شیت عمومی چیست و چه کاربردی دارد

0
4
شیت عمومی

چاپ افست یکی از روش‌های چاپ برای تیراژ انبوه محسوب می‌شود که می‌توان از آن برای چاپ طرح‌هایی نظیر بروشور، پوستر، تراکت و… استفاده کرد. در چاپ افست طرح‌ها با کمک یک سری سیلندر روی کاغذهایی به‌نام شیت، چاپ می‌شوند. این شیت‌ها در اندازه‌های مختلفی وجود دارند و می‌توان طرح‌ها را روی شیت مناسب چاپ کرد. در این مقاله با شیت عمومی آشنا میشویم.

یکی از مشکلاتی که کار با این دستگاه به‌وجود می‌آورد، هدر دادن بیش از اندازه‌ی کاغذ است؛ زیرا، اغلب طرح‌های چاپی فضای کامل یک شیت را پر نمی‌کنند. از طرف دیگر، این ماشین‌های چاپ نیز بر اثر کار زیاد، به‌مروز زمان استهلاک پیدا کرده و فرسوده می‌شوند. یکی از راه‌حل‌هایی که برای رفع این مشکلات در نظر گرفته شده، شیت عمومی است. در این مقاله قصد داریم به بررسی شیت عمومی بپردازیم و مزایا و معایب آن را بیان کنیم.

صفحه‌ای به‌ نام شیت

شیت یا صفحه‌ی پرینت در واقع نوعی کاغذ از جنس چوب است که برای چاپ افست به‌کار می‌رود و مجلات، سربرگ‌ها، تقویم، بروشور، برگه‌های داخلی و پاکت‌های نامه را روی آن چاپ می‌کنند. شیت‌ها، ورقه‌های کاغذی با ابعاد مشخص‌ مثل ۵۰*۷۰ یا ۷۰*۱۰۰ سانتی‌متر هستند که بسته به ابعاد محصول چاپی، از میان سایزهای مختلف، گزینه‌ی مناسب برای آن انتخاب می‌شود.

این شیت‌ها معمولا مقاومت زیادی در برابر رطوبت دارند و جوهر پرینتر به‌خوبی روی آن‌ها می‌نشیند. علاوه بر شیت، برای چاپ افست می‌توان از رول هم استفاده کرد. رول‌ها نیز مانند شیت از جنس کاغذ هستند و به‌لحاظ کیفی، تفاوتی با آن ندارند. رول‌ها برای چاپ مداوم و بی‌وقفه به‌کار می‌روند؛ در صورتی‌که در چاپ روی شیت، هر صفحه‌ به‌صورت جداگانه چاپ می‌شود.

شیت عمومی

در چاپ افست طرح‌های مختلف و با طراحی‌های گوناگون برای چاپ فرستاده می‌شوند و الزاما همه‌ی طرح‌‌ها، نسبتی از سایز شیت نیستند. مثلا در چاپ یک بسته‌بندی، ممکن است فضایی از شیت خالی بماند و دور ریخته شود؛ در حالی‌که می‌توان از آن برای چاپ طرح‌های دیگر استفاده کرد.

چاپخانه‌ها برای اینکه ضرر زیادی بابت این دورریز‌‌ها نپردازند و مهم‌تر از آن در مصرف کاغذ صرفه‌جویی شود، از شیت عمومی استفاده می‌کنند. در این نوع شیت، چندین طرح در کنار هم با فاصله‌ی بسیار کم قرار داده می‌شود و به‌نوعی حداکثر استفاده را از فضای کاغذ می‌کنند تا در یک دور پرینت، تعداد بیشتری طرح خروجی از دستگاه گرفته شود.

معمولا روند کار برای پذیرش سفارش شیت عمومی به این‌صورت است که مشتری پس از تحویل طرح، باید منتظر بماند تا طرح‌های دیگری نیز به شیت اضافه شده و کار چاپ تمام آن‌ها به‌صورت یکجا انجام شود.

شیت عمومی

کاربرد شیت عمومی

زمانی‌که تعداد طرح‌ها و تنوع آن‌ها زیاد باشد، استفاده از شیت عمومی مقرون‌به‌صرفه‌تر خواهد بود. از طرف دیگر، اگر مشتری یک طرح با تیراژ بالا داشته باشد و بخواهد هزینه‌ی کمتری بپردازد، انتخاب این نوع شیت به‌صرفه‌تر است.

مزایا و معایب استفاده از شیت عمومی

از جمله مزایای کار با شیت عمومی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هزینه‌ی اقتصادی‌تر؛
  • صرفه‌جویی در مصرف کاغذ؛
  • افزایش طول عمر دستگاه چاپ.

این نوع شیت معایبی نیز دارد؛ مثلا:

  • کیفیت رنگ چاپی پایین‌تر است؛
  • کیفیت چاپ عالی به‌نظر نمی‌رسد؛
  • زمان چاپ به سایر سفارش‌ها و تکمیل شیت بستگی دارد.

