به گزارش چاپ و نشر به نقل از ایرنا؛ یکی از مشکلات صادرکننده های خارجی خرما در پایانه مرزی میلک، استفاده نکردن از کارتُن استاندارد دارای برند و یکپارچه و همچنین نداشتن نشان استاندارد کشور ایران است.
خرید مستقیم خرما از انبارهای سرد جیرفت، یکدست نبودن کارتُن ها و بعضا نداشتن نشان استاندارد، مانع ترخیص دهها کانتینر از تجار افغانستانی در پایانه مرزی میلک شده است. با رطوبتی که این خرماها دارند دیری نمیپاید که بوی تُرشیدنشان در میلک بپیچد.
هرگاه بحث صادرات به میان میآید یعنی اینکه کالا و محصول صادراتی باید دارای یک نشانه تجاری مشخص باشد و اصول حرفهای صادرات در این نوع کالاها رعایت شود. به گفته بسیاری از کارشناسان، این موضوع در همه کشورها مرسوم است. حال باید ببینیم چه شده که تعداد زیادی از بارهای خرما که قرار است از جیرفت به افغانستان صادر شود دارای کارتُن ها و بستهبندی های متفاوت است، به گونهای که در هر کانتینر بیش از چهار نوع کارتُن خرما بارگیری شده است، آن هم در شرایط امروز که کشورها به همین راحتی اجازه ورود و ترخیص هر نوع کالای بی نام و نشانی را نمیدهند.
متخصصان حوزه بازرگانی هم اعتقاد دارند که تجار باید محصول خود را از شرکت ها و صنایع بستهبندی خریداری کنند نه از انبارهای سرد!
«انبارهای سرد یا همان سردخانههای خرما، محل نگهداری هستند و معمولا هر کشاورز، محصول خود را با یک نوع کارتُن و بستهبندی به این انبارها تحویل میدهد»
پیگیری مشکلات صادرکنندگان خرما از طریق وزارت صمت و امور خارجه
ذبیحالله اعظمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در خصوص مشکلات صادرکنندگان خرما اظهار داشت: پیگیر رفع مشکلات صادرات خرما هستیم تا بازار پررونق این محصول دچار مشکل نشود.
رعایت موارد استاندارد برای صادرات الزامی است
دکترای تخصصی کشاورزی از دانشگاه گنت بلژیک همچنین رعایت موارد استاندارد را برای صادرات الزامی دانست و بر رعایت این موارد توسط تجار داخلی و خارجی تاکید کرد.
وی یکی از مشکلات صادر کننده های خارجی خرما را در پایانه مرزی میلک، استفاده نکردن از کارتُن استاندارد دارای برند و یکپارچه و همچنین نداشتن نشان استاندارد کشور ایران دانست و این قوانین را همیشگی اعلام کرد و گفت: تجار افغان چون در سالهای گذشته محصول خرما را به صورت فلهای صادر میکردند از این رو چنین مواردی را رعایت نمیکردند ولی امسال تمامی موارد بررسی میشود و در صورت رعایت نکردن این موارد اجازه صادرات، داده نخواهد شد.
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی به بازدید خود از بازار فروش خرما در عنبرآباد اشاره کرد و گفت: تجار خارجی خرماها را به صورت کارتُن های سه کیلویی خریداری میکردند.
وی تصریح کرد: میطلبد تجار خارجی و ایرانی قبل از صادرات محصولات کشاورزی خود با اتاق بازرگانی و واحد صدور گواهی بهداشتی محصولات در سازمان جهاد کشاورزی مشورت کنند تا در زمینه صادرات محصول خود دچار مشکل نشوند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، دومین مشکل صادر کنندگان خرما را در مرز «میلک» کارت های بازرگانی یکبار مصرف عنوان کرد و گفت: متاسفانه در سالهای گذشته تعدادی از تجار با کارتهای بازرگانی یکبار مصرف اقدام به صادرات میکردند که پس از استفاده تا سقف مشخص، این کارت باطل و سبب دلال بازی شده بود.
وی با بیان اینکه بانک مرکزی و وزارت صمت به دلال بازی کارتهای بازرگانی یکبار مصرف ورود کردند، اظهار داشت: تعداد زیادی از این کارت ها حذف شد و اجازه دلالی در این بخش از افراد سودجو گرفته شد.
اعظمی از فعالیت تجار قانونی با کارت بازرگانی خود خبر داد و گفت: تجار واقعی میتوانند با کارت بازرگانی قانونی خود ضمن پرداخت تعهد ارزی اقدام به صادرات کنند.
وی اظهار داشت: دولت هیچ سختگیری برای برگشت ارز تجار خارجی ندارد از این رو این موضوع هم با تهاتر آماده برطرف کردن است.
خرماداران تحت تاثیر شایعات قرار نگیرند
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خرماداران تحت تاثیر شایعات قرار نگیرند، خطاب به آنها گفت: محصول خرمای خود را ارزان نفروشید.
وی قیمت امروز خرمای مضافتی را به ازای هرکیلوگرم ۲۵ هزار تومان، خرمای کلوته بین ۱۸ تا ۲۲ هزار تومان و خرمای مرداسنگ را به ازای هر کیلو ۲۰ هزار تومان اعلام کرد.
وی علت افزایش قیمت خرمای جنوب کرمان را بستهبندی مناسب و رعایت پروتکلهای بهداشتی در شرایط کرونایی عنوان کرد.
تاکید بر رعایت استاندارد در بخش صادرات محصولات کشاورزی
اعظمی همچنین گفت: معاون وزیر امور خارجه اعلام کرد که در زمینه کیفیت محصولات هیچ مشکلی نداریم ولی باید به استانداردهای کشور هدف صادرات توجه کنیم تا شاهد فروش محصولات کشاورزی باشیم.
دکترای تخصصی کشاورزی بر رعایت استانداردهای بخش صادرات تاکید کرد و خواستار توجه همه صادرکنندگان به این بخش شد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی از دیدار با جمعی از تجار خارجی طی هفته جاری خبر داد و گفت: در این دیدار مسائل و مشکلات تجار بررسی و پیگیری میشود.
علاوه بر کیفیت، نشانه تجاری هم ارزیابی میشود
احسان ذکریایی، نماینده اداره استاندارد جنوب استان کرمان نشانه گذاری و یکپارچهسازی کارتُن ها را از موارد ابتدایی و ساده استاندارد عنوان کرد و گفت: اگر تاجران خرما قبل از بارگیری از اداره استاندارد مشورت بگیرند با مشکلاتی مواجه نمی شوند.
وی با بیان اینکه تمامی مشاورههای اداره استاندارد رایگان است، اظهار داشت: متاسفانه تاجران از ظرفیت اداره استاندارد این منطقه استفاده نمیکنند.
او به مشکل تعدادی از تاجران در مرز میلک برای صادرات خرما اشاره کرد و گفت: از این موارد سال های گذشته نیز بوده و تاجران میتوانستند با یک مشاوره ساده، این منع قانونی را برطرف کنند. البته آنها (تجار افغانستانی) از موضوع تعهد ارزی هم سخن به میان آوردهاند.