به گزارش چاپ و نشر به نقل از مهر، محسن احتشام، دوشنبه شب در دومین جلسه کارگروه استانی محصولات استراتژیک باغبانی خراسان جنوبی اظهار کرد: اگر یک گزارش تحلیلی درباره محصولات استراتژیک خراسان جنوبی داشته باشیم، درمییابیم که در استان ۶۳ تن زعفران تولید می شود ولی در عمل کمتر از ۱۰ درصد در خراسان جنوبی به بسته بندی زعفران می پردازند.
احتشام با اشاره به اینکه کمتر از ۶ تن زعفران در خراسان جنوبی بستهبندی میشود، یادآور شد: در حوزه فراوری و صادرات مشکلات زیادی در مسیر فعالان وجود دارد که در این زمینه باید تدبیری بیندیشیم. وی گفت: عمده زعفران خراسان جنوبی در خراسان رضوی بستهبندی و صادر میشود.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه کار نشان ملی زعفران به اتمام رسیده است، اظهار کرد: ازاینجهت هر زعفرانی که از ایران بخواهد صادر شود باید دارای نشان ملی باشد که یک اتفاق بسیار مثبت در حوزه تجارت بسته بندی زعفران است که بسیار مهم محسوب است.
عبدالرضا رضایی، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این زمینه اظهار کرد: درزمینه ی تولید زعفران در خراسان جنوبی ۳۸ هزار و ۳۹، عناب ۹ هزار و ۵۰۰ و زرشک بالغبر ۵۰ هزار خانوارِ بهرهبردار مشارکت دارند
وی بیان کرد: با احتساب اشتغالهای جانبی درزمینهٔ خریدوفروش، صنایع فراوری و بستهبندی و حملونقل اقتصاد بخش قابلتوجهی از جمعیت استان به آنها وابسته گردیده است که این موضوع نقش و جایگاه ویژهاین محصولات را بیشازپیش مشخص مینماید.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: سطح محصولات باغی خراسان جنوبی ۸۲۲ هزار و ۶ هکتار، کل تولید محصولات باغی استان ۱۱۲ هزار و ۹۴۷ تن، سطح باغات دیم هشت هزار و ۷۰۸ هکتار و سطح گلخانههای استان ۶۷.۲ هکتار است.
میزان تولید سالانه محصولات استراتژیک در خراسان جنوبی
رضایی افزود: میزان تولید زرشک سالانه در خراسان جنوبی ۱۸ هزار و ۸۳۰ تن و میزان تولید عناب نیز ۶ هزار و ۳۰۹ هکتار، میزان تولید زعفران ۶۳ تن است.
وی درزمینه ی محصول زعفران بیان کرد: زعفران با قدمت بیش از چند قرن به دلیل شرایط خاص اقلیمی و رعایت اصول کشاورزی پایدار در استان از کیفیت بالا برخوردار بوده و درصد بالایی از آن بهصورت سالم و ارگانیک تولید میگردد.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: بهرهوری بالای آب در مقایسه با سایر محصولات اشتغالزایی بسیار بالا (به ازاء هر هکتار زعفران ۲۰۵ نفر روز کار درسال) و میزان خانوار بهرهبردار زعفران در استان نشاندهنده جایگاه ویژهاین محصول ارزشمند است.
رضایی بیان کرد: در خراسان جنوبی برای ۳۰ واحد مجوز بسته بندی زعفران و فرآوری آن صادرشده است که از آنها ۱۶ واحد با ظرفیت اسمی ۲۵ تن و ظرفیت واقعی ۱۶ تن فعال بوده و ۷ واحد پروانه بهرهبرداری اخذ کردهاند.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: ثبت رقم و مالکیت معنوی آن به نام جمهوری اسلامی ایران، ایجاد کارگاههای فرآوری بهداشتی زعفران و جلوگیری از قاچاق غیرقانونی پیاز زعفران از کشور و ایجاد محدودیت برای خروج به رویه به سایر استانها ازجمله پیشنهادها برای سودآوری بیشتر از محصول بسته بندی زعفران است.
مشکلات تولید دو محصول عناب و زرشک
رضایی بیان کرد: درباره دو محصول استراتژیک عناب و زرشک مشکلاتی چون خشکسالی، شور شدن منابع آبوخاک، اثرات تغییر اقلیم و شرایط نامساعد محیطی مانند بادهای گرم، ریز گردها، گرمای شدید تابستان و کم شدن سهم آب چاههای کشاورزی وجود دارد.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی یادآور شد: نوسانات قیمت بازار، کامل نبودن چرخه فرآوری محصول، بنیه مالی باغداران، ضعف خرده مالکی، عدم انجام بهموقع تعهدات بیمه و مشکلات مربوط به نیازهای تحقیقاتی نیزار دیگر مشکلات مرتبط با این دو محصول است.