شیت اختصاصی

شیت اختصاصی کاملا برعکس شیت عمومی است؛ یعنی شما یک شیت کامل را اختصاصی برای طرح خودتان استفاده می‌کنید. در این روش شما صرف‌نظر از اینکه چه هزینه‌ای باید بپردازید و چه میزان کاغذ مصرف می‌شود، کار چاپ را به‌صورت اختصاصی انجام خواهید داد و دیگر نیازی به انتظار کشیدن برای مشتریان دیگر و تکمیل شیت ندارید.

بیشتر بخوانید:چاپ IML و کاربرد های آن

چه وقت دنبال چاپ با شیت اختصاصی باشیم؟

معمولا زمانی شیت اختصاصی پیشنهاد می‌شود که کیفیت رنگ و چاپ طرح، اهمیت زیادی داشته باشد. از طرف دیگر برای طرح‌های نامتعارف مثل بسته‌بندی‌ها با شکل خاص، استفاده از این نوع شیت انتخاب بهتری خواهد بود.

مزایا و معایب شیت اختصاصی

انتخاب شیت‌های خصوصی اگرچه موردپسند بسیاری از افراد نیست؛ ولی مزایایی زیادی دارد، از جمله:

  • کیفیت بالای چاپ؛
  • وضوح رنگ بیشتر؛
  • زمان تحویل کوتاه‌تر.

از طرفی انتخاب این نوع شیت، مطلوب همه‌ی افراد نیست؛ چون:

  • قیمت گران‌تری دارد؛
  • دور ریز کاغذ بیشتر است؛
  • استهلاک دستگاه چاپ افزایش می‌یابد.

شیت عمومی

تفاوت شیت عمومی و اختصاصی

به‌طور‌کلی سازوکار چاپ کردن به هر دو روش کاملا شبیه یکدیگر است و پروسه‌ی یکسانی را طی می‌کنند؛ اما، تفاوت‌هایی بین این دو وجود دارد. تفاوت شیت اختصاصی و عمومی تنها محدود به هزینه‌ی چاپ آن نمی‌شود؛ بلکه زمان چاپ این دو روش نیز با هم فرق دارد.

از سوی دیگر، در شیت‌های عمومی، میزان رنگ و شفافیت آن‌ها باید به‌گونه‌ای تنظیم ‌شود که میانگینی از میزان و شفافیت رنگ‌ها در تک‌تک طرح‌ها باشد و همه‌ی طرح‌ها رنگ خوبی داشته باشند؛ به همین علت، کیفیت رنگ در این نوع شیت، به‌اندازه‌ی شیت‌های اختصاصی نیست. برش‌هایی که در شیت‌های اختصاصی انجام می‌شود هم کاملا دقیق و تمیز خواهد بود؛ ولی در شیت‌های عمومی برش کار نیز به‌زیبایی و ظرافت شیت اختصاصی نیست.

برای هر نوع شیت چقدر باید هزینه کنیم؟

هزینه‌ی چاپ به روش شیت عمومی بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از شیت اختصاصی خواهد بود؛ چون در این روش تمامی مواد استفاده شده نظیر کاغذ، جوهر و حتی کار دستگاه چاپ، برای چندین نفر مصرف شده است و این مسئله باعث می‌شود که هزینه‌ی چاپ و موارد مصرفی نیز میان چندین کاربر تقسیم شود و این یعنی مبلغ کمتری برای چاپ طرح‌تان باید بپردازید.

جمع بندی

در زندگی روزمره‌ طرح‌های مختلفی را در اطرافمان می‌بینیم که با کمک چاپ افست پرینت گرفته شده‌اند. از کتاب‌هایی که می‌خوانیم گرفته تا مجلات، بروشورها، پوسترها و حتی تراکت‌هایی که هر روز پشت در خانه می بینیم، همه‌ی این‌ها دستاوردهای اختراع چاپ افست هستند. اگر بخواهیم تمام این‌ طرح‌ها را بدون در نظر گرفتن میزان دورریز کاغذ و انرژی مصرفی، چاپ کنیم، می‌توان گفت نرخ مصرف کاغذ به‌طرز چشمگیری افزایش می‌یابد.

این مسئله و دیگر مسائلی نظیر هزینه‌ی چاپ، استهلاک دستگاه چاپ و زمان مصرف شده برای تک‌تک طرح‌ها، همگی باعث شدند که استفاده از شیت‌های عمومی رواج پیدا کند. اغلب طرح‌های چاپی، نیاز به کیفیت آن‌چنانی ندارند و می‌توان این طرح‌ها را در کنار طرح‌های دیگر، به چاپ رساند. شیت عمومی یک راه‌حل مقرون‌به‌صرفه برای چاپخانه‌ها و مشتریان آن‌ها محسوب می‌شود که می‌توان در اغلب موارد آن را جایگزین شیت اختصاصی کرد.

منبع: اندیشه برتر

مقاله قبلیبازاریابی شبکه ای، واقعیتی افسانه ای
مقاله بعدیدیدار با حاج ناصر کلاری؛ پیشکسوت صنعت چاپ

یک پاسخ بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.