به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ عصر دیروز سه شنبه (۳ اسفندماه)، با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر و جمعی از فعالان و پیشکسوتان صنعت معظم چاپ در سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
آیین پاسداشت از اهالی چاپ کشور
در ابتدای این مراسم علی اکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن گرامیداشت مقام والای شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به ارائه گزارشی در باره برگزاری این جشنواره پرداخت و گفت: سپاس بی کران برای همدلی و همراهی اصحاب صنعت، هنر و فرهنگ چاپ که باعث شد دهه سوم برپایی جشنواره ملی صنعت چاپ را شاهد باشیم و دوره بیست و یکم آن را تجربه کنیم.
وی افزود: جشنواره بیست و یکم صنعت چاپ با رویکرد و اهتمام ویژه مبنی بر برگزاری جشنواره استانی در تمام استان ها و با عنوان آیین پاسداشت از اهالی چاپ در طول سه ماه بخشی در فصل پاییز و بخشی در فصل زمستان با لحاظ شرایط کرونایی به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری و مشارکت اتحادیه های تخصصی و تشکل های صنفی در ۲۸ استان کشور برگزار شد.
ابراهیمی ادامه داد: طبق آمار در جشنواره های استانی از ۴۳۸ فعال برتر چاپ تقدیر و تجلیل به عمل آمد و در این جشن به عنوان اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ به یمن برنامه ریزی شورای سیاست گذاری جشنواره چاپ که متشکل از متخصصین، مسئولین و روسای تشکل های صنفی و اتحادیه های تخصصی بوده از ۱۲ برگزیده صنعت چاپ کشور در هشت بخش از جمله از پدر شهید والا مقام فعالان صنعت چاپ، پنج پیشکسوت فعال از استان های کشور، چهره برجسته علمی، بانوی فعال، کارآفرین و صادرکننده نمونه، کارشناس ساعی چاپ در استان تجلیل به عمل خواهد آمد.
وی اظهار داشت: انتخاب های صورت گرفته طی کاری کارشناسانه و از بین ۱۴۱ پرونده ارسالی از استان ها توسط صاحب نظران فرهیخته صنعت چاپ به محوریت اتحادیه ها و تشکل های تخصصی انجام شده است.
مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در انتهای سخنان خود از معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و اعضای شورای سیاست گذاری برگزاری جشنواره ملی صنعت چاپ و همچنین روسای اتحادیه های سراسری کشور و تشکل های صنفی که در برگزاری این جشنواره دفتر امور چاپ را همراهی کردند تقدیر و تشکر کرد.
در ادامه برگزاری اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ کلیپی از داوران و نحوه برگزیدگان و فعالان برتر این دوره جشنواره صنعت چاپ پخش شد.
پیشرفت در تولیدات داخلی
حمیدرضا طاهری آشتیانی، فعال صنعت چاپ و بسته بندی در ادامه این مراسم با اشاره به سابقه ۲۵ ساله اش در صنعت چاپ و بسته بندی گفت: در این مدت شاهد تحولات چشمگیری در حوزه صنعت چاپ بسته بندی بودم؛ اکنون زیرساختهای خوبی در صنعت چاپ بسته بندی پدید آمده است، در بحث بسته بندی و چاپ وضعیت و کیفیت خیلی خوبی داریم، در حالی که ۲۰ سال گذشته ما حتی برای تهیه و ساخت سیلندر چاپ و کلیشه از کشور ترکیه کمک می گرفتیم و واردکننده بخش عمده این اقلام بودیم.
وی افزود: اکنون در تهیه اقلام چاپی مورد استفاده در صنعت بسته بندی وابسته به خارج از کشور نیستیم. ما در حساس ترین بخش که اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی (خصوصا در دوران شیوع کرونا) است همه را در داخل کشور به تولید می رسانیم، در حالی که دو دهه قبل تمام آنها وارداتی بوده و این دستاورد و توانمندی صنعت چاپ و بسته بندی است.
این فعال صنعت چاپ تصریح کرد: در گذشته تولید بسیاری از محصولات چاپی در داخل کشور حتی قابل تصور نیز نبود ولی امروزه بسیاری از همان اقلام چاپی در داخل کشور به تولید می رسد.
آشتیانی با انتقاد از نبود شعارهای فرهنگی بر بیلبوردهای تبلیغاتی گفت: ما روی بیلبوردها شعار فرهنگی نداریم، در حالی که روی بسته سیگار شعار فرهنگی داریم. باید برای سلامت عمومی کشور فرهنگسازی شود و بیلبوردها بهترین جا برای نوشتن شعار فرهنگی است. ما در صنعت بسته بندی، بسته بندی یک محصول را به بیلبوردهای تبلیغاتی تشبیه می کنیم و می توانیم شعارهای فرهنگی را روی بسته بندی ها داشته باشیم.
وی تاکید کرد: نکته دیگر مجوز اقلام صادراتی است که ما از وزارت ارشاد دریافت میکنیم و معتقدم اصلی ترین بسترساز صادرات اقلام داخلی صنعت چاپ و بسته بندی است؛ به غیر از موازین بهداشتی و شعائر فرهنگی، محتوای آنچه صادر میشود و آنچه عرضه می شود، اغلب متفاوت نیست و اهمیت بسیار دارد.
طاهری آشتیانی با اشاره به ضعف در جامعه آماری در صنعت چاپ و بسته بندی بیان کرد: یکی از دردناک ترین اتفاقاتی که برای صنعت چاپ و بسته بندی می افتد این است که در وزارت ارشاد – با اینکه دو بار از وزارت ارشاد مجوز گرفته ایم- عملکرد صادراتمان ثبت نمی شود. به نظر بنده تعالی ارشاد در این است که صنعت چاپ و بسته بندی را رصد کرده و به شناخت ظرفیت هایش پی ببرد. متاسفانه در تشکل های صنفی صنعت چاپ و بسته بندی پراکندگی و تشتت وجود دارد امیدوارم این شرایط روبه بهبودی برود و دغدغه صنف چاپ و بسته بندی مرتفع شود.
در ادامه گروه همنوازی عرفان به اجرای زیبای موسیقی سنتی پرداختند که تلطیف کننده فضای اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ بود.
بیان مشکلات صنفی
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران نیز در اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ گفت: چاپ صنعت بزرگی است که حرف زیادی برای گفتن دارد، ولی باید این را نیز پذیرفت که خیلی مظلوم واقع شده است. یک تولیدکننده صنایع غذایی با یک دهم سرمایه یک چاپخانه و با بهره مندی از حمایت های مختلف می تواند کار خود را آغاز کند و به سوددهی نیز برسد، ولی ما از این حمایتها محروم هستیم. ما از شما مسئولان وزارت ارشاد به عنوان متولی چاپ می خواهیم تا کمک کنید ما فعالان صنعت چاپ امتیاز صنایع را داشته باشیم، خصوصاً با تخصیص وام و تسهیلات تا بتوانیم ماشین آلات این صنعت را به روز کنیم؛ بر این نیز واقف هستیم که این مورد در توان وزیر و معاون فرهنگی ارشاد هست و معتقدم اکنون که همه وزرا در دولت یکدست هستند، این کار شدنی است.
وی با اشاره به حضور وزیر در برنامه ویژه خبری گفت: در بحث خطای جشنواره حمایت و هدایت و مدیریت شده است، برای صنعت چاپ نیز ما این حمایت را میخواهیم. در حوزه آموزش به کمک شما نیاز داریم، بودجههای کنونی جوابگوی آموزش صنعت چاپ نیست. اتحادیه چاپخانه داران تهران درباره مبحث آموزش دست روی دست نگذاشته و اولین کارگاه آموزشی صنعت چاپ ۸ اسفند ماه در شرکت افست برگزار میشود، ما در بحث آموزش متقاضیان زیادی داریم ولی از فضای کافی برای این افراد برخوردار نیستیم. بحث آموزش را در سال آینده ادامه خواهیم داد و نیاز به افراد خبره در بخش آموزش داریم.
ابوالحسنی گفت: چاپخانههای بزرگ در تهران به حاشیه شهر رفته اند و متاسفانه فعالان این صنف زیرمجموعه اتحادیههای غیرمرتبط شدهاند و دیگر زیرمجموعه اتحادیه چاپخانه داران نیستند و هم برای اتحادیه و هم برای وزارت ارشاد مشکل ساز شده است. صنف چاپ، یک صنف فرهنگی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی است، ولی فعالان این صنعت اتحادیه گریز شدهاند.
وی ادامه داد: اتاق اصناف با استانی شدن اتحادیه چاپ موافقت کرده است ولی در بخش وزارت صنعت، معدن و تجارت متوقف شده است، امیدوارم این مسئله نیز با وساطت وزیر ارشاد حل شود.
رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران در انتها خاطرنشان کرد: دغدغه دیگر ما این است که در بازدیدها از چاپخانهها دستگاهها و ماشینآلات قدیمی مشاهده میکنیم، ما به دنبال این هستیم که ساختمانی در اختیار داشته باشیم که طبقه پایین آن به موزه چاپ تبدیل شود و طبقه بالا اتحادیه چاپ شود. اگر موزه راهاندازی شود، بسیاری از اهالی دستگاههای خود را به موزه خواهند داد.
ارشاد خانه اهالی چاپ است
در ادامه آیین اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: با اهتمام و توجه جدی که وزیر محترم ارشاد به رشد و پیشرفت این صنعت دارد و با توجه به پیگیری های لازم درخصوص مشکلات صنعت چاپ و راه های حمایت و کمک به پیشرفت این صنعت حتما زمینه های بسیار خوب، راهگشا و موثری برای توسعه این صنعت فراهم خواهد شد و آثار مثبت آن را اهالی این صنعت در ماه ها و سال های آینده مشاهده خواهند کرد.
به گفته احمدوند، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خانه اهالی محترم چاپ است و علاوه بر سیاست گذاری و هدایت حوزه چاپ باید بر حمایت های خود در این بخش بیافزاید و امیدواریم با تشکیل شورای سیاست گذاری چاپ به همت مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر ارشاد و با حضور برگزیدگان و نخبگان این صنعت روز به روز شاهد اتفاقات خوب در این بخش باشیم. با ارائه تسهیلات نوسازی، می توانیم شاهد رشد و شکوفایی صنعت چاپ کشور باشیم.
وی با اشاره به جایگاه و اهمیت صنعت چاپ در دنیا اظهار داشت: صنعت چاپ در جهان یک صنعت راهبردی مهم، ثروت آفرین، اشتغالزا و متحول کننده اقتصاد محسوب می شود از این رو صنعت چاپ ما نیز می تواند این جایگاه را در کشور داشته باشد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به موضوع آموزش و اهمیت آن در حوزه چاپو نشر اشاره کرد و گفت: نیازمند سرمایه گذاری و حمایت از موضوع آموزش در صنعت چاپ کشور هستیم.
احمدوند به قدمت و فرسودگی ماشین آلات صنعت چاپ در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: تقریبا ۶۰ درصد این ماشین آلات بالای ۲۰ سال عمر کارکرد دارند که امیدواریم با درایت و حمایت دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این صنعت از تسهیلات نوسازی نیز بهره مند شود.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خرد بودن صنعت چاپ را از دیگر مشکلات این حوزه برشمرد و گفت: اکثر واحدهای چاپی کمتر از پنج نفر نیرو شاغل داشته و بعضا کوچک هستند. چاپخانه های جدید که در ۱۰ سال اخیر مجوز گرفته اند عموما همین وضعیت را دارند همچنین ناپایداری نیروی انسانی و وجود قوانین زیاد و دست وپا گیر در این صنعت از دیگر مشکلات این حوزه است و باید به ساماندهی این بخش پرداخت.
وی با اشاره به فرهنگی بودن صنعت چاپ از دید اهالی آن ابراز امیدواری کرد و گفت: امیدواریم با همگرایی شاهد کاهش مشکلات روز به روز و رشد و شکوفایی و همچنین ارتقای این صنعت در کشور و در سطح بین المللی باشیم. امیدوارم همدلی ها توسعه پیدا کند، دوستی ها، مهربانی ها و هم افزایی ها بیشتر شود.
تخصیص تسهیلات با سود اندک
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم با اشاره به نخستین روزهای حضورش در این وزارتخانه گفت: ازروزهای اول در وزارت ارشاد گفتوگوهای خوبی با فعالان چاپ داشتیم و پیگیر بودم تا کارهای مهمی در این حوزه انجام شود زیرا معتقدم صنعت چاپ و نشر اساساً یک حوزه فرهنگی و پیشران تحولات فرهنگی است.
وی ادامه داد: در بررسی رنسانس قرن ۱۵ میبینیم که یکی از مهمترین تحولات در دوره جدید صنعت چاپ بوده است، در ایران نیز طی ۲۰۰ سال اخیر که دوره جدیدی در کشور آغاز شد، صنعت چاپ نیز به کشور آمد و تغییرات چاپ فضا را به یکباره تغییر داد.
اسماعیلی با بیان اینکه به عبارت دیگر با صنعت چاپ و نشر فضای کنشگری فرهنگی چند صد برابرمیشود، عنوان کرد: امروز اصلا نمیتوان تصور کرد چاپ حذف شود، زیرا این صنعت یکی از پیشرانهای مهم آغاز تحول فرهنگی در دوره جدید در غرب و دیگر نقاط بوده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان اینکه در دوره جدید نشر به معنای سنتی رقیبی جدی در بخش الکترونیک پیدا کرده است، گفت: یکی از گفتگوهای ما این است که چاپ متعلق به حوزه فرهنگ است یا صنعت؟ در این زمینه باید گفت که چاپ در عین حال که صنعت است اعتبارش به پیشرانیاش در حوزه فرهنگ است، جایش در حوزه فرهنگ است و ما باید بعدهای مختلف آن را تقویت کنیم.
