کاغذ بسته‌بندی ایران دارای مزیت رقابتی در سطح جهان است

    0
    82
    رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای کشور مجمع عمومی سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا ابوالفضل روغنی گلپایگانی

    خودکفایی در کاغذ بسته‌بندی ایران 

    رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ از خودکفایی در تولید کاغذ بسته‌بندی ایران خبر داد و گفت: در بهترین شرایط رونق اقتصادی، کشور ما سالانه به ۹۰۰ هزار تن کاغذ کاغذ بسته‌بندی نیاز دارد. ظرفیت‌سازی صورت گرفته در کشور، جوابگوی تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن در سال است.

     

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از فارس، چاپ و بسته ‌بندی به‌عنوان یک صنعت واسط، می‌تواند نقش به‌سزایی در ارتقای صادرات کشور داشته باشد و از آنجایی که کاغذ و مقوا از اصلی‌ترین مواد اولیه این صنعت به شمار می‌آید، در همین راستا با ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران و مدیرعامل صنایع کاغذ پارس که یکی از بزرگترین واحدهای تولید کاغذ در کشور است به گفت‌وگو نشستیم که وی از شرایط و مزیت های کاغذ بسته‌بندی ایران نیز سخن گفت. 

     

    با توجه به برگزاری نخستین دوره از نمایشگاه تخصصی «آینده چاپ ایران»، درباره اهمیت نمایشگاه‌ های تخصصی در توسعه صنعت چاپ توضیح دهید.

    نمایشگاه‌ها، بهترین فرصت برای عرضه تولیدات و خدمات برای شرکت ‌ها به‌شمار می ‌آید و در حوزه صنعت چاپ و بسته‌ بندی نیز با توجه به سابقه این صنعت و فعالیت شرکت ‌های معتبر و شناخته شده در ادوار پیشین، نمایشگاه آینده چاپ، می‌ تواند به‌عنوان یک نمایشگاه تخصصی، تأثیرات مثبتی را در بازارهای داخلی و خارجی ایجاد کند.

    واقعیت این است که تولیدات چاپ و بسته‌ بندی در جهان، حکم لباس را برای محصولات دارد و هر کالایی تنها در صورت داشتن لباس مناسب، فرصت عرضه و فروش در بازار‌ مصرف را پیدا می‌کند. بنابراین کیفیت چاپ و بسته‌بندی محصولات، از مهم‌ ترین عوامل توسعه فروش و صادرات به‌حساب می‌آید؛ چراکه مشتریان پیش از اینکه از کیفیت محصول اصلی اطلاعی داشته باشند، به کیفیت بسته ‌بندی و نوع چاپ آن توجه می‌کنند.

    با این حساب؛ کالای ایرانی از جمله کاغذ بسته‌بندی ایران برای عرضه در بازارهای خارجی، نیازمند رشد و توسعه این صنعت و صنایع وابسته به آن است و این نمایشگاه می‌ تواند نقش موثری را در ایجاد تعامل بین صنایع داخلی و شرکت ‌های چاپی بازی کند. 

    این نقش البته در سطوح بین ‌المللی نیز قابل تعمیم است. باید در نظر داشته باشیم که ۴۰۰ میلیون نفر در کشورهای، پیرامون ایران زندگی می ‌کنند و به دست گرفتن این بازار پرظرفیت در حوزه صنایع و محصولات مختلفی که در کشورمان مزیت تولید دارند، دور از دسترس نیست.

    اگر تولیدکنندگان ما در صنایع چاپ و بسته ‌بندی بتوانند با هر ابزار و وسیله‌ای از سد تحریم و موانع سیاسی موجود بگذرند، می‌توان به گسترش و افزایش سهم از جمله سهم کاغذ بسته‌بندی ایران از بازارهای منطقه‌ای امیدوار بود. همچنین دست ‌اندرکاران صنعت چاپ و بسته ‌بندی با تکیه بر روابط اقتصادی و تجاری مثبتی که پیش از این با برخی از کشورهای جهان داشته‌ایم، حتی قابلیت ورود به بازارهای جهانی را نیز دارند و البته همانطور که گفتم، پیمودن این مسیر مستلزم بهره‌مندی از دیپلماسی اقتصادی مناسب در سطوح بین ‌المللی است.

