رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم گفت: چاپ استان قم در سالهای اخیر وضعیت نامطلوبی پیدا کرده بود تا اینکه در چند سال اخیر فعالان حوزه چاپ فعالیت خود را از قسمت انتشارات به سمت چاپ بستهبندی تغییر دادند.
مجتبی محمودیان، رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم با بیان این مطلب درباره وضعیت این روزهای چاپ در استان قم به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: در مجموع صنعت چاپ کشور خیلی وضعیت مطلوب و مناسبی ندارد. در گذشته بیش از ۹۰ درصد ناوگان چاپی استان قم برای چاپ در حوزه نشر تجهیز شده بود. گرایش به چاپ دیجیتال، گران شدن قیمت کاغذ و سایر نهادهها، تولید کتاب را به میزان بسیار بالایی کاهش داده است.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم: چاپخانهها به لحاظ فرهنگی و صادراتی از ارکان بسیار مهم کشور بهحساب میآیند با این حال توجهی که باید و شاید به این امر مهم مبذول نشده است
رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم افزود: چاپ استان قم در سالهای اخیر وضعیت نامطلوبی پیدا کرده بود تا اینکه در چند سال اخیر فعالان حوزه چاپ فعالیت خود را از قسمت انتشاراتی به سمت چاپ بستهبندی تغییر دادند. همین موضوع باعث شد تا بسیاری از چاپخانهداران از ورشکستگی نجات پیدا کنند. در دو سال گذشته چیزی حدود ۳۵ درصد از چاپخانههای استان قم از چاپ انتشاراتی به چاپ بستهبندی روی آوردهاند؛ به این ترتیب وضعیتشان از حالت اورژانسی خارج شد و هماکنون شرایط بهتری دارند.
محمودیان افزود: به نظر بنده اوضاع چاپخانههای قم با این تغییر کاربری روزبهروز در حال بهتر شدن است، هر روز چاپخانههای بیشتری به سمت صنعت بستهبندی میروند؛ که البته این نتیجه تغییراتی است که دنیای جدید برای ما به وجود آورده است.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم همچنین درباره مشکلاتی که در صنعت چاپ استان قم به وجود آمده توضیحاتی ارائه داد و گفت: از اواخر سال ۹۶ مشکلات شروع شد بهطوری که در سال ۹۷ کاغذ شرایط بحرانی پیدا کرده و به صورت ساعتی گران میشد. با توجه به این مسائل امکان داشت بسیاری از چاپخانهها تعطیل و کارگران بسیاری نیز از کار بیکار شوند، به همین دلیل با وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای دکتر صالحی صحبتهایی انجام دادیم و خواهش کردیم تا برای چاپخانههای استان هم سهمیه کاغذ در نظر بگیرند.
وی افزود: بعد از یکسال و اندی که از درخواست و نامهنگاری و رفتوآمدها و امروز و فردا کردنها گذشت، نهایتاً جناب وزیر گفتند ما متولی مطبوعات هستیم و بخش تولیدی باید به وزارتخانه خودشان مراجعه کنند، به این ترتیب تمام زحمات ما برای نجات چاپخانههای استان از ورشکستگی از بین رفت. متأسفانه هیچگونه کمکی از ارگانها و سازمانهای مربوط دریافت نکردیم.
محمودیان همچنین بیان داشت: چاپخانهها به لحاظ فرهنگی و صادراتی از ارکان بسیار مهم کشور بهحساب میآیند با این حال توجهی که باید و شاید به این امر مهم مبذول نشده است. اگر بستهبندی به گونه شکیل و زیبا وجود نداشته باشد صادرات اصولاً بیمعنا میشود اما در کشور ما کسی به فکر این مسائل نیست، اگر هم اقدامی صورت میگیرد در حد حرف و قول و وعده و وعید است و کاری به صورت عملی انجام نمیشود.
وی تاکید کرد: استانداری و سازمان صمت در استان قم پیگیریهای زیادی انجام دادهاند اما در مجموع آنها هم ارگانهای استانی هستند و طبق بخشنامهها کار انجام میدهند اما تصمیم سازها در مرکز نشستهاند و ایران را در تهران خلاصه میبینند و از طرفی آگاهی و علم لازم در مورد صنعت بستهبندی ندارند.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم همچنین به ارائه راهکارهایی درباره بهتر کردن وضعیت چاپ پرداخت و ادامه داد: با وجود شرایط خاصی که در کشور وجود دارد بازسازی و نوسازی ماشینآلات با این نرخ ارز بسیار مشکل است. از طرفی دیگر اگر بخواهیم تولیدمان ملی شود و توسعه پیدا کند و رونق تولید داشته باشیم تا از وابستگی به کشورهای خارجی بکاهیم، باید صنعت بستهبندی را که وابسته به صنعت مادری چون چاپ است، توسعه دهیم. صنعت چاپ چه در تجهیز چاپخانهها و چه در بازسازی و نوسازی ماشینآلات نیاز به حمایت دارد و یکی از بهترین حمایتها ارائه ارز ارزان برای این کار است.
بیشتر بخوانید:
پروژه های نیمه کاره شهرک های چاپی بلای جان صنعت چاپ
قم ؛ پیشتاز در صنعت چاپ و نشر
چرخ چاپ استان قم با یکسوم توان میچرخد
محمودیان در ادامه افزود: مهمتر از تأسیس یک کارخانه تولیدی، آن است که ظرفیتهای بستهبندی تولیدات را ایجاد کنیم. مواد خوراکی مثل زعفران، آجیل و یا خشکبار وقتی بستهبندی شوند ارزش افزودهشان چند برابر میشود. همه امروز میدانند که برای توسعه بهتر صنعت کشور، خام فروشی و فله فروشی باید متوقف شود. همچنین میدانیم اگر بخواهیم اقبال خارجی و داخلی داشته باشیم باید کالاها را بستهبندی حرفهای و شکیل ارائه دهیم.
استفاده از زیرساخت های اتحادیه چاپخانهداران قم
وی تاکید کرد: باید ابتدا زیرساختها را ایجاد کرد و ایجاد آن با ارز ۱۴ هزارتومانی امکانپذیر نخواهد بود، اگر مسئولان میخواهند کار علمی و اصولی انجام بدهند باید صنایع مادر را که از نظر بنده مهمترین آنها صنعت چاپ است حمایت کنند، آن هم حمایت واقعی و نهتنها شعاری. با گفتگو و برگزاری سمینار و همایش هیچ اتفاقی نمیافتد، به عمل کار برآید به سخنرانی نیست. برای توسعه باید با ارز مناسب و ارزانقیمت واحد تولیدی ایجاد کرد.
محمودیان درباره اتحادیه چاپخانهداران قم نیز به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: ما بهطورکلی ۲۳ رسته زیرمجموعه در اتحادیه داریم، در استان هر آنچه با صنعت چاپ در ارتباط است زیرمجموعه اتحادیه چاپخانهداران قم محسوب میشود. قریب به ۹۰۰ عضو داریم که ۵۰۰ عضو آن فعال هستند.