اگر صادرکنندگان طلای سرخ به سمت بسته بندی های جدید و کوچک بروند، با توجه به قیمتهای جهانی و ارزش صادراتی موجود، میتوانند ارزش افزوده بیشتری را به کشور برگردانند.
به گزارش چاپ و نشر انلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، کشاورزان خراسان رضوی در چند سال اخیر با کم آبی مواجه بودند و با توجه به نوع کشت و کار در این منطقه بیشتر از سوی جهاد کشاورزی تشویق به کار تک محصولی شدند، حتی آن زمان که در اقصی نقاط این استان پهناور خیلی از چاههای کشاورزی بدلیل حفاری بیش از حد و برداشت غیر مجاز به دلیل کم شدن آب چاه کشاورزیشان از طرف نهادهای مربوطه موظف شدند که فقط یک یا دو فصل از سال را کشاورزی کنند و یک یا دو فصل دیگر حق برداشت آب از چاه کشاورزی نداشته و باید چاههای کشاورزی را خاموش کنند.
وقتی زعفران تک محصولی شد که کشاورزان بدلیل شرایط خاص آن و سازگاری با محیط و کم مصرف بودن به طرف آن سوق پیدا کردند و خود این اقدام جهادکشاورزی باعث شد علاوه بر خراسان جنوبی و رضوی دیگر استانها نیز به سمت کشت زعفران بروند. قیمت زعفران در سه سال اخیر دچار نوسانات شدیدی شده بطوری که دیگر انگیزهای برای تولید در کشاورز نیست.
حال فصل برداشت زعفران نزدیک است و کشاورزی که باید با شکر خدا گفتن لبخند روی لبانش باشد که به فصل برداشت محصولش نزدیک است بغض گلویش را گرفته که امسال هزینه کارگر با توجه به این تحریمهای ظالمانه چقدر می شود؟
اصلا امسال صرف دارد محصولش را با توجه به قیمت بازار زعفران برداشت کند؟ آیا باتوجه به اینکه زعفران را هم از پارسال به امید گران شدن نگه داشته است و اینکه ۶۰ تن زعفران در انبارها موجود است آیا صرف دارد محصول را برداشت کند؟ حتی صحبت بعضی از کشاورزان که باید به حالشان گریه کرد این است که چرا زعفران برداشت کنیم؟ چون هزینهها سرسام آور بالا رفته است، با این هزینههایی که می دانیم فصل برداشت کارگر چقدر طلب می کند و آن کارگری که می خواهد پاک کند چقدر می خواهد، آیا بعد جمع کردن زعفران و خشک کردن بدهکار نمی شویم؟
قیمت جهانی زعفران
محسن احتشام رئیس شورای ملی زعفران میگوید: در آستانه فصل برداشت زعفران، باید در خصوص قیمت خرید این محصول از کشاورز به اتفاق نظری برسیم تا علاوه بر رعایت حق کشاورزان، قیمت جهانی آن را نیز رعایت کنیم؛ موضوعی که برای صادرات این محصول بسیار مهم و اساسی خواهد بود.
او میافزاید: در حوزه جداسازی کلاله زعفران کشاورز نیازمند تامین منابع مالی از سوی وام کشاورزی است که پیگیر این مورد از نمایندگان مجلس هستیم و از سوی دیگر صادرکنندگان زعفران میتوانند در زمینه قیمت خرید محصول از کشاورز و قیمت فروش این محصول در بازارهای جهانی با یکدیگر به تعاملی مثبت دست پیدا کنند، امروز باید از خود بپرسیم، چرا با وجود آنکه ایران در تولید محصول زعفران دارای مزیت کامل بوده و عمدهترین تولیدکننده آن است، سهم و نقشی در تعیین قیمت آن در بازارهای جهانی ندارد؟
رئیس شورای ملی زعفران ادامه می دهد: نکته قابل تامل دیگر آن است که با وجود رشد بهای دلار در کشورمان، قیمت زعفران مکرر در بازارهای جهانی در حال کاهش بوده و این رویه باعث میشود تا همه اجزای زنجیره تولید تا صادرات، از سود این محصول منتفع نشوند.
احتشام بیان می کند: در ارتباط با بازگشت ارز حاصل از صادرات و مشکلات صادرکنندگان خواهان اصلاح بخشنامههای مربوطه هستیم و همچنین تقاضای دیگر ما، ساماندهی صادرکنندگان تخصصی این محصول است و این مهم نیز تنها با صدور کارت اهلیت قابل تحقق خواهد بود.
ضرورت اخذ تصمیمات ویژه برای زعفران و تسریع در اجرای آن
فرشید منوچهری دبیر شورای ملی زعفران میگوید: باور داریم که زعفران محصولی ویژه است و باید برای آن تصمیماتی ویژه اخذ شود، با توجه به اینکه به فصل برداشت این محصول بسیار نزدیک شده ایم، علاوه بر اینکه نیازمند تصمیمات ویژه هستیم، ضرورت دارد تا تسریع در اجرای آنها را نیز مدنظر قرار دهیم، زیرا دیرکرد در مرحله اجرا، فایدهای برای زعفران و کشاورزان نخواهد داشت.
او میافزاید: انتظار صادرکنندگان این است که دستگاه متولی یک ماه قبل از فصل برداشت، حداقل بهای زعفران را اعلام کند، زیرا این قیمت بر تصمیم گیری کشاورزان و صادرکنندگان موثر است.بسته بندی های جدید و کوچک نیز می توانند بر تصمیم گیری برای قیمت موثر باشند.
دبیر شورای ملی زعفران از مشکلات ارزی و تاثیر آن بر رشد قاچاق زعفران به عنوان یکی دیگر از چالشهای پیش روی این حوزه یاد کرد و ادامه میدهد: حجم قابل توجهی از زعفرانهای تولیدی به صورت غیررسمی به کشورهای همسایه میرود و از آنجا در بازارهای هدف صادراتی ما توزیع میشود و دست ما را برای مانور روی موضوع قیمت گذاری محصول میبندد.
منوچهری تامین منابع مالی را از دیگر دغدغههای صادرکنندگان اعلام و بیان می کند: منابع مالی مورد نیاز کشاورزان در حوزه برداشت و جداسازی کلاله باید تامین شود تا از عرضه یکباره محصول در بازار جلوگیری به عمل آید، رفع نیاز کشاورز به مسائل مالی باید از هم اکنون برنامه ریزی شود و از طرفی، مسائل ارزی و قاچاق، وضعیتی در حوزه زعفران ایجاد کرده که باعث شده تا از سال ۹۷ قیمت زعفران صادراتی روند کاهشی به خود بگیرد
او تصریح میکند: نزدیک به ۸۰ درصد زعفرانهای صادراتی کشور دربسته بندی های جدید بالای ۳۰ گرم صادر شده است و ۷ درصد در بسته بندیهای ۱۰ گرم و کمتر از آن بوده است؛ این بسته بندی های جدید همان محصولاتی هستند که مستقیما به سبد کالایی مصرف کننده میرود.
دبیر شورای ملی زعفران تاکید میکند: اگر برنامه را به گونهای پیش ببریم که صادرکنندگان به سمت بسته بندی های جدید و کوچک بروند، با توجه به قیمتهای جهانی و ارزش صادراتی موجود، میتوان ارزش افزوده بیشتری را به کشور بازگرداند.
بیشتر بخوانید: