینکه صنایع سلولزی جزو صنایع واسطهای است، گفت: ما باید نگاهمان را در طراحی و رنگبندی بستهبندیها تغییر دهیم و از نمونههای خوشساخت خارجی الگوبرداری کنیم، زیرا نحوهی بستهبندی و ارائه کالا در صنایع غذایی، دارویی، نساجی و غیره بسیار حائز اهمیت است. امروزه تولیدات باید سلایق مختلف مشتریان را پوشش دهد. یک تولیدکننده باید به انتخاب افراد احترام گذاشته و تقاضامحور باشد.
رئیس اتاق بازرگانی استان البرز اظهار داشت: راه نجات صنایع ما صادرات است. اگر نوع بستهبندی صنایع لبنیات و شیرینی و شکلات ارتقا یابد، قطعاً با افزایش صادرات این محصولات روبرو خواهیم شد.
توسعه همهجانبه و متوازن توسط صنعت
مهندس محمد کُردی، سومین سخنران این نشست در سخنان خود به تشکیل اتاق فکر و سیاستگذاری در کسبوکار واحدهای تولیدی اشاره کرده و گفت: انجمنهای تخصصی در حوزه کسبوکار بهعنوان اتاقهای فکر برنامهریزی و سیاستگذاری در همه دنیا جایگاه بسیار بالایی دارند.
وی خاطرنشان کرد: استان البرز بهعنوان ایران کوچک بهحساب میآید و انجام فعالیت در این استان را میتوان بهصورت الگویی به سایر استانهای کشور تسری داد.
کُردی با بیان آسیبهای اجتماعی ناشی از مسائل اقتصاد درباره توسعه و سرمایهگذاری در شهرستان اشتهارد تصریح کرد: بعد از ۱۰ سال بالاخره سازمان مدیریت و برنامهریزی پذیرفت که شهرستان اشتهارد جز مناطق کمتر توسعهیافته است و میتوان به آن نگاه هوشمندانهای داشت. میتوان امید داشت که بسیاری از نیازهای کشور ما توسط بیش از ۲ هزار واحد تولیدی فعال و در حال ساخت این منطقه مرتفع بشود.
فرماندار شهرستان اشتهارد اظهار داشت: در زمان شیوع کرونا منطقه اشتهارد توانست بیش از ۲۵ استان کشور را از نظر اقلام ضدعفونیکننده تأمین کند. هماکنون ۵ شرکت در این منطقه به تولید الکل اتانول میپردازند و با تبدیل تهدیدها به فرصتها، در این زمینه غنی شده و دیگر نیازی به واردات نداریم. بنده معتقدم صنعت به توسعه همهجانبه و متوازن کشور کمک میکند.
مطالبهگری و پیش برد اهداف با همدلی
در ادامه این نشست مهندس محمدامین فرشی با ارائهی آماری از صنایع سلولزی این استان گفت: ما در استان البرز ۱۷۹ واحد فعال در زمینه کاغذ، کارتن و صنایع سلولزی داریم و باید به این نکته اشاره کنم که در زمان شیوع بیماری کرونا در همه موارد صنعتی، به جز صنعت بستهبندی به مشکل برخوردیم؛ اما صنعت بستهبندی ما در زمان بحران خوش درخشید و دغدغهای از طرف دولت و بخش خصوصی در این مورد نداشتیم.
وی با اشاره به ورود صنایع سلولزی به بورس و فرابوس بیان کرد: در مورد ورود به بحث بورس و فرابورس، ما نیز خدمات حمایتی ارائه خواهیم داد. ما خوشه را شناسایی و گسترش میدهیم خوشهای که هماکنون در بحث بستهبندی و صنایع سلولزی و کارتن در استان موجود است بدون دخل و تصرف یکی از بهترین خوشههای تشکیل شده است.
فرشی ادامه داد: در موضوع بهرهوری نیز، امسال برای افزایش بهرهوری ۱۰ واحد صنعتی منتخب خدمات یارانهای حمایتی اختصاص دادهایم. علاوه بر آن در بحث استانداردهای تخصصی، تفاهمنامهای با موسسه استاندارد و سازمان استاندارد منعقد کردهایم و در مورد کنسرسیوم صادرات نیز در صورت تمایل فعالان این صنعت میتوانیم در خدمت عزیزان باشیم.
مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره شرکت شهرکهای صنعتی استان البرز خاطرنشان کرد: بخش خصوصی با همدلی و کنار گذاشتن اختلافات داخلی میتوانند به مطالبهگری از دولتیها بپردازند و به پیشبرد اهدافشان دست یابند.
وی در انتهای سخنان خود بیان داشت: خواهش من این است که این جلسات بهصورت دورهای برگزار شود و بعد از تصمیمگیریها در حوزه چاپ، بستهبندی و کارتن آنها را به ما دیکته کنند.
ارزیابی سرانه مصرف صنایع سلولزی؛ شاخصی برای توسعه کشور
ابوالفضل روغنی گلپایگانی سخنران بعدی این جلسه بود. وی با اشاره به این نکته که مهمترین دغدغه صنعت مذکور تهیه منابع مالی است و باید از فرصتها برای ارتقای آن بهرهمند شد، گفت: سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در جایگاه خوبی قرار گرفته و امروز مورد مشورت مسئولان و وزیر قرار میگیرد. در بخش صنایع سلولزی نیز فرصت سرمایهگذاری بسیاری وجود دارد.
