فرسودگی ناوگان چاپ کشور، رنجنامه‌ای پرتکرار

    نویسنده: شیما عسگری

    0
    61
    فرسودگی ناوگان چاپ کشور

    نقدی بر فرسودگی ناوگان چاپ کشور

    صنعت چاپ ایران در دهه های گذشته با برخورداری از متخصصان و تلاشگران بی منت از رشد و پیشرفت چشمگیری برخوردار بوده است، با این حال این صنعت در روند مشکلات مبتلابه کشور از گزند و آسیب در امان نبوده است. 

    فرسودگی ناوگان چاپ کشور، در چند سال اخیر دغدغه بسیاری از چاپخانه داران بوده است که باید به عنوان خواسته ای برحق مورد توجه مسئولان ذی‌ربط قرار بگیرد. باید توجه داشت که شکوفایی و رشد صنایع کشور در گرو پیشرفت روزافزون صنعت چاپ و بسته بندی کشور خواهد بود، از این رو ارج نهادن به این صنعت به عنوان یک صنعت تکمیلی، قدرنهادن به تلاش سایر صنعتگران معظم کشور خواهد بود.

     

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین، چاپ هنر-صنعتی عظیم و شگرف است که قدمتی به پهنای تاریخ بشر دارد و آنچنان عجین با تمدن انسانی شده است که تصور زندگی بدون آن بی معنا خواهد بود. فرهنگ، تمدن، تولید و گردش چرخ صنایع مختلف  در جای جای این کره خاکی مرهون این ابرصنعتی است که پله پله از ابتدای بشریت رشد کرده، تکامل یافته و از نسلی به نسل دیگر سپرده شده است. امروز رد پای صنعت چاپ را می توان در هویت بخشی به تمامی صنایع از جمله غذایی، آرایشی، بهداشتی، دارویی و غیره جست و جو کرد.

    اشکال مختلف صنعت چاپ در طول دهه های مختلف از بدو ورود به ایران همپای دیگر نقاط جهان رشد کرده و به تکامل رسیده است. به همت متخصصان ایرانی این هنر -صنعت در تمام ابعاد مختلف زندگی انسان ایرانی رسوخ کرد به طوری که امروز صنعت چاپ در ایران به عنوان یکی از صنایع خلاق، پیشرو و سودآور شناخته می شود. با این وجود نمی توان انتظار داشت که این ابرصنعت در جریان طوفان های متلاطم اقتصادی و سیاسی کشور وضعیت ثابتی را طی کرده باشد اما آنچه مسلم است تمام تلاش فعالان این عرصه سکان داری درست در اوج و حضیض ها بوده است که جای قدردانی دارد.

    چاپ، صنعتی تکنولوژی محور است و این موضوعی است که در سال های اخیر بیش از گذشته اهمیت یافته است. در شرایطی که کشورهای صنعتی و پیشرفته با برخورداری از تجهیزات به روز هر روز شاهد شکوفایی بیشتری در صنعت چاپ هستند، فعالان چاپ از فرسودگی ناوگان چاپ کشور رنج می برند. این شرایط ناشی از عوامل مختلفی از جمله افزایش نرخ ارز در چندسال گذشته درنتیجه هزینه بالای واردات دستگاه های جدید، مقرون به صرفه نبودن سرمایه گذاری برای واردات دستگاه های جدید، عدم حمایت های دولتی و پرداخت تسهیلات با بهره زیاد بوده است.

    از سوی دیگر تحریم هایی که علیه کشورمان شکل گرفته است مشکلات جدیدی را بر رنج های قدیمی افزوده است از جمله اینکه این تحریم ها انتقال خرید مستقیم یا ارائه پول مستقیم به فروشندگان را تقریبا غیرممکن ساخته است. همچنین نمایندگی هایی که توانایی واردات ماشین آلات جدید به کشور را دارند به دلیل تحریم ها امکان حمایت های نرم افزاری این تجهیزات را ندارند، در نتیجه در صورت بروز مشکل چاپخانه داران برای تعمیر ماشین آلاتشان با مشکلات جدی روبه رو خواهند شد.

