نشست خبری سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا به منظور ارائه راهکار و رفع موانع تحقق شعار سال «مهار تورم، رشد تولید» در زمینه صنعت کاغذ دوشنبه (۱۱ اردیبهشتماه) با حضور جمعی از خبرنگاران برگزار شد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ ابوالفضل روغنی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا در این نشست خبری گفت: سرانه مصرف کاغذ ایران حدود ۲۲ کیلوگرم است که استاندارد مصرف این کالا در دنیا و اروپا تقریباً ۵۸ کیلوگرم است، اما در بخشهایی از آمریکا و کشورهای اسکاندیناوی تقریباً ۱۸۰ کیلوگرم است. در ایران به لحاظ اینکه مصرف تیشو (دستمالکاغذی) در حال افزایش است، بر روی سرانه مصرف نیز تأثیر خواهد داشت و سرانه مصرف را افزایش میدهد.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا اظهار داشت: در کشور مجوز تولید ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کاغذ صادر شده است، اما حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن تولید میشود، ضمن اینکه مصرف در بخش بستهبندی حدود ۹۰۰ هزار تن است.
واردات ۲۸۰ تا ۳۸۰ هزار تن کاغذ تحریر به کشور
وی اظهار داشت: بر اساس روند ۱۰ ساله بهطور متوسط واردات کاغذ تحریر به کشور حدود ۲۸۰ تا ۳۸۰ هزار تن است. در حدود ۶ سال پیش مصرف کاغذ روزانه در کشور حدود ۱۳۰ هزار تن بود، اما در حال حاضر مصرف کاغذ روزانه در کشور به ۸۰ تا ۱۰ هزار تن کاهش یافته است. با توجه به مصرف کاغذ تحریر در بخشهای تولید کتب درسی آموزش و پرورش، دفتر مشق، کتابهای کمک درسی و کتابهایی که ناظران تولید میکنند، نیاز کاغذ تحریر کشور حدود ۲۰۰ هزار تن است، لذا با توجه به اینکه ارز ارزان قیمت به واردات این کالا داده میشود، نمیتوان تأیید کرد که نیاز وارداتی کشور به کاغذ تحریر ۲۸۰ تا ۳۸۰ هزار تن باشد.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا با بیان اینکه دولت سیزدهم و به خصوص وزیر ارشاد بارها اعلام کرده است که در زمینه تولید کاغذ میخواهیم، به مرز خودکفایی دست یابیم، گفت: ظرفیت سازی برای تولید ۱۴۰ هزار تن کاغذ تحریر در کشور انجام شده است، اما کمتر از این میزان در کشور تولید میشود.
روغنی اظهار داشت: ما گاهی اوقات برای تنظیم بازار کالاهای مختلف نیاز به واردات داریم و این موضوع اجتناب ناپذیر است، اما سوال این است که چرا با وجود ظرفیت ۱۴۰ هزار تنی برای تولید کاغذ تحریر این میزان کاغذ در کشور تولید نمی شود و بخشی از طریق واردات تامین می شود؟ که باید بگویم متاسفانه قوانین بالادستی کشور به نفع واردات است مثل دریافت ۹ درصد ارزش افزوده که از تولید دریافت میشود، اما از واردات کاغذ دریافت نمیشود. رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا با اشاره به عدم فراهم بودن زیرساختهای لازم برای تولید بیان داشت: همچنین مباحث و مشکلاتی که برای تامین آب، برق، گاز در حوزه تولید و صنعت وجود دارد که این مسائل تولید در کشور را با مشکل مواجه میکند.
روغنی اظهار داشت: انصافا در دولت سیزدهم اسم کاغذ بیشتر شنیده میشود و برای تغییر دغدغه وجود دارد. وزارت ارشاد بسیار روی موضوع خودکفایی و تامین کاغذ صحبت میکند، اما متولی وزارت صمت است، در حالی که خبری در زمینه کاغذ تحریر در وزات صمت نیست.
