روایت مدیرعامل نقش هنر ماندگار از آتش سوزی در این مجموعه
زبانههای آتش شعله که میگیرند میسوزانند انبارها را و خاکستر میکنند تلاشها را؛ آتش انبار به سردی آب خاموش میشود اما این آتشدل است که بر دل میماند و میسوزاند جان را. این آتش به آب سرد نمیشود به دلداری و همیاری و مهربانیست که فروکش میکند. تا دلی آتش نگیرد حرف جانسوزی نگوید و این بار طعمه حریق گربانگیر یکی از اهالی صنعت چاپ و بستهبندی کشورمان شده است؛ مردی که اگرچه سوختن سرمایه تلاش جوانیاش را در آتش نظاره کرد اما بیش از آن دلش برای کارگرانی که شب عید بیکار ماندهاند غصه دارد؛ او نمیخواهد از کسبوکارش تنها نقشی به یاد بماند؛ میخواهد ماندگار باشد همچون هنر.
این روایتی است از حریقی که در شامگاه دوازدهم اسفندماه در مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار اتفاق افتاد و تا سیزدهم اسفند ادامه داشت.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین، صادق میلانی مدیرعامل مجموعه نقش هنر ماندگار درباره تاریخچه شکلگیری این واحد چاپ و بستهبندی گفت: بنده از سال ۱۳۸۰ در صنف چاپ، بستهبندی و تبلیغات فعالیت دارم. اوایل بهصورت یک دفتر تبلیغات با نام «طراحان نوین تهران» آغاز به کار کرده و بهمرور با اجاره یک چاپخانه و چاپ اوراق و کاتالوگ برای چند شرکت خصوصی فعالیتمان را گسترش دادیم. در سال ۱۳۹۷ پس از چند سال دوری از حوزه چاپ و بستهبندی بار دیگر به این عرصه بازگشته و با خدمات پس از چاپ به خدمترسانی پرداختیم. خیلی طول نکشید که با ورود به عرصه چاپ و بستهبندی همراه با خدمات پس از چاپ مجموعه «نقش هنر ماندگار» راهاندازی شد.
وی با بیان اینکه مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار در شامگاه دوازدهم اسفندماه دچار حریق شد، اظهار داشت: این آتشسوزی دارای نکاتی است که بد نیست در رابطه با آن صحبت کنم. نخستین موضوع مربوط به دوستانمان در حوزه آتشنشانی است که تقریباً پس از نیم ساعت از شروع حریق خود را به محل کارخانه رسیدند درصورتیکه ادعا داشتند که ظرف مدت سه دقیقه به آنجا آمدهاند. این درحالی است که طبق محاسبات بنده از محل ایستگاه آتشنشانی تا مکان کارخانه پنج چراغ قرمز وجود دارد که این اطمینان را در من حاصل میکند که این دوستان زیر پنج دقیقه به آنجا نیامدهاند.
میلانی ادامه داد: دوستان آتشنشانی پس از استقرار نیز حدود یک ربع برای شکستن قفل تلاش میکنند اما به دلیل خراب شدن فرز، کارشان متوقف میشود و از یک ایستگاه دیگر درخواست فرز میکنند. طبق مشاهداتمان از فیلمهایی که از شب حادثه به دستمان رسیده، زبانههای آتش از پنجرههای طبقه دوم قابلرؤیت بودند و خبری از آتشسوزی در طبقه پایین نبود اما آتشنشانان تلاش داشتند که از پایین وارد ساختمان بشوند.
وی افزود: در اینکه برای آتشنشانان عزیز اولویت جان انسانها است و کارشان را انجام دادهاند، بحثی نیست اما آنها به روی بخشی از کارگاه من آب ریخته بودند که نهتنها هیچ حریقی در آنجا شکل نگرفته بود بلکه نزدیک به ۴۰۰ میلیون پوستر چاپی سفارش مشتریانم قرار داشت که باعث ضرر و زیانی مضاعف به بنده شد.