    مشکلات نقدینگی در تهیه ماشین آلات نوین صنعت چاپ و هزینه های گزافی که در پی دارد همچنین شرایط تسهیلات با دریافت سودهای کلان، واردات ماشین آلات نو را با بحران مواجه کرده به طوری که واردکنندگان به دلیل عدم صرفه اقتصادی در واردات ماشین آلات نوین و تقاضای بازار به واردات تجهیزات دست دوم روی آورده اند که به اذعان بسیاری از کارشناسان در نتیجه این اقدام  صنعت چاپ ایران در آینده ای نه چندان دور با فرسودگی بیش از اندازه ناوگان چاپ، تبدیل به قبرستان ماشین آلات چاپ دست دوم خواهد شد.

    رنج فرسودگی ناوگان چاپ کشور که اکنون دامن بسیاری از تولیدکنندگان را گرفته است، درصورت عدم توجه مسئولان و چاره اندیشی های به موقع تمام صنایع کشور را دربرخواهد گرفت؛ چراکه صنعت چاپ ویترین دیگر صنایع کشور محسوب می شود. طبیعتا در شرایطی که ویترین زیبا نباشد، مشتریان رغبتی برای خرید نخواهند داشت. فرسودگی ناوگان چاپ کشور

    در شرایطی که رقبا با برخورداری از فناوری های نوین، بازارهای منطقه و گاه بین المللی را در اختیار گرفته اند، نوسازی ناوگان چاپ، ضرورتی انکار ناپذیر برای ورود به بازارهای جهانی است. در این راستا ایجاد تسهیلات بلندمدت و کم‌بهره، اختصاص ارز با نرخ مناسب و همچنین تلاش برای رفع برخی تحریم‌ها یا تسهیل در واردات می‌تواند موثر باشد.

    فرسودگی ناوگان چاپ کشور

    اما در این میان ضرورت دارد که نگاهی گذرا به خواسته اهالی صنعت چاپ در رابطه با فرسودگی ناوگان چاپ کشور نیز داشته باشیم. 

    اتحادیه چاپخانه داران تهران به عنوان یک نهاد صنفی مسئول تلاش هایی را در رابطه با حل مشکل فرسودگی ناوگان چاپ کشور داشته است برای مثال توافقاتی بین این نهاد صنفی با دفتر سلولزی وزارت صمت مبنی بر اختصاص یک تا ده میلیارد تومان سرمایه درگردش به واحدهای چاپی انجام شد که براساس آن متقاضیان باید برای دریافت این تسهیلات به سامانه بهین یاب مراجعه می کردند.

    احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران طی گفت و گویی با یکی از خبرگزاری ها اظهار داشت که «مبنای پرداخت این تسهیلات برای رفع فرسودگی ناوگان چاپ کشور به گونه ای است که صنفی‌ها بین ۵ تا ۱۰ میلیارد تومان می‌توانند تسهیلات بگیرند و دارندگان پروانه صنایع می‌توانند حداقل ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کنند. با این حال جز چند درخواست محدود برای رقم بالا کسی برای این تسهیلات از صنعت چاپ ثبت نام نکرده است.»

    از سوی دیگر مونا ابروفراخ مدیرکل دفتر سلولزی وزارت صمت نیز که در برنامه رونمایی از یکی از دستگاه‌های تازه چاپ شرکت کرده بود‌، با اشاره به لزوم حمایت از صنعت چاپ به عنوان یک صنعت پیشران در رابطه با فرسودگی ناوگان چاپ کشور می گوید: «هدف ما این است که بتوانیم  یکی از نقاط ضعف صنعت در حوزه چاپ یعنی حوزه نوسازی و بروزرسانی تجهیزات و ماشین آلات را برطرف کنیم.» 

