بررسی عملکرد پلیت های دیجیتالی

0
77
پلیت های دیجیتالی

ساختن پلیت های دیجیتالی (زینک چاپ افست) یکی از حوزه‌ هایی است که پیشرفت‌ های فناوری نقش مهمی را در کارآیی و سلامت محیطی فرآیندهای آن داشته است.

امروزه صنایع سراسر جهان به سرعت به‌سوی «امور حفاظت از محیط‌ زیست» (Green Operations) حرکت می‌ کنند و در صدد کاهش تشعشات محیطی، مواد آلاینده خطرناک و جریان‌ های زباله‌ ای و در عین‌ حال کاهش مصرف انرژی و مواد خام هستند. همگام با این روند، پیشروان صنعت چاپ نیز توجه خود را بر زوایای محیطی تولید، کاهش زباله‌ ها و بهبود کارآیی تجهیزات خود معطوف داشته‌ اند.

بسیاری از پیشروان صنعت چاپ در ابتدا به اقداماتی از قبیل برنامه‌ های بازیافت و روش‌ های کاهش مصرف انرژی پرداختند که ثمره چندانی نداشت. اما هم‌ اکنون به‌دنبال اهداف والاتری هستند. آن‌ ها در حال بررسی کاربری تجهیزات خود هستند، با این هدف که بتوانند تأثیرات محیطی و هزینه آن‌ ها را کاهش و کارآیی را افزایش دهند.

ساختن پلیت های دیجیتالی (زینک چاپ افست) یکی از حوزه‌ هایی است که پیشرفت‌ های فناوری نقش مهمی را در کارآیی و سلامت محیطی فرآیندهای آن داشته است. روش‌ های نوین این حوزه ۳ عامل زیر را که در روش‌ های سنتی وجود داشتند، کاهش می‌ دهد:

۱- مواد شیمیایی مورد نیاز برای ظهور پلیت های دیجیتالی؛

۲- انرژی مصرفی لازم برای دستگاه ظهور؛

۳- آب مورد نیاز برای شستن و ظهور پلیت، رقیق‌کردن مواد شیمیایی و پاک‌کردن دستگاه ظهور پلیت.

علاوه بر این مستقیم، منابع غیرمستقیمی (همانند استفاده از مواد مصرفی جهت سرویس‌ های دوره‌ ای دستگاه) نیز وجود دارد که در حوزه تولید و تحویل دستگاه ظهور و مواد خام دخیل‌ اند.

 

رویکرد مختلف در فرآیند ساختن پلیت های دیجیتالی

۱- رویکرد سنتی (Conventional Processing)؛

 ۲- رویکردی که برای ظهور پلیت از مواد شیمیایی کمتری استفاده می‌ کند (Reduced Chemistry)؛

 ۳- رویکرد بدون نیاز به مواد شیمیایی (Chemical Free)؛

۴- رویکرد بدون نیاز به ظهور (Process Free).

پلیت های دیجیتالیدر روش سنتی برای ساخت پلیت های دیجیتالی، لیزرهای حرارتی یا بنفش (مرئی) از پلیت تصویر می‌ سازند و سپس این تصویر با مواد شیمیایی ظاهر می‌ شود. همچنین اندازه دستگاه ظهور فیلم مقدار مواد شیمیایی به‌کار گرفته‌ شده را تعیین می‌ کند.

پلیت‌های Reduced Chemistry در سیستم‌ هایی ظاهر می‌ شوند که در آن‌ ها عمل Replenishment (فرآیندی است که طی آن هر زمان که تانک داروی ظهور خالی می‌ شود، دستگاه به‌طور خودکار آن را پر می‌ کند)، محلول آب و مواد شیمیایی را بر طبق فعالیت تانک داروی ظهور (Developer Bath) درجه‌بندی می‌ کند و یا این‌که چنین سیستم‌ هایی از موادی شیمیایی با میزان Replenishment کم استفاده می‌ کنند تا مصرف کل انرژی را کاهش دهند.

اصطلاح «بدون مواد شیمیایی» بسیار به اشتباه گرفته می‌ شود و در واقع از آن‌ جایی ‌که برای پلیت های دیجیتالی چاپی به‌کار گرفته می‌ شود، واژه‌ای غلط‌ انداز است. واقعیت امر این است که این‌گونه پلیت‌ها به ‌نوعی مرحله ظهور پساتصویرسازی که از مواد شیمیایی بهره می‌گیرد نیاز دارند تا بتوانند تصویر پلیت را قبل از ارسال آن به مرحله چاپ ثابت کنند. در برخی موارد این مرحله ظهور بخشی از فرآیند شروع به کار دستگاه است. در واقع این پلیت‌ها به یک دستگاه ظهور جداگانه با محلول شست‌وشو یا مواد شیمیایی نیاز ندارند.

