تاریخ هولوگرافی به سال ۱۹۴۷ برمیگردد، زمانی که دانشمند انگلیسی Gabor Dennis تئوری هولوگرافی را که برای بهبود نتایج یک میکروسکوپ الکترونی، ارائه داد اعلام داشت. کلمه هولوگرام از کلمات یونانی هولوس به معنی سرتاسر (whole) و گراما به معنی پیغام (Message) ساخته شده است. از مشکلات آن دوره دسترسی به منابع نوری خالص مربوط به (تک رنگ یا یک رنگ، از یک نقطه و از یک طول موج) میتوان نام برد.
ابداع لیزر که توسط دانشمندان روسی N.bassov, Prokhorov که در سال ۱۹۶۰ انجام گرفت امکان دسترسی به منابع نوری خالص که یکی از احتیاجات مهم برای ساخت هولوگرام بود را برآورده ساخت.
گفتنی است که در آن سال ها لیزر ruby به وسیله دکتر T.H.Maimam توسعه و پیشرفت کرد لذا بر اساس سیستم این لیزر (برخلاف لیزرهای معمول با موج متوالی) بسیار پرقدرت و به طور مداوم و در چند نانوثانیه (یک بیلیونیوم ثانیه) از انفجار نور ساتع میشد: امر ساکن شدن حرکت ها امکان بروز حوادث با سرعت خیلی بالا را برای محصول هولوگرام ایجاد ساخت.
در سال ۱۹۶۷ ساخت هولوگرام شخصی جهت انجام هولوگرافی برای یک کاربرد بخصوص مانند سنگ فرش کردن خیابان با عنوان هولوگراف پالسی تصویری انجام گرفت.
گفتنی است در سال ۱۹۶۲ امیت لیت و جرس اوپات نیکس از دانشگاه میشگان، در حین فعالیت روی موضوع کاری راداری که به صورت جانبی قطعات را شناسایی میکردند به مطلبی جهت کاربرد برای هولوگرام های سه بعدی تصویری متوسط دست یافتند.
در سال ۱۹۶۲ آنها مقالات گابورو «ساده سازی اجسام خارج از تصور» مطالعه نمودند و تصمیم گرفتند از تکنیک گابور کپی برداری نمایند. بدین منظور از لیزر و تکنیک بدون محور بودن استفاده نمایند؛ و با گسترده کردن کار رادار شناسایی جانبی کار را گسترش دادند. نتایج اولیه هولوگرام موضوعی سه بعدی انتقال یافته شده (یک اسباب بازی قطار و پرنده) شکل گرفت.
این انتقال هولوگرام تولیدی از یک تصویر با کیفیت بالا و انعطاف پذیری عمق همراه بود ولی برای دیدن تصویر هولوگرام احتیاج به نور لیزر بود.
با انجام این اعمال زمینه استانداردسازی تجهیزات تولید هولوگرام ایجاد شد و امروزه هزاران دانشجو در حال استفاده از دستگاههای تولید پیوسته موج لیزر، تجهیزات نوری (لنزها، آینه ها و تجزیه کننده های نوری) در آزمایشگاههای مختلف هستند؛ و با انجام تحقیقاتی درزمینه بازتاب نور سفید روی هولوگرام برای اولین بار موفق به نمایان سازی هولوگرام در نور طبیعی به جای نور چراغ شدند.
شایان ذکر است که جابجایی در حد یک چهارم طول موج نور در حین نمایان سازی در حد چند دقیقه یا چند ثانیه سبب ضایع شدن هولوگرام میشود. از آنجا که پایداری جز یکی از ضروریات است لذا اساس تکنیک بدون محوری آقایان امیت لیت و جریس اوپات نیکس توسعه پیدا کرد تا متد هولوگرام ثابت به وجود آمد.
همچنین در سال ۱۹۶۲ دکتر Yuri Nikolaevich Denisyuk از روسیه موفق ترکیب هولوگرام تولیدی ۱۹۰۸ با رنگ طبیعی شد. در سال ۱۹۶۸ توسط دکتر استفان آبنتون که دامنه فعالیتش در زمینه انتقال نور سفید روی هولوگرام بود. آزمایشهای در آزمایشگاه تحقیقاتی تلویزیونهای پلاروید صورت گرفت که نتیجه این آزمایشات امکان نمایان ساختن نور سفید تحت عنوان تصاویر رنگین کمان که دارای هفت رنگ بود را ممکن ساخت.
عمق و درخشندگی تصویر و بازتاب رنگین کمانی بهزودی سبب جذب بازیگران که از این تکنیک می خواستند در کارشان جهت اطلاع عمومی استفاده نمایند شد. تحقیق بنتونز دارای اهمیت فوقالعاده ای بود زیرا سبب تولید انبوه هولوگرام با استفاده از تکنیک مزبور گردد. این هولوگرام های چاپ شده با استمپ نمودن تصویر بر پلاستیک شکل می گیرد و نتایج هولوگرام می تواند میلیونها بار کپی برداری شود و لذا سرعت بالای آن موجب کاهش قیمت قطعه میشود. در واقع هولوگرام های مزبور در صنایع چاپ و آگهی و صنایع بانکی کاربرد دارد.
در سال ۱۹۷۲ تحقیقات جانبی لوید در زمینه هولوگرام های اینتگرال با استفاده از ترکیب انتقال نور سفید و روش مرسوم تصویر برداری ساین ماتوگرافی سبب ایجاد فیلم های سه بعدی از یک تصویر شد.
تصاویر مداوم از یک تصویر دو بعدی بر پایه چرخش موضوع و ثبت آن بر روی فیلم هولوگرام سبب می شود هنگام که به تصویر این هولوگرام نگاه می شود تصویر مرکبی دیده شود که مانند تصویر سه بعدی است. در سال ۱۹۷۰ و کتور کومار و همکارانش در موسسه ملی سینما و عکس برداری (NIFKI) در روسیه تحقیقاتی در زمینه ساخت نمونه دست ساز برای یک فیلم هولوگرافیک نمودند.
بیشتر بخوانید: گذری بر ۸۰ سال حروف سربی تا عصر دیجیتال در ایران
تصاویر ضبط شده توسط دوربین پالسی هولوگرام برداشته شده و فیلم مربوطه بر یک صفحه هولوگرام تصویر شده و از نماهای مختلف روی این صفحه متمرکز میشود. کارگردان های هولوگرام دانش تکنیکی خود را گسترش دادند تاکنون سبب ایجاد تکنولوژی و فرآیند کاملی شده است و از حالت هنر به یک حرفه بین المللی که کاربرد در کلیه زمینه های شغلی دارد تبدیل شد.