بیان دغدغه چاپخانه داران در دیدار با معاون فرهنگی وزارت ارشاد
معاون فرهنگی وزارت ارشاد روز گذشته -یکشنبه ۶ آبان ماه- با جمعی از چاپخانه داران تهدیدار کرد. در این نشست درباره مسائل و مشکلات این صنف گفتوگو شد که معاون فرهنگی ارشاد پس از شنیدن دغدغه های اعضای این صنف بر تسهیلگری و واگذاری امور تأکید کرد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین، در این نشست عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی ارشاد معاون فرهنگی وزارت ارشاد، نیکنام حسینیپور مدیرکل روابط عمومی وزارتخانه، احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانهداران و برخی اعضای صنف چاپ از جمله میر یونس جعفری و حسن نجفی نایب رئیسان اتحادیه، رضا منصوری مشاور عالی اتحادیه، حمید فریور کارشناس چاپ، محمدحسین شهامتپور استاد دانشگاه ، حامد مدنی چاپخانهدار ، امیر دشتبانی مشاور حقوقی اتحادیه، علی طارمی پیشکسوت چاپ و از مدیران سابق چاپخانه افست حضور داشتند که به بیان مسائل خود در این حوزه پرداختند.
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران در نشست دیدار با معاون فرهنگی وزارت ارشاد در سخنانی با بیان اینکه آقای صالحی (وزیر ارشاد) همیشه کمکحال صنف چاپ بوده است، گفت: اتحادیه چاپخانهداران در چهار سال حضور هیئت مدیره، اتفاقات خوبی را رقم زد. یک وحدت رویه در صنعت چاپ در استانها ایجاد شده و در تمام اتحادیههای استانی این وحدت رویه دیده میشود.
او با اشاره به فعالیتها صنف چاپ و برگزاری جشنواره چاپ توسط اتحادیه در سه سال اخیر، اظهار کرد: ما تنها اتحادیهای در کشور هستیم که برای خود سرود تولید کرده ایم.
ابوالحسنی به احداث شهرک چاپ در قرچک اشاره کرد و افزود: چاپخانهداران نیاز به فضای بزرگ دارند، امیدوارم استانداری همکاری لازم را با ما در این زمینه داشته باشد.
او در ادامه خطاب به معاون فرهنگی وزارت ارشاد با اشاره به مهمترین مطالبات صنعت چاپ گفت: یکی از مشکلات بزرگ ما ماندن بین وزارت صمت و ارشاد است؛ متولی ما وزارت ارشاد است و ارشاد بودجه صنعت چاپ را ندارد و ما در بعد صنعتی دچار مشکل هستیم، چون در ارشاد سرفصلی تحت عنوان صنعتی وجود ندارد. ما این موضوع را در مجلس هم پیگیری کردیم.
این فعال صنعت چاپ ادامه داد: در صنعت ما بر خلاف صنایع دیگر نیاز به سرمایهگذاریهای بزرگ است، کوچکترین چاپخانه با زیر ۳۰ میلیارد تومان امکان راهاندازی ندارد. خرید و وارد کردن یک ماشین چاپ زیر ۱۰ میلیون دلار امکانپذیر نیست، ما نیاز به حمایتهای صنعتی داریم در حالیکه در ارشاد در این زمینه ما سرفصلی نداریم.
او خاطرنشان کرد: پتانسیل بزرگی در صنعت چاپ وجود دارد که استفادهای از آن نمیشود. این پتانسیل با تفکر مثبت ارشاد میتواند به شکوفایی قابل توجهی برسد.
ابوالحسنی افزود: ارتباط ما با دفتر امور چاپ در روند فعالیتها بسیار تأثیرگذار است. از شما میخواهم فردی را در این دفتر منصوب کنید که چاپ را بشناسد و با آن آشنا باشد.
پورشب هم در ادامه مراسم دیدار با معاون فرهنگی وزارت ارشادگفت: اگر صنعت چاپ گرفتار شود، همه صنایع گرفتار میشوند. اگر چاپ پابرجا نباشد، قطع به یقین هیچ صنعتی پا برجا نخواهد بود.
