یک کارشناس عرصه کتاب معتقد است که افزایش ۱۰ برابری قیمت کاغذ در سال های اخیر باعث شده چاپ و انتشار کتاب ۱۰ برابر کاهش یابد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین دکتر محسن پرویز، نویسنده و منتقد ادبی گفت: در مجموع باید بگویم که در حوزه نشر و مسائل مرتبط با آن عملاً برنامهریزی ما تعطیل بوده است و برنامه خاصی نداشتهایم. کارهایی که تأثیرگذار باشد و ما را به آینده امیدوار کند یا حداقل ما را در شرایط موجود نگاه دارد، انجام نشده است.
وی افزود: اگر گاه در مقاطع زمانی شاهد اتفاقات مثبت هستیم، بدون تأثیر مجریان دولتی بوده و ارتباطی با آنها پیدا نمی کند. ممکن است برخی آثار خوب هم در این مدت منتشر شده باشد، اما اینکه چقدر برای جبران خسارت نویسندگانی که از شرایط کرونا متضرر شدند، برنامهریزی شده باشد، چیز خاصی ندیدهایم. شاید کسانی مدعی شوند که ما در این مدت کارهایی را انجام دادهایم، اما این طرح و برنامهها جدید نبوده و همان برنامههای سابق است که به شکل دیگری مورد اجرا قرار گرفته و با تحولات جلو نرفته است. نتیجه آن نیز عملاً ضرر و زیان ناشران و نویسندگان بوده است.
کاهش توان ناشران با افزایش ۱۰ برابری قیمت کاغذ
این کارشناس عرصه کتاب بیان کرد: بسیاری از مشکلات ذکر شده می توانست ایجاد نشود، می توانست جبران شود، می توانست تدبیری اندیشیده شود تا جلوی خیلی از آن ها گرفته شود. کسانی که به عنوان ناشر و کتابفروش کار می کنند، باید بتوانند از گذران زندگی خود برآیند و بتوانند گردش مالی کافی در سیستم ایجاد کنند. وقتی قیمت کاغذ به یکباره بالا می رود و افزایش ۱۰ برابری قیمت کاغذ ظرف مدت چند سال را شاهدیم، توان اقتصادی ناشر را کاهش می دهد و توان او برای چاپ کتاب به یکدهم می رسد.
وی در ادامه با تاکید بر افزایش ۱۰ برابری قیمت کاغذ گفت: با این تفاسیر سرمایه در گردش ناشران که ۱۰ برابر نشده است. اگر ناشری هم کتاب های چاپ قدیمی خود را به قیمت جدید عرضه کند، تنها می تواند در شرایط فعلی ۲۰ تا ۳۰ درصد فعالیت قبلی خود را داشته باشد.
پرویز ادامه داد: کسانی که بنیه مالی کافی ندارند، مجبور به تعطیلی واحد خود می شوند یا مجبورند برای ادامه کار متوسل به روش های دیگری شوند که این ها هرکدام آثار سوء فرهنگی در پی خواهد داشت و در آینده تأثیرات خود را نشان خواهد داد.
بیشتر بخوانید: افزایش قیمت کاغذ تحریر با آغاز فعالیت ستادهای انتخاباتی
وی افزود: با افزایش ۱۰ برابری قیمت کاغذ اینکه برویم به سمت و سویی که مؤلف برای چاپ کتابش باید در پرداخت هزینه کتاب مشارکت داشته باشد، به این معنا است که توان بخشی از افراد توانمند و دانشمند جامعه از این طریق به هرز رود و جامعه نتواند از آن برخوردار شود. مشکلات این حوزه زیاد است و دولتی که بعداً سر کار خواهد آمد، یک معضل بزرگی پیش رو خواهد داشت و باید تلاش کند تا بتواند به گونهای جبران کند که شرایط ۱۲ سال پیش بازگردد.
منبع: روزنامه کیهان