افزایش قیمت ۷۰ هزار تومانی در بازار کاغذ تحریر در همین چند روز نخست از شروع فعالیت بازار در سال جدی شوک قابل توجهی را به جامعه مصرفکنندگان وارد کرده است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسیم، در حالیکه تنها ۳ روز از آغاز فعالیت بازار در سال جدید میگذرد، قیمت کاغذ تحریر که در ماههای پایانی سال گذشته شیب افزایشی را در پیش گرفته بود و از بندی ۳۷۰ هزار تومان به بندی ۶۲۰ هزار تومان افزایش یافته بود، با یک افزایش ناگهانی به بندی ۶۹۰ هزار تومان رسید.
بر این اساس قیمت هر بند کاغذ تحریر ۷۰ در ۱۰۰ چینی با گرماژ ۷۰ گرم بندی ۶۹۰ هزار تومان و هر بند کاغذ ۶۰ در ۹۰ با گرماژ ۷۰ گرم با بندی ۵۹۰ هزار تومان معامله شده است. کاغذ تحریر اندونزی نیز بندی ۸۰۰ هزار تومان قیمت خورده است. کاغذهای روزنامه، A4 و مقوای ایندربورد نیز با افزایش قیمت مواجه شدهاند.
این افزایش قیمتها آنهم در شرایطی که بازار هنوز خود را در سال جدید پیدا نکرده است، غیر واقعی به نظر میرسد. بنا به گفته برخی از فعالان این بازار، افزایش قیمتها ناشی از زیادهخواهیهای واردکنندگانی است که سال گذشته به دلیل نبود شرایط متناسب میان عرضه و تقاضا مجبور به پایین نگه داشتن قیمتها شده بودند.
بیشتر بخوانید:
آغاز ثبتنام چهارمین نمایشگاه کاغذ
با تولید کاغذ داخلی پای دلالان کوتاه می شود
کاهش قیمت فروش کاغذ رول سفید در آخرین ماه…
صرفه جویی کاغذ با پروژههای نوین سلامت
از سوی دیگر نمیتوان افزایش قیمت جهانی کاغذ تحریر را نیز نادیده گرفت تا جاییکه سازمان حمایت از مصرف کنندگان نیز در مصوبه اخیر خود در سال جاری قیمت کاغذ تحریر و وارداتی وارد شده با ارز دولتی را که در اختیار وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی است، را نیز با مقداری افزایش همراه کرده است.
آشفته بازار کاغذ در ماههای اخیر با توجه به اینکه افزایش قیمت در پی افزایش تقاضای جدی در بازار رخ نداده بود، باید کنترل میشد که متاسفانه نهادهای ذیربط اقدامی جدی نداشتند، برخی از فعالان این بازار از جمله محسن قدبیگی میگوید که این افزایش قیمتها تا خرداد ادامه خواهد داشت و بعد از آن به یک قیمت منطقی کاهش پیدا خواهد کرد.
اگرچه این افزایش و کاهشهای قیمت در بازار کاغذ در سالهای گذشته نیزمسبوق به سابقه بوده است، اما زمانی که به این سابقه نگاه میکنیم، کاهش قیمتها در نتیجه اختصاص ارز برای واردات کاغذ دولتی رخ داده است، موضوعی که دولت حداقل حالا تنها چند ماه مانده به انتهای فعالیت ۸ سالهاش بعید است که دیگر آن را اجرایی کند هرچند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنان پیگیر ماجرا است.
ناشران به عنوان مصرفکنندگان جدی کاغذ تحریر همچنان کمابیش از سهیمیه باقی مانده کاغذ در اسل ۹۸ بهره میبرند، سهمیهای که برای سال ۹۹ بر روی کاغذ تصویب شد اما اجرایی نشده است. باید دید که وزارت ارشاد در ماههای باقی مانده از عمر دولت میتواند این سهیمه را برای ناشران بازپس گیرد یا خیر. به هر حال آنچه که در عمل محرز است این است که صنعت نشر ایران توان فعالیت با کاغذ بندی ۷۰۰ هزار تومان را ندارد.