پلیت‌ های بدون نیاز به ظهور اولین پلیت‌‌ هایی هستند که واقعاً همه مواد شیمیایی و تجهیزات ظهور فیلم را حذف می‌ کنند و در عین‌حال بر کیفیت پلیت‌ های سنتی پیشی می‌ گیرند. از لحاظ هزینه و کارآیی، این نوع پلیت بهترین گزینه برای فعالان صنعت چاپ است.

تولیدکنندگان پلیت های دیجیتالی، انجمن‌ های صنعتی و گروه‌ های کاربری همواره مصرف مواد شیمیایی را در رویکردهای مختلف پلیت‌ سازی مورد تحلیل قرار داده‌اند. جای تعجب ندارد که در میان این ۴ روش، پلیت‌ سازی سنتی به‌طور میانگین بیشترین مصرف مواد شیمیایی را دارد. پس از آن به ترتیب روش Reduced Chemistry، روش بدون نیاز به مواد شیمیایی و روش بدون نیاز به ظهور، به‌ترتیب در جایگاه دوم، سوم و چهارم قرار دارند.

در حالی‌که در زمینه مصرف آب، چهار روش پلیت‌سازی مذکور دارای ترتیب فوق هستند، برخی از سیستم‌های باز گردش آب (Water Recirculation) و دستگاه‌های ظهور به‌اصطلاح هوشمندی که امروزه موجودند، می‌توانند مقدار آب مورد نیاز برای پلیت‌های سنتی را کم کنند. اما با این کار مشکلاتی در حوزه پاکیزگی و نقایصی در پلیت ظاهر می‌شود. همچنین باید توجه کنیم که همه دستگاه‌های ظهور پلیت و واحدهای شست‌وشو از انرژی استفاده می‌کنند. این دستگاه‌ها حتی در حالت Sleep یا Ready جدای از مقدار انرژی فراوانی که برای تولید و توزیع یک دستگاه ظهور نیاز هست، جهت حفظ دمای مناسب مواد شیمیایی به انرژی نیاز دارند.

پلیت های دیجیتالی مدیران کارخانجات صنعت چاپ باید همواره روش‌های نوینی را برای کاهش هزینه آب، مواد شیمیایی و مصرف انرژی ابداع کنند و پای‌بند قوانین محیطی باشند که بر روند حذف پسماندهای مواد شیمیایی، ظروف و آب باقیمانده ظهور پلیت‌ها حاکم است. رفع و یا کاهش این عوامل به چاپگران کمک می‌کند تا به زمینه‌های دیگر کار خود و دیگر زوایای مقاومت محیطی توجه کنند. پلیت های دیجیتالی

آن دسته از فعالانی که با چنین چالش‌هایی مواجه‌اند، پلیت‌های بدون نیاز به ظهور گزینه مفید و نوینی برای صرفه‌جویی در هزینه و زمان هستند. در واقع این روش جدید پلیت‌سازی همه هزینه‌های مربوط به تجهیزات ظهور و مواد شیمیایی را از بین می‌برد، ضمن این‌که مصرف انرژی را نیز کاهش می‌دهد.

مسلماً چنین صرفه‌جویی‌هایی هم به‌نفع فعالان صنعت چاپ است و هم به‌نفع حفظ محیط‌زیست.

نسل جدید پلیت‌های بدون ظهور شرکت کُداک با عنوان SONORA XP برای فعالان تجاری صنعت چاپ و NEWS SONORA برای روزنامه‌ ها دارای قابلیت‌هایی هستند که مشابه پلیت‌های سنتی می‌ باشند؛ با این تفاوت که نیاز به مواد شیمیایی و ظهور ندارند. قابلیت‌ های گسترده این پلیت‌ های جدید نسبت به پلیت‌های بدون ظهور پیشین، آن‌ها را به گزینه‌ای جذاب برای مدیران چاپخانه‌ها تبدیل کرده که در صدد حفظ ملزومات کیفیتی و تولیدی خود هستند. پلیت های دیجیتالی

مقاله قبلیایجاد شرایط مطلوب برای دورکاری کارمندان
مقاله بعدیناوگان صنعت چاپ کشور فرسوده است

یک پاسخ بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.