در ادامه مراسم دیدار اهالی چاپ با معاون فرهنگی وزارت ارشاد خادمی یکی دیگر از فعالان صنعت چاپ گفت: برای حمایت از تولید باید حرف تولیدکننده را بشنویم. از شما میخواهم در اتاقهای مشترک تصمیمگیری کنید. این نشست نشاندهنده رویکرد عمیق و هوشمندانه شماست. بهنظرم هر مدیر و مسئولی باید اول هدف را مشخص کرده بعد در اتاق فکر مشترک این هدف را دنبال کند. بهنظرم باید چندین هدف کوتاهمدت و بلندمدت بین اتحادیه چاپخانهداران و ارشاد تعریف شود و بعد در جلسات مشترک در راستای آن اهداف حرکت کنیم.
فریور کارشناس چاپ نیز در سخنانی گفت: امروز نیاز صنعت به تشکیل سازمانی فرانهادی است که همه دغدغهها را برطرف کند.
عطیه سجاد مدیر انتشارات جنگل نیز بر موضوع همدلی تأکید کرد و افزود: اتحادیه چاپخانهداران نیاز به حمایتهای مالی ندارد بلکه بیشتر همدلی میخواهد.
شهامتپور دیگر فعال صنف چاپ بود که در نشست دیدار با معاون فرهنگی وزارت ارشاد دغدغه بزرگ چاپ را دغدغههای معیشتی دانست. او همچنین رعایت قانون زبان فارسی با توجه به محدودیتهایی در حوزه صادرات را از چالشهای این صنعت خواند و نسبت به آن معترض بود.
دشتبانی، مشاور حقوقی اتحادیه چاپخانهداران نیز در سخنانی گفت: افق اقتصاد کشور توسط رهبری ترسیم شده است. رهبری چند سالی است که شعار سال را بر محور تولید و اقتصاد گذاشتهاند اما در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی ترمز تحقق شعارهای رهبری هستند، از شما میخواهم از اختیارات و توان فرابخشی استفاده کنید، تا مشکلات مهم و سنگین کمرشکنی که ما با این دو سازمان داریم، برطرف کنید.
نیکنام حسینیپور، مدیرکل روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در مراسم دیدار فعالان چاپ با معاون فرهنگی وزارت ارشاد در سخنانی اظهار کرد: چاپ در همه شئون زندگی ما جاری و ساری است. چاپ یک هنر و صنعت است و ظرفیت بزرگی هم دارد.
او با اشاره به اهمیت جغرافیای ایران فرهنگی و زبان فارسی گفت: ما یک مسئولیت اداری و یک مسئولیت اجتماعی در حفظ و گسترش زبان فارسی داریم. همه ما در مسائل مختلف مورد هجمه هستیم، همانطور که در زمینه جزایر سهگانه مورد هجوم هستیم.
حسینیپور خاطرنشان کرد: زبان فارسی هویت جداییناپذیر ماست و شما [چاپخانهداران] در خط مقدم حفظ و گسترش زبان فارسی هستید. مشکلاتی که اشاره شد در زمینه صادرات محصولات وجود دارد اما باید برنامههایی برای آن داشت و فکر جدیدی کرد تا ارسال محصولات ما حامل پیام فرهنگی باشد. حتما برای حفظ و گسترش فارسی همت کنیم و مسئولیت را بپذیرم.
او با اشاره به لزوم پاسداشت زبان فارسی گفت: ما در حوزه زبان فارسی وظایفی داریم، ارسال محصولات فرهنگی میتواند حامل پیامهای فرهنگی ما نیز باشد، خود همین زبان فارسی فرهنگ ما را اشاعه میدهد و باید نسبت به حفظ و گسترش زبان فارسی همت کنیم.
عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز پس از شنیدن دغدغههای فعالان این صنعت در سخنانی گفت: من معتقدم که باید دقیق وارد مسائل حوزه فرهنگ شد و آنها را با مشارکت همگان حل کرد. باور قلبی بنده این است که مسائل جامعه جدید را جز با مشارکت همه ذینفعان نمیتوان حل کرد، دوره تکیه زدن مدیر سوپرمن برای حل مسائل، گذشته است؛ اینکه مدیری بتواند به تنهایی مسائل را حل کند، امروز تخیلی بیش نیست. باید تمامی ذینفعان به میز برگردند و با رعایت تمام اقتضائات مسائل را حل کنیم، این مدنیترین، ممکنترین و پایدارترین روش است.
