یک کارشناس بازار کاغذ می گوید که دست هایی در کار بود که تولید کاغذ تحریر داخلی زمین بخورد و به جای آن واردات پررونق شود. اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کاغذ موجب مرگ تولید آن شد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، بازار کاغذ با ورود به نیمه دوم سال با التهاب دوبارهای روبرو شده است، التهابی که از ابتدای سال تاکنون نیز بیسابقه نبوده است. در این میان استفاده از کلیدواژه تولید داخل در سخنان رئیس جمهور و مسئولان فرهنگی از جمله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگی موجب شده تا تولید داخلی بار دیگر برسر زبانها بیافتد و بازار نیز از ورود محصولات داخلی استقبال کند. چرا که با شرایط فعلی واردات کاغذ نه تنها مقرون به صرفه نبوده بلکه شرایط پرداخت و اختصاص ارز وارداتی از سوی بانک مرکزی نیز با مقررات تازهای روبرو شده است.
وصعیت نامناسب تولید کاغذ تحریر داخلی
اما تولید کاغذ تحریر داخلی بر خلاف مقوا و کاغذ بسته بندی وضعیت خوبی ندارد، سالهاست که تولید در رقابت نابرابر با واردات قرار گرفته است و اختصاص ارز دولتی به واردات آن چرخ تولید کاغذ تحریر داخلی را در کارخانه های آن خاموش کرده است، بازگشت تولید داخل به عرصه مصرف نیازمندیهایی دارد که بارها در گفتوگو با کارشناسان به آن پرداخته شده است. نیازمندیهایی از جمله حذف تعرفه واردات مواد اولیه، حمایت از کارخانه های تولید کاغذ تحریر داخلی و کمک به ارتقا سطح تولید و…
بیشتر بخوانید: تیشه کاغذ وارداتی به ریشه کاغذ داخلی
در این میان وعده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر بسیج تمامی بخشهای دولت برای خودکفایی در عرصه تولید کاغذ تحریر داخلی امیدی را به تولیدکنندگان این عرصه داده است، امیدی که فروشندگان کاغذ نیز به آن دل بسته و در انتظار ورود تولید داخل و خروج رکود از بازار هستند.
محسن قدبیگی، کارشناس بازار کاغذ، در این زمینه گفت: در سال های ابتدایی دهه ۹۰ واردات کاغذ با شرایط بسیار خوبی انجام می شد، تاجر کاغذ را با السی وارد می کرد و بعد از یک سال پرداخت انجام می شد، اما اکنون برای واردات ۵۰۰ تن کاغذ باید ۱۵ میلیارد تومان به حساب تولیدکننده چینی پرداخت شود تا بار به کشتی حمل شود، استرس این واردات برای تجار بسیار است و از سوی دیگر کمتر واردکنندهای ریسک این کار را میپذیرد.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی تعدیل نیرو در بازار کاغذ قابل توجه است، بسیاری از چاپخانه ها حجم کاری بسیار پایینی پیدا کردهاند و حتی تا مرز تعطیلی پیش رفتند.اکنون اما چون وضعیت کرونا بهتر شده بازار با امیدواری بیشتری فعالیت می کند، باز شدن مدارس و دانشگاهها می تواند رکود را از بازار بردارد.
وی با اشاره به زمین خوردن تولید کاغذ تحریر داخلی در چند سال گذشته گفت: دستهایی در کار بود که تولید کاغذ تحریر داخلی زمین بخورد و به جای آن واردات پررونق شود.اکنون در تولید کاغذ تحریر داخلی وضعیت خوبی نداریم، کارخانه های تحریر یکی پس از دیگری وضعیت وخیم پیدا کردهاند. در عرصه های دیگر گه حمایت از واردات کمرنگ بود، مانند تولید مقوای پشت طوسی کارخانههایی همچون اترک، پرشیای یزد و راشا کاسپین با سابقه ۱۰ ساله، ۵ ساله و …تولیدات خیلی خوبی دارند چرا که هم تکنولوژی جدید وارد کردند و هم کیفیت را حفظ کردند.
قدبیگی ادامه داد: اگر بخش خصوصی همان طور که در عرصه مقوا و …وارد شد، در عرصه تولید کاغذ تحریر داخلی هم می توانست وارد شده و با واردات رقابت کند، امروز ما کارخانه های زمین خورده و ورشکست شده نداشتیم.
وی اضافه کرد: اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات تحریر اختصاص پیدا نمیکرد، کارخانههای داخلی ورشکست نمیشدند، اگر ارز را نمیدادند، مثل اترک و راشا کاسپین، دستگاههای مازندران و پارس نیز اکنون مشغول به تولید بود و پرسنل آنها تعدیل نشده بود.
قدبیگی در پاسخ به این پرسش که رویکرد بازار به تولید کاغذ تحریر داخلی چیست؟ گفت: تنها چیزی که برای یک کاغذ در بازار مهم است، کیفیت و قیمت است، اگر کاغذ قیمت مناسبی داشته باشد و از کیفیت نسبی نیز برخوردار باشد مصرف آن در بازار بالا میرود، برای مصرفکننده دستمال کاغذی چه تفاوتی دارد که مقوای جعبه دستمال کاغذی ایرانی است یا خارجی؟ او جذب ظاهر زیبا میشود. اگر تولیدات داخلی روی کیفیت سرمایهگذاری کنند، با حمایت دولت میتوان چرخ تولید را به گردش درآورد.