وی همچنین یادآور شد: در سفر به استان فارس، رئیس جمهوری گفت که بازدیدی از کارخانه کاغذسازی زاگرس داشته باشیم و در همان سفر تسهیلات ۱۰۰ میلیاردی مصوب شد. یکی از مهمترین پیگیری رئیس جمهور از من مربوط به کاغذ و نشر است.
به گفته وی، یکی از مهمترین سرفصلهای برنامه تحولی وزارت ارشاد حرکت به سمت خودکفایی در حوزه چاپ و نشر است که از کاغذ شروع میشود تا زینک، ماشینآلات و سایر حوزهها.
اسماعیلی با طرح این موضوع که ایران باید پیشران حوزه فعالیتهای علمی و فناوری در منطقه باشد، ادامه داد: حتماً باید در این زمینه ملزومات آن فراهم شود، امیدوارم روزی برسد که صفر تا صد این صنعت در داخل تولید شود.
وزیر ارشاد همچنین به بازدید خود از کارخانه چوب و کاغذ مازندران اشاره کرد و گفت: در این زمینه هر هفته از آقایان مهدیپور و احمدوند این درخواست را دارم که مسأله تامین و آماده سازی کاغذ را پیگیری کنند و خیلی زود به قرارداد برسیم.
وی با اشاره به لزوم ارائه تسهیلات با سود اندک برای صنعت چاپ نیز گفت: قبول دارم که باید تسهیلات با سود کم در اختیار اهالی چاپ قرار داده شود و حتما این کار را دنبال میکنیم، این موضوع مطالبه ما هم هست زیرا معتقدم مسئله نوسازی ماشینآلات باید حل شود، در این زمینه به معاون فرهنگی نیز میگویم که گردش کار این موضوع آغاز شود.
وزیر ارشاد در بخش دیگر صحبت های خود به برگزاری جلسهای با وزیر صمت طی هفتههای آینده اشاره کرد و یادآور شد: حتما تا قبل از پایان سال این نشست را خواهیم داشت و این موضوع را بررسی میکنیم، برای حل بقیه موارد مثل حوزه آموزش که دغدغه اهالی صنف است نیز ما کمک خواهیم کرد و به عنوان مثال دانشکده های علمی کاربردی را وارد خواهیم کرد یا با وزارت علوم قرارداد خواهیم نوشت.
وی خاطرنشان کرد: من به عنوان وزیر ارشاد آماده هستم جمعبندی نظرهای شما را در دولت ارائه کنیم تا این صنعت باید رونق گیرد. زیرا موجب اشتغالزایی و ایجاد شغل در صنعت چاپ که ماهیتی فرهنگی دارد، میشود.
اسماعیلی همچنین با ابراز رضایت از راهاندازی شورای سیاست گذاری صنعت چاپ، افزود: درباره راهاندازی موزه چاپ نیز امیدوارم به زودی اقدامات لازم در این حوزه انجام شود.
تقدیر از فعالان چاپ در اختتامیه بیست و یکمین جشنواره ملی صنعت چاپ
در بخش خانواده شهدا و ایثارگران از محمود قاسمی پدر شهید قاسمی (چاپخانه آبان)، در بخش پیشکسوت برتر از استان فارس جعفر مصطفوی (چاپخانه مصطفوی)، از استان قزوین سیدعبدالعظیم موسوی (شرکت فرهنگی چاپ ولایت قزوین)، از استان خراسان رضوی از حسنرضا حسینآبادی (چاپخانه زرین) از استان تهران از علی کلاری (چاپخانه پیام نوین) و از علی مخزن (شرکت چاپ طلایه مرجان) تقدیر به عمل آمد.
در بخش چهره علمی برتر این دوره از استاد بیژن درویش (مدرس چاپ) تجلیل شد. همچنین از فروزنده گلشنی (چاپخانه مظاهری) به عنوان بانوی برگزیده صنعت چاپ تجلیل شد.
صادرکننده برتر این دوره نیز از استان قزوین بهمن بیاضیان (چاپ پلات) شناخته شد. در بخش کارآفرین و نوآور نیز از لرستان مجید کریمی پور (چاپخانه یاقوت سبز بروجرد)، در بخش تولیدکننده مواد اولیه و ماشینآلات چاپ از داوود تات داوودی (شرکت حرفه و فن) تجلیل شدند. همچنین محمدحسن اکرمی نیز به عنوان کارشناس ساعی از استان قم معرفی و تجلیل شد.