    کاغذ بسته‌بندی ایرانتوانمندی ‌های موجود در این صنایع را چطور ارزیابی می‌کنید؟

    نخست باید اشاره کنم که ایران دومین کشور جهان است که بعد از چین، در آن کاغذ از جمله کاغذ بسته‌بندی ایران تولید شده است و برخی از کشورهایی که امروز تولیدکننده کاغذ هستند، پیش از این بخشی از کشور ما بودند. صرف نظر از توانمندی ‌هایی که در زمینه تولید کاغذ تحریر و سایر اقلام سلولوزی نظیر کاغذ تیشو و کاغذ بسته‌بندی ایران  وجود دارد، خوشبختانه ایران در بخش تولید کاغذ بسته ‌بندی و کارتن‌ سازی، کشوری پیشرو است و به تکنولوژی ‌های روز جهان دسترسی دارد.

    همچنین این نکته حائز اهمیت است که شرکت ‌ها و برندهای معتبر جهان، در ایران دارای نمایندگی هستند و عمدتاً در زمینه آموزش و نگهداری ماشین‌آلات فعالیت دارند. از جمله این موارد، می ‌توان به یک شرکت شناخته‌شده آلمانی اشاره کرد که در ایران مرکز آموزشی دایر کرده و اینکه در بین کشورهای منطقه، ایران را برای ایجاد این مرکز انتخاب کرده، موید وجود زیرساخت‌های لازم و سرمایه‌گذاری کلانی است که در صنعت تولید کاغذ بسته‌ّبندی و کارتن‌سازی کشورمان صورت گرفته است.

    بنابراین شک ندارم که نمایشگاه «آینده چاپ ایران» فرصت مغتنمی است تا باردیگر ظرفیت و کیفیت کاغذ بسته‌بندی ایران را به رخ کشورهای منطقه بکشیم و به آن‌ها معرفی کنیم. ما می توانیم با دعوت از صنایع مختلف کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای همسایه به این نمایشگاه، آینده روشنی را در صادرات کاغذ بسته‌بندی ایران و کارتن برای کشورمان رقم بزنیم و سهم به‌سزایی را از بازارهای منطقه به دست آوریم.

     

    اولویت‌هایی که «نمایشگاه آینده چاپ ایران» باید در فرآیند برگزاری، به آن‌ها توجه کند، کدامند؟

    تجربه نشان داده که نمایشگاه‌های تخصصی می‌توانند مخاطبان را به شکل هدفمند جذب ‌کنند و بازخورد مناسب‌ تری نسبت به نمایشگاه‌های عمومی‌ داشته باشند. در حوزه چاپ و بسته‌بندی، نمایشگاه‌هایی که از سال‌ های پیش برگزار شده، بیشتر روی ماشین‌آلات تمرکز داشته ‌اند و حتی در نمایشگاه‌ های بین‌ المللی مانند دوسلدورف آلمان که با نام «دروپا» برگزار می‌شود و یکی از معتبرترین نمایشگاه‌های چاپ در جهان است نیز تمرکز اصلی روی ماشین‌آلات است و عمدتا ماشین‌سازان در آن شرکت می‌کنند.

    بنابراین خلأ نمایشگاه‌ هایی که به شکل تخصصی روی محصولات چاپی اعم از جعبه و انواع بسته ‌بندی تمرکز دارند، محسوس است و آینده چاپ ایران می‌تواند در این بخش، هم در داخل و هم در منطقه، خلأ نمایشگاهی موجود را پر کند و مخاطبان خاص خود را داشته باشد. امروزه تقریباً کمتر محصولی وجود دارد که بدون بسته ‌بندی، قابلیت عرضه در بازار را داشته باشد. همین ضرورت باعث می‌شود محصولات این حوزه اهمیت پیدا کنند و این نمایشگاه نیز می ‌تواند با تکیه بر این نیاز مبرم در میان صنایع مختلف، در ایران و منطقه به یک نمایشگاه مطرح در حوزه معرفی کاغذ بسته‌بندی ایران تبدیل شود.

     

    ارتقای صادرات تولیدات چاپ و بسته‌بندی و افزایش سهم ایران در بازارهای جهانی، تا چه اندازه می‌تواند به واقعیت نزدیک باشد؟

    صنعت چاپ و بسته‌بندی ایران، از سال‌های پیش راه صادرات را در پیش گرفته است و از آن زمان تا به امروز شاهد رشد و پیشرفت قابل توجهی در زمینه صادرات محصول به کشورهای منطقه و همچنین سایر کشورهای جهان بوده‌ایم. بنابراین ارتقای صادرات کاغذ بسته‌بندی ایران و افزایش سهم ایران در بازارهای خارجی، به هیج‌وجه رویاپردازی نیست.

