تونر کارتریج و یا تونر لیزر، همان قسمتی در پرینتر شما است که پودرهای تونر را در محفظه خود نگهداری می کند و هنگام چاپ، تونر را برای انتقال به کاغذ، به قطعه ای بهنام درام منتقل می کند. تمامی کارتریج های لیزری دارای ۲ بخش اصلی تونر و درام هستند.
گاهی این دو بخش در برخی از دستگاه ها در یک کارتریج و در برخی دیگر به صورت مجزا یعنی هر کدام در یک کارتریج مورد استفاده قرار می گیرند. تونر معمولا به شکل یک پودر خشک است که درواقع ترکیبی از پلاستیک، کربن و افزودنی های رنگی است. اگر فکر می کنید که کارتریج پرینتر، تنها یک بخش مصرفی و بی اهمیت ترین قسمت پرینتر است، خب باید بگوییم که کاملا در اشتباه هستید.
دوره استفاده از سیم های کرونا (corona wire) که برای شارژ کردن درام و ایجاد یک بار مثبت در سرتاسر سطح آن استفاده می شد، تمام شد؛ به جای آن ذرات تونر را ریزتر کردند و نقاط ذوب را پایین آوردند، شارژ مورد نیاز کمتر شد و البته تراشه های الکترونیکی هم به آن ها اضافه شد اما همچنان کارتریج ها با همان منطق و شیوه ای که از ابتدا ساخته شده اند، کار می کنند.
پرینترهای لیزری جدید کمپانی اچ پی، ماشین هایی هستند که کارتریج تونر آن ها، قلب تپنده آن ها است. تقریبا می توان گفت که ۷۰ درصد از فرآیند چاپ در پرینترهای اچ پی، در داخل تونر کارتریج انجام می گیرد. کارتریج های اچپی، تنها محفظه نگهداری تونر نیستند بلکه در طراحی آن، تمام پارامترهای مربوط به سرعت، شرایط محیطی، مدل شارژ شدن و نوع کاغذ در نظر گرفته میشود.
درواقع، کمپانی اچ پی با درنظر گرفتن این پارامترهاست که اطمینان و کیفیت مورد تقاضای مشتریان را فراهم می کند. تونر کارتریج اچ پی، محل قرارگیری مهمترین قطعات پرینتر است؛ غیر از تونر مغناطیسی، غلتک مغناطیسی که مهم ترین عامل برای ایجاد کیفیت خوب چاپی است نیز در کارتریج قرار می گیرد. هنگامی که این غلتک می چرخد، میدان مغناطیسی ای ایجاد می شود که تونرهای مغناطیسی را به خود جذب میکند. تونر کارتریج
تیغه دکتر بلید، یکی دیگر از اجزای داخل کارتریج است که میزان تونر روی غلتک را تنظیم می کند. استفاده از این تیغه گاهی باعث ایجاد مشکلاتی هم می شود، بهعنوان مثال خطهای سفید رنگی که بهخاطر یک تیغه فرسوده و کثیف تولید میشود، بر چاپ اثر میگذارد یا اینکه ممکن است تیغه منحرف شده و یا چرخش مرتب خود را از دست دهد. این نقص موجب می شود تا یک طرف صفحه از طرف دیگر آن تیره تر چاپ شود.
تیغه های بازیابی و تمیزکننده، دو نوع دیگر تیغه ها هستند که وظیفه تمیزکردن درام و ریختن تونرهای اضافی در سطل زباله بر عهده آنهاست. بدون وجود این دو تیغه چاپ غیرممکن و در صورت امکان هم کاملا سیاه و کثیف خواهد شد. غلتک شارژ اولیه و درام هم همانطور که گفتیم، مهمترین قطعات داخل پرینتر هستند که در پرینترهای اچ پی، آنها هم در داخل کارتریج قرار میگیرند.
پرینترهای جدید اچ پی که حاصل ماه ها تحقیق و آزمایش برترین متخصصان کمپانی Canon است، ۴۰ درصد پرسرعت تر و ۵۳ درصد کم مصرف تر از مدل های قبلی است. در واقع فناوری جت اینتلیجنس (JetIntelligence) که دستاورد بزرگ این دو کمپانی است، پرینتر را هوشمند و سریعتر میکند، عملکرد و کارایی آن را به شکل بارزی بهبود بخشیده و وزن و ابعاد آن را کوچکتر کرده است. این فناوری که فعلا مناسب محیط و کار در شرکتهای کوچک و متوسط طراحی شده، کمکم راه خود را به شرکتهای بزرگتر هم باز میکند.
بسیاری از مردم نمیدانند که ۷۰ درصد از پرینترهای لیزری اچ پی، دارای تونر کارتریج اختصاصی هستند. در کنار تونر، کارتریج قطعه درام، غلتکها و تیغه ها را نیز در خود جای می دهد. قطعه تصویرنگار درام که قبلا به روش الکترواستاتیکی شارژ شده، تونر را به خود جذب می کند و بعد طی فرآیند چاپ، توسط غلطکهای داغ، به کاغذ منتقل شده و به آن میچسبد.
