تغییرات صنعت چاپ قم ؛ از چاپ کتاب تا چاپ بسته بندی

    0
    240
    چاپ قم

    مدیر مجتمع چاپ و بسته بندی گلها گفت: چاپ قم این روزها از چاپ انتشاراتی و چاپ کتب فاصله گرفته و به سمت صنعت بسته‌بندی پیش رفته است. در این مورد سرمایه‌گذاری‌های مناسبی شده و فعالیت‌های خوبی هم انجام‌شده است

    چاپ قم شهاب‌الدین عربستانی؛ مدیر مجتمع چاپ و بسته بندی گلها با اشاره به این مطلب در گفت و گو با خبرنگار چاپ و نشر آنلاین درباره وضعیت چاپ قم گفت: وضعیت چاپ قم مانند بسیاری دیگر از مشاغل کشور در یک خواب زمستانی فرو رفته است.

    وی افزود: چاپ قم این روزها از چاپ انتشاراتی و چاپ کتب فاصله گرفته و به سمت صنعت بسته‌بندی پیش رفته است. در این مورد سرمایه‌گذاری‌های مناسبی شده و فعالیت‌های خوبی هم انجام‌شده است اما چالش‌های فراوانی برای این صنعت به وجود آمده که بخش اعظم آن هم به دارایی و بیمه و مشکلاتی از این‌ دست برمی‌گردد.

    عربستانی تاکید کرد: در بازار کار کنونی مسائلی مانند سختی کار برای کارگران در نظر گرفته می‌شود و تمامی این‌ها هزینه‌هایی است که سرمایه‌گذاران هیچ زمان به آن توجه نکرده بودند اما هم‌اکنون به آن‌ها تحمیل می‌شود. از طرفی چاپخانه‌داران نیز وقتی می‌بینند این وضعیت برایشان به‌صرفه نیست روی قسمت‌های دیگری همچون بسته‌بندی تمرکز می‌کنند که برایشان صرفه اقتصادی داشته باشد.

    این فعال حوزه چاپ همچنین اشاره کرد: بخش اعظم مشکلات، بخش نقدینگی چاپخانه‌ها است. وضعیت خراب بازار کار و بحث صادرات محصولات کالاهای فرهنگی که این روزها با بیش‌ترین مشکلات مواجه شده‌اند، از این دسته هستند. بنده بازار خوبی در عراق داشتم اما با مشکلات به وجود آمده درزمینه‌ی صادرات، این بازار از دست رفت؛ اگر هم کسی هنوز در این حوزه فعال است با کول‌بری تولیداتش را به سلیمانیه عراق می‌فرستد.

    وی ادامه داد: مطلب دیگر حساسیت بالایی است که در استان قم وجود دارد، نمی‌توان خیلی از کارها را در قم چاپ کرد در صورتی‌ که کار مجوز دارد و هیچ مشکلی هم نیست اما با این جواب مواجه می‌شویم که اینجا قم است. قم از مهم‌ترین مراکز مذهبی اسلام است و به همین دلیل وزارت ارشاد سخت‌گیری‌های زیادی در این موارد می‌کند که به‌واقع لزومی ندارد.

    مدیر چاپ گلها افزود: مطلب دیگر این است که بخش اعظمی از چاپخانه‌داران با مشکلات نقدینگی مواجه هستند. بخش اعظم چاپخانه‌داران سه تا چهار ماه است ماشین‌هایشان را روشن نکرده‌اند، این چاپخانه‌داران برای تهیه لوازم اولیه چاپ مشکل‌دارند یا می‌خواهند ماشین‌هایشان را به‌روز کنند و حقوق کارگرانشان را بپردازند اما مشکلاتی درزمینه‌ی نقدینگی دارند که این امکان را از آنان صلب می‌کند و عملاً محکوم به نابودیشان می‌کند.

    راهکار برون رفت از معضلات صنعت چاپ قم

    عربستانی در ادامه به ارائه راهکاری برای برون رفت از معضلات چاپ قم پرداخت و پیشنهاد کرد: برای خارج شدن از وضعیت وخیمی که چاپخانه‌داران با آن مواجه هستند، دولت می‌تواند دست به یکسری اقدامات بزند. بخش اقتصادی چاپ و نشر باید آزاد باشد، هم‌اکنون توزیع کاغذ به دست دولت است و واردات خیلی از ملزومات ما به دلیل تحریم‌ها به مشکل برخورده است.

    وی گفت: برای مثال قیمت لاستیک سیلندر ۵ برابر شده، مرکب ۵ برابر و کاغذ ۶ برابر شده است. حالا در بازار می‌گویند کاغذ ارزان شده اما مسئله ‌اینجا است که کاغذ ارزان نشده ولی از ۶ برابر افزایش قیمت به ۳ برابر کاهش‌یافته است اما همچنان به ۳ برابر قیمت واقعی خرید و فروش می‌شود. کار گرفتن نیز برای چاپخانه‌داران این روزها با مشکلات زیادی همراه است. برای مثال کارخانه لواشک سازی ۶۰۰ هزار لیبل سفارش می‌داد اما امسال ۳۰ هزار لیبل سفارش داده و این یعنی سفارش‌های کاری نیز تنزل پیداکرده است. این مقولات همچون زنجیره‌ای به یکدیگر مربوط هستند.