تولید کاغذ بستهبندی در کشور مازاد بر نیاز داخلی است
وی با بیان اینکه با توجه به کمبود تولید کاغذ تحریر، نباید این نوع کاغذ برای واردات تعرفه جدی داشته باشد، بیان داشت: اگر کشور به مرحله خودکفایی رسید و انحصار نبود آن گاه باید تعرفه جدی برای واردات آن تعیین کرد، اما در کاغذ بسته بندی مازاد بر نیاز کشور تولید میشود و حتی بخشی از تولیدات صادر میشود، لذا دولت باید در زمینه صادرات تسهیل گری کند.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا بیان داشت: دولت سیزدهم در یک حمایت بسیار جدی یک واحد تولید کاغذ را مجدد به مدار تولید برگرداند، البته به انضمام گرانی نرخ ارز است، زیرا وقتی ارز خیلی گران میشود، جهت حرکت به سمت تولید داخل میرود و لذا این شرکت تولیدی میتواند ۷۰ تا ۸۰ هزار تن کاغذ تحریر در سال تولید کند، لذا این شرکت میتواند تولید کند و دو کاغذ سازی دیگر هم امکان تولید دارند، البته این دو شرکت برای تولید نیازمند حل یک سری مسائل و مشکلات هستند و در صورت ورود به مدار تولید می توانند ۲۵ هزار تن در سال تولید کنند.
وی بیان داشت: مازاد تولید کاغذ بسته بندی در گذشته به کشورهای اروپایی صادر میشد، اما مسائل تحریمی مانع صادرات کاغذ بسته بندی به اروپا شد و لذا اکنون نیز در این بخش صادرات به کشورهایی از قبیل عراق و افغانستان داریم، اما به دلیل نداشتن برنامه مناسب توسط دولت ها و عدم حمایت و همچنین حمایت از واردات، در خصوص کاغذ تحریر این اتفاق صورت نگرفت.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا: روس ها یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان کاغذ و خمیر کاغذ در دنیا هستند که بعد از تحریم، تولیدشان را وارد بازار ایران کردند و اینگونه بازار کاغذ ایران برهم ریخته شد
روغنی افزود: در زمینه تامین مالی برای تولید با مشکل مواجه هستیم، ضمن اینکه در زمینه ارز نیز مشکلاتی وجود دارد و نمیتوان گفت که ارز تاثیری روی سفره مردم ندارد، به نظرم درباره ارز ۲۸۵۰۰ تومانی نباید اعلام می شود که این ارز به هر میزان برای واردات تعلق میگیرد، زیرا همین الان برای تامین ارز واردات ما به عنوان تولید کننده چندین ماه در صف انتظار قرار میگیریم، بنابراین تنگناها و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد و ضمن اینکه در زمینه رفع تعهد ارزی هم با توجه به سیاستگذاریهای انجام شده مشکلاتی وجود دارد.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا بیان داشت: با توجه به تغییرات نرخ ارز تولیدکننده در فضای تاریک برای تولید تصمیم میگیرد و لذا تولید کننده با مشکلات زیادی مواجه است.
وی گفت: بیش از ۸۰ درصد کاغذ تحریر وارداتی است، لذا قیمت آن از نرخ ارز تبعیت میکند، البته دولت برای واردات این کالا ارز ارزان قیمت میدهد. در دورهای که واردات کاغذ با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام میشود، متاسفانه واردات به کام یک عده بود.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا اظهار داشت: سهم کاغذ در قیمت تمام شده یک کتاب حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد است.
روغنی افزود: در مورد واردات کاغذ خیلی با موضوع مافیا موافق نیستم، اما بزرگانی واردات میکند. بیشترین مصرف کاغذ تحریر در حوزه دولت است و بخشی از واردات کاغذ تحریر توسط دولت انجام میشود، زیرا به هر حال تولید کتب آموزش و پروش توسط بخش دولتی انجام میشود. سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا
بیشتر بخوانید: اهتمام دولت سیزدهم در حمایت از تولید کاغذ تحریر
وی با بیان اینکه روسها بازار کاغذ ایران را برهم زدند، گفت: روسها یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان کاغذ و خمیر کاغذ در دنیا هستند که بعد از تحریم این کشورها آنها تولیدشان را وارد بازار ایران کردند و اینگونه بازار ایران برهم ریخته شد.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا اظهار داشت: البته به علت کمبود منابع ارزی خیلی اوقات چندین ماه در نوبت دریافت ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی هستیم. سال گذشته حدود ۸۰ هزار تن کاغذ بسته بندی صادر شد و بازار هدف ما در این زمینه بیشتر عراق و افغانستان است البته تا چند سال پیش به کشورهای اروپایی و ترکیه نیز صادر می شود.