مدیر چاپخانه نشر فرهنگ گفت:مواد اولیه چاپ یک پکیچ هستند که اگر هر کدام از این آیتم ها حذف شود مشکل به وجود می آید، چاپ و نشر یک زنجیره به هم پیوسته است، هر قلم کسر شود مشکل به وجود می آید. این زنجیره، کاغذ، زینک، مرکب و قطعات چاپ است. مسئولان و برنامه ریزان کشور به این نکته توجه داشته باشند که کاغذ بدون زینک معنایی ندارد. کاغذ بدون زینک یعنی عدم کارایی و عدم چاپ.
امید حلالی زاده، روزنامه نگار و مدیر چاپخانه نشر فرهنگ به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: در بهمن و اسفند ۹۷ قیمت کاغذ به حدود ۱۸ هزار تومان رسید اما امسال در اسفند ۹۸ کاغذ ۸ هزار تومان فروخته شد، با همه گرانی ها شاهد فروش ۸ هزارتومانی کاغذ در بازار تهران بودیم به این دلیل که تعامل درستی بین معاونت مطبوعات و فعالان این حوزه شکل گرفت و دولت متقاعد شد که ازکالای استراتژیک کاغذ روزنامه حمایت کند.
مدیر چاپخانه نشر فرهنگ افزود: مشکلی که ما در تامین حوزه مواد اولیه چاپ مطبوعات داریم این است که مواد اولیه چاپ یک پکیچ هستند که اگر هر کدام از این آیتم ها حذف شود مشکل به وجود می آید، چاپ و نشر یک زنجیره به هم پیوسته است، هر قلم کسر شود مشکل به وجود می آید. این زنجیره، کاغذ، زینک، مرکب و قطعات چاپ است.
حلالی در مورد تامین مرکب چاپ گفت: در این مورد مشکل چندانی نداریم چون چند کارخانه تولید مرکب در کشور داریم که جای تشکر و قدر دانی دارند و کارشان خوب و با کیفیت است، قطعات ماشین چاپ که صدرصد وارداتی است و باید در این زمینه خیلی جدی عمل کرد. در مورد کاغذ رایزنی های لازم انجام شده اما زینک در کنار اشتهار کاغذ مغفول مانده است.
وی همچنین در مورد مشکلات زینک بیان داشت: زینک مرحله پیش از چاپ است، پیش تولید است و در کشور هم تولید نمی شود، در مورد کاغذ یکسری کارخانه تولید داخل داریم مانند کاغذ پارس هفت تپه و مازندران اما برای تهیه زینک مجبور به واردات صرف هستیم چرا که تولید کننده داخلی در این مورد نداریم، تمرکز کامل روی کاغذ و نادیده گرفتن زینک توسط مسئولان مربوطه یک اشتباه محرز و بارز است. به همین دلیل جا دارد بخشی از ارز دولتی که قرار است به کاغذ اختصاص داده شود از زینک حمایت کند.
فرمول نسبت مصرف کاغذ به زینک
حلالی زاده اظهار داشت: چاپخانه نشر فرهنگ حدود ۳۰۰ نشریه را از چهارده استان کشور چاپ می کند، هم اکنون حدود یک سوم هزینه های چاپ کاغذ است، یک سوم زینک است و یک سوم دستمزد چاپ، یعنی نسبت زینک و کاغذ یک نسبت مساوی است چرا که تیراژ نشریات پایین آمده است. وقتی تیراژ کاهش پیدا می کند کاغذ مصرفش پایین می آید اما زینک به همان میزان ثابت مانده است. در نشریات، مجله ها، روزنامه های محلی و شهرستان ها که تیراژها چشم گیر نیست نسبت مصرف کاغذ و زینک برابر است.
مدیر چاپخانه نشر فرهنگ در پایان بیان داشت: مسئولان و برنامه ریزان کشور به این نکته توجه داشته باشند که کاغذ بدون زینک معنایی ندارد. کاغذ بدون زینک یعنی عدم کارایی و عدم چاپ. بنابر این هر بودجه ای که قرار است اختصاص داده شود باید زنجیره چاپ ونشر را در نظر بگیرند. مرکب را داریم، کاغذ و زینک مکمل هم هستند، اگر مثلا ده دلار داریم، هفت و نیم دلار باید کاغذ باشد و دو ونیم دلار زینک.
بیشتر بخوانید: