مشکلات حوزه کاغذ از منظر مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان با اعلام اینکه آمار دقیقی از از کاغذهایی که برای چاپ کتابهای بدون مجوز مصرف می شوند، در دسترس نیست، گفت: مصرف در این حوزه حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تن تخمین زده می شود، در حالی که حدود ۵۰ هزار تن کاغذ برای کتاب هایی که دارای مجوز هستند، مصرف می شود.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایرنا، غلامرضا شجاع درباره مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان درباره مهم ترین مشکلات پیش روی تولیدکنندگان کاغذ در ایران اظهار کرد: به جرات میتوانم بگویم یکی از بزرگترین مشکل کارخانه تولید کاغذ، تامین نقدینگی و فقدان دریافت تسهیلات با بهره کم برای واردات و مواد اولیه است. عمده مواد اولیه، چوپ، خمیر کاغذ، سفیدکننده، چسب و لوازم جانبی مانند لوازم یدکی(برای تولیدکنندگانی که ماشینآلات خارجی دارند) است. اما باید در نظر داشت لوازم یدکی فوقالعاده گران است و این مسائل باعث می شود که بعضی کارخانه ها با تعطیلیهای موقت مواجه شوند.
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان با تاکید بر اینکه سیاست دولت سیزدهم حمایت از کالای داخلی است، گفت: از رئیس جمهور، رئیس وزارت صمت و معاون ها در خواست دارم اگر می خواهند در بخش های مختلف از تولید داخلی حمایت کنند، این امکانات را از راه ارائه تسهیلات کم بهره و تسهیل در تخصیص ارزی بانک مرکزی خارج از نوبت به آن ها بدهند .
مشاورعالی شورای سیاست گذاری پنجمین نمایشگاه بین المللی تخصصی کاغذ، مقوا و کارتن و محصولات سلولزی و ماشینآلات وابسته درباره مشکل جدیدی که تولیدکنندگان کاغذ با آن مواجه هستند، توضیح داد: تولیدکنندگان کاغذ در ایران مانند همه تولیدکنندگان هفته ای یک روز با قطعی برق مواجه هستند. اما این اتفاق برای کارخانهای با ۸۰۰ کارگر مانند کارخانه چوب و کاغذ مازندران مشکل خیلی جدی است. حالا که استراتژی این دولت حمایت از تولید داخلی است، باید از کارخانه کاغذ حمایت کند تا این حجم از کارگران در آن بیکار نشوند.
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان ادامه داد: همچنین باید در تعرفه های واردات کالاهایی مانند لوازم یدکی، خمیر کاغذ و … تجدید نظر کنند و نگاه حمایتی مد نظر باشد . تولیدکنندگان کاغذ باید از پرداخت مالیات معاف باشند. البته برخی از تولیدکنندگان کاغذ معافیت مالیاتی دارند و برخی معافیت ندارد و در نتیجه واردات به سختی انجام می شود. دولت باید بتواند در این زمینه ها به تولیدکنندگان کاغذ و محصولات سلولزی کمک کند.
۴۸ هزار تن کاغذ صرف کتابهای درسی میشود
شجاع درباره میزان مصرف کاغذ چاپ و تحریر در بخشهای مختلف اطلاع داد: حدود ۵۰ هزارتن کاغذ چاپ و تحریر برای کتابهایی که دارای مجوزاند، مصرف میشود. در داخل کشور حدود ۴۸ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر برای کتابهای درسی وزارت آموزش و پرورش مصرف داریم. خوشبختانه بعد از چندین سال توقف، امسال کارخانه چوب و کاغذ مازندران میتواند حدود ۴۰ هزار تن از این مقدار را تولید کند.
به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان، برای تولید کتابهای کمک درسی به حدود ۱۵ هزارتن کاغذ نیاز است. همچنین دفترچههای مدارس نیاز به ۶۰ تا ۷۰ هزارتن کاغذ تحریر دارند. در حوزه بستهبندی، به کاغذ با سایزهای مختلف نیاز است. مصرف کاغذهای بستهبندی حدود ۷۰ هزار تن است و مابقی کاغذها در حوزه کتابهای بدون مجوز، بستهبندی مواد غذایی، داروی و بهداشتی و ادارات و تبلیغات مصرف میشود.
شجاع با اعلام اینکه آمار دقیقی از از کاغذهایی که برای چاپ کتابهای بدون مجوز میشوند، در دسترس نیست، ادامه داد: مصرف در این حوزه حدود ۱۵ الی ۲۰ هزار تن تخمین زده میشود .
به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان طبق آخرین آمار موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، حدود ۵۰ هزار تن کاغذ برای کتابهایی که دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند، مصرف میشود. مصرف کاغذ ناشران، در همهگیری کرونا کاهش و بعد از آن مجددا افزایش پیدا کرد.
شجاع با تاکید بر ضرورت استفاده از کاغذ با کیفیت کم در مطبوعات توضیح داد: با اینکه در سالهای اخیر تیراژ مطبوعات به شدت کاهش پیدا کردهاست، اما اگر تولیدکننده داخلی مانند کارخانه چوپ و کاغذ مازندران، امکانات لازم را داشتهباشد، میتواند نیاز مصرف داخلی را تامین کند و حتی قادر به صادرات هم خواهدبود. باید توجه داشت هیچ جای دنیا از کاغذ مرغوب که میتوان از آن در حوزههای دیگر استفاده کرد، برای استفاده در مطبوعات مصرف نمیشود؛ بلکه معمولا از کاغذ با کیفیت پایین استفاده میکنند.
شکلگیری ارتباط در نمایشگاه کاغذ و کوتاهی دست دلال ها
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان درباره تاثیر برگزاری پنجمین نمایشگاه تخصصی بین المللی کاغذ و مقوا بیان کرد: نمایشگاه محلی است که تولیدکنندگان و واردکنندگان با مصرفکننده عمده ارتباط خوبی برقرار کردند. در نتیجه ارتباطی که با تولیدکنندگان در روزهای برگزاری نمایشگاه داشتم، متوجه شدم، مصرف کننده عمده توانسته است با تولیدکننده ارتباط برقرارکنند تا در نتیجه آن دست دلال ها و افراد منفعت طلب از میان برداشته یا کم شود. این فرصتی است که نمایشگاه می تواند در اختیار تولیدکنندگان بگذارد. حتی واردکنندگانی در نمایشگاه هستند و ارتباط خوبی با مصرف کنندگان عمده برقرار کردند.
بیشتر بخوانید: آگاهی از دغدغه و مشکلات تجار کاغذ
به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان ایران تولید کنندگان برای واردات برخی از کالاهای مصرفی نیاز به شناخت بازرگان معتبر داشتند. نمایشگاه تخصصی کاغذ و مقوا امکان برقراری این ارتباط را در اختیار آن ها قرار می دهد. همچنین مسئولان در این نمایشگاه حضور داشتند که در نتیجه آن برخی از مسئولان قول هایی برای رفع مشکلات تولید داده اند.
مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان افزود: نشست هایی میان تعدادی از سازندگان ماشین آلات دستگاه های سلولزی و مدیرکل صنایع و کارشناسان وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد و برای اولین بار توانستند مشکلات خود را مطرح و قول حمایت و حل معضل ها داده شد.