تیغه دکتر بلید، فیلم تونر روی غلتک را به حجم دقیق مورد نیاز اندازه می کند و بعد تونر در بخش فیوزینگ پرینتر ذوب شده و بر روی قسمت های مشخص کاغذ می چسبد. در آخرین قسمت فرآیند چاپ، یک تیغه دیگر تعبیه شده که در تماس دائم با درام قرار دارد و تونر باقی مانده بر روی آن را برداشته و به مخزن زباله منتقل میکند. بیشتر این اتفاقات در کارتریج پرینتر صورت میگیرد نه در بدنه پرینتر. درواقع، فقط اشعه لیزر، غلتک های انتقال تونر و بخش فیوزینگ در خارج از کارتریج قرار دارند.
تونر کارتریج جدید اچ پی
تونر کارتریج جدید اچ پی با فناوری جت اینتلیجنس، بیشتر موفقیت خود را مدیون فرمولاسیون جدید تونری است که بازهم حاصل زحمات پنج سال تحقیق و پژوهش شرکت Canon است؛ این سیستم با نام ColorSphere3 برای پرینتر لیزری رنگی اچ پی و تونر Precision black برای پرینترهای رنگی تک رنگ به بازار عرضه می شود. تونرهای Precision Black از پلیمر، پیگمنت، افزودنی ها و هسته واکسی تشکیل شده و تونرهای ColorSphere 3 از یک هسته واکسی و پلیمر در داخل یک پوسته سخت و گروی تشکیل شده است.
هر دو نوع تونر در درجه حرارتی پایینتر از تونرهای قبلی ذوب میشوند و بههمینخاطر انرژی کمتری از بخش فیوزینگ پرینتر میگیرند تا به کاغذ بچسبند. پوسته سفت این تونرها از کاهش ذرات تونر و کاهش عمر کارتریج جلوگیری میکند، به شکلی که تمام تونر داخل کارتریج قابل استفاده است و هدر رفت تونر تقریبا به صفر میرسد که همین باعث صرفهجویی در مصرف انرژی، هزینه و زمان چاپ میشود.
آمارهای جهانی پیشبینی کرده اند که تا سال ۲۰۲۰، ابعاد شرکت ها نسبت به ۵ سال گذشته تا ۱۷ درصد کاهش مییابد؛ این پیشبینی به این معناست که شرکت ها کم کم باید خود را با این گونه تغییرات سازگار کنند. با استفاده از فناوری HP’s Page Maximiser، که در پرینترهای جدید اچپی تعبیه شده، طراحی پرینترها با ابعاد کوچکتر و با قطعات جداشدنی قابل تعویض انجام میگیرد.
این فناوری نه تنها اصطکاک ماشین را کاهش میدهد، بلکه فضا را برای قطعات مهمتر مثل محل قرارگیری پودر تونر بیشتر باز میکند. سیستمهای هوشمند ردیابی در این پرینترها، میتوانند مقدار اصطکاک کارتریج پرینتر را تخمین بزنند و با فرستادن اطلاعات به کاربر، از کارکرد درست کارتریج در هنگام چاپ اطمینان حاصل کنند.
این کار باعث افزایش سرعت چاپ و بالابردن تعداد پرینت در واحد زمان میشود. فرایند جت اینتلیجنس در این پرینترها، حجم کارهای چاپی را نسبت به هم نوعان قبلی اش، تا ۳۳ درصد افزایش داده است که این تنها بهخاطر افزایش در سرعت چاپ نیست بلکه به خاطر کاهش دخالت نیروی انسانی در فرایند چاپ نیز هست. در این نوع پرینترها، همچنین تعویض کارتریج ها آسان تر و سریع تر انجام می گیرد و بیایید موضوع حیاتی محیط زیست را هم از یاد نبریم؛ این پرینترها در این زمینه هم نسبت به نسل قبلی عملکرد بهتری دارند.
یکی دیگر از فناوری هایی که از قدیم در دل پرینترهای اچ پی تعبیه شده، نمایشگر میزان تونر موجود در کارتریج است، ولی با استفاده از فناوری جت اینتلیجنس، ردیابی موقعیت کارتریج به مرحله ای بالاتر از قبل ارتقا یافته است. فناوری HP’s Print Gauge می تواند تمام اطلاعات درباره کارتریج مانند نظارت بر تونر، ترکیبات، مدل استاندارد استفاده، فاکتورهای محیط زیستی و میزان اصطکاک کارتریج را برای کاربر نمایش دهد. این فناوری همچنین میتواند زمان تمام شدن کارتریج را پیشبینی کند و قبل از آن به کاربر هشدار دهد.
