حسین صادقیان: صنعت چاپ به صورت یک زنجیره به سایر صنایع متصل است. وقتی سایر صنایع کارشان کم، ضعیف و غیرفعال شود مشکل برای همه صنایع ازجمله صنعت چاپ پیش می آید.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ جهان و ازجمله کشور ایران این روزها شرایط سختی را پشت سر می گذارد. شرایط ناشی از بیماری کرونا باعث شده تا تمام کشورهای درگیر بیماری شرایط ویژه اعلام کنند و قرنطینه سختی را به مرحله اجرا دربیاورند. سخت گیری هایی که برای حفظ جان شهروندان ضروری است؛ اما این تعطیلی ها تأثیرات زیادی بر اقتصاد و صنایع مختلف گذارده است. صنعت چاپ نیز به عنوان یکی از صنایع مادر از این قاعده مستثنا نیست.
برای آگاهی از چند و چون کار فعالان حوزه چاپ به سراغ بزرگان این صنعت رفتیم تا از چند و چون وضعیت چاپ خبر بگیریم. حسین صادقیان مدیر مجموعه نقشینه است، وی درباره چگونگی آغاز به کار مجموعه نقشینه به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: مجموعه ما کار خود را از ۳۱ فروردین ماه و با رعایت تمهیدات بهداشتی آغاز کرد. قبل از پایان سال از تب سنج و الکل برای پیش گیری از شیوع بیماری کرونا استفاده می کردیم و با شروع سال جدید نیز رعایت فاصله اجتماعی در مجموعه الزامی شد.
وی در ادامه افزود: علاوه بر مطالب ذکر شده تابلوهای مختلفی در نقشینه نصب شد تا رعایت اصول بهداشتی به کارکنان تذکر داده شود، از طرفی هر کدام از کارکنان ما سهمیه ماسک دارند و هر روز ماسک جدیدی به آنها داده می شود. کل مجموعه نیز روزی یک الی دو بار با مواد ضد عفونی کننده و الکل به طور کامل ضد عفونی می شود.
صادقیان درباره تأثیر رعایت پروتکل های بهداشتی بر راندمان کاری مجموعه گفت: شاید ابتدا استفاده از ماسک و یا دستکش قدری برای کارکنان مشکل بود اما به مرور زمان عادی شد. اکنون میزان رعایت بهداشت فردی در مجموعه بالا رفته و ما هم طوری برنامه ریزی کردهایم تا یک پزشک به صورت هفتگی کارکنان را معاینه کند. مسئله ای که وجود دارد مشکل هزینه ها است، سفارش کارها و قیمت ها ثابت است اما هزینه های کارگاه افزایش یافته است.
صادقیان درباره تأثیر کرونا بر صنعت چاپ خاطر نشان کرد: شیوع این ویروس از جهات مختلف و در همه جای دنیا تأثیرات مخربی داشته است که کم کم متوجه آن خواهیم شد؛ اما یکی از تأثیرات مهمی که در مجموعه های چاپی داشته بالا رفتن هزینه ها بوده است. ما به عنوان کارفرما موظف هستیم تا از جان کارکنان و کارمندان خود محافظت کنیم، به همین دلیل روزانه از چندین لیتر الکل برای ضد عفونی کردن تمام مجموعه به اضافه دستگاه های چاپ استفاده می کنیم، بحران پیش آمده قیمت الکل را در سر تا سر جهان و همچنین در داخل کشور ما چند برابر کرده و این هزینه گزافی را به مجموعه ها تحمیل کرده است که البته گریزی از آن نیست اما به هر دلیل باید در این مورد چاره ای اندیشید.
مدیر مجموعه نقشینه در ادامه اظهار داشت: قبل از عید و بعد از آن تا ۳۱ فروردین ماه تمامی مجموعه ها تعطیل بود و من احتمال می دادم بعد از بازگشایی مجموعه حجم کاری زیادی داشته باشیم اما اینگونه نشد، یکسری از سفارش ها مانند تولید جعبه برای محصولات دارویی و بهداشتی مانند سابق وجود دارد اما افزایشی نبوده و حجم کار به همان میزان است. بخش تولیدات سر رسید نیز با وجود اینکه سفارشات به صورت شرکتی بسته شده بود ضربه شدیدی خورد و همچنین بخش چاپ بروشور، کاتالوگ و کتاب جهش مثبتی نداشته است و تنها می توان گفت که کتاب های آموزشی و کمک درسی همچنان تولید می شود و در بازار متقاضی دارد.
بیشتر بخوانید: بازدید مسئولان ارشاد از خط تولید ماسک چاپخانه صلاحی
مدیر چاپ نقشینه تصریح کرد: نکته مهمی که متأسفانه پیش آمد حذف نمایشگاه کتاب بود. هر سال در ماه های فروردین و اردیبهشت کارهای زیادی برای مجموعه های چاپی وجود داشت، امسال اما با حذف نمایشگاه کتاب به مجموعه های چاپی ضربه سختی وارد آمد. در پی لغو این رویداد بزرگ، بروشور، کاتالوگ و هدایایی تبلیغاتی که همگی از تولیدات مجموعه های چاپی بودند، حذف شد. در کل تصمیم حذف نمایشگاه کتاب، بدون هیچ جایگزینی بسیاری از مشاغل را تحت الشعاع قرار داد که در این بین چاپخانه ها هم سهم خود از این ضرر را پرداخت کردند.
صادقیان درباره ادامهدار شدن وضعیت کنونی و تأثیر آن در آینده صنعت چاپ پیشبینی کرد: صنعت چاپ به صورت یک زنجیره به سایر صنایع متصل است. وقتی سایر صنایع کارشان کم، ضعیف و غیرفعال شود مشکل برای همه صنایع ازجمله صنعت چاپ پیش می آید. وقتی رستوران ها و فروشگاه ها بسته باشند و کار نداشته باشند مسلماً به کارتن و بسته بندی و اقلام این چنینی نیازی نخواهد بود، زمانی که نمایشگاه کتاب برگزار نشود نیازی به برپایی غرفه، چاپ بروشور، کاتالوگ، کتاب و هدایای تبلیغاتی وجود نخواهد شد و به همین میزان کار همه صنایع با رکود شدیدی همراه می شود. پیشبینی بنده از این وضعیت و با ادامهدار شدن این بیماری بعد از ماه مبارک رمضان یک رکود و تورم شدید است.