مدیرعامل مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار با بیان اینکه این مجموعه چندین سال است که عضو اتحادیه صحافان است و هرساله اقدام به پرداخت شارژ در موعد مقرر به این واحد صنفی کردهاند، بیان داشت: آتش در روزهای دوازدهم و سیزدهم اسفندماه یعنی دو روز متوالی در کارگاه جریان داشت. من صبح روز سیزدهم با اتحادیه تماس گرفتم و به آنها جریان را اطلاع دادم بااینحال برخلاف توقع بنده که مدتی است در ایران ساکن نیستم از سوی دوستان هیچگونه دلداری نسبت به سرکار خانم هدایت، مدیریت مجموعه صورت نگرفت.
میلانی افزود: ایشان از ساعت ۱۲ شب تا پنج بعدازظهر روز بعد بهصورت مداوم سر پا بودند و تحتفشار روحی و جسمی قرار داشتند، باعث تأثر است که آنها حتی از یک دلداری و دلجویی ساده نسبت به همکارانم در این مجموعه خودداری کردند. این درصورتیکه است که ما هیچگونه توقع مالی هم از آنها نداشتیم.
مدیرعامل مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار اذعان داشت: باید بگویم که چند روز پیش دوستانی از وزارت صمت به محل چاپخانه آمدند و از خانم هدایت خواستند که چند فرم را برایشان پر کند. خانم هدایت نیز خطاب به آنها گفته است که پر کردن این فرم و شرح ماوقع چه تأثیری در زندگی ما دارد که پاسخ شنید وزیر صمت شخصاً در جریان این آتشسوزی قرارگرفتهاند و به همین دلیل ما را برای پیگیری به اینجا فرستادهاند.
وی در همین رابطه ادامه داد: تا اینجا تحت تأثیر قرار گرفتن وزیر از این اتفاق و پیگیری آن از سوی مأمورانشان یک کار پسندیده است اما در ادامه این سؤال برای بنده پیش میآید که آیا وزیر صنعت مساعدتی میکند که درنتیجه آن ما با نفسی تازه به حالت اولمان بازگردیم؟ آیا میتواند ما را به صندوق یا یک بانک برای دریافت وام معرفی کند؟ چراکه بالاخره ما بخشی از صنعت این کشور محسوب میشویم و بهنوبه خود چرخ اقتصاد این کشور را میچرخانیم.
میلانی افزود: همه ما بهخوبی میدانیم که صنف چاپ و بستهبندی در نیمه اول سال تا حدود زیادی تعطیل است و بیشترین حجم کاری ما به ششماهه دوم سال تعلق دارد. ما نیز همچون دیگر همکارانمان به امید نیمه دوم سال تلاش کردیم اما متأسفانه تمام آنچه اندوخته بودیم در چند ساعت سوخت. این یعنی ما هیچ پول نقدی نداریم که بازسازی اولیه را انجام بدهیم. آیا وزارت صمت میتواند از یک بخش تولیدی صنعتی حمایت کند تا بتواند بار دیگر به فعالیتهایش ادامه بدهد؟
مدیرعامل مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تقدیر از برخی همکارانش از مناطقی چون کهریزک، خاوران، ایوانکی، صفادشت که با وی ابراز همدردی و کمک کردهاند، گفت: این دوستان عزیز برای انجام کارهای عقب افتاده بهمنظور تحویل به موقعشان به مشتری دست یاری بهسوی ما دراز کردهاند که برای من بسیار با ارزش است و بهنوبه خود سعی در جبران همه این محبتها می کنم چراکه این وظیفه انسانی ماست که به همنوعمان کمک کنیم.
میلانی بیان داشت: همینقدر که آدمهای خوب دوروبرمان هستند آدمهای بدی هم هستند که خیلی هایشان از افراد نامدار صنف هستند که تا پیشازاین اتفاقات با ما کار میکردند. متأسفانه این افراد درحالیکه هنوز کارگاه در آتش میسوخت به ما زنگ زدند و گفتند مثلاً صد میلیون مقوای ما در آتش سوخته است، این مبلغ را رسید کنید که بتوانیم پرونده تشکیل داده و ادعای خسارت کنیم. درحالیکه این عددها در ارقامی که ما آسیب دیدیم اصلاً عدد چشمگیری نیست. حدود هشت میلیارد تومان بار من سوخته است و نقل این صد میلیون از سوی آن آقا به روحیات همکارانمان در آن شرایط آسیبزده است.
وی ادامه داد: صنف ما شکننده است و از مواردی مانند گرانی کاغذ، مواد اولیه، نوسانات ارز و … بهراحتی متضرر میشود. این درحالی است که وقتی بخواهیم قیمت خدماتمان را تغییر بدهیم مشتریان ریزش میکنند و فکر میکنند این افزایش قیمت برای کسب سود بالاتر است درصورتیکه ما با بحث مالیات، هزینههای مختلف، گرانی مواد اولیه، اجاره چاپخانه، دستمزدها و غیره درگیریم. تنها دغدغه من این است که بتوانم آن کارخانه را به حالت اول برگردانم و دوازدهنفری که بهصورت مستقیم کنار ما نان میخوردند معیشتشان به خطر نیافتد. این برای من خیلی مهم است چون بارها تا مرز ورشکستگی رفتیم اما با همت همین کارگران و بچههایی که پنج سال است با من کار میکنند به حالت اول بازگشتیم.
میلانی تصریح کرد: در سه سال گذشته برج یازده و دوازده پولی نداشتیم اما حقوق کارگران را با قرض تأمین کردیم که تا برج دو و سه با پاس شدن چکها کمی جبران شده است. یک کارفرما باید پنج برابر حقوق و مزایای کارگر را در یک سال داشته باشد که متأسفانه اینطور نیست.
مدیرعامل مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار در بخش دیگری از سخنان خود به بیان شرایط بیمه این مجموعه پرداخت و اظهار داشت: هنگامیکه مکان فعلی کارخانه را اجاره کردیم مالک به ما گفت که چون صنف شما جعبه و کارتن است اینجا را بیمه کنید؛ اما از یکسو مکانیزم پیچیده وزارت صمت نهتنها ما بلکه بسیاری از مجموعههای همانند ما را وارد سیکلی میکند که درنهایت موفق به بیمه کردن مجموعههایمان نمیشویم.
وی ادامه داد: برای مثال ابتدا به ما گفتند که باید نامتان را در سامانه انبارها ثبت کنید اما ما به دلیل اینکه مالک قبلاً آن را به نام دیگری ثبت کرده است، موفق به ورود به سامانه نشدیم. از سوی دیگر آقای حسینی نامی در وزارت صمت پس از پنج بار مراجعه بار ششم به ما گفت که باید کد پروانه را تغییر بدهیم تا مشکل حل شود که درنهایت هم این اتفاق رخ نداد و ما بیمه آتشسوزی نشدیم.
میلانی تصریح کرد: این درحالی بود که مالک به دلیل تأسیساتی بودن موفق به بیمه شد اما ما بهعنوان کارتنسازی خیر، بهاینترتیب مالک علاوه بر پنجمیلیاردی که بیمه برایش تعیین خسارت کرده است، برای ما احضاریه فرستاده و ادعا کرده است که باید مبلغ ۵ میلیارد تومان خسارت به من پرداخت کنید. اینها نکتههای آزاردهندهای است که علاوه بر اینکه روحیه انسان را تخریب میکند موجب شد که اطرافیانمان را بهتر بشناسیم.
بیشتر بخوانید: یک کارگاه تولید کارتن و مقوا در تهرانپارس طعمه حریق شد
مدیرعامل مجموعه چاپ و بستهبندی نقش هنر ماندگار در پایان خاطرنشان کرد: قولهایی برای حمایت شده است اما باید بگویم تمام تلاش من و همکارانم این است که کارخانه را سر پا کنیم تا نقش هنر واقعاً ماندگار بماند نهفقط یک اسم و افسوسی برای ما که به یاد بیاوریم آن جایی بود که یکشبه دود شد و به هوا رفت. در پایان امیدوارم دیگر شاهد چنین اتفاقاتی برای همکارانمان در هیچ کجای ایران نباشیم و کارخانهها انقدر تجهیز باشند که اگر همچنین اتفاقی رخ داد، بهمحض اعلام آلارم آتشسوزی، شعلهها در نطفه خفه شوند.