ازاینطریق می توان از تمام شدن ناگهانی کارتریج و توقف بی موقع کار، و یا عوض کردن زودهنگام کارتریج بدون تمام شدن تونر آن اجتناب کرد که همه این ها باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می شود.
بسیاری از کارتریج های جعلی با نام اچپی در بازار فروخته می شوند که اگر چه ارزان هستند، هرگز کارایی، عملکرد و کیفیت کار کارتریج های اوریجینال را ندارند. برای جلوگیری از جعل کارتریج ها، اچ پی از فناوری های ضد جعل مختلفی استفاده میکند که یکی از آن ها تونر مخصوص اچ پی است. تونر پودری اچ پی در درون یک مخزن قرار می گیـرد و در پرینـترهای لیزری تککاره، مخزن تونر به شکل مجزا وجود ندارد.
در واقع، پودر تونر کارتریج اصلی اچ پی منحصرا در دستگاه های اچ پی وجود دارد و در بازار بهصورت جداگانه در دسترس نیست. مشکلی که در استفاده از تونرهای غیر اچپی بهوجود میآید این است که تونرهای غیر اچپی نمیتوانند به درستی شارژ شوند و معمولا کمتر یا بیشتر از اندازه تونر اچپی شارژ میشوند و در نتیجه کیفیت پرینت را کاهش میدهند. تیغه همزن، یکی دیگر از قطعات موجود در داخل پرینتر اچپی است.
از آنجایی که ذرات تونر وزن دارند، نیروی هوایی که از بیرون بر آنها وارد میشود، باعث میشود که این ذرات بالا و پایین بپرند. در فرآیند چاپ، برای حرکت آزادانه تر تونر، وجود گردش هوا در درون کارتریج ضروری است. تیغههای همزن برای این هدف در داخل کارتریج تعبیه شده که تونرها بتوانند در داخل کارتریج آزادانه حرکت کنند.
مخزن ضایعات، آخرین قسمت از پروسه چاپ است که باز هم در داخل کارتریج قرار دارد، ذرات باقیمانده بر روی درام که توسط تیغههای تمیزکننده جمع آوری میشود، به مخزن ضایعات منتقل میشوند. گاهی ممکن است مخزن ظایعات به اندازه ظرفیت کارتریج پر شود که باعث آسیب دیدن پرینتر و حتی نشت تونر میشود.
اما از سخت افزار پرینتر که بگذریم، فناوری مخصوصی که در پرینترهای اچپی، بهشکل اختصاصی برای جلوگیری از جعل استفاده شده، قطعه چیپالکترونیکی است که در داخل پرینتر تعبیه شده، این چیپ رابطهای مخفی بین کارتریج و پرینتر برقرار میکند که میتواند کارتریجهای اورجینال را از انواع جعلی تشخیص دهد. به این شکل که وقتی یک کارتریج اورجینال را در پرینتر نصب کنید، یک تیک بزرگ بر روی صفحهنمایش پرینتر مشاهده خواهید کرد ولی درصورت نصب یک کارتریج جعلی، بهجای آن تیک با یک پیام هشدار روبهرو خواهید شد.
ایمن سازی پرینترها نه تنها امنیت کسب و کار مدیران و تولیدکنندگان را ضمانت می کند، بلکه این امکان را به آنها میدهد که خودشان پرینتر را شخصیسازی کرده و انواع قوانین و طرق استفاده را برای آنها تعریف کنند؛ مثلا شخص مسئول می تواند قوانین را طوری تعریف کند که امکان تعویض کارتریج ها با یکدیگر امکان پذیر نباشد یا گروهی از کارتریج ها را برای گروه خاصی از پرینترها اختصاصی کند به شکلی که برای دیگر پرینترها قابل استفاده نباشد.
از دیگر مزایای فناوری جدید این است که زمان تعویض کارتریج را به حداقل ممکن می رساند، کارتریج های جدید به شکل بارزی سبک تر، نسبت به محیط زیست پایدارتر و جداکردن آن راحت تر است، زیرا فناوری جدید، یک مرحله از مراحل جداسازی را حذف کرده است؛ قبل تر روند تعویض کارتریج به این شکل بود که هنگامی کارتریج جدید را از پکیج آن خارج می کردیم.
بیشتر بخوانید: رونمایی از اولین پرینتر قابل حمل فوجی فیلم
باید نوار محافظ را از آن جدا می کردیم و بعد آن را در پرینتر قرار می دادیم. ولی در فناوری جدید نیازی به این کار نیست؛ شما می توانید بعد از خارج کردن کارتریج قدیمی، کارتریج جدید را بدون جداکردن نوار محافظ در پرینتر قرار دهید. عمل جداسازی نوار محافظ خود به شکل اتوماتیک انجام می گیرد.
منبع: صنعت چاپ