    وی ادامه می دهد: «در این حوزه وزارت صمت تدابیر خوبی دارد، یعنی هم تبصره ماده بیشتر هم تسهیلات در حوزه‌های مورد نظر پیش بینی شده است و این زمینه وجود دارد واحدهای واجد شرایط در حوزه چاپ و بسته بندی در اولویت قرار گیرند، امیدوارم با این کمک بتوانیم شاهد رشد و شکوفایی در تجارت خارجی باشیم.»

    علی مغانی رئیس اتحادیه چاپ استان خراسان رضوی در این رابطه معتقد است: «مهم ترین دغدغه و چالش ما بازسازی و نوسازی ناوگان فرسوده چاپ است‌، با توجه به قیمت ارز اگر ما بخواهیم ماشین‌آلات وارد کنیم، مقرون به صرفه نخواهد بود‌، برای مثال یک ماشین چاپ ۲۵۰ هزار یورو قیمت دارد. یکی از راهکارهای پیشنهادی این است که اهالی چاپ برای واردات هزینه گمرکی نپردازند،‌ در قبالش کالایی را صادر کنند،‌ به عبارت دیگر تهاتر انجام شود. ما این ایده را داده‌ایم و منتظریم تا اعلام نتیجه شود.»

    همچنین حسین احمدی مدیر عامل صنایع چاپ مادرول معتقد است کشور از ماشین‌آلات چاپ از نظر تعداد اشباع شده است اما این موضوع در مورد ماشین‌آلات با تکنولوژی‌های روز و نوین صدق نمی‌کند. او همچنین می گوید: «تهیه ماشین‌آلات نوین هزینه‌های بالایی دارد که در اینجا بحث نقدینگی مطرح می‌شود. با شرایط وام‌ها با سودهایی که همه از آن مطلع هستند، واردات این تجهیزات صرفه اقتصادی ندارد. در نتیجه این روند شاهد فرسودگی ناوگان چاپ کشور خواهیم شد و بعد از چند سال ایران تبدیل به قبرستان ماشین‌آلات تبدیل خواهد شد.»

    او در همین رابطه ادامه می دهد: «در نتیجه در بحث واردات با مشکلاتی همانند تحریم‌ها و عدم امکان انتقال پول مستقیم به فروشندگان و در بخش داخلی هم کمبود نقدینگی برای تهیه و خرید ماشین‌آلات نو مواجه هستیم که صنعت چاپ را به سمت کهنه شدن می‌برد.»

    بیشتر بخوانید: رسته چاپ دیجیتال به اتحادیه چاپخانه داران تهران پیوست  فرسودگی ناوگان چاپ کشور

    سعید حاجیلو مدیرعامل شرکت نقش الماس و یکی دیگر از فعالان صنعت چاپ نیز در رابطه با فرسودگی ناوگان چاپ کشور می گوید: «متاسفانه ماشین آلات مورد استفاده این صنعت در کشور فرسوده شده اند و به عبارت دیگر صنعت چاپ کشور به قبرستانی از ماشین آلات دست دوم سایر کشورها تبدیل شده است. از این رو ضرورت دارد دولت با اعطای تسهیلات ویژه بانک ها زمینه نوسازی ماشین آلات این صنعت را در کشور ایجاد کند.»

    در پایان امیدواریم که با همت و تلاش مسئولان دولتی و صنفی به زودی شاهد پایان رنجنامه فرسودگی ناوگان چاپ کشور باشیم، چراکه حل این مشکل به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های صنفی صنعتگران چاپ می تواند در نهایت به نفع تمام صنایع کشور تمام شود. فرسودگی ناوگان چاپ کشور

    مقاله قبلیبازاریابی و تولید محتوا در سال ۲۰۲۴
    مقاله بعدی صنعت پلاستیک در ایران، از تولید لوله های آب تا بسته‌بندی

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.