او ادامه داد: مسائل ریز و درشتی در حوزه فرهنگ و خصوصا صنعت چاپ دارد، در گزارشی که از آقای ابراهیمی، مدیرکل چاپ هم گرفتم، متوجه شدم که برخی مسائل دشوار شده است اما مبهم و نامشخص نیستند پس میشود دستهبندی کرده و اضلاع مرتبط را شناسایی و درگیر کرد و طبق فرایندی آن را حل کرد. واقعیت این است که بیش از هر زمانی نیازمند همدلی و همزبانی هستیم، گفت وگو برای حل مسائل کشور به صورت عام و چاپ به صورت خاص باید انجام شود.
کلانتری ادامه داد: برای اینکه یک جامعه پایدار داشته باشیم راهی جز اتکا به حلقههای واسط که همان اصناف و اتحادیهها هستند، نداریم.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد با بیان اینکه رسیدن به یک مدل پایدار نه در دست من است نه شما، گفت: با همین گفتوگو، تعامل و مذاکره به این مدل دست پیدا میکنیم و نتیجه حاصله حتی اگر ایراد داشته باشد، بهترین نتیجهای است که ما تا آن زمان گرفتهایم.
او ادامه داد: اتحادیهها به صورت عام و اتحادیه چاپخانهداران به صورت خاص معین کشور هستند؛ بدنه عظیمی از نیروی انسانی در چاپ مشغول کار هستند. اگر ما مجاهدی در حوزه اقتصاد بخواهیم جز شما کسی نیست، وظیفه ما تسهیلگری است، البته ما به اصولی چون پاسداشت زبان فارسی، شفافیت، مبارزه با فساد و … پایبندیم که شما هم به آن پایبندید.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد اظهار کرد: باور و تکلیف ما تسهیلگری و واگذاری امور است. کاهش تصدیگری باید انجام شود. البته سر نظارت باید محکم بایستیم، چون مسئولیت داریم. ابزار حکمرانی ما نظارت است و نظارت نه به معنای مچگیری بلکه به معنای بررسی و پایش شرایط به نحوی است که بهبود حاصل شود.
او افزود: آییننامهها را میتوان طی فرایندی اصلاح کرد و دیر با زود به نتیجه رساند، حوزه شما [چاپ] یک پیچیدگی دارد و آن تلاقی نقطه اقتصاد و فرهنگ است که کار را پیچیده میکند. در حوزه نظریهای جامعهشناسی بیشترین نزاع نظری در جهان تعریف ساحت اقتصاد و فرهنگ است، به گونهای که هم صنعت نخوابد و هم فرهنگ ذبح نشود.
بیشتر بخوانید: نشست ناشران با معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد
معاون فرهنگی وزارت ارشاد با بیان اینکه صنعتگران نیز دغدغههای فرهنگی دارند، افزود: باید به یک مدل منطقی، متعادل و معقول در این زمینه برسیم که این کار با بازگشت به میز گفتوگو ممکن است. البته ما اقتصاد فرهنگ را هنوز نتوانستهایم سامان دهیم، کنشگران این عرصه باید بدانند با چه چیزی طرف هستند.
او یکی از وظایف وزارت ارشاد را کمک به بهروزرسانی صنعت چاپ دانست و گفت: معتقدم نه تنها صنعت ما مقوم فرهنگ است که خود صنعت نشانهای از فرهنگ و امیدزاست.
کلانتری تاکید کرد: حوزه چاپ و نشر فراخ و چند زنجیرهای و چند ضلعی است. وجود حوزههای متعدد بیمه، وزارت صمت، وزارت اقتصاد، وزارت ارشاد و … کار را پیچیده و سخت میکند. ما باید تناقضات را حلو فصل کنیم. بهترین کار این است که با حضور بزرگواران کارگروههایی تدارک دیده شود، مسائل یک به یک مطرح و اولویتبندی شود، بعد کارگروهی شکل دهیم و یک به یک مسائل را به سمت حل ببریم.