وی با ارائه آمار جهانی مصرف سرانه کاغذ تصریح کرد: ارزیابی میزان مصرف صنایع سلولزی در هر کشور را میتوان شاخصی از رشد و توسعه آن کشور در نظر گرفت. بهعنوانمثال در حوزه اسکاندیناوی و آمریکا مصرف سرانه کاغذ حدود ۱۵۰ کیلوگرم و در اروپا نیز متوسط مصرف کاغذ حدود ۵۰ تا ۵۵ کیلوگرم است. در ایران خوشبینانهترین سرانه مصرف کاغذ، اعم از تیشو، کاغذ و مواد وابسته، ۲۲ کیلوگرم است که نشان میدهد ما فاصله زیادی با استاندارد جهانی اروپا داریم.
روغنی گلپایگانی تأکید کرد: صنایع سلولزی در دنیا جزو صنایع پیشران است که با سلامت، زندگی و حیات مردم ارتباط تنگاتنگی دارد.
وی با ذکر مثالی به اهمیت بستهبندی محصولات اشاره کرد و گفت: در یک عطر گرانقیمت، شکل ظرف شیشهای و بستهبندی مقوایی کاور شده آن است که باعث ارزشافزوده و گرانقیمتی محصول میشود. به اعتقاد بنده در زمینهی صنایع سلولزی فرصتهای بسیار بزرگی در کشور وجود دارد اما متأسفانه کالا و محصولات تولیدی ما مزین به لباس مناسب و یا همان بستهبندی شکیل نیست.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران افزود: سندیکا بر مبنای اساسنامهاش موظف است تا در سراسر کشور، برای مناطقی که پتانسیل آن را دارند، امکانی برای ایجاد تشکل فراهم کند. استان البرز نیز ایرانی کوچک است و با توجه به آمار ۱۷۹ واحدی صنایع سلولزی که مهندس فرشی ارائه دادند، این استان میتواند یک قطب صنعتی در زمینهی سلولزی باشد.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران گفت: کاغذ، تیشو، مقوا، ماشینآلات مرتبط و مواد اولیه صنایع سلولزی، صنعت بسیار بزرگی را تشکیل میدهند. ما به دنبال این هستیم تا یک تشکل فراگیر ایجاد کنیم تا در نهایت به ایجاد یک فدراسیون صنعت سلولزی در کشور دست یابیم. بدین طریق میتوانیم قدرت چانهزنی با دولت را بالا ببریم.
وی با اشاره به عدم انسجام و هماهنگی در بین فعالان صنایع سلولزی اظهار داشت: تاکنون اختلافات موجود باعث فرصت سوزی و نرسیدن به جایگاه حقیقی شده است. انجمنی که امروز برای تأسیس آن گرد هم آمدهایم، اولین تشکل ملی و استانی ما است که بعد از دو سال زحمت و پیگیری دوستانی چون جناب آقای پیشنماز شروع شده و به ثمر نشسته است.
روغنی گلپایگانی در انتها پیشنهاد داد: در این جلسه درخواست ثبت و تأسیس انجمنی به نام تولیدکنندگان و صادرکنندگان کارتن، مقوا و بستهبندی در اتاق بازرگانی البرز آمده است، بنده پیشنهاد میکنم این انجمن فراگیرتر باشد و کاغذ -که پیشرو در صنعت سلولزی است– تیشو، ماشینآلات وابسته و مواد مصرفی به آن اضافه شود و اساسنامه کامل و جامعی در راستای فعالیت آن تنظیم شود.
بیشتر بخوانید: کمبود عرضه علت اصلی افزایش قیمت کاغذ
راهاندازی دانشگاه علمی کاربردی بستهبندی سلولزی
حسن پیشنماز، مدیرعامل گروه چاپ و بستهبندی کالا کارتن و بانی برگزاری این جلسه به عنوان آخرین سخنران پشت میکروفون قرار گرفت بیان کرد: طی دو سال گذشته پیشنهاد تشکیل این انجمن داده شد و فعالان از ۶ استان مختلف برای سرمایهگذاری در شهرک صنعتی کوثر اعلام آمادگی کردند. استان البرز از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار است و از طرح شهرک صنعتی کوثر نیز استقبال شایانی صورت گرفته است اما به خاطر وضعیت پیش آمده ما نتوانستیم پذیرای جمیع دوستان باشیم و انشاءالله بعد از رفع محدودیتهای کرونایی شما در اولین جلسه مجمع شاهد حضور سایر دوستان و استادان بسیاری از این حوزه خواهید بود.
وی افزود: ما میراثدار صنعتی هستیم که سابقه چند هزار ساله دارد. صنعت کارتن و کاروگیت نیز در حدود ۱۸۰ سال قدمت دارد و پایه صنایع دیگر بستهبندی محسوب میشود. هدف ما از تشکیل این انجمن، همافزایی در زمینه بستهبندی است.
پیشنماز در این جلسه از راهاندازی دانشگاه علمی کاربردی در زمینه بستهبندی سلولزی نیز خبر داد و گفت: کارهای ابتدایی راهاندازی دانشگاه علمی کاربردی انجام شده است تا دیگر کارگر آماتور در این حوزه نداشته باشیم. تشکیل بانک اطلاعاتی از نیروهای متخصص موارد دیگری است که در نظر گرفتهایم. علاوه بر آن برپایی شو روم دائمی ماشینآلات صنعت سلولزی و بستهبندی نیز در سر لیست برنامههای این انجمن است تا مانند شو روم هایدلبرگ در صنعت چاپ، مکانی دائمی داشته باشیم که به عرضه و نمایش ماشینآلات بهروز این صنایع بپردازد.