بازار کاغذ در طی چند سال اخیر درگیر مشکلات فراوانی شد، با گران شدن ناگهانی ارز قیمت این کالای وارداتی نیز چندین برابر شد و این افزایش قیمت ناگهانی کاغذ بر روی همه کالاها اثر گذار بود به خصوص قیمت کتاب چندین برابر شد؛ طوری که صنعت نشر از رونق افتاد و انتشاراتی های بسیاری کار خود را تعطیل کردند. بنابراین دولت مجبور به اعمال قدرت شد و کاغذ دولتی برای حل مشکلات ناشران در اختیار آنها قرار داد که متاسفانه با سوء استفاده از طرف یکسری از دلالان کاغذ بازار کاغذ آشفته تر شد. در این میان اما مسئولان بیکار ننشستند؛ این دلالان شناسایی، دادگاهی و محکوم شدند.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خانه ملت، احد آزادیخواه با اشاره به دستگیری سردسته کاغذ فروشان از سوی تعزیرات حکومتی و آسیب شناسی مسئله گفت: مهمترین علت این مشکلات اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی است که رانت ایجاد کرده است.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما نباید سر خودمان را کلاه بگذاریم، ادامه داد: دولت در زمینه اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به نحوی عمل کرد که نتیجه این ارز در اختیار سوء استفاده گران قرار گرفت که البته در این زمینه سرنخ ها و ارتباطاتی چه در حوزه کاغذ و چه در سایر کالاها بوده است.
وی با بیان اینکه اگر شخصی به عنوان واردکننده درخواست ارز ۴۲۰۰ تومانی داشته باشد به راحتی نمی تواند یک ریال هم دریافت کند، ادامه داد: پیشنهاد ما به دولت همواره این بوده که ارز ۴۲۰۰ تومانی را به ناشران مطبوعات، تولیدکنندگان کتاب، نویسندگان و مولفان دهد که اگر این اتفاق میافتاد هم محبوبیت دولت در بین این اقشار چندین برابر می شد و هم با رانت مقابله می شد اما دولت این کار را انجام نداد و میلیاردها دلار سرمایه ملی کشور از دست رفت.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاشهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه، افزود: با این حال هنوز بازار سیاه کاغذ در کشور وجود دارد و این مسئله به طور کامل مهار نشده است.
آزادیخواه با بیان اینکه مجلس به طور صد در صد به موضوع کاغذ نظارت خواهد کرد، گفت: ما جلسات متعددی را در این زمینه با وزرای اقتصاد و صنعت و معدن و تجارت برگزار کردیم و قطعا این مسیر ادامه خواهد داشت.
این نماینده مجلس تصریح کرد: متاسفانه ما در بخش کاغذ هم سلطان داریم و متاسفانه سلطان کاغذ از سایر سلاطین پولدارتر است. در همین رابطه عضو کمیته کاغذ کمیسیون فرهنگی مجلس نیز به نکات مهمی اشاره کرد و راهکارهایی برای حل این مشکل به مجلس ارائه کرد.
راهکار مجلسیان برای آرام کردن بازار کاغذ
عضو کمیته کاغذ کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: پیشنهاد میکنم دولت ما به التفاوت نرخ کاغذ را آزاد بگذارد و یا تبدیل به یارانه نقدی کند و این یارانه را طبق تیراژ به چاپخانههای معتبر اختصاص دهد. سید احسان قاضیزاده با اشاره به دستگیری سردسته کاغذ فروشان از سوی تعزیرات و آسیب شناسی این مسئله گفت: مشکلات در بازار کاغذ در پی ارز رانتی شکل گرفته است.
نماینده مردم فریمان، سرخس، بخشهای احمدآباد و رضویه در مجلس شورای اسلامی افزود: ۹۰ میلیون یورو به کالاهای اساسی اختصاص داده شد که ۴۰ میلیون آن متعلق به کاغذ مطبوعات می شود، لذا در این شرایط افرادی با نامههای نشریات سهمیههایی را دریافت می کنند و این اتفاق، متاسفانه وجود دارد وبه نوعی توزیع رانت میکند.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد تعزیرات تنها می تواند به بخش محدودی از اتفاقات در زمینه کاغذ دسترسی پیدا کند، ادامه داد: از این دست اتفاقات بسیار صورت می گیرد اما کماکان ممکن است پنهان بماند.
باید در تصمیمسازیهای کلان درباره بازار کاغذ بازنگری شود
نماینده مردم فریمان، سرخس، بخشهای احمدآباد و رضویه در مجلس شورای اسلامی افزود با بیان اینکه باید در تصمیم سازیهای کلان در رابطه با کاغذ بازنگری صورت گیرد، افزود: در حال حاضر جامعه مطبوعاتی کشور نیز از نرخ کاغذ در بازار ناراضی هستند.
قاضیزاده هاشمی تاکید کرد: تنها دستور کار در این زمینه نظارت بیشتر بر بازار کاغذ است و این هم عمدتاً بعید است امکان پذیر باشد.
عضو کمیته کاغذ کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ما هر جایی که قیمت کالایی را در ۲ نرخ و یا ۳ نرخ داریم توزیع رانت ایجاد می شود و این رانت وقتی به بخش خصوصی داده می شود، حتما چند برابر شدن قیمت کاغذ برای این بخش وسوسه انگیز خواهد شد.
قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه طبق این شرایط سران سه قوه باید توزیع کالای اساسی را محدودتر کنند، گفت: پیشنهاد میکنم دولت ما به التفاوت نرخ کاغذ را آزاد بگذارد و یا تبدیل به یارانه نقدی کند و این یارانه را طبق تیراژ به چاپ خانههای معتبر اختصاص دهد.
بیشتر بخوانید: ناشران زیر بار فشار اقتصادی/ قیمت زینک گران خواهد شد