کارشناس چاپ اداره ارشاد استان قزوین معتقد است؛ قزوین یک شهر صنعتی است و کارخانههای فعال این استان به بخش صنعتی چاپ احتیاج مبرمی دارند؛ به همین دلیل صنعت چاپ در این حوزه بهخوبی کار میکند.
نسرین میرزائی، کارشناس چاپ اداره ارشاد استان قزوین درباره وضعیت این روزهای صنعت چاپ به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: صنعت چاپ قزوین را باید به دو بخش تقسیم کنیم، بخش صنعتی و بخش درونشهری.
وی ادامه داد: در قسمت صنعتی استان قزوین توانسته است به خوبی عمل کند، شرکتها و چاپخانههای بسیار خوبی در حوزه بستهبندی و در بخش صنعتی استان قزوین مشغول به کار هستند. همانطور که میدانید قزوین یک شهر صنعتی است و کارخانههای فعال این استان به بخش صنعتی چاپ احتیاج مبرمی دارند؛ به همین دلیل صنعت چاپ در این حوزه بهخوبی کار میکند. واحدهای بسیاری از چاپی فلکسو، روتو گراور و انواع دیگر در این بخش فعال هستند.
میرزائی همچنین بیان داشت: طبق آخرین آماری که ما از سال ۹۸ داریم میتوانم به طور تقریبی بگویم که در حدود دو هزار و ۵۰۰ تن صادرات در بخش محصولات چاپی داشتهایم، محصولات چاپی استان قزوین به شهرهای عراق، افغانستان، ترکمنستان و عراق صادر شدهاند و همانطور که قبلاً هم اشاره کردم بخش صنعتی ما توانسته است بهخوبی عمل کند.
کارشناس چاپ اداره ارشاد استان قزوین گفت: باید به این نکته اشارهکنم که تحریمها و بیماری کرونا وضعیت چاپ در استان قزوین را تحت تأثیر خود قرار داده است، صادرات کالاهای چاپی در چند ماه اخیر بهشکل تعلیق درآمده چراکه مرزهای کشورها هنوز به دلیل بیماری کرونا بسته است و از طرف دیگر به دلیل وجود تحریمها ماشینآلات جدید چاپی به کشور وارد نمیشوند و حتی اگر هم بتوانیم این ماشینها را با رایزنیها و چانیزنیها به کشور وارد کنیم قیمت ارز بهقدری بالا رفته است که فعالان ما در حوزه چاپ قزوین واردات آن را بهصرفه نمیبینند.
وی در همین رابطه افزود: مجموعههای بزرگ چاپی همچون آسانپک و آذینچاپ البرز، ماشینهای چاپی خود را قبل از به اجرا گذاشتن تحریمها وارد کردهاند اما در حال حاضر و با توجه به شرایط کنونی امکان بهروز کردن دستگاههای چاپی در استان قزوین وجود ندارد و همین امر لطمه بزرگی به صنعت چاپ در کشور و همچنین استان قزوین وارد کرده است.
میرزائی در ادامه در خصوص تلاش برای حل مشکلات چاپخانهداران بیان داشت: یکسری وام و تسهیلات کرونایی از طرف دولت به بعضی از صنایع اختصاص داده شد که صنعت چاپ نیز توانست از آن بهرهمند شود. خدا را شاکریم که اکثر چاپخانههای استان قزوین توانستند از این تسهیلات که عبارت بود از وامی به مبلغ ۱۶ میلیون تومان که به تعداد کارکنان بیمهشده در هر واحد چاپخانه، تعلق میگرفت، بهرهمند شوند.
میرزائی نبود یک اتحادیه مستقل برای صنعت چاپ قزوین را یکی از معضلات بزرگ این استان دانست و بیان داشت: استان قزوین فاقد یک اتحادیه چاپی مستقل است، همانطور که میدانید اتحادیهها بازوهای اجرایی اداره ارشاد هستند و نبود آنها مشکلات و وظایف ما را بیشتر میکند چراکه کارهایی که باید در تشکلهای صنفی صورت بگیرد نیز بر دوش این اداره گذاشتهشده است.
کارشناس چاپ اداره ارشاد استان قزوین تاکید کرد: اتحادیه چاپخانهداران استان قزوین چند سال پیش منحل شد و این صنف زیرمجموعه اتحادیه محصولات فرهنگی قرارگرفته است، به دلایل مختلفی این صنف قادر نیست تا مشکلات واحدهای چاپی زیرمجموعه خود را حل کند.