    وی در ادامه تصریح کرد: البته سرمایه‌گذاری در صنعت چاپ قم این دو سال نسبتاً بد نبوده است، ماشین‌آلات زیاد شده اما حجم کار پایین آمده که این مسئله خود بیکاری پنهان به همراه دارد. وقتی چاپخانه زیاد باشد و کار وجود نداشته نباشد مشکلات زیادی به وجود می‌آید؛ آخر ماه مدیر مجموعه باید اجاره بدهد، حقوق کارمندان را بپردازد و وقتی نداشته باشد تا این هزینه‌ها را تأمین کند به کارهای خلاف روی می‌آورد، برچسب شامپوی تقلبی و یا مواد غذایی تولید می‌کند، کارهایی که جاهای دیگر قبول نمی‌کنند با قیمت بالا قبول می‌کند تا بتواند حداقل هزینه‌های جاری‌اش را تأمین کند و این ضرر بزرگی است که به جامعه و سلامت آن وارد می‌شود.

    مدیر چاپ گلها همچنین به نکات صنفی پرداخت و اظهار کرد: نکته دیگری که من بارها و بارها به آن اشاره کردم بحث فروش جواز در صنعت چاپ قم است. من حدود ۲۵ تا ۳۰ سال است که در این صنعت فعالیت می‌کنم و با اقتضائات آن به خوبی آشنا هستم. متأسفانه عده‌ای هستند که فکر می‌کنند در این حوزه خبری است، می‌آیند در این رشته شروع به فعالیت می‌کنند اما توان ماندن و کار کردن در این حوزه را ندارند.

    وی تاکید کرد: برای اینکه بتوانند بقای خود را تثبیت کنند کارهایی انجام می‌دهند که بازار را به هم می‌ریزند، مفت کاری می‌کنند، قیمت می‌شکنند و کار را باکیفیت پایین ارائه می‌دهند که این هم خودشان را ورشکست می‌کند و هم جلوی کار کسانی را که اصولی و درست فعالیت می‌کنند را می‌گیرند؛ بعد ورشکستگی هم جوازشان را می‌فروشند و این سیکل دوباره تکرار می‌شود. باید توجه داشت که فروش جواز باعث می‌شود این چرخه معیوب همچنان ادامه پیدا کند.

    عربستانی راهکار مواجه با این معضل را باطل کردن جوازهای ورشکستگان این‌چنینی دانست و گفت: کسانی که توان اداره کردن چاپخانه را دارند باید شرایطش را احراز کرده و یک سرمایه‌گذاری مناسب انجام بدهند، سپس وارد این حرفه شوند. کسانی که سرمایه‌گذاری مناسب انجام می‌دهند هیچ‌گاه بازار را خراب نمی‌کنند و مفت کاری انجام نمی‌دهند. باید توجه داشت که مفت کاری به ضرر خود چاپخانه‌دار نیز است.

    وی افزود: هم‌اکنون در صنعت چاپ قم چاپخانه‌دارانی هستند که چاپ چهار رنگ می‌زنند اما قیمت آن را نصف محاسبه می‌کنند و ناشری که کار را به آن‌ها می‌سپارد نیز دلش خوش است که به جای دور ماشینی ۳۰۰ هزار تومان دارد ۱۵۰ هزار تومان می‌پردازد اما حواسش نیست که کاغذش به باطله تبدیل می‌شود. بدیهی است که مجموعه‌ای با این طرز کار ظرف دو سال ورشکسته می‌شود. بد داستان اینجا است که او جوازش را به یک نفر شبیه به خودش می‌فروشد و این چرخه ناقص به روال خود ادامه می‌دهد.

    مدیر چاپ گلها در ادامه راهکار خود را مورد تأکید قرار داد و افزود: برای از بین بردن چنین چرخه معیوبی بهتر این است که جواز چنین چاپخانه‌هایی باطل شود و امکان فروش و انتقال آن از بین برود، به زبانی واضح یعنی اگر کسی نتوانست کار کند، جوازش از بین برود و قابلیت انتقال نداشته باشد.

    بیشتر بخوانید: 

    رئیس اتحادیه چاپخانه‌‌داران قم گفت: صنعت چاپ نیاز به بازسازی دارد

    چاپ قم ؛ پیشتاز در صنعت چاپ و نشر

    چرخ چاپ استان قم با یک‌سوم توان می‌چرخد

    وی همچنین افزود برای بیرون رفتن از مشکلات حال حاضر راه‌های زیادی وجود دارد اما قابلیت اجرایی نیست. برای مثال دولت می‌تواند تسهیلاتی برای نوسازی ماشین‌آلات چاپخانه‌ها در نظر بگیرد اما بانک‌ها پولی برای دادن تسهیلات در اختیار ندارند.

    این فعال صنفی صنعت چاپ قم در پایان تصریح کرد: برای حل مشکل صنعت چاپ کشور راهکارهای زیادی می‌توان ارائه داد اما شرایط فراهم نیست. اگر دولت به چاپخانه‌ها کمک‌های لازم را ارائه دهد قطعاً وضعیت چاپخانه‌داران بهتر خواهد شد. بنده به‌عنوان یک چاپخانه‌دار مشکل نقدینگی ندارم اما ۸۰ درصد چاپخانه‌های قم با مشکل نقدینگی مواجه هستند که اگر دولت بخواهد وضعیت آنان را تغییر بدهد باید این مطالب را در نظر داشته باشد. 

     

    مقاله قبلیپولسازی از طریق اینستاگرام
    مقاله بعدیبازار پاکستان در دسترس اما مغفول

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.