بیست و یکمین مراسم بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی با تجلیل از پیشکسوتان و فعالان عرصه صنعت چاپ و هم اندیشی ناشران و دست اندرکاران حوزه نشر با حضور معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسوولین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی روز دوشنبه ۲۲ آذرماه برگزار شد.
خبر خوش معاون فرهنگی وزیر در روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی و در جریان برگزاری بیستویکمین همایش تجلیل از پیشکسوتان صنعت چاپ این استان از ایجاد شورای سیاستگذاری صنعت چاپ کشور زیر نظر این وزارتخانه طی روزهای آینده خبر داد.
یاسر احمدوند اظهار کرد: لازم است در صنعت چاپ بازاریابی صورت گیرد تا این صنعت رشد کند. بر این اساس در چند روز آینده شورای سیاستگذاری صنعت چاپ در وزارت فرهنگ و ارشاد تشکیل و از متخصصان و افراد باتجربه صنعت چاپ در این شورا استفاده خواهد شد. همچنین باید سند تحول صنعت چاپ تدوین شود. کارهایی در این راستا صورت گرفته؛ لذا ضرورت دارد به سمتی پیش برویم که حال و روز صنعت چاپ عوض شود.
وی ادامه داد: کمابیش با مشکلات حوزه چاپ آشنا هستم و با جدیت معتقدم صنعت چاپ صنعت پر ظرفیتی برای آینده اقتصادی کشور است. چاپ صنعتی راهبردی است و اینکه جز صنایع استراتژیک محسوب نشده، به کمبود مطالبات متولیان این حوزه و این صنعت تاکنون نتوانسته به جایگاه واقعی خود برسد. اگر قرار است این صنعت رشد کند، باید همان اقتضائاتی که در دنیا برای این صنعت دیده شده، در کشور ما نیز در نظر گرفته شود؛ لذا باید به آموزش و پژوهش و استفاده از فناوری روز دنیا توجه جدی کنیم تا صنعت چاپ توسعه پیدا کند.
احمدوند در ادامه مراسم روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی تصریح کرد: بسیاری از ماشینهای چاپ در کشور مربوط به دهههای قبل بوده و نه تنها ماشینها بلکه شیوه کار آن نیز قدیمی است، به گونهای که میزان بهرهوری در یک مجموعه چاپی بزرگ حدود ۱۸ یا ۱۹ درصد و در بهترین حالت ۲۵ درصد است اما بهرهوری چنین مجموعهای در کشور آلمان به ۹۰ درصد میرسد.
وی با بیان اینکه صنعت چاپ در ایران با شرایط روز دنیا فاصله زیادی دارد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که در سالهای اخیر بسیاری از صنایع کشور از صنعت چاپ پیشی گرفتهاند. بر این اساس نمیتوان گفت مسائلی از قبیل تحریم مانع این رشد بوده است. توسعه نیافتن صنعت چاپ به این دلیل بوده که احساس نیاز به رشد در این صنعت کمتر دیده شده است؛ لذا این احساس رشد در صنعت چاپ باید ایجاد شود. با تمام توان و امکانات تلاش خواهیم کرد تا صنعت چاپ رشد روز افزون داشته باشه و ارتقا یابد.
صنعت چاپ در خراسان رضوی در حال بازسازی است
علی مغانی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی نیز در مراسم روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی بیان کرد: بیش از ۸۰ درصد صنایع چاپ مشهد در شهرک صنعتی توس و شهرک چاپ و نشر مستقر شده است؛ لذا ساختمان جدید نیز ماشینآلات جدید میطلبد. البته با این شرایط افزیش قیمتها نمیشود برای خرید ماشینآلات با وام بازپرداخت پنج ساله اقدام کرد. به همین جهت درخواست شده تا تدبیری اندیشیده شود و بازپرداخت این وام ۱۰ ساله باشد. همچنین لازم است مالیات مربوط به این صنعت به صورت عادلانه اخذ شود.
وی با تأکید بر اینکه صنعت چاپ خراسان رضوی در حال بازسازی اساسی و بنیادی است، افزود: استان خراسان رضوی بیش از ۷۰۰ واحد چاپ و بستهبندی و صنایع وابسته را تحت پوشش دارد که از این تعداد ۳۸۶ واحد چاپ است. اتحادیه چاپ و بستهبندی خراسان رضوی تنها اتحادیهای است که به صورت استانی اداره میشود و در حال حاضر ۲۱ شهرستان استان خراسان رضوی زیر نظر اتحادیه چاپ قرار دارد.
مغانی تصریح کرد: صنایع وابسته هم چه در بخش صنایع سلولزی مانند دستمال کاغذی، دفترچه، ضایعات، مقوا سازی و… زیر مجموعه و زیر نظر اتحادیه صنعت چاپ است.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی با اشاره به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کماکان همگام با صنعت چاپ است و سعی ما بر این است مشکلات صنعت چاپ را برطرف کنیم، عنوان کرد: در سالهای اخیر نظر متولیان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این بوده که بخش سختافزاری صنعت چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت منتقل شود و بخش نظارتی آن زیر نظر فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد اما رویکرد مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی این نیست که مدیریت صنعت چاپ کشور از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به وزارت صنعت، معدن و تجارت منتقل شود و استدلال درست هم همین است.
وی افزود: در موضوع اعتبارات نیز با قولی که معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داد، با پیگیری که با سایر دستگاه ها انجام خواهند داد، این مشکلات مرتفع خواهد شد. همچنین امید است در حوزه ساختوساز در شهرک صنعتی توس اقدامات لازم برای توسعه این صنعت صورت گیرد.
۸۰ درصد صنعت چاپ به خارج وابسته است
محمد بیطرفان در مراسم تجلیل از پیشکسوتان صنعت چاپ در روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی و در جریان برگزاری همایش تجلیل از پیشکسوتان صنعت چاپ خراسان رضوی با بیان اینکه علم در کشور ما همواره در مظلومیت به سر میبرد، اظهار کرد: یکی از حلقههای مفقوده صنعت چاپ پژوهش است. با اینکه این صنعت سومین صنعت تکنولوژیک دنیاست، کاملا از پژوهش در این حوزه غفلت کردهایم و یکی از عوامل وابستگی به خارج نیز همین غفلت بوده است.
وی ادامه داد: اگر به جامعه علمی، نخبگان و دانشگاهیان اعتماد کنیم، قطعا تا قبل از پایان دولت سیزدهم شاهد شکوفایی علمی و پژوهشی در صنعت چاپ خواهیم بود.
بیطرفان تصریح کرد: هر چند زود است که از خودکفایی در صنعت چاپ صحبت کنیم اما میتوانیم در این صنعت خوداتکایی داشته باشیم. بر این اساس باید میان صنعت و دانشگاه ارتباط ایجاد کنیم و از دولت سیزدهم انتظار داریم متفاوت از دورههای گذشته به بخش صنعت چاپ توجه کند.
وی در ادامه روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی خاطرنشان کرد: صنعت چاپ در دورهای تک محصولی، انسانمحور و سنتی و تنها بخش فرهنگی آن پررنگ بود؛ یعنی اکثر آنچه صنعت چاپ آن را ارائه میکرد، فرهنگی بود؛ لذا حوزه بستهبندی، پژوهشی، صنعتی و… چندان نقشی در آن نداشت. با وجود اینکه امروز نیز جنبه فرهنگی و خدمات چاپ از افتخارات این صنعت است اما اگر بخواهیم صرفا در خصوص جنبههای فرهنگی و محصولات فرهنگی صنعت چاپ برنامهریزی کنیم، مثل این است که بخواهیم بار یک کشتی چند تنی را با پیک موتوری جابهجا کنیم. روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی
رئیس انجمن علمی فناوری چاپ ایران با تأکید بر اینکه چاپ یک صنعت راهبردی و استراتژیک است، بیان کرد: خلق ارزش افزودهای که توسط صنعت چاپ ایجاد میشود، کم نظیر است. هر صادراتی که صورت میگیرد، با بستهبندی که توسط صنعت چاپ انجام شده، هویتدار میشود و این چاپ است که به صادرات کالا ارزش داده و موجب درآمدزایی چندبرابری آن میشود.
وی افزود: صنعت چاپ در حوزههایی حیاتی مانند بهداشت و درمان، کشاورزی، صادرات غیرنفتی و… نیز بسیار تاثیرگذار است؛ لذا این صنعت رو به افول نیست بلکه یک حرفه پویاست و هر روز نیازهای بشر را یک به یک پاسخ می دهد.
بیطرفان در پایان سخنان خود در مراس مروز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی با بیان اینکه نشر در صنعت چاپ یک حاشیه است، گفت: نقش صنعت چاپ در تولید ناخالص ملی حائز اهمیت است. اشتغالزایی از دیگر فواید این صنعت است و اگر بخواهیم تولید و اشتغال توسعه یابد، باید نگاه استراتژیک به صنعت چاپ داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: نشست هماندیشی فعالان چاپ دیجیتال برگزار میشود
رئیس انجمن علمی فناوری چاپ ایران بیان کرد: دولتمردان باید صنعت چاپ را به عنوان یک صنعت استراتژیک به رسمیت بشناسند. یک دغدغه صنعت چاپ این است که کار کارشناسی در این حوزه انجام شود. محدودیت اطلاعات و آمار از دیگر مشکلات ماست. ۴۰ سال است در این حوزه اطلاعات آمار محدودی داشتهایم. راهبری با محدودیت اطلاعات امکانپذیر نیست و مطالبه صنعت چاپ نیز همین است چراکه مدیریت بدون اطلاعات و آمار معنا ندارد و به چنین مدیریتی نمیشود اعتماد کرد.
وی تصریح کرد: برنامهریزی استراتژیک از دیگر ملزومات صنعت چاپ است. در تدوین برنامه هفتم توسعه یکی از اصولیترین بخشهای نادیده گرفته شده صنعت چاپ است. مطالبه ما این است که بخشی از برنامه هفتم توسعه به توسعه صنعت چاپ اختصاص یابد.
بیطرفان در پایان مراسم روز ملی صنعت چاپ خراسان رضوی اضافه کرد: بودجه دفتر امور چاپ در حد مالیات پرداختی یک چاپخانه بزرگ است؛ این در حالی است که این صنعت در سال دهها و صدها میلیارد تومان مالیات میپردازد اما بودجه اختصاص یافته به این صنعت در حد یک واحد چاپ است.