وی در ادامه اظهار داشت: به ما اعلام شد اگر تعداد اعضا به ۱۰۰ نفر برسد میتوانیم برای تشکیل اتحادیه مستقل برای چاپخانهداران اقدام کنیم. در همین راستا نیز ما درصدد هستیم تا با دادن مجوز به یکسری از چاپخانهداران دیجیتال این تعداد را به حد معین رسانده و از مدیرکل تقاضا کنیم که اتحادیه بهصورت مستقل به کار خود بپردازد. همانطور که اشاره داشتم اتحادیهها بازوی اجرایی برای اداره محسوب میشوند و وجود آنها می تواند تا حدود زیادی کار ما را تسهیل کرده و هدف مشترک ما مبنی بر اعتلای صنعت را هم عملیتر کند.
کارشناس چاپ استان قزوین در ادامه بیان داشت: در روز یازدهم شهریورماه سال جاری همزمان با روز صنعت چاپ، ما از چند چاپخانه بازدید داشتیم، در این بازدیدها مدیرکل و تنی چند از مسئولان نیز ما را همراهی کردند. بنده در این فرصت، موضوع نیاز به اتحادیه مستقل برای چاپ را مطرح کردم و نظر ایشان هم در این زمینه مثبت بود. در این مورد ما در نظر داریم تا اتحادیه حتماً استانی باشد. در همین رابطه اگر بتوانیم رأی شورای عالی نظارت را بگیریم و استان احیا شود، خیلی مؤثر است.
وی در ادامه مهمترین مشکلات صنعت چاپ این استان را کمبود نقدینگی و آموزش دانست و افزود: مسئله نبود آموزش و پژوهش در تمامی استانهای کشور وجود دارد و این مختص به استان قزوین نیست. واحدهای چاپی دانشگاهها باید با یکدیگر تعامل داشته باشند. مراکز آموزشی باید بر اساس نیازها و مشکلاتی که صنعت چاپ کشور با آن روبرو است واحدهای درسی تدوین کنند و عنوانهای پایاننامهها نیز با همین مضامین تدوین شود تا بتوانیم بهصورت کاربردی و اصولی به ارتقای صنعت چاپ اهتمام بورزیم. این مهم با توجه به پتانسیلهای استان قزوین دور از دسترس نیست.
این کارشناس چاپ همچنین درباره فعالیت کانونهای تبلیغاتی در درون استان که کار چاپخانه را دچار اختلال میکنند، بیان داشت: ما بالای ۱۲۰ تا ۱۳۰ واحد کانون تبلیغاتی داریم اما عملاً خیلی از این واحدها راکد هستند و تعداد محدودی از آنها کار میکنند که آنها نیز بیشتر در فضای شهری فعالیت میکنند، یعنی ربطی به حوزه چاپ پیدا نمیکنند و تعداد اندکی برای بیلبوردهای فضای شهری کار میکنند.
بیشتر بخوانید: برخورد قانونی با چاپخانه های متخلف قزوین
وی افزود: در این میان تعداد اندکی نیز راه را اشتباه رفتهاند به این معنی که دستگاههای چاپ دیجیتال خریداری کرده و شروع به کار کردهاند، بدون آنکه بدانند دقیقاً در چه حوزهای مشغول فعالیت هستند. در این شرایط بحرانی و بیداد بیکاری من بهعنوان نماینده ارشاد نمیتوانم به اینگونه مجموعهها ایراد وارد کنم و بگویم چرا کار میکنید، مسئله اینجاست که ما باید از ابتدا جلوی چنین کاری را با محدود کردن مجوز برای اخذ ماشینهای چاپی به وجود میآوردیم؛ یعنی مانند دستگاههای چاپ افست که ما به دلیل نیاز به اخذ مجوز، اطلاع داریم که چه دستگاهی کی و به کجا منتقلشده است برای این نوع دستگاههای چاپی نیز محدودیت مجوز داشته باشیم تا مسئله روشن شود.
میرزائی درباره آینده صنعت چاپ استان قزوین گفت: به نظر من آینده صنعت چاپ در استان قزوین و کل کشور بسته به تعامل است. اگر بخواهیم در این حوزه موفق شویم باید بتوانیم تعامل ارتباطی قوی با جهان داشته باشیم. برای واردکردن دستگاه چاپی خوب و بهروز باید با دنیای آزاد در تعامل باشیم و این در حالی است که اکنون همگی بهنوعی درگیر تحریمها هستیم.