توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ وجود دارد
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران ضمن تشریح برخی توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ بیان کرد: رفع شدن تمام مشکلات تولید و خودکفایی در صنعت کاغذ، هدفی است که در چند سال آینده محقق خواهد شد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از صمت ابوالفضل روغنی، رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران به ادعاهایی مبنی بر توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ و صادرات آن توضیح داد: برای پرداختن به توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ براب نشر ابتدا باید کاغذ را براساس نوع و کارکرد دسته بندی کرد. در رابطه با کاغذ بسته بندی، نه تنها ایران خودکفا است، بلکه صادرات نیز دارد. بنابراین در زمینه توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ بسته بندی می توان شرایط فعلی کشور را مطلوب توصیف کرد، اما مسئله اساسی، تهیه و تامین کاغذ تحریر است.
روغنی تصریح کرد: در دوران کرونا، تقاضا برای کاغذ تحریر به شدت افت پیدا کرد، چرا که در عمل مردم خرید کتاب چاپی را کاهش دادند. براساس آمارها، در همه جهان به میزان ۵۰ میلیون تن، کاغذ چاپی، کاهش تقاضا داشت و چنین اتفاق مشابهی نیز در ایران رخ داد و کاهش مصرف کتاب چاپی در ایران سبب شد تا امروز میزان نیاز کاغذ تحریر، حدود ۲۵۰ تا ۲۸۰هزار تن تخمین زده شود، اما در حال حاضر برای تهیه همین میزان کم کاغذ تحریر نیز دچار مشکلات مهمی هستیم.
وجود ظرفیت های تولیدی نیمه فعال
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در ادامه صحبت های خود در تشریح برخی توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ پرداخت و گفت: براساس ظرفیت شناسی های انجام شده برای توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ در کشور، مشاهده شده بیشتر واحدهای تولید کاغذی که تا دهه ها و سال های قبل فعال بودند، به دلیل نبود حمایت های دولتی از کار افتاده اند.
وی افزود: هم اکنون تنها یک واحد تولیدی در مازندران، توانایی تولید کاغذ تحریر دارد که در صورت وجود تمام امکانات و فراهم بودن شرایط مناسب، می تواند میزانی حدود ۸۰ تا ۸۵ هزار تن کاغذ در سال تولید کند، البته این رقم فاصله بسیار زیادی تا رفع نیاز داخلی کشور دارد.
روغنی گلپایگانی افزود: از دیگر توانایی و ظرفیت های ایران برای تولید کاغذ میتوان به واحدی در خوزستان اشاره کرد؛ این واحد که در حال حاضر تعطیل است، در صورت راه اندازی میتواند حدود ۲۰۰ هزار تن کاغذ در سال برای کشور تولید کند، هرچند راه اندازی این واحد تولیدی، حدود ۳ تا ۴ سال زمان لازم دارد.
به گفته وی سومین ظرفیت شناخته شده تولید کاغذ نیز واحدی در غرب کشور است که توان تولید سالانه ۴۰ الی ۴۵ هزار تن کاغذ را دارد. روغنی تصریح کرد: خودکفایی در تولید کاغذ مشروط بر بازگشت واحدهای مهم تولید کاغذ عنوان شده به چرخه صنعت یا بهبود بهره وری آنها است. کارخانه تولید کاغذ در جنوب کشور نزدیک به ۲دهه است که درگیر مشکالت مختلفی بوده و تصمیم برای احیای آن هنوز مشخص نیست. کارخانه تولید کاغذ در غرب کشور نیز در حال حاضر درگیر مشکلات ملی بوده که ممکن است رفع این مشکل به سادگی امکان پذیر نباشد.
مزیت تولید نداریم
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران، همچنین بر ضرورت واردات برای تامین نیاز فعلی کشور تاکید کرد و گفت: همانطور که پیشتر اشاره شد، اگر فرض را بر بهبود فرآیند تولید کاغذ تحریر گذاشته و از تمام ظرفیت های عنوان شده بهره گیریم، هدف خودکفا شدن در تولید کاغذ، حدود ۴سال دیگر محقق میشود. رفع شدن تمام مشکلات تولید و خودکفایی در صنعت کاغذ، هدفی است که در چند سال آینده محقق خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تولید کاغذ تحریر در کشور
برای رفع مشکلات فعلی صنعت چاپ، دولت باید برنامه های مناسبی را برای واردات کاغذ تبیین و عملیاتی کند. روغنی تاکید کرد: از سویی دیگر باید در نظر داشت در ایران مزیت تولید کاغذ تحریر وجود ندارد، چرا که تمام مواد اولیه و ماشین الات مربوط به تولید این کالا باید وارد شود. این موضوع سبب میشود تا اهمیت واردات کاغذ از سوی دولت بیش از پیش روشن شود، بنابراین به طورکلی باید گفت نه تنها تولیدات داخلی جوابگوی نیاز بازار نیست، بلکه تولید نیز صرفه اقتصادی ندارد و دولت چاره ای جز واردات برای تامین نیاز داخلی ندارد.