کارشناس مسئول چاپ استانهای وزارت ارشاد گفت: استان مرکزی از وجود چاپخانههای حرفهای و تخصصی هم بیبهره نیست و خبر دارم که همان تعداد اندک هم هر جا فرصت و امکانی به وجود میآید در پی تجهیز، بهروزرسانی و توسعهی کار خود هستند تا پوشش هر چه بهتری را به نیازهای چاپی استان خود بدهند و از برونسپاری سفارشها بکاهند.
امیرحسین پیشان؛ کارشناس مسئول چاپ استانهای وزارت ارشاد درباره وضعیت چاپ استان مرکزی به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: همانطور که میدانید استان مرکزی جزو مراکز صنعتی ما است و عمدهی این صنایع هم برای مراحل نهایی محصول خود به صنعت چاپ وابسته هستند. اما با تمام این تفاسیر باید گفت که چاپخانههای افست این استان معدود هستند. از طرفی دیگر برخی از این صنایع در کنار خود بخشی را به چاپ اختصاص دادهاند و از خدمات چاپخانههای عمومی استفاده نمیکنند. این وضعیت در کارخانهها تولیدی لبنیات بهوضوح قابل مشاهده است.
وی افزود: بسیاری از کارخانههای تولید لبنیات و یا مواد غذایی مرحله چاپ و بستهبندی را در دل خود دارند و به خدمات بیرونی وابسته نیستند. دستگاههای چاپ و بستهبندی OPP ،IML یا سلفون، حلب و مانند اینها که در این صنایع مصرف عمدهای دارند، بخشی از خط تولید این کارخانهها محسوب میشوند.
وی در همین رابطه تصریح کرد: به همین دلیل نباید بحث صنعتی بودن استان مرکزی شبهه داشتن پرشمارترین سفارشها را ایجاد کند. البته باید گفت که این استان از وجود چاپخانههای حرفهای و تخصصی هم بیبهره نیست و خبر دارم که همان تعداد اندک هم هر جا فرصت و امکانی به وجود میآید در پی تجهیز، بهروزرسانی و توسعهی کار خود هستند تا پوشش هر چه بهتری را به نیازهای چاپی استان خود بدهند و از برونسپاری سفارشها بکاهند.
نقاط ضعف و قوت چاپ استان مرکزی
پیشان در ادامه به بیان نقاط ضعف و قوت چاپ در استان مرکزی پرداخت و توضیح داد: به علت جنس سفارشهای این استان که عمدتاً صنعتی هستند، مسئله کمبودهایی که اخیراً در حوزههایی چون کاغذ پیشآمده تأثیر چندانی بر صنعت چاپ اراک نداشت و از این بابت ضعف شدیدی مشاهده نشد. از طرفی این استان قابلیت ارتقا فراوانی دارد و میتوان گفت کسبوکار اصولی در حوزه چاپ در این استان رونق خواهد داشت که همین پتانسیل را میتوان بهعنوان نقطه قوت برجستهی آن محسوب کرد. البته باید گفت تحریمهایی که در تضعیف صنعت مؤثرند در این استان و سفارشهای آن نمود بیشتری دارند و بازار کار را محدود میکنند.
کارشناس مسئول چاپ استانهای وزارت ارشاد در مورد نبود اتحادیهای برای چاپ در استان مرکزی توضیح داد: وجود یک اتحادیه برای چاپ بیشتر به تعداد چاپخانههای یک استان و خواست آنها مربوط میشود. باید توجه داشت مسئله نداشتن اتحادیه مختص به این استان نیست و استانهای دیگری نیز وجود دارند که به هر علت اتحادیهای برای چاپ در آنها شکل نگرفته است. گفتنی است که تقاضاها، خواستهها و نیازهای این استانها نیز عمدتاً از طریق دفاتر کل ارشاد پیگیری میشود و همکاران ما در سایر استانها بدون اتحادیه چاپ، وظایف آنها را به عهده دارند و تمام تلاش خود را میکنند که بهخوبی بازتابدهنده و رسیدگیکننده به خواستههای فعالان چاپ این استانها باشند.
وی افزود: ما در پایتخت روزانه جوابگوی بسیاری از نیازهای استانی هستیم و علاوه بر این دوستان دیگر در بخش معاونتهای مطبوعاتی و فرهنگی هم در حوزههایی که به چاپ نیز مربوط هستند تمام تلاش خود را برای رسیدگی به نیازهای استانها و ایجاد تعادل در استفاده از امکانات به عمل میرسانند. ما در کارگروههایی که طی کمبودها برای سروسامان دادن به تقاضاها تشکیل شدهاند پروفرماهای متعددی را در استانهای مختلف داشتیم که شماری از آنها نیز اتحادیه نداشتند اما خواستههایشان توسط مرکزی که نام برده شد به کارگروهها راهیافته و موردبررسی و رسیدگی قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: چرخ چاپ استان قم با یکسوم توان میچرخد
پیشان در ادامه پیشنهاد داد: استان مرکزی پتانسیل بسیار خوبی در بحث چاپ صنعتی و چاپ برای بستهبندی دارد که توجه به آن بیثمر نخواهد بود. به نظر من ایجاد یک انجمن و یا اتحادیه برای منتظم کردن کارها و ارتقا بخشی صنعت چاپ این استان میتواند تأثیرگذار و سودمند باشد. البته اکنون فعالان چاپ بهعنوان زیرمجموعهای از اتحادیه لوازمالتحریر این استان حضور دارند که در برخی موارد هم مؤثر جلوه کرده است. توجه به مسائلی چون انتخابات و یا نمایشگاه کتاب بر بازار کاغذ و زینک و چاپ تأثیرگذارند و درواقع پیگیری گروهی و همافزایی میتواند در سهمیه گیریها برای استانهایی چون استان مرکزی یاریرسان باشد.