    خصوصاً که هنوز کشورهایی مانند افغانستان، عراق، تا حدودی پاکستان و برخی از کشورهای حوزه CIS در صنایع چاپ و بسته‌بندی، به مراتب از کشور ما عقب‌تر هستند و بازارهای مصرف مساعدی برای صادرات به حساب می‌آیند. خوشبختانه در سال‌های اخیر شاهد تجهیز مجتمع‌های شناخته شده‌ای در این صنعت بوده‌ایم که با بهره‌مندی از دانش و فن‌آوری‌های نوین، توانایی تولید محصولاتی مانند کاغذ بسته‌بندی ایران با بالاترین کیفیت و قابل رقابت با برندهای معتبر جهان را دارند.

    بنابراین توسعه صنایع چاپ و بسته‌بندی ایران و ورود مقتدرانه به بازارهای جهانی، با تکیه بر تلاش مضاعف دست‌اندرکاران این صنایع و همچنین بهبود دیپلماسی اقتصادی کشور، هدفی کاملا دست‌یافتنی است.

    کاغذ بسته‌بندی ایرانبه نظر شما صنعت چاپ برای تحقق این اهداف، پیش از هرچیز به چه اقدامی یا رویکردی نیاز دارد؟

    همانطور که می‌دانید، عمده ماشین‌آلات چاپ توسط چند برند خاص تولید می‌شوند و بسیار گران قیمت هستند؛ بنابراین تجهیز و توسعه مجتمع‌ها و خطوط تولید در این صنعت، به سرمایه‌گذاری‌های کلانی نیاز دارد. از طرفی حاشیه سود فعالان این صنعت نسبت به سایر صنایع، پایین است و همین مساله باعث می‌شود کمتر سرمایه‌ گذاری جذب این صنعت شود. با این حال نباید فراموش کنیم که چاپ و بسته‌ بندی، یک صنعت واسط است و به سایر صنایع، کمک‌های شایان و غیرقابل جایگزینی ارائه می‌کند.

    به عبارت دیگر، توسعه صنایع و محصولات مختلف، به توسعه صنعت چاپ و بسته‌بندی وابسته است؛ لذا امیدواریم شاهد افزایش سرمایه‌گذاری‌ ها در این صنعت استراتژیک و مادر باشیم که حاصلش ارتقای توان صادراتی کشور در تمام صنایع از جمله در کاغذ بسته‌بندی ایران خواهد بود.

     

    در افقی که برای آینده صنعت چاپ و بسته‌بندی متصور هستید، تولید کاغذ به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین ملزومات و مواد اولیه، چه نقشی خواهد داشت؟

    در بهترین شرایط رونق اقتصادی، کشور ما سالانه به ۹۰۰ هزار تن  کاغذ بسته‌بندی نیاز دارد. ظرفیت‌ سازی صورت گرفته در کشور، جوابگوی تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن در سال است و مجوزهای صادر شده، این رقم را تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن ارتقاء می‌دهد. بنابراین باید افتخار بگویم که ایران در حوزه  کاغذ بسته‌بندی ایران  در زمره برترین تولیدکنندگان کاغذ بسته‌بندی در جهان قرار دارد.

    بیشتر بخوانید: خودکفایی در تولید کاغذ بسته بندی و توان صادرات

    وقتی ما علاوه بر تامین ۱۰۰ درصدی نیاز داخلی، به اروپا و چین که خود مهد تولید کاغذ در جهان هستند، صادرات داریم، یعنی کاغذ بسته‌بندی ایران هم به لحاظ کیفی، هم به لحاظ کمی و هم از نظر قیمت تمام‌شده دارای مزیت رقابتی در بازارهای جهانی است. خوشبختانه بخش خصوصی در صنعت کاغذسازی سرمایه‌گذاری‌های کلانی انجام داده‌ است و با وارد کردن برترین تکنولوژی‌های روز جهان، بهترین محصول را تولید می‌کند.

    البته ناگفته نماند که برخی قوانین، دستورعمل‌ها و بخشنامه‌های داخلی در دوره‌های مختلف، موانعی را سر راه تولید و صادرات کاغذ بسته‌بندی ایران ایجاد کرده‌اند؛ اما با این وجود این صنعت در کشور، یک صنعت پیشرو و رو به توسعه است و این توانمندی، قطعاً سهم بالایی در آینده صنعت چاپ و بسته‌بندی کشور خواهد داشت.

    مقاله قبلیاولین پاویون تخصصی سلولزی ایران در نمایشگاه کاغذ و مقوای دبی
    مقاله بعدیتولید بافت چشم با پرینتر ۳ بعدی

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.